Zuska prvotno napisa
Ja sam ogorčena.
Nalazim se u korona free županiji, nema niti jednog zaraženog već dulje vrijeme. Mi držimo svoju djecu doma da ona ne bi zarazila starije osobe kojima su otvorili crkve da se mogu međusobno zaraziti. Otvorili su dječja igrališta. Djeca se u mojoj ulici već dva tjedna normalno igraju. Otvorili su kafiće od ponedjeljka...da bi izmučeni roditelji nakon posla i homeschoolinga mogli na kavu valjda. Jer to su sve prioriteti, a vrtići i škole su na zadnjem mjestu.
Ne negiram i ne umanjujem pandemiju, mislim da je ovo zaustavljanje trebalo i da su tu fazu odradili daleko bolje od faze popuštanja. Odgoj i obrazovanje trebali bi biti prioriteti, a time bi značajno rasteretili roditelje, dakle, i radnike i radnice.
Ja dva mjeseca, kao osoba koja radim od kuće, nisam zaradila ni kune jer pola dana predajem hrvatski, matematiku, engleski, prirodu, glazbeni, likovni, solfeggio, klavir, popravljam sranja iz udžbenika dodatnim homeschoolingom, radim s vrtićarcem grafomotoriku i sve što treba... Ostale uloge ispunjavam drugih pola dana, najmanje stignem raditi.
Od ponedjeljka idu u vrtić i školu. Dosta. Kad mi je jedna službena osoba rekla da ja, kao, radim od doma i nemam pravo slati djecu, rekla sam da ne dobivam plaću iz proračun ni iz hotelskih kuća, već da je moram sama zaraditi i ako ne počnem raditi puno radno vrijeme, do kraja mjeseca se mogu prijaviti na burzu.
Fakat mi je bilo ok to sve raditi mjesec, dva. Ali ne vidim tome kraja. Sad će otvoriti međužupanijski promet pa granice zbog turista, korona će opet doći, hoomeshooling se nastavlja od jeseni. Mislim da smo u ovom trenutku epidemiološki sigurniji nego što ćemo biti na jesen, i zato mislim da su tih mjesec i pol škole i vrtić mogli normalno funkiconirati do kraja, naravno, uz dodatne higijenske mjere.