ja sam kupila u tl-u
Printable View
ja sam kupila u tl-u
U ipercoopu sad imaju baldahin- mreže, a mrežica za kindač s gumom je 29.99kn ( u TL-u je 49.99)
Mi na prozorima i balkonskim vratima imamo mreže, a spavaću sobu prije spavanja pregledam i komarce ako ih ima pokupim usisivačem, ne trujemo se sprejevima i mirno spavamo :)
Evo jedan mali update, a tiče se lampi s "plavim svjetlom" protiv gamadi: nemaju utjecaja na komarce, to je znanstveno dokazana stvar.
Komarce privlače CO2, miris znoja i produkti raspadanja trave (preživači), a pogubna im je dehidracija. Zato u uvjetima vlažnog zraka odlaze dalje od svojih rodnih baruština. Uspješno ih se tjera zbunjivanjem njihovih njušnih (olfaktornih) senzora, a najbolje pomoću DEET-a (nalazi se u skoro svim repelentima).
Da ne pobacate svoje plave lampe u smeće, potvrđujem da su prilično efikasne protiv papatača, koji su se na moru prilično namnožili zadnjih godina, a prilično su gadni i prenose gadne boleštine.
deder malo vise o plavim lampama, koje su to? inace imamo komaraca ko suge, a takodjer i sve vise papataca.
Ovo za Lavandu moram probati. Inace kod nas je redovna uporaba u kuci.
Šta su papatači :?
Zašto se na neke lijepe komarci a neke uopće ne doživljavaju? Upravo smo se vratili sa dvotjednog godišnjeg na moru i ja sam puna uboda po gležnjevima (navečer na terasi) a Sven nema niti jedan ubod.
papataci su maleni komariljosi koji ne zuje al BODUUUU. kad te taj bocne, nem sanse da ne osjetis.
i na mene idu vise nego na recimo mm pa sam ljubomorna...
daje neki link na te lampe. pliiiiiiiiiiiiiiz....
Papatači se uglavnom jate po zahodima i sličnim mjestima, najsličniji su moljcima ali raširenih krila i crni su, a izgledaju otprilike ovako. Lete nečujno, a jedino ako baš prolete kraj uha čuje se tiho frrrr. Na internetu vlada totalna konfuzija što su točno papatači pa mi zato vjeruj na riječ.
Instant metoda tamanjenja je zatvoriti vrata i prozore, upaliti svjetla tako da slete na podlogu i UDRI!
Posebno su neugodni jer ne znaju stati - grizu li grizu, a SVRBI! Obožavaju gležnjeve.
U zadnje vrijeme ih se doživljava nešto ozbiljnije jer prenose lišmaniozu(Leishmaniosis) i još poneke zoonoze, a najugroženiji su psi. (bez brige, opasna je i za ljude)
Eksperimentalno sam utvrdio da svi papatači u prostoriji skončaju u plavoj lampi prije nego se omrse ljudske krvi.
Plave lampe su uređaji opremljeni mrežama s visokim naponom, tako da kada kukac pokuša doći do plave lampe koja je unutra čuje se TOK! i zasmrdi po spaljenim kukcima. Treba jako paziti da mali prstići ne dođu blizu kako ... dobro, skužili ste.
Pri odabiru obratiti pažnju na one opremljene fluorescentnom lampom, jer duže traju - gadno je kad ti žarulja crkne onda kad je najpotrebnija.
Davore, to sto zivi u zahodu a izgleda tako kako si opisao ne grize. Sad ti meni vjeruj na rijec. Jednom sam sjedila sat vremena u zahodu u mraku s tim musicama i nista. Sve da dokazem mojoj majci da ne mora sumanuto lupati rucnikom po kupaonici jer to nema efekta. Papataci su velicine 2-3 milimetra, gotovo prozirni i ne moze ih se lako skuziti na zidu. Mozda je to u biti jos jedna od onih nebuloza hrvatskog jezika, mozda govorimo o potpuno razlicitim kukcima, al se po lijepom hrvatskom obicaju isto zovu.
U svakom slucaju zapravo je nebitno kako izgleda, vazna je jedino cinjenica ga gadno grizu. Zato pitam i sorry sta sam dosadna, al u ducan zbog tri klinca mogu samo ciljano, GDJE se telampe mogu kupiti?
Da li postoji kakavo rješenje protiv komaraca za terase :lol:
Jako volim sjediti na terasi, ali uz tu gamad je nomoguće.
Probali sa onim bakljama, spiralama ali slabe koristi.
Mislim da bi ti lampa pomogla i na terasi, iako bi cijelo vrijeme slusala, kako se bube peku na istoj, samo da nam jos netko oda di, di, di se to kupuje.
posadite citronelu :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon_grass
a di se to kupuje?
kažu da ima po rasadnicima, vrtnim centrima...
Plavih lampi je lani bilo u Bauhausu. Računam da će ih imati opet, a treba mi zamjenska žarulja (ouch).
Evo što Digići misle o papatačima: link
BTW, hvala za info o lampi.
marta, znam jako malo o insektima, ali mogu potvrditi da ovi moljcima nalik grizu 100 na sat. Na onom talijanskom linku su obje varijante i izgleda da su u rodu.
Ne znam za one "tvoje", ali ovi "moji" izgleda grizu samo u mraku. I ti tvoji se još odazivaju na "sandflies".
Što se tiče Interneta, nalazio sam čak i slike osa pod nazivom pappataci pa je konfuzija potpuna.
ovi chiccovi uređaji rade na principu vibracija (ima ih dvije vrste) koje morate prebacivati s jedne na drugu (jedna emitira vibraciju uspaljenog komarca pa ove komarice bježe :mrgreen: , a druga let vretenca koji se hrani komaricama). U svakom slučaju ne preporučuje se koristiti samo to jer nije baš 100% uspješno.Neznam koliko kosta
Uh, kad vidim kojih vi životinjica imate što vas grickaju, naši su komarci prekrasni, dobre stare domaće životinjice :mrgreen:
Hvala na odgovoru, :love:
odmah se bacam u potragu za citronelom.
Ma hajde, papataci ili komarci - ista stvar... To me S prosvijetlio na moru prije par godina, kad sam se zalila na komarce pa mi on rekao da nisu komarci nego papataci :P A nes ti razlike, oboje je sitno i iritantno, grize ko vrag, "isto" izgleda, samo su papataci tisi dok lete (iako su me prosle godine izludjivali zvukom, tak da mi ta teorija bas vise ne drzi vodu).Citiraj:
kalimero prvotno napisa
I ja bi se iste sekunde mijenjala pa uzela papatace umjesto komaraca - a znas zasto? Zato sto vi u slavoniji imate komaraca u nevidjenim kolicinama, a papataci ipak dolaze u "normalnim" kolicinama :mrgreen:
E..., bilo je nekad i komaraca u normalnim količinama, čekaj dok se papataci namnože :lol:
Nego anchie 76 de se ti angažiraj po pitanju nabave citronele :love:
Bas super sto ti je Ivy otkrila citronelu, sad je JA moram ici traziti :lol:
a pazi ovu javnu demonstraciju roditeljskog autoriteta :lol:
(nažalost ne znam gdje je točno ima, probaj malo telefonirati)
E ja sam se već angažirala, ali do sada bezuspješno.
Možda netko na forumu ima viška, pa da razmjenimo :lol:
Ti "papatači" što se jate po zahodima baš i ne grizu, možda samo tebe :mrgreen:, a ovi "martini" su ti koji izluđuju.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Davore, ovako sam ja potamanila ta tvoja čudovišta;
pošto me nervira kad se tuširam da mi lete oko mene i ljepe se na kožu, fuj, sasvim slučajno sam primjetila 1 pauka (kućnog, domačeg) da u kantunu točno poviše kade ispleo mrežu i upravo se hranio jednom takvom mušicom. Inače se užasavam pauka, ali ovog sam ostavila na životu, jer budimo realni, nije opasan a pokazao se i koristan. I tako je moj paučić postao kućni ljubimac, a "papatača" je bilo sve manje i manje. Na kraju se ispostavilo da je ženka jer se raskotio, a ja se sva raznježila (bila sam trudna), ah.. kako dirljivo :lol:
Uglavnom, riješila se fobije od pauka i nestalo "papatača"!
Citiraj:
Arijana prvotno napisa
a kolko točno sad imaš pauka? mislim, to mi je prihvatljiva metoda uništavanja tih ljigavih crnih "brašnastih" mušica (kad sam vidjela da izlaze iz odvoda smučilo mi se), ali ne znam kolika je farma pauka minimum za uspješnost? ;)
:lol: Ajme, aleta... ne treba ti "farma", meni je bio dovoljan jedan, odnosno jedna, bila je prvo mala, pa je morala puno papat da naraste, pa je još i zatrudnila :lol: , pa je jela za desetoricu...
Sad trenutno nemam nijednog pauka, ali ni jednu mušicu!
pih, jedan... imam ja trenutno i više od jednog u kupaonici, ali bome ima i tih mušica. bljak! možda moji pauci nisu od prave vrste?
Budući da živom u području gdje su komarci nažalost veliki problem, zanima me kako to riješavate. koju kremu, spray? i kako to mješati sa kremom za zaštitu od sunca? grozim se od pomislit da jadničak bude izjeden nakon šetnje :cry:
Mi smo to rjesili tako da sam kupila onaj materijal s rupicama tako da ima zraka (ono kao zavjesa,, ma ne mogu se sada sjetiti kako se zove) stavili na njega gumicu i preko kolica. Nismo ju s ničim mazali do preko godinu dana. A na KOLICA (ne na L.) sam i naljepila one flastere protiv komaraca.
...a jel ima nešto da se stavi preko rasklopivog krevetića za 2godišnjaka?...neznam kako bi Karlo na tu mrežu reagirao...?..a inače komarci ga svog izbodu,jadničak... :(
zaštitna mreža za kinderbet + za noć sam ih mazala nekim losionom za bebe u koji bi ukapala 1-2 kapi ulja citronelle, lavande i ...jao mozak mi ne radi...ne mogu se sjetiti, pogledat ću doma pa ću napistai.
uglavnom, niti jedan komarac ih nije piknuo, a sva ta ulja sam kupila u Bio&Bio dućanu. sva su prirodna pa nije bilo nikakve reakcije na njih, osim što su fino mirisale :P
za kolica ima i DM mrežu s gumicom - cca 20 kn.
mi smo mazali repelentom mislim dipterol? mala je imala 9-10 mj.ne sjećam se više, kupila u ljekarni jer su mi to preporučile ljekarnice.
Ali, ne smije se mazati po očima, ustima, odnosno sluznici i treba paziti da si dijete to ne prenese u usta. pa sad ti namaži negdje kamo ručice neće doseći, a komarci pikati!
a one električne zujalice za sobe mi smrde i kratko traju. to je bilo za dok smo bili na moru.
doma imamo mreže na svakom prozoru i kroz ljeto imamo valjda 2 muhe i 3 komarca. zanemarivo...
još da velim,
kako je ova zima bila ultra blaga, ništa valjda nije pocrkalo od te gamadi :x
znači bit će nam sjajno....
IMA U KIKI NA JANKOMIRU NA DJEČJEM ODJELUCitiraj:
LeeLoo prvotno napisa
imam ja tu zaštitu za kolica, meni je problem što kad je u marami ili u vrtu
samo da napišem da su moju djecu prije dva tjedna tako ispikali komarci (na moru) da su izgledali gore nego kada su imali kozice