Ne ulazi mi se u ove rasprave, ali imam snage potpisati.
Printable View
Meni je na tu temu ovo https://m.imgur.com/gallery/W2L9p06 super sjelo
Ella, pa ne vjerujem da itko misli da je antivakser onaj koji pita kakav je sastav cjepiva i kako djeluje. Većina ljudi će to pitati i proučiti. To je upravo ovo što Kaae kaže, ne znači da se cijepljene osobe nisu pitale kakvo je to cjepivo i kako djeluje. Niti da su slijepo vjerovale svima. Pa koliko stranica smo na ovoj temi samo ispisale o cjepivima. I uspoređivale nuspojave, stavljale članke i istraživanja, razmjenjivale iskustva...
Znam ja da nije ugodno biti s druge strane mišljenja većine jer sam bila nekoliko puta. Normalno da nije ugodno iskustvo kad napišeš nešto pa te drugih 50 napadne i rascjepka ti svaku riječ na komadiće. :lool:
Samo što sad imamo i specifičnu situaciju u kojoj vlada globalna nervoza oko svega i u kojoj se stalno nadamo da će sve proći. Vjerojatno bi bilo više razumijevanja za drugu stranu da nemamo trenutno taj virus i da samo onako usputno pričamo o cjepivima, ne znam. Ali u ovoj situaciji, gdje nam je cjepivo JEDINI trenutno dostupan alat da ovo prođe, ta nervoza na antivaksere je poprilično očekivana i realna.
Što ne znači da ne trebamo biti pristojni. Ja se stvarno trudim u 99% slučajeva biti pristojna i ne uvrijediti nikoga (nadam se da i uspijem) ali razumijem tu frustraciju ljudi generalno kad antivakseri (ili osobe koje se ne žele cijepiti) dođu sa stavovima da je cjepivo zlo.
Uvijek sam i za razmjenu argumenata, samo je malo slab argument 'ja poznajem nekoga tko je imao nuspojavu', jer sumnjam da postoji osoba u 2021. godini koja nije svjesna da je moguće imati nuspojave pa ono, to smo riješili, to više nije argument. :)
Moj brat koronu zove “prehlada”.
Cjepivo nije dovoljno istraženo, smrtnost je zanemariva, stari i bolesni bi ionako uskoro umrli od gripe ili neke druge prehlade. Informira se na alternativnim izvorima, najdraži mu je logicno.hr, mi ostali smo ovce.
Inače je dosad cijepljen svim obaveznim cjepivima, a i mnogim dodatnim, budući da puno putuje.
Da li ga mi svi ostali u obitelji zovemo “antivakser”?
Da.
:mrgreen:
Super mi je naziv portala, logično :lool:
Ja pomalo ne razumem šta želiš da čuješ na temi, niti baš razumem šta želiš da na temu preneseš?
Evo, ne znam kako da napišem a da se ne naljutiš, idem direktno kao i uvek:
jednom je jedna vakcina bila (i ostala) tvoje izuzetno loše iskustvo, koje ti je obeležilo dobar deo života. Kao i svima, i meni je žao što to čujem, niko ne želi nikome zlo.
I većina nas ovde ima iskustva sa nekim iznenadnim zlom koje nas je u životu snašlo a da ga nismo očekivali sa te strane, ili nas je medicina izneverila kada smo bili sigurni da će pomoći. Nažalost dešava se.
Možda zaista genetski nijedna vakcina nije za tebe zbog nekog tvog genetskog sklopa, otkud znam. Možda čak ni za tvoju decu, ali tek to je nagađanje.
Ali ljudi kao ti su zaista vrlo vrlo retki. A ljudi koji su izgubili nekog bliskog ili bili teško bolesni od korone nisu ni blizu toliko retki.
I zato tvoje insinuacije nisu u redu. Doktori nisu čudovišta, vakcina nije "eksperiment" u smislu igre sa ljudskim životima zabave radi. A korona je itekako stvarna.
Ne razumem šta želiš da postigneš- da spaseš ljude od posledica vakcine? Plemenito, ali ostavljaš ih ranjivim na opasnost od korone. Znači veruješ da je opasnost od vakcina veća od opasnosti od korone? Shvataš da ne postoje podaci koji potkrepljuju tvoje shvatanje?
Riri me pretekla, sve je lijepo objasnila.
Stvarno mi je svejedno jesi li antivakser ili nisi, ella (i svaka druga osoba koja nije primila korona cjepivo, ili neko drugo). Nije da postoji neko partijsko clanstvo pa da ces mi dokazati jesi li ili nisi, a i sigurno je situacija cesce siva nego crno bijela jer je gotovo svaka osoba koja je protiv cjepiva (nekih ili svih) primila neko (ili sva), a onda u nekom trenutku odlucila da to vise nije za njih iz ovog ili onog razloga.
Reagirala sam na ono sto si napisala, a to je da zovem(o) one koji propitkuju i provjeravaju (o sastavu, kontraindikacijama, nuspojavama, cemu god) antivakserima jer [iscitava se] da oni koji cijeple to ne rade, vec stanu u red i prime sto im tko da (a da citaju i pitaju, to zlo nikako ne bi primili, podrazumijeva se).
Sto se posljedica i reakcija tice, vjerujem da vecina cijepljenih ljudi (bilo kojim cjepivom) ima iskustva s reakcijama na neko ili sva cjepiva koja su primili. S obzirom na statistike (ne mogu si nikako pomoci, vjerujem statistici, sto cu), vecina tih ljudi je imala uglavnom bezazlene (no ponekad (vrlo) neugodne reakcije). Neki su imali i komplicirane, teske, cak i pogubne reakcije. Njih je vrlo malen broj. Dakle, logika govori da vecina ljudi koji su primili (bilo koje) cjepivo spada u kategoriju gdje ce sami zakljuciti jesu li prethodne reakcije kontrandikacija buducim cijepljenjima. I tu mnogi prave od muhe slona.
(Mogla bih imenovati ljude, doslovno imenom i prezimenom, koji ne cijepe djecu jer su nakon tog-i-tog cjepiva imali: a) crvenilo na ruci, b) temperaturu 38 pola dana; c) bili iritabilnog ponasanja i plakali nekoliko sati; d) dobili dan danas nedijagnosticirani autizam, itd. (Cijepljenje je cesta tema na lokalnoj razini i ovaj popis nisam izmislila, vec se moze lako povezati sa stvarnim osobama iz juzne Minnesote.)
Da dodam, ne znam sto ti se dogodilo, ella (niti te trazim da objasnis) pa samim time te ne svrstavam u muha-slon kategoriju.
Ono što sam "tražila" je da niste isključivi i da ne smatrate ljude koji se neće cijepiti iz bilo kojih razloga zločincima. Kako imate svoje razloge zašto vi to za sebe želite imajte toliko razumijevanja za one koji to ne žele. Postavimo pilu naopako i provjerimo teoriju na način da se vas prisiljava da ne koristite lijekove i cjepiva i sve ostale blagodati medicine za koje vjerujete da pomažu jer vaš susjed smatra da njega ugrožava to što vi koristite modernu medicinu. Ja mislim da vam se nebi svidjelo, jer realno on "vaš bližnji ". Naravno i za to ste apsolutno upravu.
Naravno da će te napraviti ono što smatrate da je najbolje za vas i vašu obitelj.
A za susjeda će te reči da vaš pusti da radite za sebe ono što vi smatrate najboljim.
Nekad davno je ovdje postojao topic o cijepivima odnosno antivaxeri , nema više sve je obrisano topic je bio aktualan prije 10-14g
Stvar je u tome da to što ću se ja cijepiti, tebi apsolutno ništa loše ne može donijeti. S druge strane, to što se ti nećeš cijepiti, meni može donijeti nešto loše.
S tim da ne smatram ljude koji se neće cijepiti zločincima, niti bih htjela da se ikoga prisiljava na nešto, ali ajde da ipak nazovemo stvari pravim imenom pa definiramo i da ta pila nema jednako opasnu oštricu za obje strane.
I da napomenem da ne mislim doslovno ti i ja, jer dvije osobe sigurno ne čine razliku, mislim na pojam cijepljenih i necijepljenih.
Ne bih rekla da je itko napisao da su zlocinci.
Osobe koje se, prema trenutno poznatim kriterijima, mogu cijepiti, a odlucile su to ne uciniti, osobno smatram dijelom problema. Nije zlocin, ali niti ne podrzavam njihov izbor, sto god to znacilo, s obzirom da im ionako nista ne mogu.
Na primjer, u praksi iliti svakodnevnom zivotu, kad god mogu, zaobilazim osobe ciji stavovi oko pandemije se ne slazu s mojima pa, izmedju ostalog, trosim novac negje drugdje. Njihovi izbori potencijalno ugrozavaju moj zivot (i zivot mojih bliznjih) pa ih ne drzim na popisu osoba s kojima zelim imati posla.
Osim što potpisujem Riri u svemu, meni smeta i ovo "iz bilo kojih razloga". Postoje opravdani medicinski razlozi i postoje "razlozi", tj. ono što ta osoba smatra relevantnim razlogom. A do sada sam kao "relevantne" čula stvarno najčudnije razloge, i ne, nisu svi ni blizu relevantni.
Nije obrisan. Nego se forum selio na novi server pa je dio tema nestao u bespucima interneta.
Iako bi se jako iznenadila kad bi oni koji su bili aktivni na toj temi danas pisali na forumu.:mrgreen:
Neki i pisu , ali vecina vise nije na forumu.
( vecina je cijepljena protiv covida , medu prvima. I njihova djeca vec punoljetna djeca takoder . :tele:)
Onda hoćeš reči da cjepivo ne štiti ako nismo svi ?
Jesam čitala sam i razgovarala sa puno stručnjaka na području imunologije, dobila sam od njih odgovore na pitanja koja sam postavila, a ne prođu pitanje ili izbjegavanje odgovora.
Nisam tu da nikoga uvjerim u svoje stajalište ili zašto su to odluke koje su dobre za mene, niti mi je namjera. I dalje stojim kod onog što sam rekla , a to je da još uvijek sami donosimo odluke o svome zdravlju i medicinskim zahvatima koje želimo ili ne.
I kad kažem rizik, najmanje mislim na rizik od nuspojava. Meni lično je najveća bojazan bila da negde nije ispoštovan hladni lanac i da vakcina neće biti ispravna, ili da je negde fabrički neko u toj silnoj masovki od proizvodnje nešto pogrešno odmerio od sastojaka. I taj rizik je prilično isti za svaku vakcinu do sada, pa opet smo ih primili...
Ella, ja sam već rekla da u ovu kategoriju ne ubrajam ljude koji se ne smiju cijepiti. Kao što nikad ne bih rekla da čovjek koji ne smije piti neki lijek ne vjeruje u medicinu, tako nikad ne bih nazvala osobu koja se ne smije cijepiti antivakserom. I to sam već napisala na ovu temu, prije dan, dva, ne sjećam se.
Što se tiče osoba koje se smiju cijepiti, ali ne žele, ugrožavaju me (sve nas) puno više nego samo na razini psihološke sigurnosti. Moguće je da ja nejasno prenosim svoje misli u pisani tekst, pa ću pisati još jednom o tome. Ako broj necijepljenih bude veći od broja cijepljenih, pandemija se neće zaustaviti. To me osobno ugrožava na nekoliko načina. Ugrožava moju djecu zdravstveno, jer su moja djeca jako malena dječica i pitanje je kad će za njih odobriti cijepljenje. Dakle, svi ti necijepljeni, potencijalno zaraženi, ugrožavaju moju obitelj. Ugrožava me na razini osobne slobode, jer zaista ne želim živjeti više u ovakvoj situaciji. Ugrožava me financijski, jer mi muž ima neopisivo manje posla nego ikad prije. Usput, da ne ispadne da živim na muževoj grbači, iako bi to svakako bio isključivo naš problem, na porodiljnom sam, inače radim. Tako da, ja imam nekoliko razina na kojima me to osobno ugrožava, ali još je važnije (iz kolektivne perspektive) to što veliki broj necijepljenih ugrožava cijeli svijet i sve nas.
Ako broj cijepljenih bude dovoljan za zaustavljanje pandemije: korist za necijepljene - 1, korist za cijepljene - 1
Ako broj cijepljenih ne bude dovoljan za zaustavljanje pandemije: korist za necijepljene - 0, korist za cijepljene - 0
Dakle, cijepljeni mogu i ne moraju imati korist od svog cijepljenja (ovisno o stavovima drugih), ali mogu imati štetu od necijepljenih (zdravstvenu, društvenu, financijsku). Necijepljeni također mogu imati ili ne imati korist od tuđeg cijepljenja, dok štetu ne mogu imati apsolutno nikakvu.
Možda zvuči grubo, ali ovo je u stvari reakcija čuđenja.
Stvarno ne verujem da je neko slučajno propustio razloge zašto su nevakcinisani opasnost za vakcinisane kada se danima i nedeljama o tome pisalo i objašnjavalo po svim medijima od žute štampe pa do onih najuglađenijih, od fb-a do TV-a itd...
Kako onda čovek da ne zaključi da se neko informiše isključivo po portalima teoretičara zavere, ako je taj propustio udarne vesti sa svih mogućih strana?
Ne, ja nisam ni oprezna ni neoprezna. Ja ne dvojim, nimalo. Ako me razumiješ. A rečenica u kojoj napominješ da su svi svjesno preuzeli rizik u nadi da .... je onako malo pretjerana. Jer neki to nisu napravili zbog toga, već zato što žele putovati, živjeti kao prije, ne imati neka veća ograničenja. A pritom uopće nisu ni mislili da su preuzeli neki rizik.
Ne vjerujem previše u to da to ljudi rade zbog općeg dobra. Pa znam u kakvom svijetu živim.
Al evo npr. ova tvrdnja "ako broj necijepljenih ne bude veci od broja cijepljenih, pandemija se nece zaustaviti", kako to mozes znati? Na cemu se to temelji? Mozda je to tako, no mozda i nije. Evo u Hrv je broj cijepljenih manji od broja necijepljenih pa se stopa zaraze drasticno smanjila...sad jer zbog ljeta ili zbog toga sto je dovoljno ljudi prebolilo/cijepljeno/imuno... to isto sad ne znamo.
Na tvoje prvo pitanje odgovor daju epidemiolozi a ne imunolozi. I dali su ga već bezbroj puta samo ljudi biraju da im se ne sviđa odgovor.
A na tvoju poslednju rečenicu dodala bih samo: da, ali bi odluka trebala da bude utemeljena na čvrstim razlozima, ako od te odluke zavisi ne samo tvoje zdravlje.
A svakako je neumesno diskreditovati vakcine kao metod sprečavanja bolesti nazivajući ih eksperimentom, u procesu obrazlaganja svojih odluka.
Ne mogu znati, ali s obzirom na to da smo već imali dva proljeća, jedno ljeto, jednu jesen i jednu zimu u pandemiji, pretpostavljam da godišnja doba nemaju utjecaj na zaustavljanje pandemije. Vidimo skoro svakodnevno na vijestima situaciju u zemljama gdje postoji dovoljan broj cijepljenih. Očito da to cjepivo onda ipak nešto radi. Moguće je da se dogodi da ni cjepivo ne zaustavi pandemiju, ali opet ne vidim kako bi to ugrozilo necijepljene, pa njima bi bilo isto. S druge strane, vidim nekoliko perspektiva iz kojih nedovoljan broj cijepljenih može ugroziti sve ostale AKO cjepivo djeluje.
Vidimo i nase dvije zemlje, gdje nema (?) dovoljan broj cijepljenih pa novo-oboljelih ima zaista malo... a sjecam se i proslog proljeca kad je bio skoro pa zlocin prosetat s djetetom po zraku, a kamoli s prijateljima. Sad to vise nitko ne smatra i ne preoprucuje. Ja bih rekla da je jos nepoznato kako ce se korona ponasati na jesen, i hoce li se, i kojom snagom vratiti. Kamo srece da se svi koji se ne zele cijepiti, nikad ni ne zatrebaju cijepiti, tj. prestanu bit tema :)
Nisam napisala SVI, napisala sam ONI, tj. mi. Jer ja itekako jesam razmišljala o riziku, i delom o tuđem dobru, kao i mnogi drugi.
Ne kažem da sam ja neki posebni altruista, niti da je svet jako altruističan, ali verujem da postoji dovoljan broj ljudi koji umnogome razmišljaju i o tuđem dobru.
Šta su tuđi motivi, pa...eto Butan ima stopu vakcinisanih od 80% u mesec dana jer su sveštenici procenili da je konstelacija zvezda povoljna i ljudi poverovali, ili već neku sličnu priču...
Ako nemaš nedoumice onda zašto ti je važna etiketa antivakcer ili ne? U pogledu korone onda definitivno jesi antivakcer, jer si onda definitivno protiv te vakcine, iz razloga koji su tebi dovoljno čvrsti. Možda bi "korona antivakcer" bio tačan kompromis?
Ali postoji ogroman broj onih sa prirodnim imunitetom nakon preboljevanja plus ovi vakcinisani, to možda čini i svih 70% populacije sa imunitetom. Ljudi su više napolju nego zimi, bolja je svest (i iskustvo, nažalost) koje ponašanje je rizičnije a koje uopšte nije, (kao ta šetnja napolju).
I zaboravljaš da smo mi takođe zemlje sa podužom istorijom "štimanja" i ulepšavanja podataka. I zemlje dosetljivih Balkanaca. To što ima malo novoobolelih- šta, misliš da će blagi slučajevi ići da se testiraju i rizikuju dve nedelje samoizolacije? Naravno da neće (među njima sigurno ima i ovih vakcinisanih). A ako se poneki oboleli baš malkice i izostavi iz statistike- pa dešava se...
Sve u svemu ne bih se ja baš kladila da će idila trajati do jeseni, daj bože da silno grešim...
Naravno da se preporuke mijenjaju u skladu s većim saznanjima o virusu. Prošle godine je bilo puno straha od novog i nepoznatog.
I slažem se da je jesenska situacija još nepoznata, ali ako ove godine bude bolja nego prošle, valjda će nam onda i to pokazati da cjepivo djeluje, s obzirom na to da ga za prošlu jesen nismo imali. Gledajući druge države (koje su imale povoljniju situaciju i prije ljeta), stvarno sumnjam da će se dogoditi da broj cijepljenih bude dovoljan, a da situacija opet bude onako loša. Vidjet ćemo. :)
Pa naravno da ljudi to rade i zbog opceg dobra. Mozda ne svi , ali rade. Ja sam napravila. Prvenstveno da zastitim svoje vlastito rizicni dijete, a posljedicni i sve rizicne pacijente s kojima sam u kontaktu svaki dan. Korist od toga imaju i moje kolege koje se ne zele cijepiti jer im ne mogu predstavljati rizik.
Svakako ni po cemu nisam rizicna. Imam relativno malo godina, a nemam kronicnih bolesti.
Moj sin koji ima 19 godina cijepio se prvenstveno da zastiti sestru. Jer je bio svo ovo vrijeme pod pritiskom da slucajno ne pokupi virus i donese ga kuci.
Ok, nije razmisljao o ostatku svijeta, ali posljedicno njegove kolege u razredu su zasticene od njega.
Ne putujemi nigdje izvan drzave. Nemamo love. Nismo ni prije covida. Tako da taj motiv otpada.
Iako je meni svaki motiv dobar jer sigurno okolini cinis dobro.
I da budem korisna, evo po milioniti put: čime nevakcinisani ugrožavaju vakcinisane https://medium.com/science-in-serbia...a-d42aceeb84aa