Zašto bi netko tko ne vjeruje u njenu riječ morao imati Bibliju doma?
I znati sve citate iz nje? Zašto u raspravama Biblija ima toliku težinu da je moram znati napamet?
Printable View
Zašto bi netko tko ne vjeruje u njenu riječ morao imati Bibliju doma?
I znati sve citate iz nje? Zašto u raspravama Biblija ima toliku težinu da je moram znati napamet?
o pokrivanju žena i dalje imam svoje mišljenje koje imam. o islamu najbolje govore same muslimanke poput maryam namazie ili ayan hirsi ali.
o tome da je ljepša ženska kosa koja leprša na vjetru nego pod bilo kakvim pokrivalom govore ove slike: https://www.facebook.com/StealthyFreedom
za vrijeme rata u centru zagreba, u merhametu su bosanke mogle dobiti pomoć ako bi se pokrile. moja poznanica je to doživjela i lagano se na peti okrenula i izašla.
o pokrivanju (nikabom) je pisala i jedna muslimanka... jako lijepo rečeno:
"Onoga casa kada je hedija sehidskoj djeci uslovljena pokrivenoscu njihovih majki makar na licemjernih pola sata boravka u uredu darodavca, kada je selam dobio prizvuk obaveznosti u kancelarijama domace administracije, kada je islamizacija pocela da prodire u vojsku i policiju, kada je Dodji najdrazi podignut na nivo spektakla ravnog gostovanju U2, kada je najveci pomen braniocima Sarajeva postao Dan sehida, odnosno drugi dan Bajrama, kada je Musan Topalovic Caco sa bremenom Kazana spusten u mezar na Kovace, kada je odrzan prvi veliki prijem u Predsjednistvu BiH na kome zena ni medju poslugom nije bilo, kada je, dakle, u sve pore ovdasnjeg zivljenja i bivstvovanja uvucen prizvuk cistog islama, prva na udaru, htjela to ona priznati ili ne, nasla se upravo Bosnjakinja."
kome treba prijevod :mrgreen: neka se javi.
pa onda ide dalje:
"Ona ista koja vec vjekovima zivi svoj zivot pod paskom jedne jedine rijeci: sramota. Da sjedi ako muskarac udje u sobu, da govori kada stariji ima nesto da kaze, da izadje iz kuce sama, da asikuje sa vise muskaraca, da se ne uda, da se uda pa rastavi, da nema djece, da ima djecu a da su sva zenska. Negdje na pragu novog milenija sve opcije silnih sramota polako se vracaju toj istoj zeni. Tiho i poprilicno kurvanjski: uostalom, zar nije upravo politika i ponijela epitet najsramotnijeg zenskog zanimanja? Da i muskarci mogu biti kurve i nije za ovdasnji milje, to pripada dekadentnom Zapadu, onom istom na kome politicari muskarci prezivljavaju ovdje nevidjenu sramotu a zarad tako banalnog podatka kakav je objelodanjivanje da imaju ljubavnicu. Ovdje i u nas, to se ne bi moglo dogoditi: formula uspjesnosti muskarca podrazumijeva obaveznu ljubavnicu. A mozda i zato kriju svoje zene? Gotovo da i ne bi bilo iznenadjenje – u svijetu iskrivljenih kriterija, u kojem muskom komoditetu skoro pa i nema granica, crtanje strateski sebicnih opredjeljenja cini se ocekivanim potezom. Ali, odluka je, ipak na zeni. I mora je donijeti sama."
rehab - tvoj primjer s redovnicom donekle mogu priznati, jer njeno oblačenje tu gledam kao na uniformu, koja ima i to pokrivalo. o položaju žena u kršćanstvu ne bih ovom prilikom.
pa zar se ne svodi sve upravo na ovo. kad nešto odgovara, onda je tako kako stoji u bibliji, to je tako, naša vjera i to se mora poštovati. kad je nešto toliko krivo, da i vjernici moraju priznati da jest - onda se uvijek može reći da je to nekakva metafora iz onog vremena, neka pouka koju mi neznalice ionako ne razumijemo (tipa lot i njegove kćeri je neka dubokoumna poruka). :mrgreen: stari zavjet nije bitan, mada je to isti onaj bog koji je u novom zavjetu... isti onaj bog koji je dao ubiti prvorođenu djecu, ali nije on to tako mislio, to je nekako sada ipak drugačije, to se nije dogodilo, ali je,... isus je ipak bio živa osoba... djevica marija.... to pak nije metafora... i tako u nedogled. i sad kad nešto izvučeš iz cijele te priče, onda ispade da pljuckaš.
u biti mi bibliju i ne moramo razumijeti. da je sreće /i za vas i za nas/ da uopće o kršćanskim načelima ne moramo raspravljati. da je sreće, ali nije. kad smo baksuzi.
da se kratko vratim slobodnoj volji...
slobodna volja je veoma rastezljiv pojam. kad te se odmalena uči da su samo čiste i divne one žene koje se pokriju. da su samo one žene zaslužile da ih se poštuje, a da su sve druge kurve (koje se može slobodno napastvovati), kad tvoje najmilije osobe hodaju pokrivene - onda mi je potpuno jasno da žene odrastaju sa željom da se pokriju. kao što ih ima koje si dobrovoljno režu klitoris. jer odrastaju nekritički preuzimajući tradiciju i vjerovanje svojih roditelja i zajednice u kojoj žive. na kraju krajeva, imamo i mi svoje poteze koje opravdavamo slobodnom voljom, a nisu, nego su duboko ukorijenjene matrice. samo što neke osobe preispituju ta načela i ako treba odbacuju ih. dok se drugi im pokoravaju, i kad vide da im donosi štetu.
MC, Nena je u pravu, za kršćane Stari zavjet nije obvezujući niti se naša religija oslanja na SZ, dapače. Kad govorimo o Bibliji prvo moramo imati na umu vrijeme i društvo u kojem je pisan SZ. Tada definitivno nije postojala demokracija, sekularizam, tolerancija i slično, Izraelci su bili u ratovima, društveni kontekst je bio potpuno drugačiji od današnjeg. Isus u NZ donosi potpuno novi pogled na svijet, na kojem je nastalo i razvijeno kršćanstvo. Npr :
- staro pravilo "oko za oko, zub za zub" Isus mijenja porukom oprosta i traži od nas da opraštamo bezuvjetno koliko god je to potrebno, da okrećemo obraz umjesto da bacamo kamen
- umjesto javnog linčovanja grešnika, Isus od nas traži da ne osuđujemo ("tko je bez grijeha, nek prvi baci kamen")
- umjesto poligamije, Isus zahtijeva bračnu vjernost
- u SZ su se siromaštvo, bolest i patnja smatrali Božjom kaznom za grijeh, i ljudi su takve izdvajali iz društva, Isus se druži s njima i poziva na prihvaćanje
- Isus donosi 2 zapovijedi ljubavi
- sekularizam ("dajte caru carevo, a Bogu Božje")
Itd.
Dakle, sve i kad bi htjeli, naša religija ne može počivati na oba zavjeta, jer ta dva zavjeta nose sasvim različite poruke. Korijeni sežu od SZ, ali Isus nam tumači i zapovijeda kako bi naša vjera i naš život trebali izgledati.
rehab :) nema potrebe za pojašnjavanjem - bitno je da tebi kao vjernici odgovara. a idem od pretpostavke da svi stremimo sličnim (ako ne istim) idealima, kako god ih sebi objašnjavali i na kojim god ih načelima temeljili.
jedino mi dozvoli malu opasku: da mi je često teško pronaći tu ljubav u izjavama (visokopozicioniranih) crkvenih dužnosnika, pa i osoba koji se deklariraju kao vjernici u javnosti (tj. svoje argumente podupiru svojom religijom). u biti previše malo čujem glas onih koji tu ljubav ovdje svesrdno zagovaraju. tu nastaje jedan raskorak koji u meni budi nepovjerenje.
i donekle sam tu ipak jako zahvalna što živim u (barem koliko toliko) sekularnoj državi.
ja sam spomenula stari zavjet, u kontekstu u kojem jesam. a sad se rasprava pomakla, al osjećam potrebu da pojasnim.
nena je izjavila da je isil u kuranu iskopao temelje za svoju borbu. a u kršćanstvu se ništa tako ne može iskopati, niti jedna ekstremistička skupina ne može izvitoperiti kršćanstvo da bi opravdala svoje nasilje. pa ne govorimo da će papa franjo povesti vjernike u sveti rat. ako s jedne strane imaš isil, ne možeš s druge strane imati papa franju.
imaš kršćanske fundamentaliste. koji odbacuju evoluciju. koji odbacuju povijesni kontekst u kojem je napisan stari zavjet. koji su, na kraju krajeva, i militantni.
srećom - bez utjecaja.
ja se rehab s tobom slažem.
zasmetali su mi njeni postovi.
religije neće nestati.
milijardu i pol muslimana neće prestati biti muslimani. čak štoviše, imaju najvišu stopu rasta.
kako sam napisala, na nama je samo da radimo na tome da znanje pobijedi. jer, kako kaže i ova žena koju citira emsa - odluka je ipak na - ženi. odluka je ipak ne - muslimanima. na nama svima je i da potenciramo sličnosti. a ne razlike.
back to reality, dosta mi je isila :mrgreen:
da me jučer, na predstavi za naše prvašiće i moju m, dočekao pop s ovim:
...ja mislim da bih se rasplakala. najozbiljnije. moja m koja na prvi dan, taj veliki prvi dan koji je velika prekretnica u tom njenom malom životu, čuje da neće u školi slušati najvažniji predmet života. koja je u onu pozornicu, svakoga ko je na nju stao, gledala s poštovanjem, autoritetom.Citiraj:
Uvijek sam govorio da su u školi svi predmeti važni, ali u školi života najvažniji predmet zove se vjeronauk. Ono što naučimo o svojoj vjeri, kršćanstvu, Bogu, Isusu, Gospi da nastojimo živjeti. Nadam se da ste shvatili ovu poruku i da ćete vi draga dječice tako činiti
eto, mene sad vata bijes.
kako bi vi objasnili ovo svojim uzbuđenim prvašićima. da taj čovjek priča gluposti? da nema pojma i da je glup? šta reći na ovo, a da ne osudiš nikoga, da ne stvoriš nikakvu podjelu prema njenim prijateljima koji će ići na vjeronauk? da je pričao samo nekima iz grupe, a ne njoj?
ma sram ih može biti.
Cvijeto, ja ne garantiram za sebe da ne bih ustala i glasno prekinula program, odnosno popa. I Izašla bih van.
Sramota za cijelu ovu školu, i to su ljudi koji obrazuju i odgajaju djecu.
nisu ni druge škole lišene takvih početaka, ali se malo o tome priča. iz istog sam razloga ja svoje u prvom razredu upisivala na vjeronauk, a onda su se stvari kasnije "unormalile", kad su mogli shvatiti, kad su zauzeli svoje mjesto pod suncem, u kolektivu, naučili i vidjeli, probali...lagano. puno je roditelja koji nisu vjernici ili jesu ali ne odobravaju ovu crkvenu okupaciju škola, tako postupilo, samo da ne mora odmah dijete izdvojiti, da ne sjedi samo na hodniku, .../...sve je ovdje već pisano/. neki od njih su po inerciji ostavljali djecu i dalje upisanu, nekima se možda i svidjelo što su na tom "najvažnijem" predmetu učili, tko će ga znati. ipak, cvijeto, sigurna sam 100% da je tvoja riječ i mišljenje za tvoje dijete najbitnija i jedina zapovijed, nema te pozornice ni tog popa koji bi je samo tako ugrozili, snašla bi se ti i tada, iako srećom (hvala Bogu :-)) da nisi bila u toj situaciji.
Evo jedne pozitivne crtice.
Na sastanku novoupisane djece u vrtićku grupu bili smo roditelji osmero nove djece. Tete su nam predstavljale program pa su spomenule obilježavanje Božića i Uskrsa, pitala sam na koji način misle to obilježavati, kao dio tradicije (Nova godina, drvce, proljeće, jaja i sl) ili religijskim sadržajima, rekle su strogo tradicijski, ali neka slobodno kažem što me muči...pa rekoh da ne bih baš da mi dijete dolazi doma s religioznim pričama i izrađenim anđelima. Rekle su da nema problema, a većina roditelja je to podržala, jedna mama je rekla "sad mi se ova grupa još više sviđa". :)
Kod nas u školi sve više djece ne ide na vjeronauk, sad ih već bude i više od nekoliko u početnim razredima, kasnije i više.
Zuska, toga se i ja bojim... drugi ponedjeljak nam je prvi dan vrtića... pa još nemam dojmove,ali zadnja dva tjedna pratim jelovnik i petkom nema ribe na jelovniku, što mi daje nadu da će neće previše dramiti za Božić i Usrks.
Vrtić (kvartovski) je mila majka, bar je bio u doba prethodne ravnateljice, pa vjerujem da je i sad tako.
U vrtiću su izuzetno korektni. Pitali su svojevremeno na roditeljskom dok je u grupi bila jedna curica druge vjere (Židovka) da li uopće ima smisla napraviti božićnu priredbu... Bome se ni ne sjećam kako je na kraju izgledala priredba, ali obično bude nešto neutralno. Nije me tamo ništa tuklo u oko. Znam da je odgajateljica koja je došla s druge lokacije pričala kako su tamo imali dosta klinaca muslimanske vjere, pa su baš jako pazili na to, da se ne pretjeruje s vjerskim sadržajima i da to bude uravnoteženo. Domet je bio bor i Sveti Nikola iliti Djed Mraz - ni ne znam kako su ga zvali. Vjerojatno je bio Djed Mraz (crvena odjeća). Zapamtila sam da je bio u jednoj predstavi jer mu je Emil rekao da želi plišanog medeka (kojeg smo mu poslije kupili).
Offt. nije vrtić problem, problem je škola, svaka - udžbenici su puni vjerskih sadržaja (moja djeca idu na vjeronauk, ali svejedno mislim da u čitankama i udžbenicima povijesti religiji nije mjesto na način kako se to do sada obrađivalo, a ako već stavljaju te sadržaje, nek stave iz više raznih religija, a ne samo većinske).
pa u borbi za sekularnost, a i u ime nase djece, pomogla bi nam svakako solidarnost vjernica. samo sto sam na zalost dozivjela da se vecina vjernica osjeca napadnutim ili u strahu da ce se njihove privilegije (koje one percipiraju kao prava) ograniciti (po principu, nece nam valjda manjina diktirati sto zeli) nego sto im je do toga da (zajedno) stvorimo pravednije drustvo. na kraju krajeva i taj svecenik (ako eto vec mora biti nazocan, pa cak i ako se mora pomoliti) mogao je drugacije formulirati cijeli svog govor. ali, u biti, zasto i bi? kad se osim "komunjara" nitko i ne buni. vecina ionako pogne glavu (sto je donekle i razumljivo). onog trena kad jedna mama vjernica bude ustala i rekla: "ne ovako!" tad ce se nesto pokrenuti.
Eh, Emsa pa odgovori ti djelomične leže i na onom drugom topiku gdje se govorilo o progovaranju, saginjanju glave, brizi samo za sebe i svoju obitelj jer sve drugo je opasno i neisplativo. Sve je to isti paket ponašanja i stavova, zapravo, političke kulture.
zuska bi se ustala, a ja znam da bih se onako cmoljava kakva sam jučer bila, sigurno rasplakala. ionako sam u stvari plakala ako ćemo pravo. i gutala knedle :mrgreen:
Haha, možda bih se ustala plačući. Ili bih plakala po cesti i doma, i to više puta.
je, sve je više djece koja ne idu, iz generacije u generaciju. kaže susjeda da je u razredu kod njenog mlađeg odnos pola-pola, što me jako iznenadilo.
inače, mislim da nisam s vama podijelila neobičnu situaciju nakon ispisa Šefice s vjeronauka. dakle, za razliku od brata koji je sam jedva čekao sa završi prvi razred i da prestane ići, ona je, što sam već negdje pisala u prvom razredu jako voljela i vjeroučiteljicu i to što su tamo radili i učili i ostala je još jednu godinu upisana, dogovorile se da je ispišem na kraju drugog. da slučajno ne bih zakasnila, ja krajem ove prošle školske god isprintam onaj obrazac za ispis (ovdje negdje linkan), i dam si truda detaljno obrazložiti zašto je ispisujem (bilo je to nekoliko prilično dugih rečenica u kojem su mjesto (posredno, naravno, ali znalo se o kome se radi) našli i Markićka i njena inicijativa i doček Kordića i sve te ljepote kojim nas visokopozicionirani kler godinama "časti" s oltara, da sad ne duljim, jedan vrlo lijepi sastavak sa zaključkom da bi, budući da se duboko ne slažem sa djelovanjem "moje crkve" slati dijete na vjeronauk bilo jako licemjerno. (olakšala si ja dušu, iako svjesna da će osim naše razrednice vjerojatno to pročitati samo vjeroučiteljica).
i sad, dođem po Šeficu u školu na dan kada su primali svjedodžbe i vidi me njena (bivša) vjeroučiteljica i s drugog kraja hodnika dođe do nas i sva nekako jako sretna i vesela što me vidi (do tada u prolazu - dobar dan, dobar dan...) kaže nešto u stilu, joj, da vam stisnem ruku, do sad nisam imala prilike. sad, teško je dočarati ovim putem taj ton i smisao, ja sam joj dala ruku, naravno. ona je nekako meni djelovala kao da se slaže s onim što sam napisala, mislim, nije to ništa rečeno, naravno, ali žena me zaista onako veselo i važno pozdravila i "čestitala" mi, mislim, sad i meni je glupo kad to opisujem, to je neki samo tada u zraku prisutan, neizgovoreni (a možda sam ga samo i umislila) sadržaj. bila sam par dana pod dojmom, baš neki čudan događaj i reakcija kakvu nisam očekivala.
Iako je tema otišla u drugom smjeru, dodajem u prilog usporedbi kršćanstva i islama po 'evoluiranosti':
islam je 600 godina mlađa religija od kršćanstva pa današnji islam ne bi trebalo uspoređivati s današnjim kršćanstvom, nego s kršćanstvom od prije 600 godina.
Kršćanstvo u 15. stoljeću, kako vam se sad ta usporedba čini?
Riječanka, ja poznam vjeroučiteljicu koja se sigurno slaže s tobom (muž joj je sjajan lik, zanimljiv, ateist, vjenčani su u crkvi, al samo ona :)).
Mene stvarno zanima koliko je djece u Zagrebu koja idu sa zadovoljstvom na krizmu s Isusom u srcu. Koga god poznam od roditelja (a idu im djeca na vjeronauk), bune se što sad moraju i oni na misu, inače mali/mala neće moći na krizmu, pa im upropaste vikend, nikud ne mogu iz ZG. Ne znam što mi je zanimljivije - to lažno prikupljanje "vjernika" od strane župnika ili laž roditelja i škole.
A nervira me kad mi roditelji upute pogled koji traži suosjećanje - kao jadni oni... Mala je talentirana za pjevanje, al ne daju joj da ide na zbor jer je u terminu crkvenih aktivnosti.
bas sam o ovome danas razgovarala s jednom osobom. to kako je i ta religija na ovim prostorima, poput i ateizma svojevremeno, sve nekako lazno, konformisticki, iskrivljeno. pa mi je on rekao da to vodi jos korijene iz doba austrougarske. hmm...
tako da jest to nas taj mentalitet, politicki, koji prezivljava sve sustave.
Nas mentalitet je takav da se drzave toleriraju i zapravo i se od njih ne ocekuje puno nego se prezivljava mimo njih. Sve je to mlado, nema kontinuiteta mimo snalazenja i onog suti ko zna koji su sutra gore a u biti sve isti i sve se rjesava off the record. Ako se usporedjujemo s drzava u koju godinu tipa vel britanije bi se trebali vratit...i zakljucit kako smo zapravo super? Nama treba gradjanski odgoj i da se to sve obrne, iako mi se cini da vidim pomake.
Meni je to s (ne)ocekivanjima od drzave malo paradoksalno. S jedne strane su ljudi tradicionalno razocarani u vlast, a s druge strane stalno hoce da im drzava nesto napravi. Blazene drzave poput Francuske ili Njemacke gdje je skroz svejedno tko je na vlasti, barem iz ekonomske perspektive, ako ne i ostalih.
Naravno da su blazene. Da, to ide s tim državama - stalno razočarani, a stalno se nešto bune (ali samo doma i na forumima :)).
And now... for something completely the same, a datum svjež:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...5/Default.aspx
Upsi, sori, vidim da ste već oko toga raspravljali.
Evo ovo i ja jučer sama sebe pitam. Ravnatelj kaže da 80 posto djece ide na vjeronauk, dakle 20 posto djece se diskriminira u startu. Užas! I ono da mu nitko od roditelja nije prijavio da je druge vjere, presmješno . Pitam se kako stručno osoblje (ne)reagira? Pa to su osjetljivi prvašići i prvi susret sa školom. Sramotno sve skupa.
Riječanka, to što si napisala za vjeroučiteljicu koja te pozdravila na hodniku, nije mi to uopće nezamislivo. Možda žena misli slično o nekim stvarima kao ti, a nije baš u poziciji da to iznosi.
Ima li koja od vas dijete u 8. razredu da mi kaže je li ovo stvarno istina ili nečija bolesna šala? https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
Mislim da link mogu vidjeti samo oni koji imaju fejs, ali ako je potrebno mogu c/p citat iz udžbenika jer mi je neshvatljivo da nešto takvo može biti uopće sročeno, kamoli plasirano među djecu. Da ne bih ostala samo na zgražanju dajte ideju kako reagirati na ovakvu sramotu i strahotu ako je istinita.
može se vidjeti i bez fejsa - blago rečeno, zaista sramota i strahota.
Pa to je citat, ako dobro vidim i razumijem. To nije autorski dio udžbenika. Možda služi daljnjem propitivanju, možda treba isprovocirati đaka da sam promisli o sadržaju, da protumači što uistinu znači. I pretpostavljam da se nalazi u udžbeniku vjeronauka u kojem se pojam ateizam ne obrađuje bez vrijednosne uključenosti, već iz katoličke perspektive, gdje se pretpostavlja da djeca koja ga pohađaju i njihovi roditelji žele usvojiti katoličke vrijednosne stavove. Ne znam, meni eto to nije ništa skandalozno u udžbeniku katoličkog vjeronauka.
E, bome meni je dovoljno skandalozno da mi se implicira da sam odgajala ili odgajam buduće naciste. Pa makar se radilo o knjizi katoličkog vjeronauka. I ne vidim nikakvo propitivanje ni poticanje na razmišljanje nego jednu odurnu i lažnu izjavu.
Mislim da se to ne implicira, bar u mojem čitanju te izjave. I skandaloznim bih smatrala da postoje vjeroučitelji koji na taj način iščitavaju taj citat.
Taj citat je koliko ja dobro vidim izrekao čovjek koji je proglašen svetim. Ne znam da li je običaj u kc da se izjave svetaca propituju ili im se traže skrivena značenja? Koliko ja znam, vjernici uglavnom slijepo štuju takve likove. Mogu samo misliti koju težinu imaju te riječi onome koji zaista tu osobu smatra svetom i uzdignutom iznad obične povijesne ličnosti.
Pa, apsolutno mi se čini da je u katoličastvu na pijedestalu ključ čitanja svetog teksta, počevši od Biblije. Jednako tako, pretpostavljam da značenje odgajanje bez Boga, ateistu znači jedno, a katoliku nešto sasvim drugo.( Bog je ljubav, istina, put itd) Nadalje citat kaže da oni koji su odgajani bez Boga i protiv Boga, što je sasvim novi element u odnosu na ponuđenu definiciju ateizma, ne postaju plemeniti ljudi, a često, ne uvijek i nužno, se bez i protiv ljubavi i istine odgajaju takvi koji stvaraju logore.
Prevedeno oni koji su odgajani bez ljubavi, bez istine, bez puta i protiv ljubavi, protiv istine i puta ne postaju plemeti ljudi, a često se takvim razmišljanjem odgajaju oni koji siju zlo svijetom. Meni se ovakvo čitanje čini jedno mainstream čitanje. Uz opasku da je vjera dar Božji po katoličkom nauku. Pa shodno tome, oni koji ne vjeruju nisu nužno bez Boga, bez ljubavi, istine i puta već samo bez dara vjere.
Meni nije problem da se to nalazi u knjizi za vjeronauk jer to vjerojatno nije ni prva ni zadnja budalaština koja se tamo nalazi. Problem mi je ako se to nalazi u knjizi za vjeronauk po kojoj se predaje u javnim školama koje pohađaju i djeca koja se odgajaju u drukčijim svjetonazorima, a plaćaju svi porezni obveznici, bez obzira na stupanj (i)ireligioznosti. To je u potpunoj suprotnosti onoga što škole jesu ili bi trebale biti.
Ups....pa cijeli je vjeronauk u suprotnosti s tim. Ali dobro, valjda razumijete što sam htjela reći..
Upravo je to ono što je meni najviše sporno u svemu. Jer sam i ja jedna od onih koji su svojedobno slali djecu na vjeronauk u školi tješeći se da bar osim tih mitskih pričica nemaju što loše čuti ni naučiti. Kladim se da i danas masu roditelja upisuju tom logikom djecu na taj predmet.
svašta čovjek nađe na ovom guglu :mrgreen:
u 8. razredu se na vjeronauku obrađuje ateizam.
evo, uguglaš ateizam 8.razred vjeronauk.
https://www.google.hr/#q=ateizam+8.+razred+vjeronauk
i onda slijede prva tri linka - pripreme nastavnika za sat.
1. i 2. link su isti, to je neka škola ab šimića.
još ova ogromna slova, stala sam kod citata, strah me bilo dalje čitati:
e, al onda imaš pripreme neke riječke, a da koje će :mrgreen:, vjeroučiteljice (možebit ove od riječanke :D ), koji, ovako ovlaš kako sam pogledala, sasvim drugu notu imaju. to vam je treći link.Citiraj:
jer Gospod zna za put dobrih, a put bezbožnika vodi u propast
Narodima si zaprijetio, bezbožnike uništio, imena si im zauvijek i vječno zatro.
tako da bilo u školi (to je naravski drugi problem), bilo u crkvi, strašno mi je kad se ateiste osuđuje kao moralna dna. strašno.
Stvarno ne volim nikakve podjele po vaši / naši principu, ali kad vidim da druga strana prosvjeduje protiv nekih trivijalnih reklama u stilu ovce gregora ili ovog http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...=clanci_manual, zapitam se kolika bi moja tolerancija trebala biti na ovakve nebuloze o ateistima, a i o drugim životnim pitanjima koja mi se htjela ne htjela nameću.
Pa zašto bi se moralo prevoditi, da su htjeli tako napisati i tako povesti raspravu, to bi i učinili (odnosno izabrali bi drugačiji citat). Stoga nisam sklona tako benevolentnom tumačenju ove po meni također skandalozne činjenice te smatram da je onaj (oni) tko je stavo citat u udžbenik vrlo dobro znao što radi i zašto to radi.
Da mi je vidjeti da se netko u udžbeniku vjeronauka usudi pokrenuti raspravu o recimo tome koliko je ratova vođeno, koliko je ljudi ubijeno i zala počinjeno u ime boga, što znači za suvremeno stanje svijeta to što je većina svjetskog stanovništa vjernici itd., a ne samo o ateistima, komunustima i pederima. Zar im nisu dosadile jedne te iste rasprave.