trebat ce ga prije splitanja zakljucat a ja cekam i nikako da se smirite malo da to uspijemCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
veceras, ako uspijem ostati budna dulje nego emsa i dijanam
Printable View
trebat ce ga prije splitanja zakljucat a ja cekam i nikako da se smirite malo da to uspijemCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
veceras, ako uspijem ostati budna dulje nego emsa i dijanam
mislim, privremeno zakljucat, dok se splita
ma prebaci ti to rađe sve na filozofiju :)
hmCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
ovdje imate uz mene bubicu, tamo sanku :mrgreen:
zvali su je sanka, laka na obaracu
Mušice mu tu ste...Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Sva sreća da ide rano lijegat, a ima čvrst san... :mrgreen:
Zorana,
ako se mogu ubaciti na ovaj dio u sumnji. :)
Svatko ima ponekad razdoblje sumnje. Zbog toga se i navodi slabost čovjeka. Pa ponekad sumnjamo u samog sebe, u vlastite mogućnosti.
No, ako vjeruješ u boga, u takvim trenucima se osobito okrećeš njemu, jer tražiš onaj znak, može to biti i onaj trenutak nedefiniranog do kraja osjećaja unutra. Crpiš snagu iz nekog izvora.
Ja ću reći da je to Ljubav, a Dijana možda dodati Božja. Kad pogledaš, na jedan način obje imamo isti "izvor" ali ga zovemo/smatramo/zamišljamo drugačije. Ovim ne želim veličati nešto "svoje" ili umanjivati vrijednosti kojima je Dijana okrenuta.
I naravno da sumnjaš nekada, osobito kad pogledaš oko sebe, svijet u kojem živimo.
Ponekad je teško vidjeti i "univerzalnu istinu" o kojoj i ti pričaš, bez obzira bio vjernik ili ne.
No, mislim i da shvaćam tvoju stranu glede odvijanja vjeronauka u školama, ali o tome sam već rekla što mislim.
Osobno mi je divno pročitati neke postove. :heart:
meni nije baš jasno zašto je moje nastojanje biti principijelna u svom ateizmu toliki kamen spoticanja ?! :? da sam ateist koji za ponoćku ode u crkvu, koji zaziva boga kad mu je najteže, koji se vjenčao u crkvi jel je to tako šik i koji da svoje dijete u vjeronauk iako uopće ne vjeruje u ono što se tamo djetetu prenosi, to bi valjda bilo po volji ?! to bi bio dobar ateist. a ateist koji nastoji ne samo deklarativno biti ateist, nego i živjeti, taj je u stalnoj negaciji. čega ?! vi se pred spavanje svi molite, ja kad odlazim u krevet ne pomislim: eh, sad se NEĆU pomoliti jer sam ateist, nego se uopće i ne sjetim molitve.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
ne mogu ni ja shvatiti zanos teizma, jel koliko god vama ateizam značio ništavilo, toliko meni vaš teizam znači besmislenost.Citiraj:
Vjerojatno ne mogu shvatiti "zanos ateizma", nikad nisam bila u tim vodama.
pa nije to baš tako jednostavno. što znači uopće "vjerovati" i to onda u čovjeka ?! po meni je sve prebanalizirano.Citiraj:
Što se tiče vjere u čovjeka, treba je imati svakako, ali ja nikad ne bih polagala svu svoju vjeru u čovjeka, zato jer mislim da je grešan i slab, zna svatko nekoga za kog bi ruku u vatru dao da nešto neće ili hoće, a on ga razočara.
točno. što više znanja usvaja, to je i svjesniji koliko toga ne zna i koliko stvari si u datom trenutku ne može objasniti, al po mom, istovremeno zna da će kad tad i taj dio spoznati, kao što je do sada saznao neke i da nema potrebe uvoditi boga u priču da bi se neke "rupe" popunile. nekad su ljudi zazivali boga jer nisu kužili munje i gromove, danas nikome, pa ni vjernicima, ne pada na pamet pri udaranju munje misliti da to zeus od gore šalje signale.Citiraj:
Ja smatram upravo suprotno, da s rastom svijesti, raste i potreba za Bogom. Što se više znanja usvaja, to je čovjek svjesniji koliko ne zna i koliko stvari zapravo ne može objasniti.
Ja ne bih sad govorila o ovome sto si napisala na opcoj razini jer mislim da bi nas to odvelo predaleko, ali bih iznjela osobno iskustvo. Dakle, od kad sam se oslobodila stega formalnog obrazovanja :P , ucenje i sticanje novih znanja mi predstavlja stvarno veliki uzitak. I kako raste moje znanje o tome koliko toga ne znam, tako raste i moja svijest o tome koliko sam sretna zbog prilike da budem ziva, uzimajuci u obzir koliko su male bioloske sanse za takvo sto. Uzbudljivo mi je razmatrati tu cinjenicu. I, opet kako moja svjesnost o njoj raste, tako raste i moj osjecaj odgovornosti za svoj zivot i zivote drugih. I radost koja proizlazi iz toga. Nikad se u tom kontekstu ne bih ni sjetila Boga, da ga evo ti nisi spomenula :)Citiraj:
Ja smatram upravo suprotno, da s rastom svijesti, raste i potreba za Bogom. Što se više znanja usvaja, to je čovjek svjesniji koliko ne zna i koliko stvari zapravo ne može objasniti.
Ja razmisljam upravo onako kako MC pise.
U nasim zivotima Bog ne nedostaje. Nama je on potpuno nevazan, osim u ovakvim temama ne razmisljam o njemu. Ne razmisljam ni o kozmickim energijama, reikiju, duhovima, reinkarnacijama, aurama i ko zna cemu. Eh da, mislim da ako postoji neka univerzalna svemoguca sila dobra, onda radi prilicno los posao ovdje na Zemlji.
Ja uzivam u zivotu, u djetetu, MMu, u obitelji, ljubavi, prijateljstvu, dobroti, smijehu, prirodi, zivotinjama, suncanom danu...
Ne treba me osloboditi od tog mog zivota, ne trebam biti spasena. Ne treba mi vjera, ne osjecam rupu koju treba popuniti. I ja tu ne vidim nikakvo nistavilo, ja tu vidim Zivot.
a baš tako kako si napisala - ni više ni manje :*Citiraj:
summer prvotno napisa
ovo uzajamno potpisivanje nije bilo namjerno - tek sad vidim :mrgreen:
:heart:Citiraj:
summer prvotno napisa
Pretpostavljam da smo većina tu negdje oko tridesetih godina. Koliko nam još ostaje, 40, 50, 60 godina? Ne znam, meni je to jako malo i ne zadovoljava me.
a čuj, ako smo mi u krivu, pa valjda taj bog nam neće zalupiti vrata raja pred nosom jer smo bili nevjerni tome, ja se tješim da ćemo dobiti priliku za popravni, i gori od mene su dobili :mrgreen:Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Mene popravni ne zanima. Vrlo sam impresionirana cinjenicom da cu se vratiti zemlji iz koje sam i potekla, i koju i sad osjecam dijelom sebe. Doista, ne bojim se zivota, pa ne vidim zasto bih se bojala smrti.
nema garancije, može biti da imamo manje od danaCitiraj:
Dijana prvotno napisa
I ja tako nekako razmisljam. :) Svatko zivi i radi onako kako misli da je ispravno, a ako neka visa sila postoji, ne vjerujem da ce nas, postene ateiste ili nevjerne Tome uskratiti za "dio kolaca". :mrgreen: Majkemi, ne podbadam, samo cu primijetiti da se uvijek spominje kako Bog takve upravo i voli. :mrgreen: Ili se to odnosi samo na ovcice povratnike, tj. ako skontamo da smo u zabludi prije nego nam odzvoni? 8)
Mene bi npr. zanimalo bi li ljudi bili vjernici kad bi sa sigurnoscu znali da postoji zivot nakon smrti i da im je on zagarantiran, nevezano za postojanje vise sile.
zakon fizike: energija ne nestaje, ona samo mjenja oblikCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Iz napisanog zaključujem da ni vas ne zadovoljava neki (preostali) prosječni životni vijek.
mene jako zadovoljava, sad cu citirati samu sebe :mrgreen::Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Isprike kanga, nisam tvoj post bila primijetila. :)
dijana, a vjernici su imuni na strah od smrti? :/
Ne radi se o strahu od smrti, već o želji da smrt ne bude kraj, ili o nadi da smrt nije kraj.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Sto jos uvijek nije odgovor na moje pitanje. :)
McGrubi, vjerujes u opstanak svoje svijesti nakon smrti?
Ja znam razmišljati o Bogu, jer mi je zanimljivo uspoređivati potpuno odsustvo potrebe za Bogom u mene i činjenicu da su religije toliko dugo prisutne i da im toliko ljudi pripada, bilo u punini ili samo formalno.
Ja nisam ateist na način kako piše mc i zato ne bih nikad mogla odgajati dijete s porukom da je nepostojanje Boga činjenica. Jednostavno, nisam odgajana u vjeri, potrebu za vjerom nikad nisam osjetila i tako živim.
Ovo ništavilo o kojem se piše mene nimalo, baš nimalo ne plaši. Nemam potrebu produžiti svoje postojanje iza mog ovozemaljskog vijeka, iako će biti zanimljivo saznati ima li što poslije smrti. Pojam nagrade nakon smrti mi je odbojan. Zapravo snažno vjerujem da treba težiti dobru radi dobra samog i bez nagrade.
E tebe sam čekala da te mogu potpisati. :mrgreen:Citiraj:
vertex prvotno napisa
Na usluzi, gospo! :)
Nadam se da ovo boldano nisi našla u mojim postovima, jer mi to nije ni nakraj pameti. S drugim dijelom se apsolutno slažem.Citiraj:
Pojam nagrade nakon smrti mi je odbojan. Zapravo snažno vjerujem da treba težiti dobru radi dobra samog i bez nagrade.
ja sam ti skoro katolik :lol:
energija (bioenergija) će smrću samo promjeniti oblik, zato se pokapamo nakon smrti, da crvi i gliste nas pretvore u Zemlju, iz koje će se naša energija nastaviti svoj krug
Ja u odgoju isto ne pridajem vaznost stavu o postojanju ili nepostojanju Boga (sigurna sam da nam se tema Boga nikad ne bi ni pojavila da nema kultoroloskih utjecaja drustva u kojem zivimo). Ucim djecu da osjete Zivot u svoj svojoj punini i to nas potpuno ispunjava. Mozda ce jednog dana to sto radimo i zivimo zeljeti zvati citanjem i zivljenjem Bozjeg uma, neka, to je njihov izbor.
apsolutno se slažemCitiraj:
vertex prvotno napisa
pa ja mislim da vjernice na ovom topiku misle isto, nisu moralne zbog "nagrade"Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
nagrada im dodje 2 u 1 :mrgreen:
ivarice :naklon:
uvijek ti se divim kako kuzis i drugu stranu :*
a nekad me razaloste predrasude koje nevjernici (da ih tako nazovem) imaju prema vjernicima, i opce razmisljanja nevjernika o vjeri da nemam bas volje pisati
mozda bi ipak trebala. ja vjerujem da je svatko od nas ono najbolje sto u njemu vidim (ili sto bi zelio biti), a tako isto pristupam i kad je bilo koja religija u pitanju (to sto taj put nije i moj, ne znaci da ga smatram manje vrijednim ili ispravnim). bunim se jedino kad osjecam da se direktno krse moja prava i slobode, poput ovog vjeronauka usred skolske satnice. pa onda mozda i reagiram neprimjereno :/Citiraj:
zrinka prvotno napisa
ma kanga :love:
znas da i ja podrzavam da vjeronauk ili ne bude u skoli, ili da se stavi na kraju dana...nije to u pitanju, suosjecam zbilja s roditeljima cija djeca lutaju po skoli za vrijeme vjeronauka
ovdje se radi o nekoj drugoj temi, o religije neovisno koje vrste, nego neke povrsne i pausalne izjave koje mozda ni na zasluzuju odgovore....
radi se mislim vec o bzaicnim vrijenostima osobe, a mislim da je to vec tema gdje se tesko komunicira,
jedino s rijetkima, bar ja, s kojima osjetim da ne podcjenjuju moj izbor, niti me smatraju maloumnom ili neosvjestenom ako mu pripradam
Pa nisam ni mislila tako.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
zrinka, žao mi je ako sam te baš ja ražalostila. Neke predrasude sigurno imam, već samo zbog toga što nikad nisam proučavala vjeru, već su dojmovi koje imam o njoj samo iz svakodnevnog života, knjiga, filmova...
I iz tih izvora ja zaista stječem dojam da se nagrada na kraju puta jako ističe kao motivacija za činiti dobro. I nisam rekla da je to nešto objektivno grozno, nego da je meni odbojno. U svakom slučaji, moje predrasude nisu zlonamjerne. I volim čitati što vjernice pišu o vjeri na forumu.
ma vertex :love: