Što bi trebao napraviti netko tko plaća kredit za stan, nema opcija za dijete osim ga upisati u vrtić, a ostane bez mjesta u vrtiću? Pouči nemoralne.
Printable View
A sto je s onima koji nisu bili bas u takvoj situaciji kad su potegli vezu? Nego u malo manje teskoj. Ili uopce nisu ni u financijski ni u baka servis losoj situaciji? Je li ok i da su je oni potegli? Postoji neka komisija koja procjenjuje prihvatljivost situacije u kojoj je ipak moralno potegnit vezu?
Opet pitam, što su napravili tvoji pošteni poznanici koji nisu imali kamo s djecom i nisu tražili vezu? Puno ljudi čita ovaj forum pa da znaju kako postupiti.
Neki ljudi nemaju ni susjeda kojemu bi povjerili dijete.
Još jedno pitanje - da ti se dijete razboli, ne da je životno ugroženo, ali je loše i muči se, a pregled se čeka i u bolnici i privatno nekoliko mjeseci, što bi napravila? Ne bi ni tada tražila vezu?
Aj ti prvo meni odgovori na moja gornja pitanja.
Evo meni je čudno da ste stizali odmah na pregled.
Ovisi o dijagnozi i položaju zvijezda ili...?
Ja sam s hrpom vrlo loših dijagnoza redovnim putem dobivala narudžbe za najmanje tri mjeseca, a s Rebra, koji jedino rade u RH neke pretrage za bubrege, su mi se povratno javili mailom nakon tri tjedna i dobila sam termin za skoro dva mjeseca iako je rok odgovora na mail tri do pet dana i te pretrage nisu zafrkancija, tako da...
Ali i dalje je ovo tema o vezi za vrtic. A ne o vezi za spasit zivot.
Nije po mojim standardima, nego liječničkim, ali ima toliko djece u tim stanjima da se mjesecima čeka na red.
Nemam ti što odgovoriti što ne znaš i sama, naravno da ima ljudi koji traže vezu bez potrebe, samo želim reći da vjerujem da bi je i ti potražila da ti je teško i osjećaš se bespomoćnom pa mi tvoje prodike i moraliziranja nemaju težinu ni smisao, koliko vidim, ne samo meni.
A kako nema, kad sam i ja bila medju onima koji su nastradali jer su drugi povukli vezu? I ne samo ja. Eto to meni nema smisla. Brani se povlacenje veze za vrtic, a tu u zg vam je 3000 djece s uvjetima ostalo neupisano. Zasto? Zato sto roditelju nisu imali vezu, ili zato sto je nisu povlacili. Eto, meni je to tuzno.
Ja ne vjerujem da bi bilo tko čekao u vezi ozbiljnog problema i svog djeteta. Uopće ne mora biti životno ugroženo da bi problem bio ozbiljan. Moje najmlađe dijete ima urođeni problem sa sluhom. Za neke pretrage je red čekanja u bolnici bio i po godinu dana. Odustali od toga, krenuli privatno. Bolja situacija, ali isto se dugo čekalo na neke preglede i pretrage. Pa smo povlačili veze i za te privatnike. I za preglede i za terapije i vježbe. Ne znam šta smo drugo trebali, pustit da dijete dobije terapiju i slušne aparatiće s 5 godina? Da progovori sa 10 ili nikad?
Ne bi mi palo na pamet u startu zakidati dijete koje već ima teškoće, a znam da i drugi roditelji idu preko veze. Sve dok se to ne iskorijeni, a neće još dugo, svako će se snalaziti kako može, pa tako i ja, pogotovo za svoju djecu.
Zašto ti je tužno kad si sama napisala da nema mjesta za sve? Ne bi bilo ni da nitko nije povukao veze.
Di je ta granica u drugom smjeru? Kad ovaj momak sto se mercedesom zabio u ljude dobije manju kaznu jer je netko njegov povukao vezu, netko tko ga voli i vidi u njemu perspektivu, i smatra da ce ga zatvor unistit, je li i to u redu. Vidjeno vec mnogo puta.
Jel u redu da povlacis vezu da bi bio uz dijete u bolnici, a broj kreveta za roditelje je ogranicen. I bit ce samo onaj s vezom, a ne onaj koji je najpotrebniji djetetu.
A znamo i kako sr dobar dio drzavnih poslova daje... onome s jacom vezom - al i taj s jacom vezom ima djecu, kredit, tmurnu buducnost bez posla.
Meni je tužno kad netko ne čeka na red mjesecima, već ode na Hitnu i "tamo sve obave", a ovdje moralizira o povlačenju veza i sl.
Hitna je za hitna stanja, a ovo su hitna stanja:
- naglo nastale poteškoće u disanju
- gušenje stranim tijelom
- zastoj rada srca i disanja
- gubitak svijesti
- iznenadna bol u prsnom košu
- iznenadno ubrzanje, usporenje rada srca ili nepravilni otkucaji srca
- grčevi (konvulzije)
- otežan govor, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica
- ozljede nastale u prometnim nesrećama i ostale iznenadno nastale ozljede (padovi s visine / životinjski ugrizi / ubodi/prostrijeli…)
- neuobičajeno krvarenje na bilo koji od prirodnih otvora tijela
- opekline
- udar električne struje ili groma
- pothlađivanje, toplinski udar
- utapanje
- otrovanje lijekovima / narkoticima / kemikalijama
- jaka alergijska reakcija
- iznenadna i neuobičajena bol (jaka glavobolja, jaka bol u prsima / trbuhu / leđima)
- iznenadne promjene ponašanja koje dovode u opasnost bolesnika ili okolinu (pokušaj samoubojstva / ubojstva…)
Nisam nikad osla na hitnu, a da nije bilo hitno. Osim s prvim par puta kao s bebom - al to valjda ide s prvim djetetom. A to kad su ga obradili bilo je kad je ostao tjedan dana u bolnici, i ne, to nije bio problem koji je imao ranije.
I nazalost, svaki put sam isla zbog stavki s ovog popisa.
Kako itko moze korupciju, mito, vezu smatrati normalnim, svakodnevnim ponašanjem? To mene čudi.
Tanči, nisu samo to hitna stanja, moja mlađa curica je s mjesec dana starosti dobila temperaturu 37.4, bila jako uspavana - imala jaki uroinfekt, isti čas su je hospitalizirali i počeli terapiju antibiotikom. Ne smijem ni pomisliti što bi se dogodilo da nismo bili otišli na hitnu (što nam je potvrdio i pedijatar).
Tanči, nisu to jedini razlozi za hitnu.