Da, te sam upute i ja vidjela, ali nije naveden izvor, pa ih ne doživljavam ozbiljno (prof. deformacija).
A i da postoji pouzdan izvor, sve to prelazi moje psihofizičke mogućnosti...
Printable View
Ma forka i to je za vrapče
Ježim se od pomisli na razrijeđenu varikinu u raspršivaču...
Jedino što sam ja promijenila je da sam u dućanu nosila one gumene tanke rukavice (inače ih imam za pranje kuće da mi koža se ne osteti). I oprala sam ih po povratku kući sapunom (i svoje ruke), pa će bit i za drugi put. Ostalo ništa dezifinciram. Danas sam oprala ulazni hodnik običnim sredstvom za podove, ali zato što je mm nakon dućana donio brdo lišća i blata.. ostali podovi čekaju svoj uobičajeni red za brisanje vikendom :)
Po ovome ne bih stigla ništa raditi osim prati, čistiti i dezinficirati sve i svašta po cijeli dan :roll:...
Hvala ti Marija. Mene MM gnjavi oko tih mjera.
Ja sam ona koja je veza s vanjskim svijetom.
Mi isto. Ja sam u predsoblje ubacila krparu (tepih ovakav https://jysk.hr/kucanstvo/tepisi/mal...g-50x100cm-raz koji se može prati) i cipele koje se nose po vani ostavljaju se na tom tepihu. Nema spremanja u ormarić.
U dućan sinovi idu s maskom ili buff maramom i rukavicama (ja nisam u tjednu stigla, jer zatvore dućane prije nego dođem doma). Kuhinju, sanitarije i predsoblje vikendom očistim parnim čistačem, kao i ulazna vrata. Imamo gel za dezinfekciju ruku, za svaki slučaj, jer dok ruke možemo prati toplom vodom i sapunom, ne čini mi se nužnim.
Secem jutros psa i gledam aute na cesti. Najcesce jedna osoba u autu i bar svaki drugi ima masku.
Od cega se stite? Disu u nju i vlaze ju bez ikakvog razloga. Sami u autu.
Sve je to psihološki.
Ljudi nemaju pojma i misle da su zaštićeni ako nataknu nekaj na nos.
Jučer gledam u Lidlu: blagajnica ima pamučnu masku za koju su već stoput stručnjaci rekli da ne štiti apsolutno nikako.
Žena ispred mene na blagajni ima kiruršku masku i kirurške rukavice. Kad je trebala platiti, izvadila je još jednu rukavicu i navukla preko desne šake, a cijelo vrijeme ju je dodirivala s lijevom rukavicom.
Zatim je s lijevom, na kojoj nije imala duplu rukavicu, izvadila karticu iz novčanika i prebacila ju u desnu ruku te prislonila na pos i otkucala pin s desnom rukom.
Onda je laktom vratila karticu u torbu.
I vrhunac svega, lijevom rukom povukla masku dole, desnom se poćohala po licu, skinula drugu rukavicu s desne ruke i sva sretna odlabudala u budućnost.
Ma mislim :roll:
ok nisam bila u dućanu danima, a danas namjeravam, nemam ni masku ni rukavice, jel uopće ima više takvih ludih koji bez ičega idu u dućan?
možda bar da navučem buff da me nitko ne prepozna tko je ta luda koja nema ni rukavice ni kiruršku masku
Navuci buff ako ga imaš, da ne bi imala neugodnosti.
A i nekako je fer prema radnicima u dućanu. Maskom štitiš njih a ne sebe, bolje rečeno, daješ im nekakvu sigurnost.
Obuci se dobro jer kažu da se čeka dugo na ulazu :mrgreen:
I tu će buff biti koristan :mrgreen:
U ponedjeljak MM čekao pred apotekom 40 min.
Ja cu isto buff jerbo luda.
Da, slažem se...
Moji dečki nose buff maramu samo kad uđu u dućan, a ostalo vrijeme smo bez maski.
Btw. imali smo maske neki dan na poslu kad smo kolegica i ja pripremale dozvole kretanja za naše terenske servisere - bilo je štajaznam dvadesetak ljudi u hodniku, na malom prostoru.
U uredima smo se rasporedili tako da nas nema puno po sobama (ja sjedim u koleginoj sobi, a on radi od doma ili dođe popodne). Imamo maske i rukavice za situacije kad ih trebamo (npr. transport - skladištari na otpremi i dopremi i slično).
Vozila sam auto na popravak zadnji dan prije uvođenja mjera. Na sic su stavili najlon, volan omotali u stretch foliju, a serviseri su imali maske i rukavice. To mi je ok, ali u vlastitom autu sjediti s maskom je nepotrebno.
Pa valjda je smisao i ideja da masku staviš čistim rukama na čisto lice.
Na primjer da namjestiš masku oko nosa. Svakako ako se već nosi je pametnije to napraviti kod kuće, opranim čistim rukama, a ne vani kad si rukama već svašta dirao.
Što se tiče ovoga kad i tko hoće, nažalost i nije više baš tako. Vidjeli smo primjer pošte gdje su zabranili, pa povukli, ulazak bez maske. Isto tako, ljudi kometiraju da ih po dućanima opominju ako su bez maske. Naravno, u situaciji kad su nam danima ponavljali da maske nisu potrebne, to je baš suludo. U svakom slučaju, meni se čini fer prema radnicima koji rade na mjestima gdje se ide staviti masku, radi njihove zaštite, i prije svega nekakvog psihičkog mira.
Ja cu masku staviti onaj tren kad mi je dućan da na ulazu. Jer svojih nemam. Ako država misli da svi trebamo hodati s maskom na licu nek je i omogući bilo besplatno ili po razumnom cije i. Ne pada mi na pamet plaćati 350kn kutiju od 50 maski.
Ali možeš staviti nešto preko nosa i usta, buff, običnu maramu, platnenu masku kojih ima za kupiti, radi ljudi koji rade u tom dućanu i kojima sasvim sigurno nije lako biti u kontaktu sa stotinama ljudi u ovom trenutku.
Možda grijesima, ali zašto zaštitari inzistiraju da špricam dezificijens na upravo stavljene rukavice? I onda imam mokre rukavice sa kojih se sve cijedi.Morala sam jučer u dućan, a i neki dan isto.
zato sto on ne vidi jesu li tebi rukavice nove ili ne.
nama je receno da masku trebaju nositi samo oni koji su potencijalno ili bolesni ili postoji sumnja na bolest. Iz stana izađe M jednom tjedno do ducana. robu odma bacim prati, a patike skida vec ispred vrata.
samo da sto prije prode sve to :)
Da, ali imam jeftiniju varijantu. Ne bih ja baš dala > 100 EUR za to. Ovo je moj: https://pevex.hr/parni-cistac-clatro...53-296841.html
Kupili smo ga u Sparu za možda još malo manje para, ali ima tome već par godina, tako da je to ok cijena. Stavljam u njega samo destiliranu vodu. Jedno punjenje za kuhinju, jedno za kupaonicu i predsoblje + ulazna vrata. S tim isto istjeram prašinu koja se skuplja između rebara radijatora i slično.
tko je preporučio?
ako je išlo službeno od strane HZJZ/ stožera/civilne zaštite, meni je potpuno promaklo :unsure:
ništa od ovog nabrojanog ne radim, radimo kao i inače
po stanu ne hodamo u cipelama
čistim i perem kao i do sada (podovi i sl)
odjeća i stvari iz dućana - isto kao i inače
dezinficijens nemam niti jedan doma
(ako se domestos smatra dezinficijensom, onda ipak imam 8-))
Evo moj muž je jučer išao sa psom veterinaru, stavio je masku u kući, uzeo psa, i sjeo u auto s maskom. Sam, ako se ne računa psa.
edit: danas će ići nositi roditeljima hranu, stavit će masku, sjesti u auto, sam, i odnijeti hranu.
Ne znam u kojem drugom trenutku mislite da bi trebao staviti masku.
x
čak mi ju ne trebaju dati na ulazu
ali treba postojati mogućnost za kupovinu maske po nekoj normalnoj cijeni (koja je vrijedila i prije pandemije)
što se tiče pošte i zabrane ulaska bez maske
malo sam šiznula neki dan, jer sam htjela naručiti platnenu masku, da mi pošalju poštom,
jer maski NEMA za kupiti u ljekarnama niti dućanima
al kako da ju podignem kad me ne puštaju unutra bez maske, jelte :roll:
već sam se spremala pisati mejl nekome, kad su ukinuli tu zabranu