Pa kad i je bezveze. Kod nas komad dođe 5 eu, za mojih dvoje dakle 10 eu. Taman posla za tako nešto, osim toga iz principa ne, ovo samo pokazuje koliko smo kao zapadno društvo postali bezveze, točno i ko taj spinner.
Printable View
Pa kad i je bezveze. Kod nas komad dođe 5 eu, za mojih dvoje dakle 10 eu. Taman posla za tako nešto, osim toga iz principa ne, ovo samo pokazuje koliko smo kao zapadno društvo postali bezveze, točno i ko taj spinner.
Hahah, ne mogu da verujem da je zaslužio i temu na Rodi :)
Moja starija je isto ovako, kupila kineski jednobojni i deli ga sa bratom, u školi ga vrti na svakom odmoru cele prošle nedelje i opsesivno pazi da ga ne izgubi. S obzirom da ona i inače uvek nešto prevrće po rukama, ovo mi dođe više kao terapeutsko pomagalo, što mu je i prvobitna svrha... Malo sam se premišljala oko toga mora li se imati svaka glupost samo zato što je drugi imaju, ali, u ovom slučaju, meni se sviđa ta glupost :mrgreen:.
Ja kupila 9 komada...za dvije curke (dobro 3,ne racunajuci malu od godine i pol koja voli svjetleci gkedati :-D).... No... dobila sam cijenu od 100kn za 8komada...Sljokasti,metalni,matirani,plasticni,sar eni...pa sam eto uzela...
Jedino sam se zaletila u pocetku i isla kupiti svetlecei u ducan za 59kn...i za to mi je bas krivo ...ali ajde svaki dan nose neki drugi...tj.vrte neki drugi...vise od tjedan dana ...tako da hajde za sada je ok...
Za one koji trebaju terapijski ucinak i stres relief, preporucam ovo:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Worry_beads
http://www.kombologadiko.gr/historyen.html
Ja ih imam nekoliko doma i bas su uzivancija.
Danas smo mm i ja bas uspoređivali spinere i komboloi sa time da doticni imaju jako dugu povijest:)
Moji ih nemaju. Srednja je pitala da onako usput ako vidimo da uzmemo...prije par dana. Jos nisam:)
Ovo vam je bolje http://www.bug.hr/vijesti/kockica-ne...ru/155768.aspx
Je, ali proš'o voz.
To je lani kod moje bilo popularno.
Koja razlika kris između ovog tvog i neke krunice?
Mene tako živcira ta kolektivna svijest - tipa "svi imaju mobitele pa moram i ja", sad "svi imaju fidget spinner pa moram i ja".
:-x
A zanima me ima li uopće više roditelja koji djecu uče da ne moraju imati sve što drugi imaju da bi se osjećali dobro, bili dobro i bili svjesni svoje istinske vrijednosti neovisno o tome što posjeduju ili ne posjeduju?
Ja se kao takav roditelj počinjem osjećati kao izrod jer ne nalazim nigdje nikog tko slično razmišlja.
Sama sam sebi skočila u usta s ovim postom.
Već me nekoliko dana dijete moli da kupim. Pitam ju od kud joj i kako zna za to? Kaže u vrtiću dvoje djece ima i njoj se to jako sviđa. Pitam ju šta je to, jel to igračka i šta se radi s tim, kaže: Mama, pa to je vrtilica!
Već danima ne odustaje, ne kužim šta ju je toliko privuklo.
Pa zvrk je valjda najstarija igračka na svijetu. Nije isto, ali je slično. Zavrtiš i gledaš kako se vrti. Šta se tu ima razumjet, da neke stvari donose zadovoljstvo i zabavne su, a bez da imaju očiglednu praktičnu svrhu? I meni je zadovoljstvo gledati kosove kako se kupaju ispod prskalice za vodu, čemu to služi, i trebam li i ja nešto pametnije radit umjesto toga?
Zvrk se npr može napraviti u kućnoj radinosti, a daje sličan efekt (jedino ga ne možeš vrtjeti u hodu).
Ja uvijek gledam kako "hakirati" takve izume.
Ne želim vam kvariti veselje :) ali nije loše sagledati stvar i s druge strane. Djeca jako vole kreativne aktivnosti, vole sama izraditi nešto i isto tako zbilja cijene kad im roditelji nešto izrade ili pokažu kako se radi (bar iz mog iskustva).
istina vertex ne treba uvijek ni biti neko duboko značenje.
Ako je nekih 20-30kn i kupila bih joj kad je toliko zapela, iako znam da ju neće držati duže od 2-3 dana. Gdje se to uopće kupi?
Ovaj spinner koji moje dete ima je najobičnija čigra, kakvi su oni skuplji ne znam, a čigra je bar jedna od najstarijih ljudskih igračaka koja je hiljadama godina bila zanimljiva deci, Nepotrebno je objašnjavati šta je zanimljivo u čigri, zar ne?
Osim toga, očigledno u njoj ima i metala i plastike, pa je cena od 300din, tj. nešto preko 2eura, meni sasvim prihvatljiva. Materijal za samostalnu izradu spinner-a bi koštao neznatno manje. Uostalom, koliko sam videla, u osnovi ovakvih spinner-a je kuglični ležaj, a to ne umem ni ja da napravim, pa teško da ću umeti da pokažem detetu....
Što se tiče kreativnosti, nije mi baš jasno na koji način spinner isključuje kreativnost. Moja hoda do škole skoro 1,5 km i usput vrti spinner na jagodici kažiprsta i pevuši nešto u ritmu koraka. Meni je to dovoljno kreativno, a vidim po prolaznicima da i njih zabavlja....
A dok ja nakucam, ulete i drugi komentari :)
Pravoslavne brojanice obično imaju te 33 perlice ili čvorića, a pravoslavlje kod nas se inače oslanja mnogo na grčku tradiciju, tako da ja ne vidim neku bitnu razliku, takvi nizovi perlica se kod nas prodaju isključivo pod nazivom brojanice, i NJIH sigurno neće dobiti samo zato što svi imaju, tu je neka moja lična granica o tome šta se kupuje samo zato "što svi imaju".
pa evo danima ga vrtuljaju, i on i sestra (a i ja, imali smo natjecanje tko ce ga zavrtiti da se najduze vrti :lol:)
i nosi ga vani, i u razred
ima ih tek 5-6, od njih 20+ pa je valjda jos uvijek stvar prestiza
ja isto ne kuzim te filozofije istinske vrijednosti i nek rade nesto korisno
ovo je igracka, ni prva ni zadnja, ne mora imati duboki smisao ni oplemeniti dusu, namjena joj je da zabavi
i jos je dostupna i ne zauzima puno mjesta, a njih veseli, ma di ces bolje
jadro, nisam kupila u splitu pa nazalost ne znam
Nisam to rekla. Meni je spiner također zanimljiv, mislim da razvija ako ništa drugo motoriku, preko njega se može naučiti i ponešto o fizici, a kreativnost se može razvijati i na druge načine.
Imam samo otpor prema kupovanju jeftinih plastičnih noviteta (gore objašnjeno), i volim diy projekte s djecom.
I ja isto tako :).
Ali ima dovoljno praznog hoda u danu i za spinner, čak i uz diy projekte.
A ako će moja u školi manje žvakati olovke i bušiti gumice za brisanje jer više vrti igračku, to može biti samo plus.
Tim pre što joj neće škoditi motorika ruku, ako se ispostavi da je primljena u muzičku školu (još čekamo listu).
Ima. I ja se tako osjećam, tu kod nas se sve vrti oko toga koje dijete što ima bolje, radi atraktivnije rođendane i slično, nedaj bože da rade doma ekstra matematiku sa djecom,ili pisanje, čitanje, za sve ima je kriva uiteljica i program koji se previše žuri. Meni je puko film ove godine i rekla sam kćeri, dosta nećemo više mitmachen. Izvoli, izaberi maximlano 5 djece s kojima si si najbolja i vodim vas u kino za sljedeći rođendan. Nije imala ništa protiv, odgajamo je tako od malena. Iako su i nas pouvkli u taj vrtlog, ali izlazak iz njega neće biti težak jer su temelji postavljeni davno prije, srećom.
Ja sam danas zapljenila jedan plavi u 2 razredu srednje. Vrti to cudo na satu ispred mene. Izluduju me. Koje god vidim uzimam u dajem razrednicima. Nije mi jasno sto je tako napeto tu. Meni neopisovo idu na živce.
I vjerujte mi da i uciteljima vase djece idu na zivce jer ih oni vrte tijekom sata u školi. Svaki sat. I onda se mjenjaju i natjecu i sto sve ne. Tijekom sata.
Možeš vrtiti i krunicu. Ko kaže da je samo za moljenje
ma mozes i gristi nokte i skljocat s olovkom
mima
jesi li kad imala priliku nešto zabranit srednjoškolcima?:-P
/a da nisu tvoja djeca ili rođaci?/
Ti hoćeš reći da škola ne može postaviti pravila i zabraniti svojim učenicima da nešto rade u školi ?!
Kak ne, pljenidbu telaca napr.uz napomenu da dođe roditelj po njega
Da mi 26 djece vrti to na nastavi, letjelo bi perje :mrgreen:.
(Kad god mi kći priča kako neki učenik/ci rade nered pod nekim satom, samo je zapitam rade li to i profesorici S.
Odgovor je uvijek isti - :-o Što ti je? )
Zabranjuje se sve sto ometa nastavu. Al ne mozemo izrijekom zabraniti svaku glupost novu. I plijeni se i onda traži da roditelji dodu po to. Ali borba protiv ovakvih stvari u skoli je borba s vjetrenjacama. Tako se borimo i s mobitelima, slicnih gadgetima, jelom, pićem, domacim radom iz matenatike preko hrvatskog, lektirom preko fizike, ucenjem povijesti preko biologije..... Vise se boris s njima nego nešto radiš. A nemaš ni potporu roditelja jer da ima, provjerili bi svaki dan sto im to djeca nose i skolu osim knjiga. Ma necu ni pocinjati.
Ja ima drugi problem,
moji su totalno nezainteresirani za tu drndu koju sam ja otkrila tu na forumu,
ja ih svako-malo pitam jel im se sviđa, da im kupim? A oni me gledaju bijelo.
Pa ću morati na kraju kupiti sama sebi, bez izgovora.:škartoc:
Onako odokativno, rekla bih da deca u srednjoj školi odražavaju sve što su do tada u životu naučili. Ili nisu naučili.
A profesor postavlja granice isto kao i roditelj.
Jeste, pokušaće da jedu, piju, galame, igraju se, itd, itd, ali kako će sve dalje teći zavisi i od profesora.