Kao što su već neke cure napisale, termin za krizmu ne idređuje škola i nema veze sa školom baš nikakve.
To ide po principu kako je biskup fraj pa mu poslože raspored kud i kada ide.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Kao što su već neke cure napisale, termin za krizmu ne idređuje škola i nema veze sa školom baš nikakve.
To ide po principu kako je biskup fraj pa mu poslože raspored kud i kada ide.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Joj škola ne određuje kad je krizma, ali se jako dobro zna kad je i da najveći broj djece ide na krizmu i ima proslavu kasnije, kao što se zna da su djeca išla u Vukovar, pa bi škola mogla pokazati malo razumijevanja. Ne idu roboti u školu nego djeca.
Pa krivac su navrat-nanos uvedeni nacionalni ispiti koji su blokirali škole na 10 dana.
Kao sve što MZO-u padne na pamet pa se sjete ubaciti u kalendar, kurikulum i sl.
U organizaciji Obrtničke komore Zagreb na Zagrebačkom Velesajmu će se 26. i 27. travnja održati Zagrebački obrtnički sajam.
Na jednom će mjestu okupiti 22 srednje strukovne škole koje će predstaviti svoje programe i zanimanja za koje obrazuju.
Više na stranici: https://www.hok.hr/novosti-iz-komora...brtnicki-sajam
Ne znam možda je kemičarka ipak mogla nešto, kod mog malog i cure se svako malo mijenjaju datumi ispita.
Čak kod cure idući tjedan nešto pomaknuto jer imaju ovu subotu nešto
Moja ovaj tjedan piše samo jedan test. Trebala je dva ali je prof zaključila da ne znaju dobro (pisali su probni prije praznika) pa je odgodila za idući tjedan. S tim da onda idući tjedan pisu dva testa.
Ne znam kako onda nacionalni ispiti imaju veze s opisanim rasporedom ispita kad se i inace pisu 2 a ponekad i 3 testa. A i realno za ispite ovog tjedna su imali 10 punih dana praznika da se pripreme.
kod nas ne pišu iz tjedna u tjedan po 3 ispita, pogotovo ako su djeca pola tjedna bila na putu.
Nacionalni su ako se dobro sjećam trajali 3 tjedna i za to vrijeme se nisu pisali testovi (ili nešto sitno) i sad odjednom svi žele natrpat svee zaostatke od ispita.
Evo čujem da je drugim osmašima preko razrednika sređeno da imaju bar malo manje ispita u tom tjednu u kojem su Vu i krizma, što je fer i korektno.
Nadam se da će i našima.
Mislim javljam se kojoj dijete nema uopće četvorke, al mislim da jednostavno nije u uredu.
Po mom mišljenju nacionalne su trebali rasporedit tijekom polugodišta recimo jedan tjedan u veljači, jedan u ožujku i jedan u travnju (te tjedne neka djeca ne pišu ispite) tako bi rasteretili nastavu i program bi mogao skoro neometano ići svojim tijekom.
Ovako par tjedana zaredom, bezvezarija.
Ali ovima iz MZOS-a organizacija očito nije jača strana.
Oprosti silly jel ideja praznika za djecu da se odmore ili zaista da opet uče za školu? Možda su tvoji ostali doma i dosadjivali se pa super neka uče, a neki ljudi su možda uplatili obit. putovanje i otišli se s djecom napokon odmoriti, al valjda trebaju sa sobom ponijeti i knjige na put. Svašta.
Inače se s puno tvojih stavova slažem, no ovaj put nikako.
Meni to baš smeta jer znam koliko MENI znači kad uzmem par dana GO i tad zaista ne želim radit pripreme za posao.
No kod mojih su naravno imali odmah nakon praznika ispite u PON i UTO, pa sad Vukovar, krizma i revijalno nastavljanje s ispitima od pon.
Sigurno ne bi bilo ovoliko ispita u tako malo dana da nisu nacionalni poremetili dinamiku nast.programa.
Naši zbog NI moraju nadoknaditi neke predmete.
Jučer smo na poslu imali organizirano predavanje za srednjoškolce i došli su nam klinci iz V. gimnazije. Samo ću reći da sam oduševljena! Mali genijalci :-).
I drago mi je da su mi potvrdili mišljenje o toj školi koje je do sada bilo formirano samo na temelju glasina: škola je jaka u svim predmetima i ne "teše" samo buduće prirodoslovce i informatičare, već daje iznimno široku opću kulturu i jaku podlogu za sve fakultete, uključujući i one društveno-humanističkog smjera.
Predavanje, naime, nije bilo iz STEM područja, dapače, nešto za što čovjek ne bi očekivao da će uopće zanimati klince iz prirodoslovno-matematičke gimnazije, a kad ono - ne samo da su bili zainteresirani, nego su pokazali iznimnu razinu znanja, ali i interesa i ideja... Uglavnom, oduševili su me!
Moja srednja kćer je planirala u V. a ja sam se nekako dvojila oko toga da se previše ne "specijalizira" jer joj uz matematiku (koja joj je omiljeni predmet) izvrsno idu i društveni predmeti a osobito jezici. No, jučer su me ova djeca demantirala. Očito ih stvarno "drilaju" iz svih predmeta (znam da nije popularno mišljenje, ali po mojem viđenju gimnazije - ona bi, bez obzira na usmjerenje, morala biti podloga za sve fakultete) i vidljivo je da se radi o jako poticajnom okruženju .
Mislim da naši gimnazijski programi već sami po sebi ne dopuštaju prejaku "specijalizaciju" samo u jednom predmetu ;)
Moj sin ide u matematičku gimnaziju i 2 učenika iz njegovog razreda su upravo na državnom natjecanju iz engleskog
Da, vidi i tu. U V. mi baš upada u oči da ih dosta ide na državno iz latinskog, njemačkog, filozofije itd.
Inače ja V gimnaziju uvijek percipiram kao školu za djecu koja će ići na medicinu :mrgreen: ne znam zašto.
E super, baš sam i ja htjela pogledati da vidim jesam li u pravu. Znači, nisam :mrgreen:. Vjerojatno mi je osjećaj baziran na djeci koju znam iz te škole.
bit će opet predstavljanje srednjih škola na Zrinjevcu, 12.05., od 10 do 16 h :)
Ne znate koju srednju upisati? Dojdi osmaš vraća se na Zrinjevac, evo detalja (srednja.hr)
Koliko se sjećam djecu su za tog osmaša pustili iz škole (inače stvarno ne bi imalo smisla). I neke škole imaju dane otvorenih vrata kroz tjedan.
moguće da neke škole i organiziraju da osmaši odu u grad taj dan, moramo vidjeti s našom raskom
u vrijeme mog velikog. oni su sami išli na dojdi osmaš, tam pokupili prve glavne dojmove i raspored otvorenih vrata škola
u vrijeme mog velikog. oni su sami išli na dojdi osmaš, tam pokupili prve glavne dojmove i raspored otvorenih vrata škola
DAN OTVORENIH VRATA u Gimnaziji Lucijana Vranjanina održat će se 10. svibnja 2023.
X letak https://deseta-gimnazija.hr/?page_id=2991
V je imala prošle godine tek početkom lipnja
IX virtualni Virtualni otvoreni dani - „Dojdi 8maš” i postani učenik naš!
III Dan otvorenih vrata održat će se u subotu 10. lipnja 2023. od 9:00 do 12:00 sati
ŠMIMK https://youtu.be/LL-2FMeHzt0
Ruđer 20.5.2023 prijava !!!! https://www.tsrb.hr/upis-u-1-razred/
hvala Jelena,
a vidi Ruđera i bodova ijuhuuu
72 boda im je bodovni prag, to su povisili valjda samo zbog ovih s teškoćama jer za upasti na tehničar za računalstvo / mehatroniku treba 76/77
moj bome nema šanse ove godine
Da, pravilnik se mijenjao prošle godine. Sad prag vrijedi i za učenike s teškoćama. Kad se moj mlađi upisivao, mislim da toga nije bilo (bile su samo kvote) ali on je imao dovoljno bodova i za redovan upis iako je imao sve papire zbog dijagnoze (disleksija).
S druge strane, nije dovoljno upasti. Treba tamo i opstati. Ruđer je prilično zahtjevna škola. Postoje razlike između smjerova, ali baš ovi koje si navela smatraju se težima. Moj mlađi sin je tamo stekao odlične radne navike i preporodio se nakon divljačkog razreda u osnovnoj školi, ali je zamalo pao jedan predmet u prvom razredu jer nije imao zadovoljavajuće predznanje pa je to morao stjecati u hodu. On je bio na smjeru Tehničar za računalstvo (novi strukovni kurikulum - sada jedini). Daju oni dobre temelje i za faks i za posao.
Ako Ruđer nije opcija, ima i drugih srodnih škola. Sin mog kolege zadovoljan je u Faustu Vrančiću (geografski nije jako daleko od Ruđera, a imaju i mehatroniku i računalni smjer). To je strojarska škola, pa je naglasak na tom dijelu gradiva. Ako baš mora biti elektro - tih nastavnih programa ima cijela hrpa i u drugim školama: Tesla, Elektrotehnička škola u Konavoskoj (Končar), Tehnička škola u Palmotićevoj (željezničarska) isto ima program Tehničar za računala. Tu školu su mom starijem sinu na HZZ-u preporučili kao alternativu za Mioc, ali tada je još postojao onaj smjer tehničke gimnazije koji je u međuvremenu ukinut. Ne znam jesam li koju ispustila... Ako Sesvete dolaze u obzir, oni također imaju srodne programe.
Kako god bilo - sretno! Prva godina srednje škole bila mi je najstresnije razdoblje u cijelom školovanju moje djece. Vrijedi za oba sina. Ponekad imam osjećaj da je to veći stres bio meni nego njima (od upisa nadalje, čak značajno veći i od državne mature), ali nakon što su to preživjeli, više nisu trebali nikakvu pomoć oko učenja.
thanks Peterlin :)
Lili (i ostali) evo prijedloga kalendara, možemo na more šmugnut odmah poslije završetka nastave, cirkus počinje 28.06. a završava 13.07.
Objavljeni datumi upisa u srednje škole u 2023.: Povećan broj upisnih mjesta u odnosu na lani (srednja.hr)
Willow,
Kažeš djeca potencijal hahaha fora
"Prema planu Ministarstva, u ljetnom roku prijave u sustav srednje.e-upisi.hr započet će 29. svibnja, a glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. S time da će prijava programa koji traže prijemni završiti 2. srpnja. Konačne ljestvice poretka u ljetnom roku bit će objavljene 10. srpnja, a od tog dana pa do 13. srpnja u škole se dostavlja upisnica i, ako to program traži, liječničke potvrde."
S obzirom da nemam nikakvog iskustva s upisima, a škola nas nije još upoznala s koracima, u kojem onda razdoblju bi bio prijemni (za one koji ga imaju)? Jel izmedju 28.6. i 2.7. ili 28.6. i 7.7.?
piše ti u kalendaru, od 03. do 06.07. :)
skrolaj do dolje :)
Aaa sad vidjela, hvala punooo❤️