Da pokusas s nekom igrackom koju bi dijete htjelo dohvatiti?
Moje su se negdje u toj dobi pocele okretati
Printable View
Da pokusas s nekom igrackom koju bi dijete htjelo dohvatiti?
Moje su se negdje u toj dobi pocele okretati
Pokusavam stalno (omiljene) i upravo me zato brine jer on uopce ne pokazuje interes za tim pokretom osim kad ga malo poguram. Samoinicjativno nece pa nece...
Ljencina mamina :)
Vidjet ćeš. Uskoro. Odjednom će se okrenuti. Ne trebaš pomagati. I nastavit će se okretati.
A trik? Nešto silno zanimljivo, ne igračku, nešto što inače ne smije, a svijetlucavo je. Stavi na udaljenost ispružene ručice, da je blizu, a da ne može dohvatiti kad leži na leđima. I to napravi na relativno mekanoj podlozi, bračnom krevetu, npr. na strunjači je možda pretvrdo za prvi okret. A možda i nije.
Ali, ne trebaš brinuti, ima još vremena. I ne slušaj komentare.
Ima li platnene ili jednokratne pelene? Lakše im je okrenuti se kada su goli ili lagano obučeni. Barem sad, u početku.
Jednokratne i dosta je lagano obucen za po doma ali nahajcat cu ja grijanje da se malo valja i gol...mozda ga to fakat trgne :)
joooj,odma se sjetim mene prosle zime kako stojim iznad strunjace i molim N. da se vise okrene....:-)
da te utjesim,moja se tek iza 6mj samostalno okrenula....ako je vec potices bitno je da to radis na pravi nacin,pogledaj malo link na brosuru od udruge Oko,vise puta je linkana na ovoj temi....
isto ju tako igracke nisu ni najmanje zanimale pa je moje mamljenje bilo uzaludno...i nikad se nije 2x uzastupno okrenula,dok se neke bebe tako krecu u prostoru.....ona je odma pocela gmizat na stomku....
Mislim da je ok da se s pet mjeseci jos nije okrenuo. Bude, vidit ces :) Moga je dojka namamila na okrete i to sto sam ga podizala s pogdloge kao u onoj nekoj brosuri o baby handlingu - odmah je znao kad sam ga isla uzesti da slijedi okret pa se i sam poceo oktretati.
Mom je cica sve pa ako ga tako ne namamim onda odustajem :lol:
Stalno ga promatram dok se sam igra, on se sav zacrveni od muke da ispruzi ruku i dohvati igracku ali nebi mu palo na pamet da se okrene, a kad ni to ne upali onda krene teza frustracija (plac i trljanje glavice o podlogu) i taaaaaaaaako mi je tesko oduprijeti se nagonu da mu ne dodam sve igracke lijepo na hrpu pored njega da se jadnicak ne muci :facepalm: Znam, znam...medvjedja usluga...
sad sam se sjetila jednostavne vježbe za bočne obrane, kad dijete sjedi na vama leđima okrenuto, i samo podižete svoje noge naizmjenično, onako lijevo-desno da se malo ljulja.... gubi ravnotežu :)
Nine, pomognem mu u okretu (taj prvi mic odnosno podignem mu suprotno koljeno) i tad se on okrene za cas i tako 100 puta na dan. Problem je sto on nikako da pokusa sam.
A onda je vrijeme da mu prestanes pomagat....moja se okrenula kad smo mi odustali,sjedali smo na kaucu i u jednom momentu smo skuzili da je na stomku!:-) pokazala si mu,sad je na njemu red....:)
Hepimam moja starija curka je bila ista kao tvoj malac. Sjećam se kako sam isto kad je napunila 5 mjeseci ustrašena pedijatrici se tužila da se ne okreće i nakon pregleda veli ona meni: gospođo draga, sve je uredu s vašim djetetom, po motorici se vidi da ona to može ali jednostavno ona to neće. I okrenula se 10 dana poslije;-) Sad nam seka nadoknađuje sve :roll:
Vidim nema mi druge nego ostaviti malog ljenjivca da sam skuzi. Jos samo da se rijesim griznje savjesti kad ostavim djete da se igra samo...doduse na metar od mene ali bez moje paznje i uplitanja...
Da se pohvalim, N se okrenuo!!! 8-) Sam samcat s ledja na trbuh, a mi ga nismo vidjeli :( MM je samo skuzio da je na trbuhu a ostavio ga je na tatamiju na ledjima. Okrenes se sekundu i eto...atleta mamin :mrgreen:
Hvala na savjetima
ovaj moj bubi, kao ni stariji svojevremeno, ne pokazuje nikakav interes da se kao pridigne u sjedeći položaj- znate ono što i doktor ispituje, pružiš bebi ruke, prste, pa da se ko posjedne... ma kakvi!
klara, cestitam na prvim koracima!
cestitam i na rotacijama na topicu :)
evo i ja prijavljujem, nakon sto se 3mj. okrece preko lijeve strane, danas se okrenula i preko desne. jos uvijek samo ledja-trbuh.
ulovila sam je jednom da radi "sklekove", a od jucer poseze za jos visim igrackama na potrbusnom.
presmijesna je kako pokusava puzati, ko da pliva u moru :lol:
ne mogu joj premotat pelenu koliko gura nogice u usta, no to radi samo kad je gola.
s obzirom da ju vec tjedan dana muci nos, ovi napretci su wow :mrgreen:
i da, dize ruke da ju se digne u zagrlja i sve vise pokusava sjesti glumeci vagu, al joj to ne dopustam.
ljenost i neželja naše M. da se okrene je dosegla vrhunac
nakon što se od 4 mj života okretala preko oba boka sa trbuha na leđa, prije dva tjedna je počeo generalni štrajk! dakle, namamiti ju može samo jaaaako blještava loptica (od koje me boli mozak), a mala ljenivica je u jednom napadu plača koji nisam mogla izbjeći pokazala da zna i može i okret sa trbuha na leđa. taj se dan samo i isključivo okretala preko bka na leđa pa na trbuh i smijala se, strašno zabavljena novom vještinom. taj dan. dan poslije ne, niti onaj iza. sad se već danima ne rotira preko niti jednog boka.
a razlog?
voli sjediti. o, proklete vježbe i sjedenje jer otkada je skužila sjedenje (a fizijatar kaže da sjedi savršeno) svaki dugi položaj joj je fuj, bljak, buuuu. sve bi bilo super da se ona sama i posjeda,ali čemu kad ima glaščinu kakve se niti Ivanka Boljkovac ne bi postamila i zna ju upotrijebit za orkanske vriskove koji mi paraju uši, mozak i srce pa ju stavim da sjedi.
fizijatar ju je pročitao - kaže da ona puno toga motorički može al ne želi. ona samo želi sjediti...
evo mame još jedne male ljenivice
ta mala od 6. mj. ne želi maknuti dupetom, doslovno
okreće se s leđa na lijevi i desni bok još negdje od 3-4 mjeseca
privlači nožice ustima, hvata igračke
uz moj poticaj se okrene s leđa na trbuh, ručicu nikada još nije samostalno izvukla i mrzi, mrzi, mrzi biti na stomaku
stavljam je stalno, bar dvije minute i to je njoj dosta, glavu odiže, gleda, pliva, poseže za igračkicom i sl. ali sve kratko (ona je jednostavno najzadovoljnija kad se nosi i ja mislim da tu leži veliki dio problema)
pedijatrica smatra da nema razloga za uzbunu i paniku još uvijek
a mene lagano steže kad pročitam vaše postove i kad se sjetim starije koja je sa 5,5 mj. doslovno iskakala iz kolica
koje postove lol
moja je ko tvoja samo se ipak okrene tu i to samoinicijativno na trbuh.
zadnjih noci se budi i budna je od ponoci do pol tri i bplje joj je da slijedi neki skok :mrgreen:
totto kak onda sjedi ak se ne posjeda?
i moja bi u mom krilu al joj ne dam.
ja sam vježbala bočne obrane na pilates lopti, i skroz je brzo skužila
a morali smo vježbat jer se puno prerano digla na noge (sa 6mjeseci, isto ko njena sestra, samo što je sestra bila spretnija, imala je već obrane, a ova ne). onda je počela padati na leđa, pa smo onda i to vježbale na lopti, i brzo je skužila
kad je prohodala (oko 9.5 mjeseci) nije više padala, osim rijetko, i to uglavnom kad je jako umorna
ali zato svugdje lupa glavom, valjda ne kuži da je narasla pa da ne može prolaziti ispod stolica, kao nekad 8-)
Da to sam i ja sa starijom. Sad mladjunstavim potrbusno na pilates loptu da vjezba bicepse lol
Bikice 2012 su lijene :mrgreen:
ne znam zasto pisu svugdje da se djeca prvo okrenu s trbuha na ledja, a na onom linku o motorickom razvoju pol.polovina pise vecina se sa 6mj okrene ledja trbuh, a sa 7 trbuh ledja, bez zabacivanja glavice.
leonisa, sjedi kad ju ja u tijeku vježbanja podignem u sjed, onda više uopće ne želi promijeniti položaj
zna ona i side sitting, ima prednje i bočne obrane već mjesec dana, sjedi skroz ravno i stabilno (fizijatar je rekao da sjedi kao violina), nisam joj stavljala nikakve jastuke da bi ju posjedala, već je kroz vježbe počela sjediti (dizala se pomoću trbušnih mišića) ali ne i posijedati se
i ako će sad netko graknuti da ne smije sjediti ako se ne zna posjesti, međutim dr Žućko kaže da može sjediti koliko god hoće no da i ju moramo natjerati da se sama posjedne jer ona sve to može ali nema volju (jer je njena volja da ja to radim umjesto nje :mrgreen: )
kako na lopti vježbati stražnje obrane?
sjednes ju na loptu i ljujlas.
tak je nama bilo s L. samo s njenih 9mj. a posjedala se, za pocetak, iz spage, s 9ipol.
ja sam "nemajka" po pitanju vježbanja... mogla se ona derati koliko god hoće na trbuhu, u ležećem u kolicima, itd...al ja sam doslovno ozbiljno shvatila fizijatricu da moramo i moramo stisnit srce da se beba normalno razvije.... nama je jedna strana bila hipertonična, i ona je izbjegavala tu stranu do 2god čini mi se, uvik druga ruka, uvik glava na lakšu stranu, uvik istom nogom na stepenice, morala sam je i rušiti kad se počela prerano dizat na noge.... moraš bit diktator da ti jednom u životu zahvali na tom....
meni je fizij. objašnjavala da su oni mali ljudi, idu jednostavno linijom manjeg otpora, onako kako im je najlakše, kao i svi.... znaći (ne znam tko je gore pisao) ako ćeš je ti posjedati, ma zašto bi se ona trudila da se sama posjedne, jednostavno ne smiješ popuštati i to je to ;)
jesu, ali ako se ona meni ukoci jedino sto mogu je polomit joj ruku i nogu :/
Naša Borna sa osam mjeseci počela stajati na nogama i ne odustaje...mame nije li to prerano?
ma sta prerano vidis da i s pola godine neke stoje. a neke samo leze :bikice2012: :D
u kojem položaju bi im trebale biti ruke kad su na trbuhu?
moja najčešće ukoči obadvije ruke i skupi šake i tako stoji neko vrijeme pa se spusti , raširi ruke ko da spava i liže pod...8-)
malo me patronažna prepala da krivo drži ruke a pedijatrica govori da je to u redu (ako sam joj dobro ja to objasnila preko telefona)
po podu se pokreće u krug i ne kuži da bi se mogla podignuti na koljena i zaljuljati nego se kotrlja da dođe do nečega i vrti u krug , tako obiđe cijelu sobu
eto, tvoja se bar krece :lool:
moja se dise na laktove a ruke, od ispruzenih do skvrcenih i to sve promjeni 10 puta u 1minuti.
od ravnine ramena pa u luku prema van i luku prema unutra. lovi igracke koje su na podu isred nje i iznad nje.
glavu drzi dignutu, spusti ju kad ju pukne frustracija jer se ne moze pomaknut. pokusava se pomaknut tako da rukama radi ko da pliva prsno, a nogama kraul :lol:
kad ju povlacim rukama da sjedne (testirala sam ju) glava joj je ravno, nije vise spustena, u sjedecem ostaje par sekundi. iz trbusnih misica se dize do 45 stupnja u sjedeci. al dize i noge.
rotira se samo oko svoje osi, u pravilu kad je na ledjima i ponekad na trbuhu.
ne krece se po stanu :mrgreen:
je, kreće se i svako malo je izvlačim ispod kreveta, kad je čujem da stenje već znam da je pod krevetom....:lol:
a mi nikad zadovoljni....
moja L. puže na leđima :-o od jučer
nikad, ama baš nikad nisam vidjela takvo što
cijeli krevet je tako prešla, opirući se o noge i ramena i izdižući trup
izgleda komično i bizarno
priznajem, malo me i brine...
:lol: to i moja radi :D
sam nije presla tu udaljenost i ja sam ju u tome sprjecavala. pojmanemam zakaj.
al skoro da se posjedne iz ledjnog polozaja.
ne znam kako se posjedaju? s boka ili iz trbuha?
mislim znam kako, ali od kud krenu.
moja se diže u polusjedeći položaj ali samo kad je u kolicima u položaju 1
to je onaj između nultog ( ležanje) i između pravog sjedenja
inače nema nikakvih naznaka da bi se okrenula ili se sama posjela iz ležećeg
idem pedijatru sljedeći tjedan na cijepljenje pa ću pitati
to se s ledja dize ili odgurujuci rukom s boka?
moja jos nije u tom polozaju.
baš s leđa
posegnula je za igračkom koja joj je bila u dnu nogu
tako sam skužila
pa sam namjerno stavila da vidim
i svaki put se diže
samo što to nije iz ležećeg nego je ona već donekle u polusjedećem
ne znam, općenito sam nezadovoljna s tim ne okretanjem na bok iako ona može fizički to obaviti
ali kao da ne želi :|
a tu je i onaj element uspoređivanja sa starijom koji ipak nesvjesno radim s vremena na vrijeme
onda mi se čini još stoput gore...