U međuvremenu, županije marljivo rade:
https://net.hr/danas/zupan-ivo-zinic...ude-u-svemiru/
Fulala sam smjer, ja mislila središte Zemlje, kad sam pesimist., svemir je cilj
Sori.... nisam izdržala.
Printable View
U međuvremenu, županije marljivo rade:
https://net.hr/danas/zupan-ivo-zinic...ude-u-svemiru/
Fulala sam smjer, ja mislila središte Zemlje, kad sam pesimist., svemir je cilj
Sori.... nisam izdržala.
Potpis, bez obzira što se u mom zanimanju radi sa 67 po cijelom svijetu pa i kod nas.
Ima hrpa zanimanja sa ili bez diploma gdje se ne može raditi toliko dugo. Jedno fino, fizički nezahtjevno zanimanje mi je SW developer. Taj se teško može zaposliti i sa 60 negdje. Onda bi trebao promijeniti branšu, prijeći na neki manje "mladenački" posao. Ne mogu svi biti voditelji projekata i direktori. To me podsjeća na recikliranje materijala - nema potrebe za tolikom količinom starog materijala kad velik dio proizvoda zahtijeva svježe, ne treba nam toliko teglica za cvijeće, klupica i podova.
pa ne znam baš da se tako lako moglo krasti
kod moje mame u firmi je žena dobila otkaz, i to nisu bile mračne godine odmah poslije rata, nego 1970 i neka, jer je odnjela neki stari strojček za računanje, preteča današnjeg kalkulatora, što se više nije ni koristio
ali su joj to našli doma (ne sjećam se priče, davno je bila, zašto su joj uopće išta tražili) i bome je dobila otkaz
a i bilo je i žena koje su u zatvoru završile radi pronevjere
i to ne neke velike sume
tako da mislim da su oni koji su nekad krali morali biti jako uspješni, ali da su u konačnici male bebe za one koji danas kradu
danas se krađa legalizirala
Jao, zašto sam to išla gledati i računati si mirovinu iz II i III stupa. Naravno, oni izracunaju nominalnu mirovinu, nego treba taj iznos svesti na sadašnju vrijednost zbog inflacije.
Rekoh sebi, ajmo rec da je inflacija 3% godišnje pa podijelila taj iznos s 1.03 na N-tu potenciju gdje je N broj godina do mirovine, iako trebalo bi realno podijeliti s N koji je broj godina do mirovine + pola od očekivanih godina u mirovini. Probajte i vi izračunati, da se jos malo osvijestite o tome koliko nam se loše pise.
Moja “nona” je živjela u ovdašnjih 6 država (jos od one K&K monarhije u kojoj se rodila) , meni je ovo druga a sve si mislim da mi mozda nije kasno i za treću...
silly skoro pa si u tri. SFRJ, RH i EU ;)
Ti se ne sjećaš Stevice Kurčubića iz "Boljeg života"? :mrgreen:
U zatvoru su završavale sitne ribe zbog pronevjere kao što i danas osude bakice kad prodaju na cesti rukotvorine. Veći su macani igrali isto ko i ovi današnji, samo što u igri nisu bili stanovi, firme i banke, nego sitije igračke.
I prije i sada za krast treba bit umrežen. Soleri bokci uvijek nastradaju. Pa i danas je ona neka radnica nastradala zbog fete pršuta u Konzumu ili nekom takvom dućanu. Jedina je razlika danas što se može vrisnut pa kao zvat medije upomoć, a i to se pretvara, to s medijima, u zakon linča. Čovječe, kao da smo u Americi u doba kauboja jer država ne djeluje pa se gomila okuplja i traži i provodi pravdu. Od onog bidnoga doktora i "medicinske sestre" koji je pacijente prvo pitao (to mu je bilo godinama očito "dobar dan") je li im treba putovnica za dolazak u Dalmaciju i kakvi su im to političari u Zagrebu, ljudi se žalili - ali smijurija s institucijama koje obavljaju svoj posao, očito, pa do Spasi me i djece pobacane s balkona, preko Daruvarca sve do gospodina "hvala vam na suradnji" koji je mislio odmaglit u Austriju.
Eh, ne znam baš da je bilo razlike.... Onaj tko je bio na višem položaju, lakše se mogao okoristiti nego obična raja.
Otprilike kao ono - ako ubiješ jednog čovjeka, onda si ubojica. Ako ubiješ 100.000 onda si ratni heroj. :-/ Nije baš isto, ali ima neke zajedničke komponente.
Je ali ti si u penziji
Pa nije baš, neki su dobivali ogromne drustvene stanove u elitnim dijelovima grada uz vlastite stanove i jako povoljne kredite i cijene vikendica na moru. Onda su oni postali nepozeljni gradjani, al su si fino otkupili te stanove za male pare. A i keša se skupilo.
Samo se nije o tome pisalo.
A vjerojatno je onaj na višem položaju dobio i veći stan. Doduše i zadnji NKV je isto mogao doći do društvenog stana ako je radio u poduzeću koje je radnicima osiguravalo stanove. Nisam više ziher je li se moralo biti u partiji da dobiješ stan.
Pa kad nije bilo privatnog vlasništva, nego društvenog. Štaš puno ukrast? Nisi baš mogla maznuti Zagrebačku banku :mrgreen:. Bogati su bili oni koji su radili za firme koje su poslovale s inozemstvom, predstavnici naših firmi u inozemstvu, ambasadori, visoki političari (plaće + dodijeljene vile)
joj nije se trebalo biti u partiji
mene će ta partija iz cipela izbaciti
s tim da se ograđujem jer govorim iz iskustva firme moje majke
firme koja je u jednom trenutku bila 4. u bivšoj državi u svojoj branši
koja je isplaćivala male plaće, zato moja mater ima malu penziju
(ali je u nju uspjela otići s 59 godina, istina, silom prilika jer je firma imala sudbinu većine firmi dolaskom kapitalizma)
male plaće jer je svu dobit ulagala u proširenje pogona
i u gradnju stanova
jer se gledalo u budućnost i nije se sve vrtilo oko nečijih sitnih interesa
možda je u drugim firmama i u drugim djelovima države bilo drugačije
i moja mater je dobila stan
u istoj turi kada i naša susjeda
moja mama je VSS i bila je u upravi
i u partiji
susjeda je bila NKV i nije bila u partiji
susjeda je bila prije mame na listi i ona je kod useljenja imala pravo birati kat (isti su stanovi po kvadraturi)
i da
otkupile smo taj stan
za siću
naš susjed je dobio kredit za kuću
kada se uselio u kuću
vratio je firmi stan
kao i većina drugih u toj firmi
bila je politika
imaš kuću vrati stan
tek pred kraj
kad se već sve počelo raspadati
neki su uspjeli izvući da ne moraju vratiti stan
tako da odgovorno tvrdim da su tadašnje lopine mace male prema današnjom sposobnom djecom i unucima
Nije se moralo biti u partiji, samo su postojale firme evo takve kakve aleksandra opisuje, koje su financirale gradnju stanova i imale visoki taj tzv. društveni standard, a onda su obično imale i manje plaće.
Moja mama je isto radila u takvoj firmi, i dobila je stan, a u našoj zgradi su isto tako dobili stanove i obični radnici, kuhari, direktori, inženjeri - svi jednako (moja mama definitivno nije bila u partiji, a poznavajući svoje susjede Ćisto sumnjam da su i oni bili) . Kasnije, osamdesetih, su počele razlike pa su ljudi na položajima u firmi dobivali veće stanove, prije to uopće nije utjecalo. Moja mama je isto tako uvijek imala manju plaću od svojih kolegica koje su radile po nekim drugim firmama koje recimo nisu dijelile stanove.
A komunizam se onda počeo raspadati, kao što su se i svi komunizmi raspali, i država ošla u dug, počela devalvacija, stezanje remenja itd.
Na temu, nije problem možemo li raditi sa 67 nego to što ćemo završiti u prisilnim prijevremenim mirovinama, kao što kaže sorciere.
Ne znam tko je napisao da u ex-državi nije bilo privatnog vlasništva ili da su samo “funkcioneri” bili u prilici se obogatiti - to jednostavno nije istina. Bilo je dosta obrtnika koji su itekako dobro zarađivali (bez partije naravno) samo što su radili u državi gdje nije bilo da možeš imati radnika i godinama ne plaćati mu doprinose, ili odraditi posao pa da ti ne plate itd. I imali zaposlene, vikendice, mercedese, putovanja,... samo što prosječni Hrvat, tad i sad, više voli sigurnu plaćicu nego poduzetničke vode.
No ontopic stanova, moji su imali svoju kuću, koja im je srušena da se napravi par stambenih nebodera, a za uzvrat su nešto simbolično isplaćeni ali su dobili i stanarsko pravo na dva stana. Ova država im je onda “velikodušno” ponudila da ih otplate, u doba kad je moja mama imala “čak” 100DEM mjesečne plaće...
Uglavnom, kako stvari stoje (a već sam pisala) djeci ću svakako savjetovati da odu odavde čim završe školovanje. Bar neće ove “povlaštene” financirati ko što ih ja financiram, niti državni aparat - to mi je utjeha. Što se mirovine tiče, kako će bit za skupljanje po kontejnerima, a konkurencija će biti velika, plan je prodati ovu kuću koju smo nedavno kupili da imamo gdje bit dok djeca odrastu, dok još ima kupaca, pa živjeti od toga, od mirovine se po svemu sudeći živjeti neće moći... bar ne dostojanstveno,.