Mucize prvotno napisa
Zahvaljujem vam se ina33 na detaljnim savjetima, ali evo mi smo se ipak odlučili za još jedan IVF postupak i to naravno kod istog doktora - Dr. Radončić jer smo zaključili da nije dobro mijenjati u ovom trenutku kliniku, a i radi se o jednom ako ne i najboljem stručnjaku u našoj zemlji za IVF.
Evo ja ću to laički objasniti, ali vi ćete puno bolje shvatiti o čemu se radi. Dakle radi se o ženi 1978 godište, ovaj put na temelju folikumetrije odredila se blaga stimulacija, dakle ne kao prošli put gdje su ljekovi koštali nešto više od 6.000 kuna, a dobilo se samo jedno jajašce koje je transferirano, ali nije došlo do pozitivne bete (to je bilo u petom mjesecu ove godine).
Sada je išla na temelju ultrazvuka i folikometrije blaga stimulacija sa penom (dva uboda su bila samo čini mi se i došlo je to oko 500-600 kuna) te se ponovno aspiracijom od dvije lijepe velike folikule dobilo samo jedno jajašce. Šteta jer dva bi bila ajmo reći barem malo veća šansa, ali i ovako se nadamo da ćemo biti mi taj jedan od 100 sretnika statističkih.
Čekali smo cijeli vikend hoće li se uspjeti to jedno jajašce uspješno oploditi tkzv. dijeliti na stanice i javljeno nam je u ponedjeljak da je jajašce i spermiji idealni kako i trebaju biti (dijelilo se na 8 dijelova- IDEALNO).
Jučer je napravljen embriotransfer te se sada čeka 31.10. i nalaz bete. Znamo da su šanse male, ali eto nije grijeh nadati se :)
Doktori su nam isto tako objasnili sve te da masa žena ide u Prag, Španjolsku ili Makedoniju po donaciju jajašca te velik broj uspije dobiti bebu, ali to naravno nisu geni te žene. Mislim da za to treba dobro razmisliti i odlučiti.
Što reći o Dr. Radončiću i njegovom biologu Patriku i med. sestrama? Prije svega veliki ljudi pa onda i veliki stručnjaci, oni nisu naravno Bogovi da mogu učiniti nemoguće, ali sa svojim znanjem i iskustvom čine sve da što veći broj parova dobije djecu. Moje apsolutne preporuke i pozitivna iskustva su za navedenu kliniku, ako treba kome detaljnije info slobodno neka se javi.
Ono sa čime jedino nisam zadovoljan je to što moja partnerica ne želi poslušati, a to je da ja smatram da nakon embriotransfera je dobro izbjegavati stresne situacije, ne samo radi embriotransfera nego i radi problema sa štitnjačom i velikim brojem antitijela koja moguće dodatno blokiraju trudnoću, a stres utječe na štitnjaču i njezin rad.
Tako da sam je jedva nagovorio da ide raditi tek od ponedjeljka, a ne odmah danas jer je trenutno na poslu gdje radi situacija koma što se tiče i posla (rokovi i presinzi) te općenito međuljudskih odnosa.
Ja smatram da treba izbjegavati stres koliko god je moguće, ali naravno da to nije presudan faktor za trudnoću (jer inače ne bi žene ostale trudne koje su silovane itd...).
Tako da evo čekamo 31.10., sada se iskreno ne opterećujemo, ali smo zadovoljni da je od dva pokušaja u tim godinama ipak uspjelo doći do embriotransfera što kod mnogih nije niti moguće. Postavio sam si cilj da se makar jedno jajašce izvuče da nije sav taj put do Zagreba i toliko puta bio uzaludan, a da ne govorim financijski itd....