znam da ne mogu biti ni jednosmjenske a nažalost ni nova dječja
Printable View
Ali svaki put kad se nešto počne uvijek su isti protuargumenti - čemu to, sad to ovoj djeci ništa ne znači, oni od toga nemaju koristi itd. Svi bi rješenje iz 0 do 100% u jednom koraku. A to tako ne ide... negdje se mora početi.
tu ima još informacija koga zanima
Sutra kreću nacionalni ispiti za 40 tisuća osmaša: Izdvojili smo pet stvari koje morate znati o tome (srednja.hr)
Evo na linku je Vodic kroz sadrzaj i strukturu NI 8 razred pa ko ima vremena neka lista:
https://www.ncvvo.hr/wp-content/uplo...NI-finale1.pdf
Evo i za 4 razred:
https://www.ncvvo.hr/wp-content/uplo...ovne-skole.pdf
Bok! Imam par pitanja u vezi XVI. i II. gimnazije pa ako ce neko dat par informacija bila bi jako zahvalna! Znaci kakve su opcenito skole i koliko je tesko, kakvi su profesori..? I nade li se vremena za druzenje ako upisem neku od ovih skola?
ne znam jel netko pogledao ove zadatke iz matematike ? recimo 1. zadatak jel to namjerno greška u pitanju??
Misliš ovo za osmaše, na strani 22? Tko zna....
Možda je tipfeler
Zadatak se odnosi na racionalne brojeve, nijedno od ponuđenih rješenja ne odgovara postavljenom zadatku, ni kad se u zagradi stavi da je zbrajanje
5/8(2/3-1/4)=?
Vele da je rješenje 3/2
Da bi bilo 3/2, umjesto 5/8 trebalo bi pisati 18/5 ak sam dobro vidjela
vjerojatno je ipak trebalo pisati Prvi dio : drugi dio, onda je rj 3/2, NADAM SE da ipak nisu bili neprovjereni zadatci kojih masu zna biti po knjigama
Tipfeler očito, izostavljen je znak za dijeljenje pa se podrazumijevalo množenje
U pravu si :) ako se stavi 5/8 : (2/3-1/4) rješenje je 3/2
piše li gdje budu li javna pitanja, bar kad prođe sve to
e upravo to, neko se trudi, iako to se riješi u minutu i pol, ali ??????? na glavi kud i kamo
Pa taj zadatak nitko nije dobio na stol za riješiti jer su to primjeri kakvi će bit zadaci. Nadajmo se da na testu će bit bez grešaka.
Sillyme kažem ti da su prošli tjedan na županijskom natjecanju iz jednog stem predmeta imali greške u testu, pa ne bi me uopće čudilo da ih bude i u nac. ispitu.
ali bez obzira kakvi su zadaci na NI, koje vide samo klinci i učitelji, ovo javno mogu vidjeti svi, pa što reć da ni toliko malo nije točno zadano, ili bar iz ovog zadatka ako je ok, da su stavili pravi odgovor, ili da nijedan nije pravi odgovor
Moj osmaš je danas nakon NI iz engleskog jezika imao još 3 regularna školska sata (zemljopis, kemiju i matematiku). Nije se ništa pripremala za engleski j. i rekla je da je bilo lakše od hrvatskog. Vidno je bila mentalno umorna nakon nastave i nekako mislim da nije dobra ideja da u jednom danu nakon nacionalnog ispita imaju dalje normalnu nastavu... kako bi tek bilo da se morala pripremat za NI ne mogu niti zamislit taj stres... U ponedjeljak kad je bio NI iz hrvatskog jezika nije bilo u rasporedu ništa osim tog ispita, a vidim sad u rasporedu za dalje da to više neće biti tako...
Imaju li vaši osmaši u danu kad je NI poslije normalnu nastavu?
isto kao kod vas, nisu imali nakon hrvatskog jer je ispit trajao 4 sata, ove ostale dane imaju normalno nastavu nakon što završe ispit
s tim da su naši samo prva smjena pa će im to biti većinom 3 sata, da idu i popodne bilo bi im stvarno previše taj dan
strane jezike obično puno bolje napišu od hrvatskog i na maturi, očito im je hrvatski svima boljka danas :mrgreen:
Gledala sam neki dan kako rješavaju to u Srbiji
Imaju probnu malu mat, matematike i srpskog, a pravu iz srpskog,matematike i nekog izbornog predmeta, navodno jako puno njih izabralo biologiju
To je i preporuka da se te dane ima dalje nastava. I sasvim logično. Nije baš takav stres, mogu imati nastavu ali nema ispitivanja ni testova te dane. Nadam se da kad neće biti probno da će onda ipak biti u neko doba kad je nastava gotova (to je i jedino logično).
Moji su smjenska nastava ali te dane kad im je nastava inače popodne a pišu NI je škola organizirala da su im ti dani nastava ujutro (po popodnevnom rasporedu) a onima koji inače imaju ujutro nastavu je nastava popodne (po jutarnjem rasporedu). Tako da isto imaju samo pola dana nastave.
sillyme, super onda za klince da ne idu dvaput u školu ;)
jelena.o a nisam znala da oni imaju malu maturu, ajd ako imaš više info nabaci koji link
sve se nađe na portalima
ali evo nešto
https://www.espreso.co.rs/vesti/drus...ra-2023-godine
hvala jelena, našla sam i ja malo više o tome
https://www.euronews.rs/srbija/drust...jteze-uci/vest
bome su ispred nas, nadam se da će tako i kod nas uvesti uskoro jer ovi upisi samo s ocjenama su i doveli do toga da se ganjaju isključivo petice pri čemu znanje igra sve manju ulogu
Dijete mi je par dana prije NI reklo da su u školi dobili info da ove tjedne kad su NI nema drugim provjera i ispitivanja osim ako se učenik samostalno javi za odgovaranje.
Jučer je dobila novi info da će u ponedjeljak biti ispitivanje iz povijesti i njemačkog.
Kako vaša djeca stoje sa ispitivanjima i testovima dok traju NI?
Basic, preporuka je bila da ih se ne pita niti pišu testove samo na one dane kad pišu nacionalne ispite. Neke škole su očito zaključile da je djeci stres cijelo to razdoblje i preporučili su profesorima da ih ne pitaju niti ne pišu testove 3 tjedna, osim ako se klinci sami ne jave (tako je i kod nas).
U svakom slučaju, mogu ih pitati u ponedjeljak, kako god okreneš, no ovisi o školi.
Inače, dobro se raspitajte za ove dvojezične programe. Koliko ja imam info a čini mi se da sam i tu čitala, nije baš neka sreća slušati npr. povijest na nekom stranom jeziku ako profesor ne zna baš najbolje taj jezik ili nije izvorni govornik. Udžbenike sigurno nemaju na npr. engleskom iz povijesti. Pitanje kako je sve organizirano i kolika je kvaliteta takve nastave, učenici uče iz prezentacija ili ipak na hrvatskom? Nešto sam čula da onda čak i mogu birati hoće li odgovarati na hrvatskom iako su slušali na engleskom. Svakako, tu bi ja tražila više informacija i otišla na dane otvorenih vrata i pitala kako je to točno organizirano.
Ja sam već pisala o osobnom iskustvu dvojezične nastave, koje je iskustvo doduše od prije 30 godina u pilot programu :škartoc:
Ali bilo je upravo ovakvo kako je Willow napisala. A, ponavljam, koliko sam upoznata, nije se mnogo što promijenilo. Ako je profesor povijesti nekad u svom školovanju učio engleski, pa ga nabada, to je bilo dovoljno za nastavu na engleskom. Učenici se rugaju lošem znanju jezika (pretpostavlja se da su odabirom takvog razreda izvrsni u jeziku), profesor reže žile od užasa, od gradiva ostaje nula.
Otprilike je tako u X. u dvojezičnom programu.
Rekla bih kako današnja djeca vjerojatno bolje govore engleski od svojih roditelja i nastavnika. Oni su ipak puno uz kompjutere i sa mobitelima.
Već sam napisala kako školovanje na hrvatskom nije prepreka uspješnom studiranju na engleskom.
Evo još malo informacija o NI (pišem iskustvo svog djeteta za orijentir budućim osmašima).
Prošli tjedan je pisala matematiku i rekla je da je bilo dosta lagano. Sve je riješila i niti jedan zadatak nije bio posebna muka. Naglašavam da se dijete nije pripremalo za nacionalne, nije učenik koji ide na natjecanja iz matematike, svaki razred je imala zaključeno odličan, a svaki inicijalni riješi između 90 i 95%. Imala je neke rupe iz korona razdoblja, ali je to popunila u jednom trenutku prošle godine - oko mjesec dana je to trajalo (imam zanimanje iz STEM područja pa sam uskočila za matematiku).
Jučer je pisala biologiju i to joj je bio do sada najlakši ispit. Nije se pripremala, a biologiju ima odličan i nije nikad išla na natjecanja.
Danas piše fiziku i to budem javila naknadno, a sljedeći tjedan povijest i tu očekuje totalni potop jer ne voli povijest i jedino iz tog predmeta ima zaključenu četvorku prošle godine, a bogme i ove godine joj se smiješi :-) .
Čula sam od jednog roditelja da su u njihovoj školi osmaši imali pripreme za NI u vrijeme zimskih praznika. Sve mi to govori da će sljedeće godine to vjerojatno biti praksa po svim školama.
Moji su smjenska nastava ali te dane kad im je nastava inače popodne a pišu NI je škola organizirala da su im ti dani nastava ujutro (po popodnevnom rasporedu) a onima koji inače imaju ujutro nastavu je nastava popodne (po jutarnjem rasporedu). Tako da isto imaju samo pola dana nastave.[/QUOTE]
Mislim da je ovako isto i kod moje.
Kod mojeg osmaša je druga škola u gostima još od potresa tako da nemaju mogućnost mijenjanja smjena. Prošli tjedan je bio naporan, ujutro u pola devet je morao biti u školi. Kad završi NI, onda trkom doma, pojesti ručak i natrag u popodnevnu smjenu, nije ga bilo cijeli dan doma. Ovaj je tjedan lakši jer ide samo jednom u školu. Ispitivanje i ispite nemaju samo one dane kad se pišu nacionalni ispiti, tako da ovaj tjedan u PON, SRI i PET piše ispite iz redovne nastave a UTO i ČET nacionalne ispite.
Što se tiče dojmova, HJ i strani jezik su bili lagani, matematika prelagana, biologija srednje teška, za fiziku ću dojmove čuti danas. Dojmovi njegovih kolega su različiti, nekom je nešto teško, nekom nije, ali svi se slažu da je biologija bila najteža do sad.
To me čudi, jer upravo iz tog predmeta imaju jako zahtjevnu profesoricu i to je predmet koji je moj sin najviše učio u cijelom obrazovanju:-)
Kćer razmišlja o upisu u X. gimnaziju. Zanima me da li netko ima kakve informacije i dojmove o toj školi (profe, ali i škvadra, itd.)?
Hvala vam unaprijed.
draga KKBO
nasa curka 1.raz dvojezicni opci smjer
odusevljena
ali ima super razred..klinci iz razred su zaista divni
a frendičina kcer je 3.raz pm smjer i nije joj dobro..
eto
slobodno pitaj ak treba kaj konkretnije
po mojem, sve pohvale za X., ALI nasi kriteriji se, provjereno, razlikuju od drugih roditelja oduvijek;)
Moj sin i od prijateljice sin su maturanti, opći i opći dvojezični smjer. Generalno smo obje zadovoljne školom. Škola je korektna, no profesora ima svakakvih i sve ovisi koje će dobiti. Koliko će naučiti ovisi o samome djetetu i njegovoj želji i motivaciji, a i ocjene su onda u skladu s tim. Uglavnom, neće imati traume od profesora i gradiva. I da, profesori imaju puno volje voditi ih na raznorazne izlete i aktivnosti što je meni plus, to su iskustva i uspomene za cijeli život. Po meni, škola koja im omogućava lijep balans obaveza i slobodnog vremena, odnosno da najljepše moguće iskoriste gimnazijske dane.
Moj je završio mat X bio je oduševljen i profačima i društvom
evo info za nacionalne ispite, dobit ćemo za klince postotak riješenosti odn. bodove, testove neće dati na uvid
https://www.srednja.hr/novosti/pozna...ign=03-04-2023