Varnica onda znas o cem pricam i kako se osjecam.
Pa pitam se kakva je to zena uopce.......
A da.....na forum hr je nestala tema o Beti.........spremna je na sve a ovo sto radi je samo jos gore napravila.
Printable View
I prosli puta i ovaj biologica nam je rekla da js nisu bas kvalitetne, i dobiju fragmente, ovaj puta se stanje malo popravilo, ali i ovaj puta su embriji imali fragmentaciju, samo u manjem postotku.. Hvala Bogu, beta je dobra, danas lijecnik kaze da je to sad 5+4, u petak idem na uzv pa se nadam cuti srceko, ili dva srceka..
Hvala ti draga!!!! :love2:
I ja kažem bravo za njega, nema riječi kojima mu mogu zahvaliti, čovjek ima zlatne ruke, kako se ono kaže. :)
Divan doktor, covjek, vrhunski stručnjak, ma za svaku preporuku! :heart:
Kod njega je ovaj postupak tako elegantno odrađen od početka do samog kraja da ja jos ne mogu nadoć sebi zbog činjenice da smo uspjeli, da je bebica stvarno tu, uglavnom on i dr. Patrik Stanić (biolog) su bili zaista naša dobitna kombinacija. :zaljubljen:
Ma, da... Nekvalitetne stanice, nekvalitetni spermiogrami... Uvijek nešto na strani pacijenata je uzrok lošoj oplodnji.
Pozz
Ali, ako malo pacijenti istraže profesionalni put embriologinje iz poliklinike Š., mogu vidjeti da je ona diplomirala 2012. godine.
Da sam u postupku, za rad s mojim stanicama, tražila bih puno iskusniju embriologinju/embriologa.
Škvorc radi ICSI, nama je to jedina opcija s obzirom na spermiogram. Danas su samo 3 komada ostala i kaze biologica lijepo se dijele...1 se prestala razvijati :( Unatoc tome sto su samo 3 transfer je u cetvrtak (5.dan). Malo sam zatecena time,mislila sam da ce ici na transfer 3.dan...sad me strah hoce li ista ostati do 5.dana. Iako, ako su dobre razvijat ce se do blastica i u labosu,ako nisu bolje da ne vracaju i daju lazne nade...
Ne možeš tražiti nikog drugog...ako si kod dr.Škvorca u postupku dobiješ biologicu Sonju i to je to...prije par godina je kod Škvorca radio stari/iskusni bračni par Kniewald, oni su bili među pionirima MPO u HR...šteta što su otišli u mirovinu. S druge strane, i ovi mladi moraju negde učiti/steći iskustvo, mi smo prošli put također dobili 4 embrija (1 odlična blastica, 2 morule, 1 10-stanični, svi bez fragmentacija), vratili mi morulu i blasticu (ništa za zamrznuti nije bilo 6.dan) ali na kraju ništa :( S obzirom na postupak u Petrovoj (ožujak 2015.) gdje sam također dobila 12 js i samo jedna se oplodila (4-stanična 3. dan, opet krive spermiogram-kryptozoospermia bila tada :evil:) ovo je bio 300% bolji uspjeh...da plaćam postupak iz svog džepa vjerojatno bih tražila iskusnije biologa, ovako kad sam na papir stavila odnos prema pacijentu/stimulaciju/doktora/biloga odlučila sam da Škvorc ima više pluseva nego koja državna klinika kod nas...naravno, to je moje osobno mišljenje/stav. Da idem privatno i plaćam iz svog džepa bila bi druga priča ;)
No super. Bila sam i kod Škvorca. Tri js, jedna nezrela i 2 - tamne (?!). Nije uspjela oplodnja.
I meni je žao kao Kniwealdi ne rade više.
Ako bude novaca, probat ću s dr. Radončićem i embriologom Patrikom, s njim sam barem dogurala do biokemijskih...
Čitam vaše postove na ovoj temi i razmišljam... što točno želite reći?
Inesz, odmah da ti kažem, jako mi se sviđa tvoja srčanost i to da si bez dlake na jeziku kad teba pružiti potporu nekome tko je zakinut, ili kad reagiraš na nesavjestnost u radu doktora.
Maca2 je mislim najbolje dočarala i moje mišljenje. Moje iskustvo na Sv. Duhu je grozno. Čitam i nedavne postove Kadune i ostalih da je Petrova isto loša. Mislim da isto vrijedi i za ostale državne klinike. Najviše me smeta što ti jedan doktor ne vodi postupak nego tko kako naiđe, pa se onda protokol ni ne odradi kako bi trebao. Državne klinike koliko znam nemaju postavljenu svoju uspješnost a nemamo niti s čim išta usporediti.
Kod doktora Škvorca postoji odnos pacijent - doktor. Ako me nešto muči imam mogućnost poslati mu sms ili ga nazvati. Ako nije dostupan uvijek vrati poziv kada nađe vremena. Uvijek vidim na monitoru kod UZV-a što radi i odgovori mi na svako pitanje. S obzirom na loše iskustvo na Sv Duhu počela sam sama istraživati jer sam vidjela da je doktorica odustala i da od nje mi nema pomoći i kad sam tamo izvadila papir sa tri moguća protokola dr. nije htijela ni vidjeti. Tu mogu bez straha pitati i predložiti što sam pročitala i dobijem objašnjenje zašto da ili zašto ne. Sestre su pristojne, nasmijane i pomažu umjesto da mi kolutaju očima i da moram šutke stajati dok mene prozivaju jer su one zagubile uputnicu. Gore nabrojano je moje emocionalno stanje prije (kad sam se prisiljavala ujutro dići i krenuti na Sv. Duh) i sada kada mi nije problem putovati za Samobor je neusporedivo i mislim da samo može doprinjeti dobrom rezultatu.
Tehnički dio. Vidjela sam uspješnost poliklinike Škvorc za 2014. godinu. Uspješnosti klinika u Austriji koje sam gledala je veća. Isto tako pogledajte malo koji spektar mogućnosti oni imaju. Dozrijevanje jajnih stanica, P-ICSI za bolji izbor spermija za oplodnju, pomoć pri implataciji, terapija intralipidima...
Oplodnja jajnih stanica je uspješnosti 70% - 85%. Gledala sam video doktora koji zastupa blage stimulacije i dobiva malo jajnih stanica, ali on se pohvalio embriologicom sa postotkom oplodnje od 98%. Proučavala sam polikliniku u Japanu (tamo donirane jajne stanice nisu dozvoljene i doktori se moraju jako truditi napraviti što mogu iz jajnih stanica pacjentice) i oni tvrde da su usavršili embriotransfer do nešto preko 60% uspješnosti. Ima iznimnih stručnjaka svugdje na svijetu, ali očekivati zadnje postotke postignute uspješnosti u istraživačkim centrima i u klinici nije isto. A ja si ne mogu priuštiti ni put u Ameriku ni u Japan.
Vidjela sam da je embriologica Sonja mlada i pročitala sam njezinu biografiju prije prvog poziva poliklinici. Pitala sam tu na forumu gdje postoje dobri embriologi (državne klinike) i dobila sam odgovor od JEDNE forumašice na to moje pitanje. Zaključila sam da embriologica jeste mlada, ali ona radi to što radi 3 godine svaki dan.
Isto tako što se uspješnosti tiće, mene u Americi ne bi primili u postupak osim u posebnim klinikama koje se bave low responderima. Nisam sigurna ni za Maribor ili Austriju. Ako malo bolje proučite problematiku, klinike ne vole low respondere jer im ruše statistiku uspješnosti. Doktor Škvorc me primio, a tamo sam srela još žena koje su low responderi i dobivaju jednu, dvije jajne stanice, ali žele odraditi postupke i koje kao i ja sa jednim folikulom u full stimulaciji ruše prosjek.
Tanatana mislim da skvorc za tebe nije dobar odabir.
Tri puta da bjezi js je nedopustivo sto znaci da od cetiri puta samo jednom et.....zao mi je radi toga.
On je jako drag i vrlo rad pomoci i trudi se al iskustvo nema, pogotovo sa slucajevima gdje to treba. Isto tako vidim da istrazujes i citas pa predpostavljam da znas tocno kako se radi ICSI. To samo mogu iskusan biolog sa vrlo spretnom rukom. On ni to nema.
Nema ja nis od ljubaznog osoblja...to je lijepo dapace. Od toga necemo ostati trudne. Treba iskusan lijecnik i biolog.
S ovim se bas neslazem da bi vecina klinika vani odbila pacijentice s visokim FSH. Ja ga imam i zvala sam i slala nalaze od hr do Belgije. Niti jedni me nisu odbili osim Lazarovske iz Praga. Nece oni birati pacijente i mene vec cu ja kao pacijent birati doktora koji ce mi raditi ivf i kojem cu ja ukazati svoje povjerenje.
sara79, slažem se da samo od ljubaznosti nema ništa, ali pošto si zvala sve klinike od HR do Belgije zanima me da li je koja bila neljubazna prema tebi. Baš zbog ovakvih reakcija sam pokušala u postu taj dio odvojiti od tehničkog dijela, ali izgleda bezuspješno.
Što se tiće toga kako se radi ICSI evo jednog videa, utroši 4 minute vremena i pogledaj ga od 17:00 do 21:00 da vidiš statistiku razvoja do stadija blastociste sa 10 zrelih ispunktiranih jajnih stanica.
https://www.youtube.com/watch?v=Vp3GYuqn2eM
Moj FSH je 4 pa ne znam kako si shvatila iz mog posta da govorim o visokom FSH-u kao razlogu odbijanja?
Tri puta je pukao folikul u prirodnom ciklusu, ne znaš razloge, ali koristiš isključivu riječ kao "nedopustivo"? Ja imam sve u potpisu jer mi je u početku bilo jako teško učiti i skupljati informacije za moju dijagnozu i želim time što više pomoći nekome tko će doći iza mene da ne radi iste greške, ali definitivno nije ovdje da bi me netko žalio pa ako imaš neke konkretne prijedloge za mene u smislu stimulacije, prijedloga doktora (kad si već sigurna da sam kod krivog) ili nešto slično bila bih zahvalna da mi navedeš, argumentiraš i potkrijepiš kojom brojkom najbolje što znaš jer, kako ti to kažeš, ja od tvoga "žao mi je" nemam ništa.
Tanatana jesam ja negdje navela da ti imas visok FSH.
Ja sam navela sebe i druge pacijentice koje si ti navela da bi vjetojatno bile odbijene.
Drugo sam sve vec komentirala i dala svoje misljenje.
Inače ne pišem baš ali želim izraziti svoje miljenje o Poliklinici Škvorc. Prije njih sam bila u Petrovoj i pobjegla glavom bez obzira te došla u Samobor u navedenu kliniku te sam sve do predzadnjeg potupka bila izuzetno zadovoljna sa timom jer sam dobivala 200 % folikula i js od Petrove (to bi bilo 2) te sam imala dve punkcije i po dva transfera sa po jednom vraćenom stanicom. Predzadnji postupak su po mom mišljenju sfušali jer sam imala stanicu koju nisu uspjeli oploditi jer je suprugov spermiogram bio loš radi upale pluća i sumammeda koji je prethodno pio (dr. mi nije rekao da odustanemo od postupka jer je sumamed pobio sve spermiće ). Sada sam bila u postupku samo sa Klomifenom i dobila 3 folikula koji su bili prazni. Imam osjećaj da im više nisam poželjna pacijentica jer mi je dr. počeo govoriti da sam ja ( unatoč ne sjajnom spermiogramu) problem i da moje stanice nisu kvalitetne te je za očekivati ovako loše rezultate! Eto nakon početne euforije malo sam i ja splasnula sa mišljenjima!!!
Tasha1981 hvala ti sto si svoje misljenje i iskustvo podijelila s nama. I ja sam iz Petrove pobjegala glavom bez obzira. Da najlakse je pacijentu reci lose js i sgram. Ali zato treba znati reci kad je dosta i promjeniti kliniku a ne u nedogled vrtiti propale postupke.
Sretno dalje!!!!!!
Tasha, upala pluća nikako ne pomaže jer upalni procesi dižu temperaturu, a povišena temperatura ubija spermiće :( Antibiotik pomaže spermićima i mm je u dva postupka dobio makromicin prije punkcije da bi poboljšali spermiogram. Isto tri tablete ko i sumamed. Ovo s praznim jajnim stanicama ne vjerujem. Vjerojatnije je da su bile nezrele i ostale priljepljene za stjenku folikula. Kakvu štopericu si dobila? Moja jedna je bila ispunktirana sa 10000 Brevactida.
Hmm da...ali ja i dalje mislim da mi je bolje tu gdje sam sada nego u državnim institucijama... Samo ostaje taj gorak okus kod spremanja u novi postupak jer sama sebe upijam u pojam da imam loše stanice sa svoje 34 godine i da nikada neću ostvariti trudnoću zbog nametanja tuđeg mišljenje...kao da mi moj dijabetes nije dovoljna pljuska u lice po tom pitanju...
Dr. opće prakse je suprugu tvrdila to o sumamedu...Ali zašto dr nije reagirao kada smo rekli da mm ima upalu pluća mi je totalni propust doktora a da je sumamed toliko jak da ubija i dobro i loše u to vjerujem...a isto mu je davao makromicim prije postupaka... U teoriju o praznim folikulima ne vjerujem ni ja!! Ja sam dobila Ovitrelle u zadnjem!
Nažalost, teško je pronaći doktora i biologa koji će se potpuno posvetiti nama i našem problemu te uz to biti vrhunski stručnjaci...odnosno, da se ispravim - u državnim klinikama u HR je to nemoguće :(
Naš uspješni postupak je bio u MB i doista takvu mašineriju/stručnost i iskustvo nisam kod nas nigdje doživjela, a prošla sam zaista gotovo sve (Petrova, Vinogradska, IVF centar kod Šimunića, Škvroca, dr.Reša u Ljubljani i MB)...tako da svakome tko ima mogućnost otići negdje van u renomiranu kliniku ili kod nas privatno to preporučam. Mi smo se odlučili (kad smo odlučili da želimo i idemo na dijete br.2) da ovaj put nećemo trošiti te silne novce na nešto što nam nitko ne može garantirati, svoj cilj smo postigli - imamo jedno zdravo, prekrasno dijete. Zato smo suzili izbor na naše klinike gdje je (nažalost) Petrova, usprkos lošem prijašnjem iskustvu opet prevagnula (priznajem, imam tamo dobru vezu) - no, na kraju se pokazalo kao promašaj. Nakon toga odlazim kod Škvorca kojim sam isto u početku bila oduševljena, 2.put u životu (iz nekoliko stimuliranih postupaka) dolazim do blastice, nažalost nije se primila...Ovaj put sam htjela drugu stimulaciju kako bih dobila što više js koje bi se mogle oploditi, s obzriom da nam je postotak oplodnje js u prosjeku oko 30% po postupku. Predlagala sam dugi protokol kakav sam imala u MB (21 js, 5 blastica, 2 vraćene, 1 smrznuta, 2 se prestale razvijati 6.dan pa nisu zamrznute), dr.Škvorc nije bio za to. Eto, to me zasmetalo moram reći, pošto sam prošla već dosta postupaka i znam da najviše js dobijem u stimulaciji gonalom + dugi protokol zaista ne znam zašto je pet odlučio da ponovimo stimulaciju iz prošlog postupka. Ako ovaj put opet bude neupješan ići ću ponovno u postupak samo ako mogu dobiti dugi protokol + gonale...u protivnom zaista više nemam volje/snage prolaziti sve ovo...
Koji bi bili razlozi za preventivno davanje azitromicina? Da li ima takve prakse u drugim klinikama?
Kad sam išla na prvi AIH na Sv Duh mm se razbolio i morao je piti amoxicilin, one konjske tablete. Na AIHu su dobili malo spermića i onda su me ispitivali oko pretraga koje je obavio itd. i ja sam im rekla da je pio amoxicilin, ali mi nije palo na pamet da bi to moglo utjecati. Rekli su mi da to nema veze da je to moglo samo pomoći.
U prvom postupku kod dr. L mm je dobio antibiotik. Ne mogu se sjetiti koji. To je bilo za punu stimulaciju. Kod polustimulacije nije ništa davao
Mm samo kod Skvorca dobio antibiotik,inace nigdje.
Evo javljam da sam obavila transfer - 1 blastica, 1 morula. To je sve sto je ostalo od 4.oplođene js (12 folikula, 8 zrelih za ICSI). Kod nas sve nesto u pola :) 8-4-2
Inace dr.Skvorc radi transfer navođen uzv uz puni mjehur, prvo mjeri dubinu maternice,endometrij,radi neke proracune gdje je najpogodnije mjesto i onda ih tamo "spusta", nakon toga vidis svjetlece tockice u sebi :D
Hvala sara79! U kojoj si ti fazi trenutno?
Sretno draga, nadam se da ce svi nalazi biti dobri!
Zna li netko, ako se ide preko HZZO-a u privatnim poliklinikama, placa li se FET ili se računa pod isti postupak, koji onda pokriva HZZO?
Spremam se u 3. mjesecu kod doktora Škvorca u Samobor. Vuk Vrhovec otpisujem zbog 5 neuspješnih postupaka od kojih su 2 jako loše izvedena. 2011. sam krenula u postupke i od tad imam nalaze hormona i suprugov spermiogram. Planiram napraviti nove hormone u 1. ili 2. mjesecu, ali ne znam mora li suprug raditi spermiogram? Papu, briseve i ostale nalaze imam od 8. mjeseca prošle godine.
Nina, je li ideš privatno kod Skvorca?
Preko HZZO-a, nadam se. Isla je jedna frendica sad, platila je samo konzultacije i anesteziju kod punkcije.
Pitam to jer je Hzzo ugovor sa privatnicima radi smanjivanja Nacionalne liste čekanja isteklo, a novi natječaji nisu oglalašeni.
S obzirom na najave promjene zakonskog okvira za liječenje neplodnosti postupcima ivf-a, vjerujem da kako je moguće da se mpo postupci s privatnicima neće više ni ugovarati.
Kako je prošao postupak tvoje prijateljice kod Skvorca?
Sretno!
Doktor Škvorc je njoj rekao da će imati ugovor sa HZZO-om i ove godine jer će k njemu ići i par njezinih kolegica.
On je sad na godišnjem, sredinom mjeseca ću ga zvati pa ću vidjeti što dalje.
Do tad ću nabaviti uputnice za hormone i spermiogram.
Frendica je napravila jučer test i dobila +, u ponedjeljak ide vaditi betu. :)
Bok!
Molim vas,znate kad se dr Lvraca s godisnjeg? Obicno bi otisao oko nove god,ne znam jel' to jos uvijek prakticira.
Poliklinika Škvorc dobila je produljenje Ugovora o provođenju specijalističko – dijagnostičke zdravstvene zaštite s HZZO do 31.03.2016. radi smanjenja Nacionalne liste čekanja za slijedeće postupke: IVF/ICSI u prirodnom ciklusu, IVF/ICSI u stimuliranom ciklusu – blagi protokol i IVF/ICSI u stimuliranom ciklusu – standardni protokol