Al na godisnje cijepljenje? Moraju se odmaknut od wordinga booster.
Printable View
Ja ću opet potpisati čokoladu. Očito imamo slično godina :mrgreen:.
Zaista mi je zanimljivo kako se stalno imputira da mi, ova jedna struja koja poziva na veću razinu osobne odgovornosti (da o drugome ne govorimo), sve vidimo crno, crno, crno...
A što je bijelo, molit ću lijepo?
Dajte me prosvijetlite, što je bijelo? Isto kao i za ono pitanje ranije, o tome zašto je tako teško nositi maske itd.? Ne vidim da mi je itko odgovorio.
U mom svemiru, crno je kad se pravimo da nešto ne postoji, ili da postoji umanjeno i daleko od nas, zato što nam je nedrago, mrsko čak.
U mom svemiru, bijelo je kad se skupimo svi na hrpu i napravimo SVE ŠTO MOŽEMO da crno završi što prije.
Optimizam nije odsustvo realiteta. Optimizam nisu stisnute oči, uši i usta, "ništa ne vidim i ne osjećam, čekam da prođe" modaliteti.
Optimizam je djelovanje. Svakodnevno djelovanje da nam SVIMA bude bolje.
Sama sam pisala ranije o tome da znam da će bolja vremena doći. Uvijek dođu.
Ali sam također pisala o tome da dođu ranije ako im pomognemo.
Nismo indijanski vračevi. Ne prizivamo bolja vremena dimnim signalima.
POMAŽEMO IM da dođu.
Zna se kako.
Cipelice, mogu reći da su osećanja recipročna.
Jer kad pročitam tebe, mislim da već jesi u drugom svemiru od mene.
U svemiru u kom se škola nije raspala na preko dve nedelje, gde sva moguća preduzeća, radnje, ustanove, itd, nisu imale manjak zaposlenih zbog bolovanja, u svetu gde Gradsko saobraćajno nije proredilo polaske zbog nedostatka vozača (kao u Novom Sadu), gde doktori nisu bili zatrpani pacijentima satima ili i sami bolesni, itd, itd.
Da bar nisam čitala teme ovde još bih i mislila da se tako nešto kod vas nije dešavalo. I da ne pročitam usput na raznim temama iskreno napisane tegobe i posledice nakon korone, još biste me i ubedile da je samo kod mene omikron mnogima bio malo gori od "jače prehlade".
Ako ti misliš da se sve to desilo samo zato što su ljudi nisu bili optimisti, najbliži smo šansi da se to i dokaže: stavovi se menjaju, ljudi skreću u optimizam. Možda korona bude prvi virus koga ubije pozitivno razmišljanje.
Što se tiče mog širenja pesimizma: stavila sam pozitivan primer Kube. Napisala da bih uzela i sledeću efikasnu vakcinu. TEBI je to pesimistično jer ne želiš vakcine. Šta sad ja tu mogu, moja i tvoja pozitiva se jako razlikuju.
Svi stariji od 20 godina u mojoj obitelji su cijepljeni. A ima nas...I svi stariji od 14 koji žive u kućanstvub sa starijima. Nitko stariji od 60 nije dobio koronu. Jer smo ih uspjeli nagovoriti na odgovorno ponašanje. Prventveno prema sebi. Ni sama ne znam koliko smo brzih testova potrošili jer smo sve upitne situacije odmah testirali. Tako je u mom svemiru u kojem ne želim vakcinu.
U tom slučaju, kako me vidiš kao pesimistu? Zato što sam pobrojala šta sve nije valjalo, još ne valja, i šta mi se čini da neće valjati i dalje? Obično je korisno i konstruktivno da se uvidi u čemu je tačno problem, da bi uopšte i počeo da se rešava.
Neću se izvinjavati što mislim da ukidanje mera neće rešiti ništa osim ponekih frustracija- jer će istovremeno pojačati objektivne frustracije drugih ljudi, čiji život bi mogao tako biti još za stepen teži.
Stvarno mi je najlakše da napišem da se nadam da će sve ići na dobru stranu- jer se nadam- ali sam istovremeno i svesna da moja nada nema trenutno neku posebno jaku osnovu u realnosti. Pa mi je prilično neodgovorno da spominjem takav tip nade - opet, jer iz iskustva to većina tumači kao - juhu, sve je prošlo, bacaj maske, ništa vakcine, ništa mere, pravac sloboda putovanja - a to ponašanje nas je i dovelo do, vidi se kakvih, rezultata.
Nemam pojma. Svatko od nas gleda kroz svoje naočale. Ako se na svaki tračak nade pobrojava sve što nije valjalo, što ne valja i što neće valjati i dalje, meni je to pesimizam. Iako nemam ništa protiv da znamo sve što nije valjalo, što ne valja i što neće valjati i dalje. Valjda mi bar na trenutak treba taj udah optimizma.
jasno mi je da je to motiv (osim kod Beti3, koja je više puta pisala da ima problem s pokazivanjem covid potvrde i kod nje je doslovno veselje upravo to - što ne mora pokazati potvrdu na granici, što mi i dalje nije nimalo jasnije nego prvi puta, ali ok, različiti smo)
ali kao što je već rečeno, nadu o jenjavanju pandemije temeljiti na odluci u Sloveniji je onako - malo očajnički, jer i ja pamtim da su oni već dvaput proglasili KRAJ pandemije
možemo nadu temeljiti eventualno na tome da smo sada zaista valjda svi bili u dodiru s virusom, što kroz cijepljenje što kroz evidentirano ili neevidentirano preboljenje, i da možda to znači da smo na neki način bliže onom 90%tnom imunitetu populacije
to je gatanje mene društvenjaka, znaš da "nisam školovala" za ovo, ali mi to ima više smisla
ja ne putujem baš nešto, sada iz istog razloga kao i prije pandemije, jer nemam para :mrgreen:
ali su mi covid restrikcije za prelaske granice stvorile puno dodatnog posla na poslu (i troškova, i živaca), odnosno možemo debatirati da li su mi zakomplicirale život države koje traže covid potvrdu ili osobe koje se nisu htjele cijepiti
i ko za vraga, zadnje putovanje baš u Sloveniju ove sezone zbilo se ovaj vikend, uđoše u državu 12 sati prije ukidanja covid potvrda
Pa naravno, Tang, da se nada ne temelji na odluci slovenske vlade. Temelji se na razlozima zbog kojih je slicnu odluku donip citav niz europskoh nada.
No, ja razumijem i to s kavom. Da me netko u Zbirca pita potvrdu, to bi mi bio neki skroz krivi film... i ne zato sto se ne drzim mjera i sto nisam cijepljena. Nego jednostavno zato sto to nije taj zivot sa suncem, morem, i bezbriznom djecom u pijesku koja, da vise jedna po drugima.
ja ne znam kako itko može biti optimističan uz ovakav dnevni broj mrtvih
odnosno, jasno mi je kako - tako da gledaš samo sebe, ako si na sretnoj strani statistike
inače x na čoksu, dotu i sillyme
kad je krenuo omikron, i ja sam se ponadala da je kraj - i vjerojatno jeste kraj, ali cijena koju građani hrvatske plaćaju za kraj je okrutno velika
dobro je onaj doktor rekao, da se sva ta tijela onih koji svaki dan umru bacaju na ulicu, vjerujem da bi tek tada nekima došlo iz guzice u glavu koliko je zapravo strašan taj broj
svima u omikronu uz rast broja zaraženih pada broj mrtvih, samo kod nas ta prehladica ubije autobus ljudi dnevno
Samo obična sreća (ako sreća može biti obična) zbog toga što je svako ukidanje epidemioloških mjera znak da pandemija slabi, nagnala me je da otvorim ovu temu, točno 2 godine od početka corone.
No, sve forumašice koje pišu na ovoj temi, osim 3, a četvrta pola-pola, su duboko pesimistične i nerealne u svom crninu da ih neću čitati. U stvarnosti nije tako. Loše je, ali ne toliko koliko pojedine misle, čak je bolje nego pojedine misle. Možda je u Zagrebu lošije, ali u Rijeci nije. Za koji tjedan imat ćemo i novu bolnicu za majku i dijete.
Svi u obitelji smo cijepljeni, nitko još nije prebolio. Zašto ne biti optimist, barem malo?
Uostalom, što može pojedinac učiniti osim da se cijepi i pridržava mjera?
pa eto, blago tebi
mene tek čekaju pretrage da vidim što je sve otišlo kvragu nakon 2 preboljenja
a otišlo je sasvim sigurno bar nešto
To ti je prilično opravdana nada, da smo na neko vreme verovatno kolektivno imuni na omikron.
Jedino postoje dva mala problema.
Prvi- ona kratkoća imuniteta od 4-5 meseci. Pa bi omikron, od neke niske stope tokom leta i rane jeseni, opet buknuo na isti ovakav raspad najkasnije u novembru- ukoliko do tada ne stignu poboljšane vakcine, nekim slučajem. I tu postoji nada da bi imunitet mogao trajati i puno duže kod nekih, i da bi ponovljena infekcija bila puno blaža kod mnogih, pa bi mera raspada možda bila puno manja. Ali sve je to opet možda.
Drugi problemčić, koji može ispasti i na dobro i na loše, a prilično je verovatno da će se desiti- novi soj bilo kada, koji može biti i bolji i gori od omikrona, ili u krajnjem slučaju sličan, a za koji opet ne bi puno značio prethodni imunitet. Mislim da je prilično jasno da to znači ili opet katastrofu ili status quo ili potiskivanje omikrona i još korak bliže blagoj verziji virusa.
Zato svet često ne voli prirodnjake. Mnogi ne znaju da procene kad počinju da idu na živce svojim razmatranjima budućnosti :mrgreen:
Beti, svaka od nas ima svoju mikrostvarnost, a pri tome je dobar deo nas svestan da naša mikrostvarnost može biti daleko bolja ili gora od šire slike.
Ti toga nećeš da budeš svesna, pa dobro, može ti se.
Mislim, možda je u Rijeci bolje nego u Zagrebu ili u Srbiji? Verovala ili ne, drago mi je ako je tako, ali pošto ti ne živiš ni u Zagrebu ni u Srbiji ne možeš proglasiti moj "pesimizam" za neopravdan. Niti meni išta znači u kom gradu je bolje a u kom gore, ako zbirno i dalje nije naročito dobro.
Da, svaka ima svoju mikrostvarnost.
Prošli tjedan sam dežurala u uredu s kolegicom koja neprestano u uredu uz nas 3 na velikom skoro praznom prostoru imala ffp2 masku. Nosi ju i vani na kavi na terasi, nije ju skidala osim kad je pila. Gdje god dođe dezinficira ruke. Ne ide kod frizera od 2020. Ne ide u restorane, kino, kazališta, nikud.
ja više ne mogu tako živjeti. Perem ruke, masku nosim u liftu, nisam ju nosila dok sam sjedila za stolom niti u zatvorenom kafiću.
Kolegicu je strah za tatu. I mene za moje, ali imam klince u vrtiću i školi, ne možemo ih sve zatvoriti dok i ako ovo prođe. Našli smo neki balans, ne umirem više od straha, ali nije mi ni svejedno.
Doduše lakše mi kad kažu da je omicron lakši za boosterirane, moram naći neko svjetlo na kraju tunela.
pa slažem se, zato i ne tražim svjetlo nade jer nemam dojam da živim u mračnom tunelu
prilagodili smo se situaciji, i iako bude nekih začkoljastih momenata, i bilo je perioda kad bi mi se dosta skupilo, stvarno bih rekla da mi je život manje više normalan, okolo naokolo dođeš do zadovoljenja životnih potreba
inače se u životu svakako smatram optimistom, ali da mislim da pandemija završava... mislim da nema dovoljno indikacija za to
i tu se slažem s inom da je malo i zamka, veselit se "gotovo je gotovo je" i onda najesen depra "oh ne opet sve"
Dobra je kolegica, jaca je i od mene (ironican smajlic koji mob ne da nalijepit). Mene pak trst odusevio, nije im se raspao joi de vivre sto moraju potvrde pokazat, ostali su isti mediteranski grad, meni malo ljepsi od ponte rosso ere. Mislim da ta regija ima i grijanje zimi, iako su uz more. Ako nemaju - ne razbijajte mi iluziju LOL. Mediteran po mojoj mjeri.
Njima se u u sjev. italiji raspao joi de vivre s bergamom i starcima u kapsilima koji su im bili sokantni, to im je bila nacionalna trauma. Nasa umiranja staraca su diskretnija, shvacena fatalisticki kao da se ne mogu izbjec, a kako smo siromasniji, ja stvarno mislim da nekima i pasu.
Mislim, koliko to sve glatko ide, to je njima no issue. Ko da bi se neko u zbirca bunio sto sad mora vadit novcanik i tu kavu i platit, ono...pa zar je moguce, u svoga zbirca? Doslovno tako jednostavno i banalno i nema gundjanja ni nicega, ono...nevjerojatno je koliko su tu drame oko toga, a tamo nista. Razlika nebo i zemlja. Ko da bi se tu organizirale bune zar moramo kave placati, dajmo pristup svima, nije novac vazan. Ja sam to doslovno tako dozivjela.
Ako napišem da je ona epidemiološki u pravu i da njoj život njenog oca vredi tih odricanja, zvučaće jako loše i pogrešno, kao da sad drugima životi njihovih voljenih ne vrede dovoljno. Ali ne znam bolje da sročim. Jednostavno ona ide po onome što je Dota napisala- "radi sve što može", neselektivno. I verovatno je mirna sama sa sobom tako. I verovatno bi cenila tuđe prihvatanje njenih odluka.
Ja nisam sebi niti porodici nametnula tako stroga pravila kao ta tvoja koleginica, ali je razumem i saosećam sa njom.
I jasno mi je da, kad prihvatam neku epidem. rizičnu situaciju, moram unapred biti spremna da prihvatim i posledice, inače ću teško dalje živeti sama sa sobom.
Omikron je definitivno lakši za vakcinisane.
Ali "lakši" je jako širok pojam, čisto da ne mračim dalje, treba imati u vidu da "lakši" znači jednostavno da ne moraš biti hospitalizovan, a ne i da sigurno nećeš imati nezgodne simtome više dana/nedelja.
pulinka, a kako da ja zaštitim svoje roditelje kad živimo u istoj kući, a djeca idu u vrtić i školu? Da ne jedemo s njima, da se tjeramo u druge sobe? Kako?
I ja sam bila u užasnom strahu za svoje, i sad sam. U mjesec dana bila s njima 3 puta na hitnoj (dva puta mamim tlak, jednom tatina upala pluća). I svaki put premrla od straha. Ali ne možemo sad drugačije, niti oni ne žele.
BTW nisam vjerovala da mi tata dođe na hitnu sa svim simptomima upale pluća, koja mu bude dijagnosticirana, i da mu nitko ne napravi ni brzi test. To me iznenadilo. Samo su pitali jel cijepljen.
Eto ga sad, kako sam i mislila. Zašto shvataš kao napad na tebe? Pa jesam napisala da ni ja ne radim to što tvoja koleginica radi? Samo mislim da je i njoj jako teško i da bi cenila podršku, jer verujem da se oseća jako izolovana. Ne mislim da svi uvek možemo tako kao ona, tj. mogli bismo da smo kao društvo takvi, ujedinjeni, ovako pojedinačno se lomimo pod pritiskom okoline.
Nemam pojma kako da zaštitiš svoje, sigurno užasno teško. Ja svoje ne vidim dugo, po dva meseca i više, a samo na 50km smo. Sestra ih isto izbegava dok mala ide u vrtić, koliko god može. I nisam srećna sa rešenjem, ali eto oni su za sada bez korone, nadam se što duže.
A ovo za upalu pluća i bez brzog testa - bez komentara. Šta da kažem? Ili su procenili da nije klinička slika korone, ili naprotiv da jeste ali bi test po simptomima već bio negativan, ko bi to sad znao...
Ma nije napad, nego općenito. Meni je jako stalo do mojih, želim ih zaštititi, ali ne ide uvijek tako lako teoretski :)
Cipelice, :heart:
Najbolje svatko po svome. Ti samo udahni taj optimizam i zadrži ga koliko možeš, neće naškodit ;-)
Oh da, može. Može odabrati hoće li pri tome biti optimist ili pesimist tijekom tog izazovnog razdoblja, hoće li naći neku zraku nade da će sve ovo proći u narednom razdoblju ili će konstantno jamrat o crnilu cijele situacije. :/ (pišem općenito da se ne bi netko našao prozvan). Bit će, što će bit, stvari na koje ne možemo utjecati, prihvatimo.
Cijepit se, držat mjera i to je to.
To je ta zamka gdje oni cijepljene pacijente tretiraju kao da nisu i ne mogu bit zaraženi, a svi znamo koliko nas je cjepljenih dosad imalo jednom ili dvaput koronu. Da ne spominjem primiti čovjeka s upalom pluća bez testa, svašta. Pa kako nam se neće širiti po bolnicama, ja (a vjerujem i vi) znam nekoliko ljudi koji nisu imali covid kad su stigli u bolnicu, a dobili su ga tamo nakon par dana hospitalizacije. Meni je otpočetka pandemije nevjerojatno da se u bolnice ulazi kako kome paše, a u grads.knjižnici me knjižničarka traži potvrdu. Apsurd.
Ti bi ljudma ( pacijentima) zabranila ulazak u bolnice i uvjetovala koristenje zdravstvene zastite ( necim?)?
Pa to bi bilo za revoluciju.
Ne mozes koristenje zdravstvenih usluga ograniciti na cijepljene ili testirati svakog na ulazu brzim testom.
Time bi se zaštitili i oni sami i liječničko osoblje i ostali možda puno teži pacijenti koji leže u bolnici.
Pa može se ili kovid potvrda ili neg.test (na svoj račun po pristupačnoj cijeni). Naravno to ne bi vrijedilo na Hitnoj.
Dapače da je tako bilo, zasigurno bi bio i nešto veći broj procijepljenih.
Tako nešto već mjesecima imaju državni službenici 3x tjedno,a znamo koliki je državni aparat.
Mogli su možda sve te silne besplatne brze testove za drž.službenike preusmjeriti na bolnice i pacijente.
Pa pacijenti koji se primaju na odjel ili u zahvate u anesteziji u dnevnoj bolnici ili na zahvate koji generiraju areosol valjda od prvog dana pandemije kod prijema moraju imati negativan pcr star najvise 48 sati.
Za ambulantne preglede, vadenja krvi, rtg , primarnu ...ne treba pcr.
Treba negativan pcr bez obzira na status cijepljenja.
Medicinsko osoblje koje nije cijepljeni testira se 2x tjedno. Ono koje je cijepljeni sa 3 doze testiraju se kod simptoma i bliskog kontakta svaki 3 dan i tako 14 dana. Plus svi maske uvijek i stalno.
Stalno brkamo kruške i jabuke.
Oprez i pridržavanje mjera te shvaćanje da autobus mrtvih nisu brojevi na koje moramo zažmiriti da bi bili optimistični proglašavamo pesimističnim.
A imanje Covid potvrde i odbijanje njenog pokazivanja, putovanja s njom itd., čime zapravo namjerno činimo svoj život lošijim i tužnijim jer se odričemo nečega čega se realno ne trebamo odreći, proglašavamo optimističnim pogledom na svijet.
Apsurdno je da npr. Ina i ja živimo slobodnijim životom od Beti, a mi smo kao "crnjaci".
Nije crnilo primjetiti što se događa u našim životima i pokušati to popraviti onoliko koliko možemo. I to si dobro rekla Beti: "što možemo osim cijepiti se i pridržavati se mjera?" Upravo to možemo. I da, neke mjere su apsurdne, i da, cjepiva nisu stopostotna zaštita, i da, puno toga je krivo i loše posloženo... ali ne mora nam to biti opravdanje za sve.
Slažem se, Vrci, moramo svi nastaviti živjeti :heart:. I živimo, svaki dan. I onda kad nije bilo cjepiva, i onda kad je bilo još teže i gore...svi živimo svaki dan i svi biramo svaki dan što ćemo napraviti ili nećemo napraviti.
Život se i inače sastoji od niza ograničenja koja imamo svaki dan i u kojima balansiramo najbolje kako znamo da bi nam život bio smislen i ispunjen. U tom životu svaki dan ispunjavamo tisuće manjih i većih zahtjeva, pravila i ograničenja, jer smo dio zajednice i živimo po pravilima te zajednice.
Neće ni Lili trčati maraton na Kozjaku, ako je na Marjanu.
Primjetit ću još i da "optimisti" svako malo izlaze s pričama u kojima nam se raspada zdravstveni sustav, netko je negdje pogriješio, skandal je neki, apsurd i slično... i onda još dodaju, ali ja sam optimist, a vi stalno jamrate...
Zdravstveni sustav nije briga samo Vlade, ministara i zdravstvenih radnika. Zdravstveni sustav je briga svih nas i to ponavljam otkad sam na Rodi.
A jako dobro znamo kako ga štitimo.
I "optimisti" i "pesimisti".
Ponavljaš od kad si na Rodi ?! Tri mjeseca!! Jako dugo vrijeme:)
Ja sam nekih 12 godina.
Ili je nick Dota samo novo ime stare forumašice? Ionako su maškare, treba stavljati masku.
Pa da to i kažem, imali su ga za potrebe hospitalizacije, bili neg, a za par dana u bolnici pozitivni.
S jedne strane, imamo slučaj da nisu posumnjali na covid, ni testirali Vrcinog tatu s upalom pluća...
S druge strane, mnogi LOMovi ne žele primiti svoje pacijente bez neg.testa (srećom naša nije takva).
Jel to logično? Nije, al šta je, tu je.
Jel postoji mogućnost s obzirom da je ova tema na Obiteljsko-kreativnom kutku u smislu putovanja u druge zemlje da se tu piše isključivo u tom smislu?
Ionako postoji tema za koronu i cijepljenje, koja je vrlo aktualna i tamo se može pisati o detaljnim brojkama, cijepljenju, stanju u zemlji i svijetu, analizama, znanstvenim dostignućima, usporednim prikazima umrlih u drugim zemljama i sl.
Kao što je svojedobno rečeno onima koji su protiv cijepljenja da stara tema o koroni nije pravo mjesto na forumu, da tako i ova tema bude informativna i fokusirana na ukidanje mjera u smislu putovanja s djecom, obitelji i sl.
Neću ništa prijavljivati, svejedno mi je.
PS.znala sam nekad prijaviti uvrede, ali osoblje foruma nikad nije reagiralo na moje prijave, pa sam odustala.
Nije stvar u postavkama nego u tonu. Potpuno bi bilo ok i prigodno da netko otvori temu na kojoj pita gdje su blage mjere i gdje se moze putovati bez covid potvrde.
Ne znam kako bih mogla popraviti nalov i post u tonu "o draga, o slatka slobodo" bez covid potvrde, ali budem razmislila.
Da, SLO je konačno ukinula mjere koje HR nikad nije ni imala (osim za prelazak granice).
Budući da nam covid potrdva vrijedi još par tjedana, to će nam itekako dobro doći, pošto nećemo morati plaćati testove. U SLO su sada školske ferije, plus bliže se i izbori pa je to razlog za ukidanje mjera - ništa nije slučajno (pao broj korona oboljelih ili slično) :ghug:
Što da prijavi? Osoblje foruma,nezadovoljno pisanjem nekih forumašica na određenoj temi, odlučilo je temu rascjepkati. I pojavila se Dota. Koja je godinama samo čitala i nije imala potrebu ništa reći. U zadnja dva mjeseca ta se potreba javila 491 put.
Tako se meni čini a čitam Rodu površno i ne baš redovito.