SRETNO!!! Držim fige i čekam izvještaj sa tvoje riječke avanture :DCitiraj:
smile8 prvotno napisa
I hvala na savjetu, malo si me smirila, stvarno nema smisla putovati tako rano...
DRŽIM FIGE; DRŽIM FIGE! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Printable View
SRETNO!!! Držim fige i čekam izvještaj sa tvoje riječke avanture :DCitiraj:
smile8 prvotno napisa
I hvala na savjetu, malo si me smirila, stvarno nema smisla putovati tako rano...
DRŽIM FIGE; DRŽIM FIGE! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
smile8, nema na čemu.
Ja sam isto rodila u Rijeci, ali vam smještaj u kojem su bili moji ne bih baš preporučila. Ako vas zanima priča s poroda, evo:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=2575
m Juanita, hvala na linku. Progutala sam svaku recenicu, naravano uz brdo suza :roll: .
Kad smo bili na kontrolnom pregledu u Ri prije nekoliko tj, mm je par puta izgovorio- " koja sramota da mi iz Zg-a moramo putovat za Rijeku. Koja sramota!"
Cijelo vrijeme pokusavam biti pozitivna koliko god je to moguce, i nadam se da cu vas sve razveseliti svojim iskustvom iz Ri. Nekako mislim da sam dala sve od sebe, pa mi je lakse cak i ako ne bude sve po planu ( ali o tome pokusavam ne razmisljati ).
Prijateljica je jucer rodila na SD. Prije par mj mi kaze: " stvarno si hrabra sto si se odlucila za vodu i Rijeku". A ja si mislim da je ustvari ona ta koja je hrabra ostajuci roditi u Zg, a ja sam ta koja se u biti bojim pa krecem tamo gdje sam bar malo sigurna da ce biti dobri i ljubazni prema meni, jer to mi je jako vazno da je netko fin i dobrica prema meni tokom poroda....hocu reci-njihova je duznost biti profesionalan i nije njihov posao da nas "paze i maze"....ali meni tokom tog osjetljivog poroda treba ljudska toplina ( bez obzira sto ce mm biti tamo ) i njeznost. Mislim da sam ja primalja, da bih se prema svakoj trudnici koju poradjam ponasala kao da mi je sestra ili najbolja prijateljica.
Jedna djevojka tj mama na forumu je napisala, nesto u stilu- nisam od onih kojima konflikt tijekom poroda ne utjece na povezanost sa djetetom. tako je i samnom.
:love:
Isto takvo sam i ja imala iskustvo, s tim da bih samo ovo zadnje promijenila u "bolji i ljubazniji"Citiraj:
Prijateljica je jucer rodila na SD. Prije par mj mi kaze: " stvarno si hrabra sto si se odlucila za vodu i Rijeku". A ja si mislim da je ustvari ona ta koja je hrabra ostajuci roditi u Zg, a ja sam ta koja se u biti bojim pa krecem tamo gdje sam bar malo sigurna da ce biti dobri i ljubazni prema meni
O, da itekako bi to trebao biti njihov posao! Osobito primaljama.Citiraj:
to mi je jako vazno da je netko fin i dobrica prema meni tokom poroda....hocu reci-njihova je duznost biti profesionalan i nije njihov posao da nas "paze i maze"....
Jer su svi oni tamo zbog nas (mada to neki, na žalost, zaborave :( ), a ne obrnuto i zadatak im je pomoći ženama u njihovom najosjetljivijem, ali ujedno najženstvenijem izdanju.
Jer porod ne vodi ni doktor ni primalja, već hormoni, a oni su jako osjetljivi na sve što se oko žene tad događa.
Nitko se ne čudi kada ženke ostalih sisavaca nisu u stanju poroditi se pod prismotrom čovjeka, nego im porod momentalno stane, a od nas se očekuje sve to, pa još uz svjetla reflektora, hladno bolničko okružje, pa još ako je prisutan i hladan ili čak bezobrazan odnos osoblja...
Zato još jednom ponavljam, topao i prijateljski odnos prema ženi koja rađa je možda i najvažniji faktor da porod nesmetano teče, a tako ga se lako podcjenjuje i odbacuje kao nešto nebitno.
Ja bih rado takvu primalju pored sebe na idućem porodu, ako ga bude :love: .Citiraj:
Citiraj:
Mislim da sam ja primalja, da bih se prema svakoj trudnici koju poradjam ponasala kao da mi je sestra ili najbolja prijateljica.
Da mi bude tiha podrška, topla stijena koju ni ne čujem, ali osjećam njenu blizinu koja mi ulijeva sigurnost da je tu ako bilo šta krivo krene.
Ah, baš sam u poetskom raspoloženju :angel: .
Pozdravčić. Ja sam prvog sina rodila 03.08. 2002. u riječkom rodilištu. Iskustvo prestrašno (babica Jovanka, liječnik crvenokosi, crvenonosi, muža mi nisu pripustili, nitko da ti kaže kako disati jer ti si i nakon tečaja zaboravila, ...) STRAŠNO. Sad se spremam za drugi porod - termin 10. 02. 2006. Užasnuta sam onim što slijedi. Mogu li odbiti primiti drip? Pomozi tko može.
draga jola, evo vratila se ja iz ri rodilista prije nekih 3tj. naravno da mozes odbiti drip i ja ti preporucam da ga odbijes ako ti ga ponude i da zamolis objasnjenje zasto su ti ga ponudili, jer da ces pricekati koliko god treba svoje prave trudove tj dati maternici vremena. pokusat cu napisat pricu kroz par dana.sory na vel i malim slovima jer mi lutak spava na rukama pa pikam po tastaturi sa jednim prstom. pozdrav ;)
Cure, podižem jer mi se bliži Dan D, a ne znam neke bitne stvari.
Recimo: Šta mi treba za Ri rodilište?
Moja spavaćica ili njihova?
Jednokratne gaćice, da ili ne?
Ulošci?
Japanke za pod tuš?
Hrana? Voda? Labello? Ništa od navedenog?
Garant ću trudničku i muža ostavit doma :lol:
Ako želim stolac ili stolčić kad je trenutak da im kažem?
Ogrtač? Da/ne?
Wc papir?
Pomooooć!
Citiraj:
thalia prvotno napisa
spavacica - dobijes njihovu, ali mozes i svoju, pogotovo sto su njihove dosta lose
jednokratne gacice - doceka te 2-4 komada u ormaricu, ali kupi i nosi sa sobom.
ulosci - vir 80 (2-3 paketa), mogu ti i oni dati ako ustrebas
hrana - da po zelji
voda - obavezno
labello - po zelji, 'os/ne's
trudnicka - bilo bi dobro, da se ne uzrujas kad te pitaju di je
muza - kako hoces
ogrtac - ja jesam, ali nepotrebno
wc papir - obavezno
tako je bilo u rujnu
neke japanke obavezno, da možeš u njima pod tuš.
vodu i klopu također.
ono bolničko je mizerno u količinama a i kvaliteti.
a sve svoje želje najbolje da kažeš čim dođeš u rodilište.
Ja sam nosila i Domestos vlažne maramice, da se ne mislim tko je sjedio prije mene na školjki (nije baš zgodno u tom stanju "šicati" sa visine!! ;) )
Meni hrana u rodilištu uopće nije bila loša,ni kvalitetom niti kvantitetom.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Obavezno-vlažne maramice!
Ogrtač-da!
Toalet papir-u tonama!
Haha, to sam si i mislila, ali sam ih danas zaboravila kupiti. Budem, imam još malo vremena. Hvala, Winnie.Citiraj:
Winnie The Pooh prvotno napisa
Ehm... ja sam priličan gladuš tako da možda ipak ponesem sa sobom nešto. Obećajem da neću nositi pečene piliće, ali ipak... :-)Citiraj:
lali prvotno napisa
I za ovo s toalet papirom :lol:
slažem se,i meni je bila ok,inače nisam izbirljiva i sve mogu pojestiCitiraj:
lali prvotno napisa
meni je isto hrana bila ok, al dobro ja sam inače izjelica i stvarno mi je sve fino...hihihi
a isto tako ja sam uzela japanke kao za pod tuš jer su mi to svi sugerirali al moram reći da ih uopće nisam koristila jer bilo je sve cakung-pakung!
pohvale!!!!
Super, cure, odlično i ohrabrujuče zvuči :D
Još da smislim kako izbjeći drip i epi i na konju sam.
Pita MM kako će on znati kad će trebat doći, budući da u predrađaonu ne smije, koliko znam. Ionako mi krećemo danas na tečaj, možda nam se neke stvari i same odgovore.
E, da, šta trebam uzeti za bebicu? Pelene? Odjeću?
I jel mi treba izdajalica u rodilištu?
Za dripi i epi, ponavljaj svima - ne,hvala :)
MM bio sa mnom u predradjaoni.
Ako će beba biti stalno kraj tebe izdajalica ti ne treba, u slučaju da nešto pođe krivo TM ju skoči kupiti.
Meni nikada nije trebala.
Znači, pitat će me? Nadam se. Naglašavat ću i ponavljati, ali nikad se do sada nisam našla u tako stresnoj situaciji koja uključuje nepoznato, bol i bolnicu kao najgori dio jednadžbe.Citiraj:
Nika prvotno napisa
Hvala :)
Još jedno pitanje, Nika, ti si rodila na stolčiću? Kako je bilo i koliko je trajalo te je li bolje ipak na stolac s lijenom guzom :oops: ?
Pa sad ne znam hoće li te pitati al ti odmah to kreni napominjat, vec na prijemu (zezam se), svakako veliš doktoru koji će te pregledati i primalji. I onda samo ponavljaj:).
Meni je bilo savršeno i svima bi preporučila.
Ležanje u krevetu svakako izbjegni. Ako te stave na ctg, žicaj nakon nekog vremena da ga maknu jer su trudovi jači i bolniji u tom položaju, šetaj, uzmi obavezno loptu da probaš, možda ti bude super, ako ne nema veze probaj naći položaj koji ti najviše paše.
I pitaj da bi ti na stolčić, probaj, no vjeruj da je sve bolje od ležanja.
:)
Lijena guza nema nikakve veze, ja sam malo jača trutina. :roll:
Nije tu bitna fizička spremnost jer ti imaš čvrst oslonac, npr MM-a koji sjedi iza tebe i drži te.
Nerazumno sam napisala, ovo gdje piše da mi je bilo savršeno mislim na stolčić, oprosti. 8)
što se tiče hrane,ja sam ipak nosila petit kekse i par litara mlijeka :mrgreen:
Za bebu ti netreba robica i pelene sve dok nebudete išli kući.
iz iskustva neznam,jer su ljetos taman preuređivali rađaonu tako da muževi nismu smijeli biti na porodu,ali rekli su na tečaju da se ostavi br.mob.pa ga zovuCitiraj:
thalia prvotno napisa
ajme cure, pa zar su 1-2 fete kruha s margarinom doručak za babinjaču?
meni je to bilo premalo.
a kad sam dobila za ručak goveđi jezik, brrrrr.
nisam ni ja izbirljiva, mada inače pazim da jedem što zdravije, ali bolnička klopa je bolnička klopa.
i falilo mi je vode u ogromnim količinama, bila sam stalno žedna i sav onaj čaj što su mi donijeli nije mi bio dovoljan, pila sam još bar litru nečega dnevno.
...al mi je zato juha od bobići jako prijala :mrgreen: .
e da, doručak je bio prepremali i to još tek u pola deset, a budna od šest, umrla bih od gladi da nisam imala ništa drugo.
tu uskaću keksići i mlijeko! :)Citiraj:
Nika prvotno napisa
Ja ću poludit s vama :lol: , najveći problem klopa. Ljudi, ja sam u neurozi, trebam ić rodit za mjesec i pol! Šalim se (-:, dobro je to da je ovakva atmosfera na topicu.Citiraj:
lali prvotno napisa
Evo, vraćam se s jednom novom informacijom. Stolac koji je prije bio stolac za rađanje, sad služi za davanje klistira, joj.
Kažu da ne daju drip i ne rade epi samo tako i da to treba odmah reći... No, vidjet ćemo.
Dobro, znači za sad: Ne nosi ništa za bebu i nosi termosicu s hranom!
thalia,jesi krenula na tečaj?
Jesam, jučer su nas proveli rodilištem i petim katom. Sad mi je kao lakše.
Muž se oduševio malim bebama, cijeli dan priča o njima :) i nikako mu nije jasno zašto su dvije male bebice bile odvojene od mama. Jadan, AP-tata da ni ne zna, (-:.
Rekli su mi da drip i epi ne rade nužno i odmah, nego da zamolimo da ide tijekom kako mi želimo i da će oni dati sve od sebe. U kadi sigurno ne rade epi jer međica omekša, međutim meni kada nije opcija. Nekako se ne mogu pomiriti s tim da u bolovima ležim u vodi. Ne znam... Na stolčiću stavljaju komprese, ali je sestra rekla da je tamo silno važno kontrolirano tiskanje pa se nadam da ću bit dobra i poslušna po tom pitanju.
I rekli su mi da:
-Ne nosim sok, dobit ću vodu,
-Da, obroci su mali i loši, oni to znaju i trude se dobiti veće, poglavito za mame koje doje,
-Tata može vidjeti bebu i doći u posjetu samo onih sat vremena dnevno, to me rastužilo, al dobro, preživjet ćemo dva, tri dana (nadam se da će biti sve ok),
-Pokušavaju isposlovati i jutarnje posjete zbog toga,
-Lijepo mole sicilijanske obitelji od 30 članova da odjednom ne dolaze u sobu u posjete, dijete će ionako ličit na onog kog hoće i kad dođe doma :p,
-Podupiru dojenje i mole da ih se stalno sve pita,
-Sestre s petog kata znaju i čule su da se žale na njih, tako da je glavna sestra rekla da nisu one krive, da je mamama ponekad teško poslije poroda, bebe plaču, rana od epi boli, iscrpljene od poroda pa tako i reagiraju. Ne znam. Vidjet ćemo. Ali dobro je što su čule i što se trude popraviti, nadam se.
Uglavnom sam stalno nešto zapitkivala i dam se kladit da sam 70% trudnica iz grupe užasno išla na živce, ali njihov problem. Ne pada mi na pamet doći tamo i onda se lupat u glavu što nešto ne znam.
ma pustit ce oni tatu da virne svako malo u rodiliste. moj je cekao ujutro pred vratima pa nisu imali srca ga spedit doma, a i drugi tate su dolazili i ispunjavali zelje svojim boljim polovicama. ali, samo tate.
oni tako kazu da ne krenu karavane...
Ma super :D
Meni se tako i tako tamo nikog ne gleda, osim muža. Kumovima smo odmah zabranili dolazak i svim prijateljima i poznanicima. Ne znam kako ćemo srediti tandem punica/svekrva, ali ajde, njih ćemo još nekako preživjeti.
Dobro da puste tate, bar malo :) (otela sam se kontroli sa smajlićima, pardon, al to mi je dobra vijest)
MM je meni dolazio kada je stigao,i ujutro i za vrijeme posjete.
i nama su pokazivali rađaonu,a kada sam došla roditi su je taman preuređivali.tako da im je rađaona bila skoro pa na hodniku nekakvom.
da,i vodu ti daju ako pitaš
i mm je dolazio i ujutro i za vrijeme posjete pa čak i navečer.
Cure,blago vama, ja sam bila za vrijeme zabrane posjeta zbog gripe pa smo se 6 dana gledali kroz staklo...... :cry:
A ovo za sestre sa 5. kata, baš mi je drago da su čule što rodilje misle, ja sam taj poslijeporođajni period u bolnici jako dobro podnijela pa se one baš i ne mogu vaditi na mame koje boli rana od epi, bebe koje plaču itd., onakvo ponašanje nema isprike.
Samo da javim, jučer nam je dr. Finderle na predavanju rekao da ako želimo, pupčanu vrpcu mogu presjeći tek kad prestane pulsirati...
Sve je to, dakako, još teorija, ali ću vas sigurno obavijestiti o tome kad postane i praksa :mrgreen:
Kod nas je bila praksa :)
joj iskreno se nadam da će to sve krenuti na bolje jer nama su isto na tečaju pričali bajke...poslje surova realnost...koja je btw puno puno bolja od ostalih hr rodilišta, ali opet daleka od momandbabyfriendly kakvom je predstavljaju...
E, to je ono što me straši i ljuti istovremeno :cry:Citiraj:
Sun prvotno napisa
Ništa, mantrat ću da sve prođe dobro i mirno...uf.
nemoj samo mantrat, bori se ;) .
Za Riječko sve najj najj, ali sve se kod nas prodaje. Dal znate da tata može prerezati pupčanu ako doplati nekih 150 kn. (ako ne i više) MM mi je rekao kad je išao platit da su ga pitali :roll:
Da i ja sam vidjela stolčicu koja služi za davanje klistira i brijanje :lol:
A sestre sa petoga kata-UŽAS!!!! Jedina pohvala glavnoj sestri koja je odmah ujutro došla do mene, popričala samnom. Ma predivna žena.
Najgora je ona štriga sa dječijeg-Crna, ima onu pregaču kao što smo nosili u prvom osnovne, ima naočale sa crnim okvirom. E ta je-uh---užas!!!!!!! :x
Vodu su mi dali da pijem na porodu, a epizotomiju rade rutinski.
Eto, nama su se kleli da ne rade epi, a ja sve Riječanke i cure iz okolice koje znam da su rodile u Ri rodilištu znam da su rezane. Zapravo, sad sam se sjetila, znam jednu kojoj nisu radili ;)
Za doplatu nam nisu rekli, naravno... I vidjeli smo glavnu sestru i stvarno je draga, ali pretpostavila sam da je stvar u onim drugima, koje ostanu same poslije, uf.. Ti si nedavno rodila, jelda?
Možda ne rade epi kad se dođe od negdje drugdje jer im je to dobra reklama.
I za crnu sestru sam čula
: isprepadani smajlić;