Pardon, godinu ipo! :mrgreen:
Printable View
Pardon, godinu ipo! :mrgreen:
pa mora priznati da nisam vidjela u postovima da netko daje stiropor kao neki obrok a možda sam nekaj i propustila pa i to dajem za pravo, tak da mislim da stvarno i postoji bolja hrana od njega ali on ne isključuje davanje"prave" hrane pa tak mi i nije jasno neko eventualno ne davanje stiropora. eto kod nas on služi za vježbanje pincetnog hvata pa bude zapravo i upitno koliko toga završi u borninim ustima a koliko okolo što mi je onda draže nego da taj pincetni hvat vježbamo sa npr. jabukom, mrkvom ili nečim do čega mi je stalo da se lijepo pojede i to tako kod nas i funkcionira.
a ja mislila da bi on već trebal savladati to gutanje...Citiraj:
sweety prvotno napisa
inace imamo već 6 zubića.
da spomenem i taj "stiropor". meni je ok,ali,nebi se ga uopće sjetila dati bebi. :/
Meni je pak stiropor super. Ima brdo primjena:
- u pocetku je bila odusevljena sto drzi nesto u ruci, zvace i jede
- onda je skuzila mrvice koje padaju, pa ih vjezba hvatati i stavljati u usta
- skuzila je mene da joj ponekad nalomim na komade pa ga sad i ona rastrgne kad ga dobije u ruke
- ponekad me hrani time (to joj je isto zabavno)
- kad je gladna i cendra a rucak jos nije gotov - da malo prigrize i doceka jelo (to uststalom i ja radim kad sam gladna a rucak jos nije gotov)
- ponekad dam kao "kasicu" - tj razdrobim i malo namocim - i dodam u voce kao dorucak (malo vise toga, naravno, jer je dosta male gramaze) - pa i to su zitarice
Eto, meni je to prava multifunkcijska namirnica - zdravo, fino (ok, nije neki okus ali ima teksturu) a i zabava je zagarantirana
P.S. meni su moji uvijek branili da se igram hranom, a ne vidim zasto i hrana ne bi bila zabavna. pa nek se bar mala zabavlja. barem razvija osjecaje srece i veselja koje povezuje s klopicom.
Citiraj:
sillyme prvotno napisa
x
moja sestra je bila kronična nejelica kao mala i da joj mama preko igre nije pokušavala približiti hranu bila bi kost i koža valjda. dijete je jelo bilo i veselo pritome a nikakvih problema to nije ostavilo. a s druge strane prijateljica ima traume i danas od svojih i nema dizanja od stola dok se ne pojede, sjedi uspravno ozbiljno jedi i sl.
ja se referiram na ivyn post jer s njom imam najzabavnije polemike.Citiraj:
ivy prvotno napisa
a sve vi dalje ste napisale isto što je napisala i ona.
sve to gore napisano je ok.
vama je ok.
meni nije.
jer smo različite.
ne kažem ni da je vaš način loš ni da je moj dobar.
meni je moj dobar jer u našoj kući hrana nikada nije, niti neće, služiti kao zabava, sredstvo za smirenje... ili kako već se sve to naziva.
ako dijete cendra, onda ga zabavljam igračkama, a ne hranom.
tu sam totalno dosljedna i principijelna.
kod nas se ne mora sve pojest.
niti mirno sjediti za stolom.
niti sjediti za stolom dok svi ne završe.
ali hrana trenutno služi za zadovoljenje nutritivnih potreba.
Ne mogu vjerovati da bi ikome uopce palo na pamet davati djetetu stiropor kao zamjenu za pravi obrok :/
U svakom slucaju smatram da je bolje davati bebama stiropor u situaciji kada si u parku, a djeca zvacu stosta pa ti beba isto zeli nesto nego bobi flips jer sam se nazalost i toga nagledala...dijete od 7, 8 mj. jede flips :shock:
Ma što flips, kamenje :lol:
Ja sam također protiv grickanja između obroka ali ponekad mu baš moram dat nešto da gricka jer nema te igračke koja bi ga umirila (ima godinu i 20 dana)Citiraj:
apricot prvotno napisa
Npr - oko 18 mališ pojede jogurt, voće ili kombinaciju.
A onda mi ručamo.
I dok ručamo on viče papa papa papa dokle god mu nešto ne dam u rukicu.
Ako dam bananu - moram asistirat jer utrpa puno u usta, jabukom, kruškom i sl se zagrcne tako da je rješenje kruh ili keks.
Jer u protivnomnema šanse da ručamo bez vike i vriske.
A samo jednom sam mu dala da proba stiropor i imala sam osjećaj da će se s njim zagrcnut.
A ne mogu a da ne spomenem situaciju kada dijete do godine dana jede cips od paprike...eto morala sam spomenuti iako znam da smo se svi nagledali kojekakvih bisera po pitanju dohrane, hrane, grickalica kod tako male djece, ali svejedno uvijek se iznova sokiram kada vidim sto daju djeci da konzumiraju... :shock:
apri, ne znam da li si probala stiropor, ukusan je. pogotovo onaj od 4 žitarice
a tko ga voli, tko ga ne voli, ma nije bitno, nama je dobro poslužio, a pada mi na pamet jedna usporedba - da mi je baka živa i da vidi kako djetetu dajem stiroporček vjerojatno bi napravila facu bljak i ne bi ga ni probala da i njoj ponudim
vremena se mijenjaju ....:saint:
(ovo je bilo samo za apri, nemojte mi sad krenuti kako je i čips proizvod modernog doba :x )
:)
ni kod nas hrana nije zabava, svaki dan se uz puno cicanja pojede dva kruta obroka(sad uvodimo treći), nekad veću količinu nekad manju(ni mi odrasli nismo jednako gladni svaku put) ali da mi je mali jedan od one djece
koja ne žele jesti(iako teoretski mi smo još mali pa bi nam i cica bila dovoljna) pretvorila bi obrok i u zabavu ako treba.
znači, hrana nije za smirenje ili zamjena za igru i zabavu ali ako ne ide drugačije od obroka bi napravila zabavu da ga prihvati. uostalom lako meni pričati što bi i kako bi jer moj mali voli jesti ali imam i frendica koje se pate s tim svaki dan.
ovisi i o djetetu. moj se znao vrištati čim bi sjeo u kolica, a ako vidi djecu kako jedu u parku bez kompleksa ide žicatCitiraj:
zarrin prvotno napisa
točno. svačega se čovjek nagleda. npr jedna moja poznanica bebu od 3 i pol mjeseci hrani s keksima,različitim linima i smokićima i na kraju sam ja luda jer svom nedam puding i sl. :nope: :/
pa da...Citiraj:
ivy prvotno napisa
baka i ja smo generacija
Dajete li djeci žumanjak za večeru???
Recimo oko 18:00-19:00 sati???
Pa ja stalno slušam neke čudne savjete, pa eto pitam, ovdje kad dobijem odgovor, smatram ga konačnim :mrgreen:
pa da...
baka i ja smo generacija[/quote]
:lol: :lol:
ja dajem. zašto? ne bi trebalo?Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Ja ga isto dam za večeru, jer u kombinaciji s recimo blitvom ili špinatom to mi je baš super večera.Citiraj:
zeljka231 prvotno napisa
Ma kažu kao da je težak da se daje navečer, što je meni totalno glupo :/ ne znam zašto bi bio.
Pa eto baš me zanimalo da li i vi dajete dječici za večeru žumanjak.
nisam primjetila da mu smeta. i ja znam pojesti jaja za večeru i sve ok.
ako netko zna: zasto je tjestenina u tablici tek sa 11. mjeseci. zasto se ne bi mogla davati ranije ako je bez jaja?
možeš dati i ranije ako je bez jaja
pitanje vezano za orasaste plodove (orahe, ljesnjake..) - zna li neko jesu li to jaki alergeni i zasto se preporucavaju nakon navrsene godine?
uvela bi ih u jutarnje kasice. maleni ima skoro godinu dana. ne znam da li da jos malo sacekam.. sta kazete?
Mislim da se spominjalo da su bademi iz porodice ruza i slabo alergeni. Ona ih malenoj daje, dajem i ja. Za ljesnjake ne znam.
Tko je to ona iz prethodnog mog posta? Ah, osoba koja je strujom moje svijesti tu dospjela. Ispricavam se. :roll: :lol:
Tko je to ona iz prethodnog mog posta? Ah, osoba koja je strujom moje svijesti tu dospjela. Ispricavam se.
:lol: :lol:
od kad se smije davati rajčica i na koji način? naime, kupila sam nedavno svom slatkišu kašicu i tek sam kasnije vidjela da ima nutra rajčice. bilo mu jako fino i nije bilo reakcije. imamo 8 mjeseci.
frida editirala ime proizvođača koji krši međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko.
pa ako nije bilo reakcije, onda možeš.
totalni je offtopic ali :lol: :lol: :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
neću više offtopicarit 8)
jao,oprostite na imenu..
hvala na brzom odgovoru.
...a kada mogu papiti sir gaudu??? :?
Zreli sirevi su jako preslani pa se najbolje dosta strpiti. Svakako ne prije godinu dana.
Mi smo za par dana napunili godinu :DCitiraj:
Davor prvotno napisa
Pričekat ćemo još neko vrijeme :mrgreen:
,E da, kupila sam kus-kus od Alnature, ali nemam pojma kako to spremiti. Koliko sam shvatila samo uspem u vruću vodu :? i tako odstoji 10-tak minuta. Nema kuhanja ili :?
Kus-kus spada u tjesteninu jer je već termički obrađen. U principu je postupak ispravan, a možeš ga ubrzati na način kako ja radim nuklearnu palentu: zagriješ vodu sa začinima, soli i uljem u otklopljenoj plastičnoj ili staklenoj posudi u mirkovalnoj, kad zakuha dodaš kus-kus i samo jednim potezom zamiješaš da ne ostane plivajući otok, odmah vratiš u nuklearku na jako i gledaš kako se sadržaj unutra prevrće (vanjski slojevi zakuhaju prije od unutrašnjih). Kad se prevrtanje smiri - gotovo.
Nisam nigdje nasla- od kad moze beba papati heljdu (kasu)?
probaj tu pogledat:
Tablica dohrane i receptici
Ja volim nešto složeniji postupak ,ali tako mi je najukusnija.Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Prelijem kus-kus vrućom vodom i staim da poklopljen stoji desetak minuta.
Nakon toga ga stavim na paru i kuham još 30 minuta.Tada bude fini, pahuljast.
Pozdrav!!!
Unaprijed se ispričavam ako se o tome već pričalo...nova sam...
Moj sinčić će za 2 dana imati punih 7 mj...od kad smo počeli dohranu ( obožava papati) smanjuje dojenje( isključivo je dojen 6 mj) , u međuvremenu ja sam se izdajala svaki put kad sam imala višak mlijeka i smrzavala..i sad pitanje...koliko mm može stajati u zamrzivaču i kako ga iskoristiti za pripremu npr prosenih ili rižinih pahuljica...željela bih ga iskoristiti ,a i da malecki ipak dobije još malo mog mlijeka, da li ga trebam prokuhati ili ga mogu samo malo zagrijati???
Imaš jedan dobar tekst na portalu o tome: Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka
Čekaj je li dovoljno da ga samo stavim u vruću vodu 10 minuta???Citiraj:
sirius prvotno napisa