Moram pitati buci-buci, jer sam i ja u istom tjednu, zašto već ideš u bolnicu? Nije li da se ide s 38tj?
Printable View
Sad jesam u 36. TT, a na dan pregleda biti ću u 37. Zvala sam u bolnicu i rekli su mi da mogu doći. Odlučila sam otići prije jer nekako imam osjećaj da neću ni dočekati 40. T
Isto najfriškije ;-). Dakle, rodila tamo prije tri tjedna, kraj mene se izmijenile dvije žene na babinjačama. Prije toga, tamo rodila i starije dijete :mrgreen:. Jedna žena kraj mene dojila, odbila bočicu, a zbog plača donijeli joj dudu za bebu (nije bebi dala ni dudu 8-)). Druga žena (prvorotka) trudila se dojiti, beba plakala, sestra uvalila bočicu bez da je išta rekla. Mene nisu zeznuli, ali bi da sam bila neiskusna... Inače, nema obaveznog pregleda ni najave za porod da bi žena mogla/smjela roditi bilo gdje u HR, pa tako ni u Varaždinu. Znači, možeš kontrolirati trudnoću gdje te volja, a tamo doći na porod. Ja nisam htjela tamo na preglede, baš zbog prakse ranih i neopravdanih amnioskopija.
Kužim to sa slobodom izbora.
Al kak da odbijem amnioskopiju kad sam prvi put završila s mekonijem?
Di si bila na pregledima?
Draga TinaM,
moje iskustvo je takvo da je ta amnioskopija potaknula porod ranije, nije bila samo jedna već dvije u razmaku od 4 dana - oba puta voda je bila mliječno bijela..došla sam tamo u 38tj.
Idući put ću na pregled u bolnicu, ako se odlučim opet za VŽ, ići tek ako prenesem termin. Tada u većini ostalih bolnica tek postoje i indikacije za amnioskopiju.
U međuvremenu možeš ići na pregled u bilo koju drugu bolnicu, ili i ne moraš s obzirom da si 36 tjedan....možeš se naručit kod svog ginića pa i u 37. tjednu. Inače, mekonij kao takav nije indikacija za hitan porod ;)...plodna voda se obnavlja, treba čekat da se beba posloži kako njoj paše pa da krene prava stvar - u većini slučaeva nakon mekonija porod sam rene spontano - naši doktori žure jer im se ne da bavit tobom. U mom slučaju nakon tih amnioskopija završila sam sa skoro 24 satnim porodom, nasilnim izgonom (ima post par stranica ranije) i svašta nešto...Kad se malecka rodila još je bila prekivena verniksom i komotno je mogla ostat u trbuhu jos malo...
Nekako sam uvjerena da nije bilo amnioskopije da bi cijela stvar bila puno jednostavnija, manje traumatična i brža...za mene ;). Bebica je hvala bogu harambašić svoje vrste pa joj nije ništa bilo..:-D
Ima li netko s pozitivnim iskustvima iz Vž?
I ja sam imala 2 super poroda u VŽ. Jedan, ne baš kakav sam željela, ali sve ok, i drugi super, al skoro sam rodila ispred rodilišta, Ipak to je bilo..., ima već vremena, a i prije svih onih događanja prošle jeseni tako da ne znam kako sad stvari stoje. Ugl. puno ovisi o tome što ti znaš i koliko se spremno osjećaš da ti to u biti možeš sama pa se ne daš da te nagovore na štošta, jer , probat će; barem većina.
Držim fige! I ako pronađem poslati ću ti naslov knjige koju sam čak i MM- natjerala pročitati i koju sam nažalost čitala tek prije drugog poroda; puno mi je pomogla.
bok cure,
evo ja već dulje pratim ovdje, kako stvari stoje, i ja se još nadam čuti što više pozitivnih iskustva iz Vž, al što friškija (nakon onih "događanja")!
Legolina - molim te daj javi - gdje bi mogla još potkrijepiti situaciju da "mekonij nije indikacija za hitnost poroda"? evo ne stignem čačkat ovaj čas, a silno me zanim da imam taj podatak, za svaki slučaj,....
i mene zanima kako menkonij nije indikacija za hitan porod? (kaj to nije ono nkad se beba pokaka u plodnu vodu????)
ja sam bila na 1 pregledu u 37 tjednu i napravljen mi je ctg i vag. pregled, nije nitko forsirao pregled plodne vode.
na 2 pregled sam bila naručena u 38 tjednu i imala sam isti pregled, s time da sam skroz zatvorena i nisu forsirali pregled plodne vode.
ako netko ne želi aminoskopiju neka to jednostavno kaže doktoru/ci na pregledu.
Da pojasnim, :-) na tecaju u VŽ su nam pričali koje su indikacije za hitni porod, između ostalog spominjali su i mekonij u plodnoj vodi, kada je voda zatamnjena, jako zamućena i sl...onda se ako nije krenulo prirodno (najčešće krene vrlo brzo) inducira porod da beba ne bi udahnula taj "feces" u pluća, svašta nešto.. Međutim, mala količina mekonija u plodnoj vodi više je indikacija da je beba zrela, jer ako se uspije pokakiti u maternici to znači da ce potpuno funkcionirat u vanjskom svijetu. Mislim da nam je Erika rekla (nemojte me drzat za rijec mozda je bio i koji od doktora) da kod blaže zamucene vode trudnica se zadrzi na promatranju ali se ne inducira odmah porod već se pričeka da krene sam. Prema onom što sam čitala na tu temu, monitorira se rad bebina srca, pregledava UZV, daklem "bave" se malo trudnicom... evo i neki člančić : http://pregnancy.about.com/od/laborc...a/meconium.htm
On a more brighter side, svim curkama koje ocekuje porod u VŽ želim puno dobre vibre i super osoblje koje ce bit na usluzi! Ne dajte se smesti...:) Moj slučaj je bio malo, hm ajmo reć da sma imala peh...ali svejedno sve je prošlo pozitivno na kraju. Rodila sam vaginalno, s par šavova, od kemije tu je bio drip, ostalo smo uredno izbjegli....;) valjda bude bolje iduci put.;-)
Ja rodila u 4 mj u vž i sve bilo super od doktora, sestara, babica... i sad se čudim da se toliko toga promjenilo???? Meni tj. mojoj bebi nisu nikad nudili adaptirano mlijeko bez da bi me pitali ili da bi ja tražila (jer beba nije odma prihvatila dojku).
a što se tiče amnioskopije tek su je radili u 39 tt a moj ginekolog me poslao u trudničku ambulantu već u 37 tt jer sam se počela otvarati i beba bila na zadak. a nijedan pregled a ni amnioskopija me nije boljela.
A i porod je super prošao :-D ... rodila na stolčiću, primalja masirala međicu i samo malo popucala tako da nije bilo potrebe šivati, a svi su bili jako ljubazni i zadovoljna time što sam rodila tamo :yes:
[QUOTE]To sam već napravila, hvala ti.
Ne znam dal je ili nije, no prvi sam put imala gadnu situaciju s mekonijem, tako da ne bi riskirala. Otvorila sam temu gdje molim savjet obzirom na svoju situaciju pa ako imaš vremena pročitaj što mi se desilo, reci kaj misliš...Citiraj:
Inače, mekonij kao takav nije indikacija za hitan porod ;)...
Legolina, pisala si da ti je rađena amnioskopija u 29. tj. i da je onda to potaknulo porod - valjda je bio tipfeler? Meni su sa starijim djetetom radili tamo amnioskopiju s 37 tjedana, što je također potaknulo porod, iako je beba bila visoko. Porod je unatoč tome dobro prošao, ali dijete sam nosila po cijele dane, inače bi neutješno plakao - možda su mu baš falili ti zadnji tjedni u mami?. Ovaj put su mi rekli da amnioskopiju rade svima redovito od 38. tjedna ako postoji otvorenost. Meni se nije dalo doći tamo pa tražiti ovo dajte, ono nemojte, opterećivati se tko će me pregledavati, jer nisu svi nježne ruke (bila sam otvorena i to cijeli zadnji mjesec), a imala sam povjerenja u ginekologa koji mi je vodio trudnoću ambulantno. No, isto bih došla da sam prošla termin.
TinaM, ja samo nisam htjela preuranjeni porod, kakav mi se već bio desio, ne bih se usudila odbiti amnioskopiju nakon punog termina. Mada, išla bih po mogućnosti dr koji to obavlja nježno, kao i na preglede. Čime se sve žene trebaju opterećivati, umjesto da mogu doći, opustiti se i prepustiti :roll:...
Inače, moja oba poroda u Varaždinu bila su prekrasna, prirodna (osim eto te nepotrebne amnioskopije prošli put), i uvjeti su dobri i ima divnog osoblja. Ali tema nisu porodi, ni kakvih ima pojedinaca tamo, nego sam htjela realno opisati stanje rodilišta. Vjerujem da ima i prodojećih sestara na babinjačama, ali tamo se koriste bočice i dude, iako ne bi smjele ako bolnica ima status prijatelja djece. Ne znam imaju li uopće? Status prijatelja majki nemaju, kao ni u ostalim našim rodilištima. Pretpostavljam da je varaždinsko među najboljima u HR, ali dok ne možete tamo doći bezbrižno, bolje da znate da trebate biti informirane da bi bile zadovoljne! Sretno svima :heart:!
Ima pozitivnih iskustava, no evo, nas nekoliko smo baš zapele,
a i u potpunosti se slažem s fish kad veli da je bolje biti informiran da bi na kraju mogla biti zadovoljna.
buci-buci, javit ćeš nam kak si prošla na pregledu, iako vidim da ti nitko odgovorio na pitanje o rasporedu?
Kako se može doći do primalje Erike prije poroda?
Na ovaj 042 393 108 br. telefona u bolnici pa tražiš Eriku, a možda postoji koji drugi način, ne znam.
Ja jesam prvorotka i zapravo ne znam što me čeka, ali ipak osjećam se spremno psihički i fizičk. Tijekom trudnoće sam pročitala dosta stručne literaure, te sam pratila forum i iskustva dugih žena. Za Vž sam se odlučila jer je moja sestrična dva puta rodila tamo i ima samo riječi hvale. Nisam od onih koje se lako nagovori na nešto pa ću nastojati i ovaj put da mi pregledi, a kasnije i porod bude što je više moguće prema mojim željama odnosno prema planu poroda. Naravno dokle god je malecki dobro.
TinaM - javim u ponedjeljak čim se vratim iz Vž.
buci-buci najvažnije je da znaš što želiš i ako ide sve svojim tokom onda češ to i ostvariti......
želim ti sreću i da ti sve ostvari kako si poželiš i da ti porod bude lagan.
Evo mene sa friškim informacijama iz Vž. Zasada je sve onako kako sam i očekivala. Kad sam došla bila je gužva no sve je išlo prilično brzo. Nitko od osoblja nije bio ni najmanje nervozan, štoviše sestra na ctg-u je bila stalno nasmijana i zezala se s nama. Pregledala me dr. Majcen, a pregled nije bio ni najmanje neugodan. Čak mi je napravila bris rodnice na BHS-B, da ne moram ići na mikrobiologiju. Nekako mislim da ako vi dođete pozitivni i nasmješeni razoružate ih na prvu. Eto, koja se sprema na na pregled, samo opušteno.
Na vratima je samo raspored do srijede. Vjerojatno od 1. ide novi raspored. Utorak dr. Špoljarić, a u srijedu mislim dr. Biljanić ili nešto sl. nisam sigurna da je to točno ime. Naručila me je opet u ponedjeljak pa ću onda vidjeti raspored za cijeli tjedan.
bila sam i ja jučer na pregledu, i stvarno je išlo brzo.
ovo mi je bio prvi pregled kod dr. majcen i jako mi se svidjela, za razliku od ostalih doktora pročitala je sve moje papire u vezi trudnoće i pogledala nalaze, a tek nakon toga je radila pregled. u 40-tom tjednu sam i nije radila pregled plodne vode, samo uzv.
što se tiče rasporeda, mislim da je počeo biti onaj "standardni"- pon dr. majcen, ut. dr. špoljarić, sri. dombaj, čet. karađa, pet. dr. vidaković.
kako je meni ovo druga T u vž rodilištu mogu reći da jedino što me ovaj put smeta je to što nemaš doktora koji te prati od prvog pregleda do kraja, nego te šaltaju od jednog do drugog.
prvi put to nije bilo tako, bila sam kod dr. j i on me naručio svaki put kad bi on bio u ambulanti ili dežuran, tako sam imala neku sigurnost jer je znao sve o mojoj T.
ja sam primijetila da samo noću sestre nose flašicu - a sad jel adaptirano ili neka glukoza ne znam. tako mi je bilo oba puta. prvi put me probala zastrašit sa gubljenjem na težini ali sam graknula da makne to od bebe. normalno je da gube malo na težini. uglavnom kad bebe plaču evo njih sa flašicom. preko dana ni traga ni glasa.
želim svima lijepo iskustvo poroda i sretno s dojenjem
i meni je B. gubio na težini pa su nudile bočicu, ja sam rekla da može ali da će prvo dojiti a tek onda da ću mu dati bočicu.
nije bio zainteresiran, nakon toga više nisu nudile.
stanam vjerovala ili ne neka djeca stvarno jako puno izgube na težini u ta 3 dana, pogotovo ako mama nema mlijeka (ni kapi doslovno) prvih 5 dana nakon poroda
meni se to dogodilo s prvim djetetom - pala je sa 3670 na 2980, a to je stvarno puno. zvali su pedijatra odmah jer su mislili da je bolesna.
s drugim nisam ponovila istu grešku i kad sam skužila sa nema kaj jesti tražila sam sama adaptirano + tražila otpust doma dan nakon poroda.
a nije da ne znam kaj govorim, evo dojim već 4 godina bez prekida :)
Znači, bolje je dati adaptirano da ne gubi na težini?Citiraj:
s drugim nisam ponovila istu grešku i kad sam skužila sa nema kaj jesti tražila sam sama adaptirano + tražila otpust doma dan nakon poroda.
a nije da ne znam kaj govorim, evo dojim već 4 godina bez prekida
A za to vrijeme se mama izdaja?
a zašto bi se izdajala ako je dijete na sisi 0/24, a mlijeka očito nema?
ja sam dala i dala bi i ponovno jer ne mogu izmisliti nešto čega jednostavno nema
meni su priče o potocima mlijeka i "kamenim" sisama dan nakon poroda SF, iako znam cure koje su i to doživjele... eto ja nisam među njima
skoro sve bebe izgube nešto na težini, oni toleriraju do 10% od porođajne težine
Zara1 vjerujem i normalno da ako dijete gubi puno da mu treba pomoć.
ovdje je bilo čisto zastrašivanje i to samo noću. ako toleriraju 10% mogu to i reći a ne strašit.
Potpuno se slažem....
Meni je mlijeko nadošlo odmah nakon prva dva poroda (ali bebe nisu "prosisale" odmah manje bitno za ovu temu.....)..
A sad nakon trećeg; beba je počela vući odmah po porodu, par minuta, i tako dva dana a od mlijeka ni kapi samo ranjene bradavice... Tad sam tražila da ga nahrane (dva puta...) i sve pet... Treći dan smo išli doma, došlo mlijeko i dojila bez ikakvih problema....
S time da nije gubio na težini al se derao jako, i mučio gladan... a mene bradavice rasturale od boli...
Dan nakon poroda mlijeko nikako ne može krenuti, samo kolostrum koji je bebama sasvim dovoljan jer je kapacitet bebinoga želuca prvoga dana 5-7ml (veličina špekule, frnje, pikule), trećega se veličina udupla, a 7.dana je veličine ping-pong loptice. Zamislite dati im i 10-15ml u tom prvom danu, potpuno nepotrebno.
Mlijeko nadolazi između 3. i 5. dana. Tih prvih dana je kolostrum vrlo bitan, to je kao koncentrirana emulzija bogata živim tvarima koja je bebama sasvim dovoljna i nikakvo dodatno mlijeko im nije potrebno.
mislim da problemi nastaju baš jer svi i u bolnici i majke očekuju da mlijeko odmah krene! Pa ako ne krene prvi dan onda tu upada bočica!
Dobro ne misle valjda svi tako ali puno problema nastaje baš zbog toga! al to nije tema za rodilišta, ne?! :)