ajnegmahtes i knedle sa šljivama
Printable View
ajnegmahtes i knedle sa šljivama
Šta je to? :oops:Citiraj:
Linda prvotno napisa
MalaSirena hvala, ja sam radila jedino običnu pa mi je ovo super ideja.
A i imam domaći sir pa da ga iskoristim. :*
Ne nije u rerni nego na gril tavi, a krumpir se posebno skuha. Ribu je vrlo jednostavno napravit osim filiranja, to je malo zeznutije. Dakle skinut kožu sa ribe, isfilirat i izrezat na trake koje se omotaju pršutom, peči na gril tavi 3-4 min sa svake strane uz lagano mazanje maslacem ili maslinovim. Uz to jelo preporučuju tartar umak ali ja ga nevolim zato što se onda ubije izvorni okus jela, ovako se malo osjeti pršut ali okus smuđa je glavni a ne tartar i koješta drugo
AJNGEMAHTES
Ima puno varijacija na temu, od raznih ljudi sam čula razne recepte... neki kao juhu, neki kao glavno jelo.
Ja radim kako me mama naučila, kao fino zdravo zasitno varivo s puno povrća i mesom:
Na luku prodinstati (pod obavezno) mrkvu na kolutiće, puuuno graška, malo paprike, paradajz nasjeckan na sitno, peršinov korijen i lišće na sitno (fakultativno, tikvice, korabica, celer, malo poriluka, šačicu mahuna, brokula, karfiol..), što raznovrsnije to bolje.
Nakon 15-tak minuta dodati pileće meso (kakvo imaš, jučer sam recimo stavila 4 batka, samo da nije usitnjeno, nego komadi kao za saft), nakon kraćeg vremena podliti s vodom, pa kad se meso počne raspadati dodati jedan krumpir na kockice, još vode da bude kao varivo, ali ne prerijetko.
Začiniti solju, paprom, malo slatke crvene paprike. Ja obično ukuham još malo noklica, jer ih moje cure obožavaju, a mogu i samo noklice umjesto krumpira. Obično u malo vode umutim žlicu brašna i ukuham na kraju, jer mrzim rijetke ćušpajze, ali nije pod obavezno (mm-ova varijanta je uvijek bez zaprške).
evo jedne slike s neta, iako je moja verzija crvenkasta, kao paprikaš, ali možeš i ovako...
http://www.coolinarika.com/repositor...ent_medium.jpg
NIŠTA, danas jedem vani :D
AJNGEMAHTES
Ima puno varijacija na temu, od raznih ljudi sam čula razne recepte... neki kao juhu, neki kao glavno jelo.
Ja radim kako me mama naučila, kao fino zdravo zasitno varivo s puno povrća i mesom:
Na luku prodinstati (pod obavezno) mrkvu na kolutiće, puuuno graška, malo paprike, paradajz nasjeckan na sitno, peršinov korijen i lišće na sitno (fakultativno, tikvice, korabica, celer, malo poriluka, šačicu mahuna, brokula, karfiol..), što raznovrsnije to bolje.
Nakon 15-tak minuta dodati pileće meso (kakvo imaš, jučer sam recimo stavila 4 batka, samo da nije usitnjeno, nego komadi kao za saft), nakon kraćeg vremena podliti s vodom, pa kad se meso počne raspadati dodati jedan krumpir na kockice, još vode da bude kao varivo, ali ne prerijetko.
Začiniti solju, paprom, malo slatke crvene paprike. Ja obično ukuham još malo noklica, jer ih moje cure obožavaju, a mogu i samo noklice umjesto krumpira. Obično u malo vode umutim žlicu brašna i ukuham na kraju, jer mrzim rijetke ćušpajze, ali nije pod obavezno (mm-ova varijanta je uvijek bez zaprške).
evo jedne slike s neta, iako je moja verzija crvenkasta, kao paprikaš, ali možeš i ovako...
http://www.coolinarika.com/repositor...ent_medium.jpg
sorry, komp malo pošandrcao
Linda hvala :mljac:
moze recept za ovo? :)Citiraj:
anek prvotno napisa
evo ga ovdjeCitiraj:
malena beba prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...519&highlight=
Zvuci odlisno samo ove palacinke od mrkve... :/
ali vidim da se svima svidja, probat cu :D
Krem juha od cvjetače, špageti sa salsom, cikla salata, orehnjača.
danas sam ovo napravila i božanstveno je, evo recept za sve koji vole bogate juhe i variva mi to jedemo kao glavno jelo/:
TALIJANSKA JUHA/VARIVO
1 manji krumpir
2 mrkve
2 manje glavice luka
3 češnja češnjaka
4 kriške pancete
1 korijen manjeg poriluka /ili 1 stabljika celera/
500 g pelata
1 srednja tikvica
manja glavica kelja /ili 200 g špinata ili blitve/
50 g tankih špageta
pola čaše crnog vina
2 lovorova lista
pol žličice ružmarina
pol žličice bosiljka
sol, papar
maslinovo ulje
na maslinovom ulju propirjati zajedno luk i češnjak /narezane na sitno/, mrkvu i krumpir /na kockice/, poriluk /na rezance/, kockice pancete. pirjati poklopljeno 15-tak minuta dok povrće ne omekša. posoliti, popapriti, ubaciti ružmarin, bosiljak, lovor i na četvrtine narezanu tikvicu.
dodati usitnjene pelate i vino i pustiti da krčka.
kelj narezan na trake ubaciti i zaliti sve s čašom vode, pustiti da krčka i omekša. kad je kelj mekan ubaciti dobro usitnjene špagete. na kraju dodati još malo maslinovog ulja, može i žlica krušnih mrvica.
jelo je bogato i aromatično, mmmm, probajte ;-)
Uf, hvala na odgovoru, al mislim da nebum isprobavala.Citiraj:
Kosjenka prvotno napisa
Ponadala sam se da je neka varijanta u kojoj sve pobacaš u pećnicu i sjedneš za komp :oops: .
mi danas idemo s prijateljima u restoran
i to riblji :klap:
Hvala Anek, pretpostavljala sam da je jednostavno!Citiraj:
anek prvotno napisa
cikoreja u seljackoj sunki gratinirana s pancetom i nizozemskim sirom, kuhani krumpirici, krema od mascarpone s kompotom od domacih jabuka i amareti keksima
izvadila sam neki toć iz zamrzivača
jučer smo cijeli dan bili vani pa nisam stigla kuhati :mrgreen:
krumpir i lignje (domaće) u pećnici
Brodeto s palentom, mmmmm :mrgreen:
Varivo od karfiola, mrkvice i krumpira
juhicu,tijesto zapeceno sa sirom....
Staro dobro zelje s grahom i suhim buncekom :)
Citiraj:
Becky prvotno napisa
mmmmmmmmm,kaj volim stara dobra domaca jela...
minestron je danas kod nas na menu
gulaš :mrgreen:
pizza
Nista! Ovo ce nam biti kvarnersko / istarski hedonisticki vikend: Mandrac, Kukuriku, Johnson, Limski kanal, mozda jos ako stignemo Dopo lavoro. O kilama cu brinuti kad se vratimo :lol:
Varivo od kelj i panirane ribice
danas imamo pečeni svinjski but s krumpirom, salata
ako ostane vremena, bit će i neki kolač
mi ćemo manistru na kozice s vrhnjem...
treba mi lagani ručak jer je navečer peka pa da sačuvam mista :mrgreen:
pašta šuta zelena slata štrudla od jabuke
zelene tagliatell u umaku od vrhnja, gorgonzole, brokule i karfiola.
tagliatell = tagliatelle
kuham supu od brokula i slane, punjene kiflice plus sto cu dodat neku salatu (bog te pito koja salata ide uz kiflice :P ).
jest da je ovo vise za veceru, ali fakat nisam znala sta da kuham :P
mi ćemo hobu ispod peke
OT zanima me jel ima tko provjereni recept s hobom, a da nije peka? Ovaj put ne radim ja al bi idući tjedan htjela probat nešto drugačije.
Mi ju znamo i u rolu ispeči i isto bude njami.Citiraj:
MalenaMM prvotno napisa
Ili na salatu, ali ta mi se manje sviđa, mada svi ližu prste.
kahna, a kako radiš salatu?
Ne ja, moja majka :mrgreen:Citiraj:
MalenaMM prvotno napisa
Pitam ju sutra pa ti javim.
Znam samo da se prvo kuha, da ide krumpir, crveni luk ako se ne varam.
Ma ne znam točno.
Sutra ti napišem.
cure, ja bih bravila supu od cikle, ali mi treba recept. :) Imam onu svjezu, frisku ciklu