sad kad ste se fino izljubile....
zrinka, ja ne mislim da ateisti imaju ista vise predrasuda nego vjernici, pa vidi se to i na ovom topiku. ali moram sad radit, ti moras sad otputovat....
Printable View
sad kad ste se fino izljubile....
zrinka, ja ne mislim da ateisti imaju ista vise predrasuda nego vjernici, pa vidi se to i na ovom topiku. ali moram sad radit, ti moras sad otputovat....
Tko prema kome ima predrasuda i kakvih je toliko rasteeeeezljivo, tako da..besmisleno je pričati o predrasudama. (po meni).
mislila sam na sudionike/ce ove raspraveCitiraj:
Dijana prvotno napisa
Pa i ja. Ja se zapravo uopće ne zamaram s predrasudama, gledam ko šta piše.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Citiraj:
Dijana prvotno napisa
:oops: ...dakle, gledam tko što piše, a ne odakle izvire to što piše, odnosno je li utemeljeno ili nije.
Nisam sigurna da službena Crkva priznaje postojanje Pakla, Čistilišta i Raja. Nek me ispravi tko zna više o tome, ali mislim da i vjernici općenito o tome nisu dovoljno upućeni, a Crkva ne nalazi interes da to ističe.
Prema tome pokojnik je naprosto mrtav i nikome se djela ne prosuđuju do Sudnjega dana. Nema Sv. Petra s ključevima na vratima Raja, koji pušta ili ne pušta jer se još čeka "onaj koji će suditi".
Mislim da Pakla, Raja i Čistilišta nema nigdje u udžbenicima niti ozbiljnoj crkvenoj literaturi.
Tak da nema ni 2 u 1. :)
Zrinka, X.
ma daj :?Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
dijana, zrinka, mene možete slobodno ubrojati u one s predrasudama :mrgreen:
ali, baš zato svih vas volim čitati.
ne znam, ali meni je rasprava ovdje baš tolerantna, pa i ako se netko s nekim postom zaleti, to sigurno nije iz namjere vrijeđanja. :/
Citiraj:
dijana, zrinka, mene možete slobodno ubrojati u one s predrasudama
Pa daj me prosvijetli koje su to, pa možda i ja osvijestim sebi neke o ateistima, za koje sad mislim da ih nemam.
krivoCitiraj:
Ivana2 prvotno napisa
postoje, prema službenom nauku Crkve, i raj i pakao i čistilište
u raju su, primjerice, svi oni za koje se vjeruje da su imali svet život i proglašeni su svetima, ali i hrpa onih "nezamjetnih", "malih" ljudi koji su živjeli svoj život "sveto" i svojim životom zaslužili odlazak u raj odmah po smrti
u pakao (ako me sjećanje ne vara) nitko ne ide odmah
u čistilište idu svi ostali i tamo čekaju Sudnji dan - a kogu i ranije "preći" u raj zaslugom molitava i dobrih dijela nas još živih (onih koja se prikazuju baš na tu namjenu)
i da: raj, pakao i čistilište nisu mjesta, nego potpuno jedinstvo s Bogom (raj), potpuno "odstranjenje" iz Božje blizine (pakao) i ono "između" (čistilište)
Raj i pakao nisu mjesta nego stanja duše. Ideja o čistilištu je plod diskusije teologa u 12. stoljeću, u okolnostima koje mi se sada ne da objašnjavati.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Vjera u vječni život je jedan od temelje vjere uopće i sadržana je u vjerovanju. To nije vjera u drugi život nego upravo u vječnost života, u njegov kontinuitet. Ove opservacije o "nagradi" su površne i promašuju bit razmišljanja o odnosu ovozemaljskog života i njegova nama još nepoznatog kontinuiteta.
Ivana2, ovo što govoriš o tome da čovjek mrtav čeka Sudnji dan, odnosno preobrazbu svijeta, nije dio vjerovanja KC koja tu ima individualni pristup (kao i u svemu) - dakle, svaki pojedinac sam sebe dovodi u stanje raja ili pakla ne čekajući ništa. Sjeti se riječi upućenih s križa Dizmu: "Još danas ćeš biti sa mnom u raju!".
U svakom slučaju, mislim da bi svakom tolerantnom i empatičnom stvorenju trebalo biti moguće pričati o svojem izboru na način na koji to ne omalovažava tuđi, a još manje osobu, bez obzira o kojoj strani da se radi.
...pa ja zato živim već 4. puta. 8) I u svakom životu sam sličnog zanimanja samo znanjem napredujem :) .Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
A ono u što ja vjerujem kaže da mi je dijete starija duša od mene. Ima smisla.
Sve je to Newtonov zakon.
Btw, jeste li se ikada upitale u čemu je razlika između mrtvog čovjeka i čovjeka koji spava?? Samo u energiji. U čovjeku koji spava postoji "zaliha" energije u raznim kemijskim spojevima. U mrtvom čovjeku tog više nema. Kud odlazi (a nestati ne može, zar ne? )?? Neki to mjesto zovu Rajem, neki Kozmosom, ali princip je isti. Hoćemo li tu energiju nazvati dušom ili npr. ATP-om zaista je svejedno.
ma referirala sam se na ovaj ivanin post - bila sam uvjerena da su pakao, raj i čistilište kategorije koje RKC priznaje.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
ako se sjetim još neke, prijavim svakako. :mrgreen:
:?Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
a di je Čekaonica?
ovdje na Zemlji?
zanimljiva ova rasprava. ja jedino što kategorički mogu tvrditi je da bog ne postoji :mrgreen: , a o sebi i svom stavu, svojim predrasudama, pa i greškama u razmišljanjima, naučenim obrascima, mislim si, previše sam subjektivna, možda i griješim u nekim procjenama, u neznanju ili pogrešnom znanju ili čemu već i nikad ne bih rekla nikad. hmm... a stiče se utisak da se samo mi ateistkinje bubamo kamenjem po tintari. grešnice jedne. :/
Hmmm...a meni nešto tako ne da mira pa moram napisati. Ako nam je država (koliko ono posto katolička :? ? 88% ?? ) onda bi u njoj zaista trebalo biti malo kriminala jer da se 88% ljudi pridržava onog: "Ne ubij, ne ukradi, poštuj...etc. ) kriminala bi bilo vrlo malo (jer ni svaki ateist nije kriminalac, zar ne? ). E, očito je da nije tako. Znači li to da baš i nema toliko pravih vjernika ili da ljudi relativiziraju pa npr. idu na nedjeljnu misu autom koji parkiraju pred bolnicu tako da onemoguće prolaz Hitnoj pomoći, a u crkvi se pomole za bolesne?? Nažalost, taj primjer viđam svake nedjelje. Ili kršenje zakona ne ide ruku pod ruku s kršenjem "pravila" Crkve, vjere, čega god? Ono-smiješ prekršiti zakon, čak i vrlo grubo, ali se moraš moliti i postiti na dane posta da bi išao u Raj? Ili sve to riješi jedna dobra ispovijed i pokora?? Hajde neka mi netko razjasni dilemu.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Juroslav i Zdenka2, hvala. Nisam to znala. Moram se malo bolje o tome educirati. :)
Zdenka, ne sumnjam da je moja ideja pogrešna i površna, ali ne mislim ni da je čudno što to tako percipiram. Zapravo bi mi bilo drago da si mi napisala ono što ti znaš o tome. Naravno, ne moraš imati volje za to. Ti možda smatraš da bi meni, i svakome tko nije vjernik, bilo najbolje ne ticati se vjere. Ali meni je normalno da razmišljam o čemu god želim, pa tako i o vjeri, o kojoj znam ovako malo, ali je ipak dio mog života kroz sredinu u kojoj živim.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
vertex, je l' u ovom tvojem postu nekaj fali ili kaj?
Misliš nešto upućeno tebi? :)Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Tvoje sam riječi upotrijebila kao primjer odakle mi ideja o nagradi poslije smrti. Sigurno postoje produbljenja i razrađenja onoga što piše u tvom postu, ali to obično nemam priliku čuti.
Eto mim, da se i s tobom jednom ne slozim :love:Citiraj:
mim prvotno napisa
U mrtvom tijelu, to je vrlo lako pokazati, i dalje postoji energija pohranjena u obliku ATPa, samo sto je to mrtvo tijelo vise nije u stanju mobilizirati. Zato to moze uciniti neko drugo zivo bice :mljac:, pa se tu slazem s onima koji tvrde da je zivotna energija neunistiva i da cirkulira. Samo, izjednaciti tu energiju sa svijescu (ili dusom) nije mi uopce plauzibilno.
Na što točno misliš? Na transplantaciju organa ili neki oblik transformacije?Citiraj:
Kanga prvotno napisa
crv domaci
rekla bi ja, s obzirom na smajli
I ja.
Istina je ovo za :mljac: , ali sjeti se koliko su nestabile fosfatne veze u ATP-u i koliko lako se fosfat otpušta tako da raspadom (prirodnim ili :mljac: - svejedno je) energija svakako nastaje iz tih spojeva. Ni ja ne poistovjećujem tu energiju s dušom, ali jasno je da ona nekud odlazi i ponovo se vraća tj. ugrađuje u neke spojeve. U novog čovjeka, kišnu glistu ili drvo jabuke-za mene je svejedno. A svijest je također posljedica posjedovanja energije jer mozak "radi" samo zahvaljujući njenom oslobađanju, izmjeni tvari, krvotoku, radu srca....a za sve to je potrebna samo energija. No, opet-ja romantično tu istu energiju zovem dušom i rado vizualiziram kako ona u nekom magličastom obliku odlazi na neko drugo mjesto (nemam ništa protiv da to neki zovu uskrsnućem). Kaj se mene tiče-opet nemam ništa protiv da ga (drugi) zovu Rajem :) . Jedino u Pakao malo teže vjerujem. U ostatak "ekipe" svetaca još teže. :mrgreen:Citiraj:
Kanga prvotno napisa
neće valjda ovaj topic završiti na pozeleni pdf-u ?! :mrgreen:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Kak je krenulo-bumo završile u kompostu 8) . Ne zavidim onima koji će ovo sve jednog dana splitati. :love:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Vertex, ne odričem nikome pravo da misli o čemu god želi i izriče svoje mišljenje. Ne mislim da o vjeri moraju i smiju misliti samo vjernici, dapače, to smatram getoiziranjem i ograničavanjem slobode mišljenja. (Doduše, ja sam se u potpunosti suzdržala od bilo kakvih vrijednosnih primjedbi na račun nevjere i ateizma, a suprotno evidentno nije slučaj.) No kada se o nečemu javno raspravlja bilo bi dobro educirati se o tome i ne banalizirati (tu ne mislim na tebe). Zrinka je u tom smjeru napisala ono što se ja nisam usudila, pa sam je potpisala.Citiraj:
vertex prvotno napisa
Ne znam zašto me prozivaš, možda zato što sam se povukla iz diskusije. To sam učinila zato što smatram da ne vodi nikamo. Od početka mi nije bila namjera uvjeravati nekoga u nešto nego samo pozicionirati svoj stav. Isto tako ne želim izlagati svoje duboke vjerske osjećaje i razmišljanja javnosti, jer je to u jednom dijelu previše intimno. To ipak ne znači da neću više sudjelovati u raspravama ove tematike, naravno da hoću.
Ne prozivam te, nego te pozivam :) .Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Ne znam ni ja točno zašto baš tebe, možda stvarno zato što si se povukla iz diskusije pa mi to doprinosi osjećaju hoda po jajima na ovoj temi.
Zdenka, a koje prirode bi onda bila ona opaska o odgoju u relativistickom duhu ako ne vrijednosne?
Kad vas neke covjek cita, moze se stvarno vrlo lako steci dojam kako je sve vezano za religiju med i mlijeko, sve puca od tolerancije, sve dogme i kojekakva pravila su ustvari dobro skrivena simbolika koju kuzi mali broj odabranih itd. Medjutim, mim je navela primjer koji spominje hrvatku katolicku, itekako brojnu populaciju pa se onda vidi da stvari u praksi funkcioniraju ipak malo drugacije.
Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Citiraj:
Doduše, ja sam se u potpunosti suzdržala od bilo kakvih vrijednosnih primjedbi na račun nevjere i ateizma, a suprotno evidentno nije slučaj.)
Ma ok, nije u pitanju ateizam nego relativizam (koji moze biti komponenta odgoja nevjernika pa dodje nekima na isto).....htjela sam se samo kratko vratiti na to. Ako ja kazem da je, po mom misljenju, odgoj u vjeri zamka koju neki prave vlastitoj djeci, po cemu je onda tvoje vrednovanje relativizma ista drugacije od mog vrednovanja?
...a vrlo je zanimljivo da si samo ti to spomenula. Iskreno, očekivala sam da će mi netko drugi bar pokušati odgovoriti. Ništa. Nula bodova, a nisam baš štedjela na upitnicima.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ne bih baš rekla da si se suzdržala. Samo si te primjedbe lijepo "upakirala".Citiraj:
Doduše, ja sam se u potpunosti suzdržala od bilo kakvih vrijednosnih primjedbi na račun nevjere i ateizma, a suprotno evidentno nije slučaj.)
...dok god se to mišljenje slaže s onim što ti misliš. U protivnom... :/Citiraj:
ne odričem nikome pravo da misli o čemu god želi i izriče svoje mišljenje.
mim, ja opce ne kuzim o cemu pricas i sto zelis reci, zbilja sa ovim
jerCitiraj:
Hmmm...a meni nešto tako ne da mira pa moram napisati. Ako nam je država (koliko ono posto katolička ? 88% ?? ) onda bi u njoj zaista trebalo biti malo kriminala jer da se 88% ljudi pridržava onog: "Ne ubij, ne ukradi, poštuj...etc. ) kriminala bi bilo vrlo malo (jer ni svaki ateist nije kriminalac, zar ne? ). E, očito je da nije tako. Znači li to da baš i nema toliko pravih vjernika ili da ljudi relativiziraju pa npr. idu na nedjeljnu misu autom koji parkiraju pred bolnicu tako da onemoguće prolaz Hitnoj pomoći, a u crkvi se pomole za bolesne?? Nažalost, taj primjer viđam svake nedjelje. Ili kršenje zakona ne ide ruku pod ruku s kršenjem "pravila" Crkve, vjere, čega god? Ono-smiješ prekršiti zakon, čak i vrlo grubo, ali se moraš moliti i postiti na dane posta da bi išao u Raj? Ili sve to riješi jedna dobra ispovijed i pokora?? Hajde neka mi netko razjasni dilemu.
i sta sad?Citiraj:
Studija njemačke Zaklade Bertelsmann pokazala je kako su Poljska i Italija zemlje s najviše građana u Europi koji se izjašnjavaju kao vjernici. U Italiji se vjernicima izjasnilo 89 posto ljudi, u Poljskoj 87 posto, a Francuska s druge strane ima najmanji postotak religioznih, njih 54 posto. Ukupno se tri četvrtine ispitanika izjasnilo vjernicima, a 25 posto se smatra vrlo religioznima. Više od polovice Europljana redovito prakticira vjeru, posjeti crkvi češći su u Poljskoj nego u Italiji, a rimokatolici se opisuju religioznijima od protestanata.
Istraživanja javnog mišljenja provedeno je na uzroku od 21 tisuće ljudi u 21 zemlji.
Philipp Hildmann iz Zaklade Bertelsmann kazao je kako kršćanstvo i dalje ima snažnu ulogu u Europi te kako se uloga koju vjera ima u povezivanju naroda Europske unije ne smije se podcjenjivati.
Ipak, istraživanje je pokazalo da vjera igra malu ulogu kada se radi o političkim stajalištima Europljana ili njihovom osobnom životu, samo 27 posto kazalo je da vjera utječe na njihov politički izbor, a 35 posto da utječe na njihov spolni život.
Europljani sami sebe opisuju kao otvorene i bez predrasuda prema drugim vjerama.
Sjedinjene Države su religioznije od Europe s 89 posto ljudi koji prakticiraju neku vjeru. Nigerija i Indija najreligioznije su države svijeta s 99 posto vjernika.
nije hrvatska, koliko go mi draga bila, ni gora ni bolja od ostalih, zar ne
svi smo mi tu negdje
covjek je ipak samo covjek
i ocito je ovo tema koja je preteska za ovaj vid komunikacije (forumske)
i pricamo na razlicitim nivoima, odnosno jedni drugima ne dajemo odgovore koje druga strana ocekuje
:)
Zrinka, samo me zanimalo konkretno mišljenje. Statistika me baš previše ne zanima, znam da ni drugdje ne cvatu ruže, ali isto tako ću se s opisanom slikom susresti preksutra pa...
Glupo mi je citirati samu sebe, ali...
Konkretno, zanima me zašto se toliko ljudi deklarira kao vjernici, a ne drže se čak ni zakona. Ili zakon nema veze s vjerom?Citiraj:
Ili kršenje zakona ne ide ruku pod ruku s kršenjem "pravila" Crkve, vjere, čega god? Ono-smiješ prekršiti zakon, čak i vrlo grubo, ali se moraš moliti i postiti na dane posta da bi išao u Raj? Ili sve to riješi jedna dobra ispovijed i pokora??
Eto, ako te zanima u nedjelju ću prebrojati nepropisno parkirane aute. Svi oni usporavaju prilaz vozila hitne pomoći bolnici. Pomnoži broj auta s 2 i dobit ćeš minimalni broj vjernika koji su na misi dok su nekom minute možda odbrojane upravo zbog toga. To je samo jedan primjer.
Zrinka, tocno je to da je covjek samo covjek. :)
Ali, ako se vratimo koju stranicu unatrag, mozemo vidjeti da je dijanam napisala kako ona misli da se njoj cini kako se danas ne namece ljudima zivot u vjeri nego upravo zivot bez Boga. Ili nesto u tom smislu.
I onda vidimo npr. ogroman postotak ljudi koji se u Hrvatskoj deklariraju kao vjernici. Stanje u zemlji je takvo kakvo jeste. I ne namece li se onda pitanje jesu li upravo vjernici ti koji ustvari odabiru zivot bez Boga jer nisam bas stekla dojam da bi takav zivot mogli nametati nevjernici ili bilo koja treca kategorija koja je u tako velikoj manjini.
Pa ako vjernici ustvari diktiraju takav nacin zivota kakav se zivi, sto se onda moze zakljuciti o njima i org. ciji su clanovi?
Ista stvar ti je i s ostalim zemljama s dominantno vjerskim stanovnistvom. Svi se deklariraju kao vjernici, a opet kazu vjera utjece jako malo na njihove politicke odabire, spolni zivot i ostale aspekte osobnog zivota.
Mislim, sve to skupa je stvarno zbunjujuce jer ispada da vjernici ustvari sve zive vise osim te svoje vjere na koju se toliko zarko pozivaju.