i da nije mi htjela cijepiti malog zbog osipa po licu (buduči da nezna od čega je, rekla je da je bolje da mu prije prođe) i malo smo imali začepljen nosić.
Printable View
i da nije mi htjela cijepiti malog zbog osipa po licu (buduči da nezna od čega je, rekla je da je bolje da mu prije prođe) i malo smo imali začepljen nosić.
Kruh..(ja sve dosta radim od oka)
Germu razmrviš u malo toplog mlijeka i staviš žlicu brašna.staviš na toplo nek se digne. za to vrijeme pofuri kukuruzno brašno(400g).Kad se ohladi,umješaš oko 600g integralnog ili dinkel brašna,staviš kvasac i ja doljevam vode po prilici,jer ne upija svako brašno isto(otprilike 2-3dcl).samo treba dobro umjesiti,onak,prema unutra.opet staviš dizati jedno 40 min(pokriješ s krpom dok se diže i napraviš križ s nožem dubine cc0,5cm,i premažeš ga s uljem).Peče se na 200C oko 1h.
e da, treba ga malo i posoliti kad ga miješaš.
malo mi je teško pisati u točnim mjerama,ja dodajem brašna ili vode,ovisi kaj mi treba u tom trenu,dosta radim "otprilike".ali snači češ se,uopče ne sumnjam
:D
a kako napraviti palačinke, bez jaja, i sa raženim ili integralnim brašnom???? :?
ja jučer probala, ali je sve završilo u smeću jer se to ne može ispeći. ode 1/2 l kozjeg mlijeka, brašno i dr. a on ostade bez palačinki. :(
baš sam bila žalosna.
eto kod nas stanje tako tako, onaj veliki ekcem se nakon tjedan dana mazanja sa kortićem sasušio ali ne i nestao, sada mu na dr mjestu primječujem da se stvara novi.
koža malo manje crvena, ali na fleke i suha bez obzira na 2X dnevno mazanje sa Linola fettom.
i bolesni smo, glo, uho nos i na antibiotiku. ma baš sam u komi.
:(
Nama koža crvena kao da se negdje opekao, bez kortikosteroida ja to ne znam rješiti..
Bili smo kod dr Jelića, čekamo nalaze i rekao nam da pomaže da budemo sretni.. ne znam bi li se :) ili :cry:
tko može biti sretan kad mu ne znam pomoći a sve mu je gore..
nama ped. rekla da ljeti mažemo ULJIMA, a ne MASNIM kremama, npr. nakon brčkanja u morskoj vodi i sl. i čak je PUDER spominjala nakon kupanja...
u svakom sl. izbjegavati VLAGU, naravno...
kojim uljima mazati, prirodnim ili? mislim da je ulje boražine super, noćurka itd...
Ma lako je to kad treba samo održavati vlažnost, ali što kad je ovakojako crveno sa plikovima, i da se tako širi iz dana u dan na sve veće područje :?Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Kao da se sve manje snalazim u ovome, a sve je gore..
zato smo se i mi uputili u Ri, to mi je sad svjetlo na kraju tunela ..
a do tada, dajte malo još o namirnicama, što jedete, kako izgleda doručak, ručak , večera, pijete li kave??
nismo ni mi u toj "dobroj" fazi, ma, zapravo, od kada je krenulo, tek par dana nakon nekog dermokortikoida je ok faza, a onda krene opet i možda još i gore... naša ped. nam savjetuje da to prihvatimo tako kako je, da pokušamo naći nešto što mu paše za kožu i to je to... ne uzbuđuje se previše---Citiraj:
bubica27 prvotno napisa
dermatologica da, ona bi nas stalno na kortiće...
ja sam negdje između ta dva stava...
zato i mi idemo u RI :)
cure, a zašto nam svima ne naprave taj RIST i RAST a spec. alergene, onako po defaultu?
moja derm. dala nam je samo RIST da napravimo, a ne i RAST, mislim, ako već vadimo krv, zašto ne sve?!?
Ja imam osjećaj da ja našu pedicu smirujem kad nas vidi :roll: , mislim da bi nam pomogla da zna kako..Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
pa nas upućuje dermatologu koja bi na nama isprobavala parfenac i protopic, ma da sigurno :x
I još bez da nam kaže
.. koje su upute pri korištenju, a sve mi se čini da ljudi baš i ne prevode te upute s njemačkog pa onda olako koriste te kremice..a upozorenja u uputama su :shock:Citiraj:
bubica27 prvotno napisa
Naša dermatologica nas nije poslala na nikakvo testiranje, a i popljuvala je BRT testiranje, a time i mene jer ona ne priznaje baš nikakve alergo testove do djetetove 4. godine jer da se tek tada imunološki sustav stabilizira i ojača, pa se onda može vidjeti na što je dijete uistinu alergično.
OK, ima tu logike, ali mi nije u redu njen komentar ("pa vi slušajte druge mame i prijatelje" :/ ), jer bi po njenom do njegove 4. godine trebali izbjegavati skoro sve što je u svakodnevnoj prehrani.
Ovako smo barem saznali što mu konkretno ne odgovara i radimo na tome da intolerancija nestane!
Također, u redu je što naša dermatologica uopće nije niti spominjala kortiće, već nam je dala A-dermu, ali sada kada je vidjela da mu ne odgovara nije nam ponudila nikakvu alternativu, a za svakodnevno mazanje preporučila nam je Niveu ili Johnson (što ja ni u kom slučaju neću)
Isto tako, za ljeto je rekla da ga treba mazati zaštitnim faktorom, niti je rekla kojom kremom niti koji faktor. Ipak se radi o atopičnoj koži kojoj ne odgovara svaka krema!
Jedna je mama na ovom forumu napisala kako je svom malenom lišaj po glavi namazala PURELAN kremom od Medele, koja je inače za bradavice, od 100% lanolina. Imam tu kremu, a imam i (kršitelj koda)ovu, također za bradavice i na objema piše da se može koristiti i za izrazito suhu bebinu kožu.
Probajte malo namazati, ako imate, s nekom od tih kremica.
Preporučila bih da probate i s ribljom masti (Jekoderm) koja je isto tako za razne kožne upale, a nije kortić.
Na sreću, nama je sada stanje mirno, tako da nisam trebala isprobavati ništa od toga, pa ne znam da li uistinu djeluje, ali vrijedi probati!
za ljeto, nama je rekla da ih mažemo bilo kojom dječjom kremom sa zaštitnim faktorom, što većim tim bolje.Citiraj:
Shireen prvotno napisa
A nije ni njima lako kad se o ad-u ne zna još dovoljno (očito), pa nekome nešto pomogne a drugome ne, ali bilo bi u redu onda barem upozoriti roditelje na opasnosti onog što propišu.
Daj reci mi koliko dugo već pazite na prehranu, koliko terapija ste odradili, nakon koliko vremena je došlo do poboljšanja?Citiraj:
Shireen prvotno napisa
Kad si prestala mazat sa kremicama?
:*
Sa kremom sam ga zadnji put namazala prije tjedan dana, i sve nam je OK.Citiraj:
bubica27 prvotno napisa
Na prehranu pazim od kada smo dobili rezultate testa, znači od 20.05. (ja moram paziti što papam jer je B još isključivo na cici)
Do sada smo odradili 2 terapije, prošlu i ovu srijedu, ali nama se stanje smirilo već prije 1. terapije, tako da ti ne bih mogla reći nakon koliko dođe do poboljšanja. Ipak treba vremena organizmu da se očisti od svega što ne valja.
Ipak, terapije očito djeluju, jer uz moju prehranu i bez ikakvog mazanja, već samo tapkanjem kože fiziološkom, nema nikakvih promjena (negativnih).
A jeste li dobili nalaze? Obavezno javi...
:love:
ma ja sam ljuta jako na dermatologe posebno, znam šta znači at.derm. i da sve to još nije u potpunosti objašnjeno, ali kada znaju s čime se suočavaju zabrinuti roditelji, barem da su ok i da nas ne trpaju kortićima kad vide da djeluju na par dana!
ja ću od sada nadalje namazati elcomom samo kada se jako upali, a u medjuvremenu moram postati imuna na crvenilo, prištiće, lišajeve, krastice i ine ukrase kože mog djeteta
btw, dosta sam na netu našla slučajeva da su atopičari ispodprosječne težine (ili ne dobiju previše na težini u vrijeme "kriza") za svoju dob, da li je i kod vas takav slučaj?
Moj maleni je rođen sa 3.910kg, i sad sa 3,5mj ima 7kg, 65cm što mi se čini iznad prosjeka, a isključivo je dojen.Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Shireen-nismo još dobili nalaze, mogu ih i ja tebi mailat ako ih želiš ;)
Znači tjedan dana si ga "čistila" iznutra pazeći na svoju prehranu, pa krenula na terapije, i to odradite tjedno po jedan put?Citiraj:
Shireen prvotno napisa
Kako on odreagira na terapiju i za vrijeme terapije? Smije li se micati, dojiti, plakati, spavati.. je l nešto prpoisano šta treba radit za vrijeme terapije?
sorry, puna sam pitanja, možemo i na pp
očito da malo manje dobivaju na težini..bar moj tako..ima 13 kg, a 2,5 godine..doduše, nije on sad da je neuhranjeni, ili tako nešto..on je u biti meni i ok..rekli bi njemački doktori da tako dijete i treba izgledati, a rođen je s preko 4 kg..atopičari su mršaviji jer ne mogu jesti sve što i ostala djeca, moraju se hraniti zdravo, a kad se ti hraniš zdravo, naravno da si onda šlank..on ne smije čokoladice, bombone, kojekakve keksiće, montiće i sve to kaj drugu djecu deblja..
inače za atopičare su dobre kremice za sunce od spiringa microsun baby ( on je baš pravi za atopičare), a dobar je i od eucerina zaštitini faktor 25, ali mora se naglasiti da je za neurodermitičare..
i mi smo sad u nekoj grdoj fazi opet..lice i vrat mu je strašno upaljeno, kao da ga je sunce ispeklo..moram mazati s aflodermom nema mi druge jer se samo širi i sve je bolje crveno..i malo ga staviti na dijetu..manje mesa..jučer ga je puno pojeo..jer previše proteina općenito pojačava upalu..
već sam par puta rekla drugo je imat ad samo npr na vratu. to je ništa..mi se ponekad borimo s cijelim tijelom, ali to je rijetko, gotovo više niti nije..to je bilo tak dok je bio manji..i sad ima malo po nogicama i po trbušćeku, ali to nekako guram s GMP mašću, prođe mu crvenilo..ali, to sad crvenilo po licu, nema šanse da priđe s bilo čim osim s kortićemm.možda bi i prošlo od neutralnih ( ali ne baš do kraja) za jedno 2 mjeseca, ali tako dugo sigurno ne bi dala da dijete to trpi, pa makar se to opet javilo za tjedan dana..
dermatolog je ono, on samo gleda stanje kože, ako nije dobro prepiše kortić i to je to..to mogu ja..ne zanima ga previše baš uzrok..treba naći uzrok ali to je jako teško..jer osim hrane, i niz drugih čimbenika uztječe..moj čak dobi crvenilo ako je nervozan ili ako je i previše sretan..blago onima koji su našli uzroke i koža im se očistila..vjeorjatno i mojemu smeta cijeli kup namirnica i ne znam kaj sve ne..ono kaj znam sigurno da mu smeta jaje i kravlje mlijeko i to će teško proći prije škole..ali, ovo ostalo će proći, možda i do 3.ili 4.god samo od sebe, zato i kažu da ad onda i slabi..a, ionako mu ne mogu i ne smijm uskratiti sad neke namirnice mada i dobi jedan flek od njih ..tijelo se mora i privikavati na njih..ali, planiram oko 3god i ja vidjeti za tu biorez.ako se ne smiri..
a, kortići ako se pravilno koriste uopće ne štete..znači, naglasak je na pravilno..ako ti mažeš ruku 4 dana npr i prođe, ti ju već za tjedan dana opet možeš mazati..dosta je tjedan dana pauze..a, već drugi dan možeš mazati drugi dio tijela, npr.nogu ili lice ili kaj god..naravno da se to vrati za tjedan dana možda i za 3 dana, ali ti opet smiješ namazati i opet..važno je da ne mažeš 2 tjedna ili mjesec dana kontinuirano na jednom mjestu, e onda se koža može unišiti..a, tek nakon 10 god stalnog upotrebljavanja kortića se tek nešto malo može oštetiti koža..zato dermatolozi toliko to prepisuju, jer u principu ako se pravilno koriste sve ok..a, djetetu jako puno možeš pomoći s tim, bar za to vrijeme dok se ne nađe uzrok pojavljivanja osipa i dermatitisa..dijete to svrbi i boli, treba mu pomoć i lijek..ako se to može spriječiti nekom neutralnom kremom, super..to bolje..to želim napisati jer znam neke majke koji puštaju da bebače svrbi i čak da im puca koža, ali ne budu im pomogli s kortićem..jer čim to spomeneš koda je to ono ne znam kaj..lijek ko i svaki drugi..kortići pomažu da se koža dovede pod kontrolu za to vrijeme dok se ne nađe uzrok..a, ako se nikad i ne nađe, onda si i cijeli život na kortićima, ima i takvih..
opet sam se raspisala..pozdrav svima.. :heart:
moj mali je rođen sa 4630g, sada ima 18 mj i ima 13 kila. cijelo vrijeme je lijepo dobivao na težini, ali on i voli dobro pojesti. njemu nešto od hrane uskratit, to je grozno.Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Citiraj:
maremama prvotno napisa
ja miješam 2 vrste brašna i dodam malo mineralne vode,te smjesa mora biti malo gušča nego inače...nam do isprobavanja,pobacala sam brdo palačinki u smeče dok nisam našla pravi omjer :D
mi radimo od mješanog brašna s običnom vodom, štos je u tome da u smejsu ide i ulje , to malo odmara.
Peče se tako da se malo ulja zagrije ostatak prelije natrag u smjesu, i peče na suhoj tavi.
Mi tak pečemo i obične palačinke koje nismo radili već 3 godine.
Ove od mješanog brašna su malo punije, moraju biti tanke, i nemogu ih se pojesti recimo odjednom po 20! ;)
Moj je rođen s 2500 g i 49 cm, a na zadnjem pregledu sa 4 mjeseca imao je 5950 g i 62 cm. Sasvim solidno za jednu isključivo dojenu bebu.Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Bubica27, sasvim je slučajno bilo 7 dana razlike od testiranja do 1. terapije. Da je bilo slobodnog termina koji meni odgovara, mi smo mogli početi već drugi dan. Važno je samo da se za vrijeme terapija izbjegavaju određeni alergeni.
Što se same terapije tiče, ja sjedim i držim B naslonjenog na mene u krilu, i između nas je smještena elektroda. Važno je da mu ta elektroda za vrijeme terapije dodiruje tijelo. Elektroda je smještena u plastificiranom materijalu veličine cca A4 papira.
Budući sama terapija ne traje duže od 30 min, nije problem za izdržati. Ja ponesem B-u igračkice, ali njemu je zanimljivije gledati one šarene gumbiće koji se pale-gase na tom aparatu.
Terapija nije u komadu 30 min, već za svaki alergen cca 5 min. Između toga možeš se ustati, ukoliko je potrebno. E sad, ako tvoj bebač spava baš tada, pretpostavljam da bi ga mogli polegnuti tamo na krevet, a ispod njega se postavi ta elektroda (tako rade "odrasli").
Dojiti mislim da ga nije moguće jer ta elektroda mora biti iza leđa.
Ne mora bebač biti miran, moj se stalno okretao, mlatio rukicama, nogicama, vrištao (ali od sreće).
A nalaz mi možeš poslati, a i ne moraš, možeš nam samo svima napisati na što se pokazala reakcija. Mi smo ti sve jako znatiželjne :mrgreen:
Stela2, u potpunosti se slažem s onim što si napisala. Evo, mi smo te sreće da imamo blagi oblik AD-a, a ne kao što ste ga imali vi po cijelome tijelu. Zadnje jest bilo izraženo crvenilo po vratu i počelo se širiti na ramena, i ja sam u privatnoj ljekarni dobila ručno napravljenu kremicu koja je sadržavala izuzetno mali postotak kortića. Mazala sam time samo upaljena područja i divno se povuklo, i evo, sada već tjedan dana kako ne mažem i sve je OK. I sretna sam da mu je to pomoglo da ga više ne svrbi i ne muči. I da se opet vrati, ponovno bih ga time namazala jer nemam srca gledati ga kako ga to svrbi, i ne želim tada eksperimentirati i tražiti kremice koje mu odgovaraju. Najvažnije je da u "mirnoj" fazi ne diram zdravu kožu.
Ja sam :? :? :?
nalaz pokazao samo alergiju na kravlje mlijeko i Trichophytia mix.
Ja mlijeko skoro da ni ne pijem, a njemu ovako loše :?
Što se nalaza tiče - super, jer praktički alergije nema. Ali sada je pitanje zbog čega mu je takvo stanje? Očito je alergičan na nešto što nije testirano, a nalazi se oko njega. Jesi li dala kremice i deterdžente koje koristiš da se testiraju?
Pozitivan je na obe kreme i na deterdžent..Citiraj:
Shireen prvotno napisa
al mi je curica pozitivna na sve..jaja, mlijeko, brašno, prašina, grinje, linolla fett joj ne paše, ali nevenova krema odgovara
S tim da je njoj puno blaži oblik ad-a nego njemu, i njemu se javio odmah kao bebi, a njoj sa oko 1,5 godine..
očekivala sam obratne rezultate nalaza
sad moraš izbaciti do kraja kravlje mlijeko iz prehrane..znači apsolutno sve, i kekese, hrenovke i itd..jer moguće da mu i to malo kaj konzumiraš toliko škodi za kožu..
i moj je kad je bio mali bio bucko..ali, negdje s godinu i pol, kad smo izbacili adaptirano mlijeko, e onda je počeo slabije dobivati na kilaži i počeli smo s zdravom prehranom, i normalno da od toga nije mogao puno dobivati na kilaži..ali, pedijatrica je zadovoljna,..
ma sve, samo da mu pomognem ;)Citiraj:
stela2 prvotno napisa
(je l ima negdje popis što sve sadrži mlijeko?) :mrgreen:
vjerovatno si negdje napisala koliko ti je bebač star ali nemogu sad da se sjetim a nedami se tražiti. ima se pravo na pregomin na recept koji ne sadrži kravlje (ako ste na adaptiranom), a ako ste još mali bebači i niste još uveli dohranu, kada je uvedeš možeš s time raditi griz, i sve ostalo što se radi sa KM, inače je jako gorko.Citiraj:
bubica27 prvotno napisa
tj htjela sam reći da je taj Pregomin neugodnog okusa. mlađi mi malo plače pa nisam sve to skupa najbolje sročila
jako,ali stvarno jako puno proizvoda sadrži km :( ...naša pedica je rekla da če nam dati pregomin samo ako je prepisan od specijaliste.ali pošto sam dojila M.nije nam baš ni bio prijeko potreban,pa sam odustala.dok nam je npr.pedica u samoboru dala bez pol frke pregomin(valjda to ovisi od doktora do doktora,kaj daju kaj ne)
sve ovisi od doktora, ali ako budeš htjela pitaš recept i mora ti dati. meni je za taj pregomin rekla medicinska sestra u jaslicama prije nego što smo obavili alergotest iz krvi, radili smo RIST I RAST imamo malo povišen IGE i alergičan je na grinje, ali ja sam puno više očekivala od tog testiranja, a na kraju pedijatrica je dala uputnicu samo za grinje, jaja, mlijeko i brašno. za sada nisam primijetila da mu neka određena hrana smeta, ali pazila sam i prije tog testiranja nisam mu davala puno slatkog, hrenovke, paštete i salame ni u ludilu, kad bim vidjela moju svekrvu kako mu svašta trpa u usta poludim (kao njena je deviza šta će mu biti, ja sam mom sinu treći dan dala graha!!!) sva sreća pa smo 700 km udaljeni inače bim imala problema nju uvjeriti kako svaka hrana nije za dijete.Citiraj:
DianaMaximus prvotno napisa
je,svekrve je teško uvjeriti u bilo kaj :lol:
mi smo još jako maleni, 3,5 mjeseca :saint: , samo doji..Citiraj:
pzulic prvotno napisa
idemo sad korak po korak, ja ćupaziti što jedem, a s njim ćemo krenut na terapije..
ma moja je posebna priča, trpa malome u usta, kao misli ja sam mlada i glupa pa neznam ništa. jest da ih je ona rodila petero, a ja samo dvoje, ali kada dođe kod nas, milijun sam je puta zamolila da ne daje malome ništa osim ako nije vidjela da mu i ja dajem, ja jednom prala suđe, ona pila kavu, mali je došo do nje i ona govori "Sine nesmijem ti dati" a čim ja okrenula leđa potajice mu dala, kao misli ja neću znati a po majici sve od kave. kad mu je počelo lice crveniti izvodila one neke svoje vradžbine, pa htjela da vodimo malog kod neke babe vračare, a ja njoj rekla netreba njemu nikakva baba, treba samo paziti šta dijete jede.Citiraj:
DianaMaximus prvotno napisa
a da ne kažem da kad je mali imao mjesec dana ona uzela spužvu od suđa (koja je bila puna deterdženta i pepela budući da je taj dan čistila peć i sve to bacila u sudoper) i onda s tim išla malome prati lice. kipjela sam od bijesa!!!
bubica27, što ti je pedijatrica rekla za dohranu, ja starijem nisam dala ništa prije 6mj (tada nije imao dijagnosticiran AD), moja pedijatrica je forsirala već od 4mj ali ja nisam htjela, napala me zato što nisam htjela prije početi.
za mlađeg kojemu se prije par dana pojavio neki osip na licu (prošao je sa dva mazanja Betrionom) rekla je ne prije 5mj da se isključi mogućnost alergija budući da stariji ima AD. Ona misli da nije AD kod mlađeg (3mj) ali ipak radi opreza rekla da tek s 5mj, a do tada što više dojiti i da adaptirano zamijenim hipoalergenim budući da nemam dosta mlijeka pa mu moram dati i moje i adaptirano mlijeko.
vjeruj mi sve znam...ja sam svojoj 100 puta rekla da mali nesmije vegetu jer u njoj ima šečera i mrkve,i kad smo došli u nedjelju s ručka od njih,M.se počeo češati i nogice su mu se zacrvenile.Naravno,stavljala je vegetu.a da je sad pitam,rekla bi da nije.dok je M.bio još jako mali napravila je kolače i kad sam je pitala dal ima mlijeka,samo je promrmljala da nema.e,kad mi je ponoči dijete buknulo,cijeli je bio užareno crven,dobila sam slom živaca.drugi dan kad je muž pitao jel bilo mlijeka,ona je odgovrila:naravno,kako bi se kolači radili nego s mlijekom.pa rekla sam diani da ima!Citiraj:
pzulic prvotno napisa
i sad,ja ne čujem ili kaj.a kaj je najbolje,dan dva prije slala je kolače k nama,i muž ju je pitao dal ima mlijeka i rekla je da ne.to su bili isti kolači.ko je tu lud!!!kako objasniti mužu da njegova mama laže.katastrofa!vidi to i mm ali to njemu teže sjeda,ipak mu je to mama.prala je malome robicu sa omekšivačem,iako sam rekla da ne,pa je stavljala brdo praška i prala robicu sa svojim stvarima,nije ispirala...mi smo jedno vrijeme bili kod njih,i rekla sam joj da se ne petlja oko stvari od M.ali gurala se i radila po svome,dok jedan dan nisam otišla(imam mali stan,ali sam bar na miru i na svojem :D )ufff,odmah se razljutim kad potegnem ovu temu
Rano nam je još pričati o dohrani, o tome vjeruj mi još ni ne razmišljam. Starije dijete sam dojila 2 godine, pa mi se ne žuri sa dohranom, što kasnije to bolje i meni lakše ;)Citiraj:
pzulic prvotno napisa
a da ne kažem da kad je mali imao mjesec dana ona uzela spužvu od suđa (koja je bila puna deterdženta i pepela budući da je taj dan čistila peć i sve to bacila u sudoper) i onda s tim išla malome prati lice. kipjela sam od bijesa!!!
ali ovo je grozno,toliko je grozno da nemam riječi(čak je malo i smiješno koliko je nevjerojatno)
Diana- a šta bi rekla da ti moraš kuhat ručak kad dođeš kod nje? :/