Ma da, jako su velike razlike i dalje, ali sigurno da se laše cijepiti nego prije samo mjesec dana.
Printable View
Koliko ja vidim sad svi koji se jave a 18+ su dobiju termin
Zvala sam HZJZ, kazu nema potrebe cijepiti 6 mjeseci, kako sam i sama sklonija to misljenju nisam pitala da li se ne smije ili samo ne preporucuje.
Kad se moj tata cijepio bila je sluzbena preporuka mjesec dana. On je u domu i prebolio je koronu i cijepio se nakon mjesec dana
MM je prije mjesec i pol prebolio koronu. Epidemiologica je rekla da moze cekati 6 mjeseci.
https://www.ouh.nhs.uk/working-for-u...s-vaccine.aspx
Nhs kaze da se mozes cijepiti 28 dana od pozitivnog testa ili pojave prvih simptoma. To je otprilike tih 14 dana nakon prebolijevanja.
Ili 90 dana nakon terapije plazmom s monoklonalnim antitijelima.
Odnosno, kao sto je napisala i Mima.
Zna netko mogu li se cijepiti maloljetna djeca (17)?
Najbolje je da pitaš liječnika obiteljske medicine.
Pfizer je registriran za osobe 16+, ali koliko je meni poznato, do sada su cijepili uglavnom rizične skupine, nepokretne i slično: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiol...ina-bolesnika/
Ne znam za ostale...
Ako ti je dijete u rizičnoj skupini (plućne bolesti, alergije), to bi moglo biti odlučujući faktor.
Ne znam ima li službeno odobrenje u RH, ali sigurna sam da ako ga nema, da će uskoro odobriti i kod nas.
Dječja doc nije htjela uzeti prijavu za dijete koje će za koji dan 18, preko platforme je zaprimljena prijava.
MM i ja smo izašli iz samoizolacije zbog kontakta i nismo razvili simptome. S obzirom da smo taman imali termine za cijepljenje i njegova i moja doktorica savjetuju vađenje antitiiela prije cijepljenja.
Nekako mi se ne čini da je do manjka cjepiva, u mojem okruženju tko god se javi liječniku doslovce u dan, dva dobije termin.
Hvala. Meni ovo "can" uopće ne zvuči kao "strongly recommended".
You can have the vaccine 28 days after you had a positive test for COVID-19 or 28 days after your symptoms started, so you may need to wait.
No svatko odlučuje za sebe, ja znam za sebe da bih poslušala naše liječnike i ne bih se cijepila nakon svježe preboljene korone (ne vidim logiku, svi liječnici su složni da se zaštita stječe nakon preboljene korone, a bome bi me i bilo strah reakcije već oslabljenog organizma).
Ma nema sustava kao i inače. Evo jučer pričala sa poznanicima koji su preboljeli u prosincu, oboje su već cijepljeni prvom dozom a idući tjedan idu po drugu.
Meni se mama cijepila i s drugom dozom AZ, tak da sam sad mirna jer ljetni planovi idu dalje bez problema :sing:
Danas?
Mami je dr. rekla da joj nema smisla da se još prijavljuje jer nema cjepiva ali ako baš želi da će je staviti na listu čekanja. I stavila ju je ali eto nije ništa javljala.. Bolje da joj ne kažem da je mogla biti cijepljena danas, kampirat će svaki dan pred nekom drugom školom. :lool:
Apsolutno je jedno što bi netko napravio sam za sebe, a drugo su službene preporuke. Ja bih rekla da ako je nekome hzjz rekao da može čekati 6 mjeseci nakon bolesti da se cijepi to nije rekao zato što je to opasno ili loše, nego zato što "nije potrebno" (čitaj ima drugih kojima je potrebnije).
Pa tome i služi HZJZ, da upravlja javnim zdravstvom i da kalkulira kome je potrebnije, ako treba kalkulirati.
Riri, čini mi se da ti mama treba naći način da zaobiđe svoju doktoricu.
Pa jasno, neka kalkulira, ali bolje da nam je jasno zašto kalkulira kaj ne.
MM i ja samo nedavno preboljeli i u razgovoru vezano uz cijepljenje LOM nam je rekla da pričekamo do jeseni (tj. taman će proci 6 mjeseci).
Zna li netko što je s cijepljenjem maloljetnika? Onih od 17
Nano, koliko ja znam, kod nas su zasad sva cjepiva registrirana samo za osobe od 18 i više godina.
Ja mislim da ne kalkuliraju zbog dostupnosti cjepiva, nego daju preporuku jer se zaista nije potrebno cijepiti netom nakon preboljene bolesti. A statistički gledano nije potrebno ni prvih 6 mjeseci nakon preboljevanja.
Al na temu kalkulacije, tko zna, možda u SAD-u kalkuliraju zato "da se ne baci", možda imaju viška pa kažu, može i ranije.
Ja mislim da su počeli kalkulirati radi nedostatka cjepiva, jer se vidi da se u zemljama koje nisu imale nedostatka uopće nisu takve preporuke.
Zar nije Pfizer registriran od 16 godina?
Danas sam čitala da je kod nas 1800 maloljetnika cijepljeno. Nepokretni, s teškim bolestima, završne godine medicinskih škola.
Isto kao Lili sam čula, a i potvrđeno od dvije osobe, da tko je imao teže simptome, cijepljeni nakon 6 mjeseci, jako teška reakcija na cjepivo.
Onda očito Pfizer jest i kod nas registriran za starije od 16...
Eto mene... Preboljela 1.-15.11., to je dakle baš prošlo 6 mj.
Imam nalaz od prije 10 dana da imam 2000 antitijela.
I prije 3 dana mi kaže moja LOM "Nemoj se još cijepiti, ti si zaštićena. Ako te baš zanima, ponovi si serološki za nekoliko tjedana ili mjesec-dva, ali sad imaš zaštitu".
Ja ću: "Ali kažu da cijepljeni imaju 15.000-30.000 antitijela".
Ona: "Da, ako ih razviju. Ima nekih koji ne razviju ništa ni nakon cijepljenja (tu mi onda nešto objašnjava na moje čuđenje, ali ja ništa ne razumijem pa ni ne zapamtim)... uglavnom kod ove bolesti je kod svakoga drugačije, toliko je specifična od osobe do sobe kao što imamo različitih otisak prsta. Ali ti imaš zaštitu".
Hm... zamislih se ja, rekoh hvala i otiđoh (da, čak sam bila u pravoj ordinaciji, ne preko telefona, vuhu! ;)).
Uvjerila me. I još se bojim reakcije, pa se neću još prijaviti.
Inače, i oko mene se puno ljudi cijepilo, moji starci, prijatelji, gomila kolega na poslu...
Ja zapravo mislim da je samo pitanje vremena kad ce korona cjepivo uc u obavezno kalendar, vidjet cemo. Ja se zapravo nadam da ce cjepivo bit ok za djecu i da ce ma taj nacin prestat kolat, vidjet cemo. Ni prvo, ni zadnje obavezno cjepivo koje bi nam pomoglo produljit zivotni vijek i minimizirat posljedice neke bolesti, ima i nekomorbidititetne djece s teskim posljedicama korone. Uvijek ima sektora kojemu nesto odgovara, umiranje odgovara isto nekim undertaker sektorima.