Ajme, raketna znanost.
Pijem samo plavac. Ali bambus. Ne mogu piti vino samo.
Printable View
Ajme, raketna znanost.
Pijem samo plavac. Ali bambus. Ne mogu piti vino samo.
A ja ne mogu bambus, vina koja se koriste za bambus su jeftinija crna, čisti šećer. Kad već spominješ plavac, to je vjerojatno nešto tipa Miličić.
Bambus smo pili u srednjoj, sad bih prije umrla nego to ponovila :lool:
:lol:isto. Colu inače ne pijem, ali ne mogu ni zamislit onaj okus cole i vina...fuj.
Nedavno smo se ja i frendica smijale kako smo u srednjoj pili Ribar s colom, a sad biramo samo fina i skuplja vina. Prestara sam da bih pila jeftin o vino, a pogotovo pomiješano s colom.
Ah, bambus :heart: U mladosti sam ga popila na hektolitre, ali to je bilo onda kada bismo, i da smo imali para, radije kupili 10 litara kemije iz nahuje vinarije, nego 0,75 dobrog vina.
I sad mi je bambus OK na roštilju gdje se toči neki otrov iz mjehura. Al kad se moj brat maši boce kole da oplemeni plavca iznad 50 kn, izbijem mu je iz ruke kung-fu potezom.
Ovo bi i moj matori rekao :)
Al kad ti tata provede radni vek među vinogradima, vinogradarima, vinarima i vinima Fruške gore, pa još obilato i redovno konzumira plodove svog rada, ili postaneš alkos ili te prođe ljubav ka vinima u ranoj mladosti, kao mene.
A meni najlepše vino je ono koje popiješ sa 16 godina u junskom zalasku sunca, iz Navipovih "kristal" čaša, kako smo ih zvali, usred vinograda i doneseno tog časa iz 30 godina odstojalog hrastovog bureta iz hladnoće vinskog podruma naše blage Fruške gore. Nemam pojma koja su to vina bila, i bela i crna, muskatna, ali ništa posle nije imalo tu boju, prozračnost, miris i kompletni ugođaj mladosti i slavljenja.
(Bila je samo neka prozaična degustacija na koju me je tata poveo jer tog trenutka nisam imala pametnijeg posla, među preplanulim ciničnim vinogradarima i cerekavim sezoncima - ali ostanu tako neke sitnice neočekivano u sećanju).
Probala sam puno dobrih vina ali odavno, generalno ne pijem jer mi je čaša više nego dosta, par puta godišnje za slavlja otvorimo neku poklonjenu bocu i to je sve.
I najlepše pivo sam popila natočeno direktno iz bureta u Bačkom Petrovcu, gde je državni Institut za hmeljarstvo, kad su nas studente ljubazno ponudili da verifikujemo kvalitet proizvoda :).
Nemam neke posebne favorite, jedino što me odbija je loše vino, nasumporisano i kiselo, a desi se da tako iznenade i naši nekad kvalitetni proizvođači, pa ih ne bi reklamirala. Nemam ništa protiv vaših primorskih vina, nikad ne pravim bevandu od njih, to mi je šteta...
Joj pulinka kad si spomenula Frušku goru, odmah sam se sjetila Kovačevićevih vina. Jednom smo stali u toj vinariji na proputovanju u Novi Sad i nikad je nisam zaboravila :mrgreen:
Pulinka, ovo ti je najpoetičniji post koji si ikad napisala! :)
Onda u vinu nije istina, nego inspiracija.
Hehe ima Fruška dobrih vina i vinarija, ali naravno da kvalitet vina varira od godine do godine pa bude nekad i lepih i ružnih iznenađenja :).
Ja sam se u studenskim danima navukla na lokalni bermet, po kao zaštićenoj recepturi, a zapravo svako stavlja u vino ono što misli da treba od aromatičnih travki. U jednom momentu su počeli stvarno da preteruju, i postalo mi je prejako i teškog ukusa. Ne znam dokle ih je posle receptura odvukla, nisam ga godinama potražila. To je kao domaća verzija vermuta, ali zapravo ukus uopšte nije isti.
Hvala obema, to je samo iskrena crtica iz života :).
Vidiš, a ja ne znam da postoji samoborski? Ali ne čudi me, verovatno postoji niz lokalnih verzija po vinarskim krajevima. Ovo je navodno još po Orfelinovoj recepturi, verovatno i u Samoboru tvrde slično, istina je da je još Orfelin u 18. veku nabrojao biljke koje idu u vino i postupak pravljenja, i da je njegov "Iskusni podrumar" bio popularan kod bogate gospode širom naših delova Monarhije. Inače je ta knjiga meni bila dovoljno živopisna da je svojevremeno pročitam, baš ima taj stari šarm onih viktorijanskih "uputstava domaćicama i domaćinima".
Pišem post, manje kao doprinos, više kao "pretplatu na temu". :)
Osobna iskaznica:
Pijem većinom iz odgovarajućih čaša. Dosad smo imali Leonardo, ali su se prilično porazbijale pa je muž kupio na akciji Riedel čaše u mivi. Nije da ih ne možemo platiti, al mi je muka pri ideji da moram paziti da se ne razbiju. Molila sam da dok smo sami pijemo iz starih Leonarda, imamo samo dva tipa, za bijelo i za crno (obične za Bordeaux), pa da nemam pritisak ako se razbiju.
Linolada - zbilja ne, držim za nogicu, al ima i čaša za vino bez drške. Moram priznati da nisam iz njih pila, al ni sama ne znam kako bih ju primila.
MM i ja jednu butelju popijemo u dvaput. Mi i jedno pivo dijelimo popola. Al dosta češće nego 2-3 put mjesečno. Za početak vikendom za ručak sigurno (nekad i pivo), to je već 8 puta. Pri čemu ja ne pijem dok jedem, nego kad sam pojela. MM pije i jede paralelno.
Od crnih mi pada na pamet Syrah Korlat, pa i njihov Merlot, Dingač Skaramuča, Zicada Postup.
Od bijelih Pošip Madirazza ili Zlatan Otok, Krauthaker Graševina mi je isto OK, malo mi je dosadno, al u redu.
Ne volim desertna vina.
Zimi uglavnom crno, ljeti podjednako.
Uglavnom, u našoj mjesečnoj košarici vino nije zanemariva stavka :)
Pošip mi je bio bezveze dok nisam otkrila Pošip Intrada od Luke Krajančića https://vintesa.hr/proizvod/krajancic-posip-intrada/
i Pošip Nericu https://www.vivat-finavina.hr/proizvod/nerica-posip/
ta dva su mi vrh vrhova, jedino se izmjenju po kvaliteti po godištima, nekad mi je bolje jedno, nekad drugo :lool: Nerica 2019. mi je još bolja od Intrade, ali već sljedeća berba može opet okrenuti stvar.
Ja volim i crna i bijela, trenutni favoriti su mi Adžićeva grasevina, Saints Hills Mala nevina, Zure grk Bartul od bijelih, a od crnih Saints hills Black, Madirazza maestral i tramontana, Kiridzija tajano i dingac.
Ovo sve vase sam si zapisala i sve cu probat [emoji16]
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Hvala, dodajem na popis[emoji16]
Samo da se izjasnim da samo lijepe vinske case dolaze u obzir [emoji4]
Ima već neko vrijeme da nisam pila vino i toliko su mi sline krenule čitajući ovu temu da sam otišla i kupila si Korlat syrah.
Živjele!
I izvukla sam i čaše iz najgornjeg elementa :mrgreen:
Morala sam i stolac dovuć.
Bravo, mitovski :)
Ja sam se pak iz Muellera (totalno neplanirano) vratila s Planetinim Il Segretom, rosso :)
A meni kaže FB da je svjetski dan sauvignon blanca. Ja se već poveselila (sorry, Svimbi), kad ono bio jučer. Ništa, onda danas mineralna :mrgreen:
Jel danas Majčin dan?!
Jurana, sve pet :mrgreen: nemam ja ništa protiv sauvignona ako ga pije netko drugi (Cloudy bay je 167 kn u Muelleru)
Majcin dan je sutra u nedjelju.:-)
Danas sam si dala oduska u vrutku[emoji16] isla sam po popisu i bome nakrcala kolica. Prvi je na redu Josicev cuvee.
Ne trebam škužu, to je bilo iskreno čudjenje :mrgreen:
Bila sam sad u Igomatu i donijela spominjani Pavlinov bermet (jest da je 20 kn skuplji nego na trgu u Samoboru, ali Bože moj)
Ne sjecam se da sam vidjela da je netko spomenuo višku Vugavu, meni je to vino naj, naj. Obozavam ga.:heart:
Došla sam se pohvaliti kako smo muž i ja imali sreću da dobijemo ulaznice za Dane otvorenih kušaonica i da smo, iako nećemo obići ni petinu programa, već jako zadovoljni zbog toga :mrgreen:
Jučer smo bili u dvije vinarije, danas ćemo obići još jednu do dvije i mogu vam reći da mi je to nova omiljena vrsta izlaska. Jučer je bilo krasno sjediti s čašom rosea na rubu vinograda u smiraj dana.
A sutra je nastavak, u gradu je manifestacija Pidoča i debit se vole.
Nevjerojatan vikend nakon teške suše.
Super, Jurana! A Zagrepčani još stignu na Vinart ispred MSU, otvoreno do 19h
Evo nas u Istri u kampu kraj Novigrada o sad gledamo otići do neke vinarije. Najbliža nam je Pervino. Jel bio tko? Imaju jako dobre recenzije.
Inače.. shame on me.. Slabo znam istarska vina. Preporučite mi nešto. Ja volim crna, MM bijela.
Blizu su ti Veralda i Cattunar, samo uguglaj vinske ceste Istre i vidjet ćeš koliko ih ima u blizini :) Ne možeš pogriješiti ako odeš vidjeti ove dvije spomenute :)