A za sve to skupa su, pretpostavljam, odgovorni nevjernici?
Printable View
A za sve to skupa su, pretpostavljam, odgovorni nevjernici?
vidiš kako se reagira na preispitivanje deklarativne vjere i stvarnog življenja po pravilima vjere i, u hrvatskom slučaju, RKC
al na ovo se ne reagira
Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Pa ja mislim da su to izgovori. (iako ja ne znam nikoga tko nije smio prakticirati svoju vjeru)
Znaci, da se vjera mogla prakticirati, Hrvatska bi danas imala neko bolje, sretnije, moralnije drustvo? :/
U mračno doba komunizma djecu nisu ubijali na kućnom pragu, moralne vrijednosti nisu bile izokrenute, profesore se poštovalo, a ne tuklo... Unazad 18 godina vjera se vrlo slobodno može prakticirati. I slučajno se baš u zadnje vrijeme imamo zašto bojati za svoju djecu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ne kažem da je tome razlog slobodno prakticiranje vjere, ali itekako kažem da nam ono nije donijelo ništa dobroga. Ali glavno da se deklariramo, izražavamo postotke :roll:
Nisam se dosada uključivala u ovu temu iako je pratim od početka, jer sam zapravo nekako neopredijeljena po pitanju vjeronauka u školi, a nesvrstana između vjernika i nevjernika.
Uživam čitati vaše postove (iako neke jedva shvatim, ovaj posljednji zoranin post o relativizmu sam triput čitala :mrgreen: ), možda zato što kroz njih tražim sebe, odnosno neku vjeru što sam putem izgubila. Moram priznati da mi nedostaje na neki način, nisam spokojna bez nje, ali se ne nalazim više u svemu što biblija propovijeda, a nadasve u instituciji RKC kao takvoj.
Licemjerna sam utoliko što mi je bilo važno da mi djeca imaju sakrament krštenja, a sina lani nisam upisala na vjeronauk.
Iako u njihovom razredu vjeronauk pohađa manjina, on im se žarko želio pridružiti, pa mu je lani učiteljica vjeronauka često dozvolila da dođe na sat. Sam vjeronauk je u njihovoj školi organiziran uvijek posljednja dva sata, tako da boravkaši idu u boravak, a ostali svojim kućama. Sjedenja po hodnicima nema.
Ove godine svojom željom ide na školski vjeronauk i sretan je zbog toga.
Često navečer poslije čitanja priče uzme udžbenik iz vjeronauka da si nešto pročita i čujem ga da se pomoli.
Ne znam da li bi bilo bolje da se vjeronauk pohađa u župnim uredima, ili možda ipak u školi, ali u sklopu izvan nastavnih aktivnosti? :?
Drago mi je da se pokrenula ova zanimljiva rasprava i nadam se da će završiti u tolerantnom duhu, kako je i započela. :love:
Iako ne čitam pažljivo, sasvim sam sigurna da nitko ovdje nije zastupao tezu da su vjernici dobri ljudi, a nevjernici nisu, pa da bi sad tu tezu trebalo braniti - promašeno sasvim... Ne pada mi na pamet braniti 90% gradjana koji se izjasnjavaju kao katolici. Svatko zna za sebe i ima slobodu izjasniti se kako zeli.
A opet... postoji folklorno kršćanstvo, postoji kršćanizam (kršćanstvo kao ideologija), postoje razne duhovne samoposluge. Pa Juda - kao čovjek koji je imao milost da sluša Isusa i boravi s njime ga je na kraju izdao jer je imao od njega drugačija očekivanja.
Pa evo samo na ovom forumu, koji sasvim sigurno nije dobar reprezentativni uzorak (rekla bih da je postotak vjernika mali) neka se svatko od nas zapita zasto je (ako je) zaokruzio da je katolik na listicu popisa stanovnistva.
Moram priznati da u cijeloj ovoj prici skoro bolje mogu razumijeti mamu c. i njeno "pošteno" stajaliste nego potrebu za bogom (s malim b) ali nikako unutar "institucije". Vjerovanje u Boga podrazumijeva i dozu poniznosti, pripadanja zajedništvu, prihvaćanja hijerarhije institucije, pravila, crkvenih zakona, pa i dogmi ako hoćete. Ja čak i ne moram imati o svemu svoje mišljenje. Jedva pohvatam ovo četvoro djece, muža, posao, angažman oko dojenja, poroda i ostalog...Nisam toliko pametna i nemam te kapacitete. Vrlo sam prostodušna žena :)
Ovo prvo: to lijepo pakiranje znači da imam svoj stav i da poštujem tuđi - to je snošljivost.Citiraj:
mim prvotno napisa
Ovo drugo je čista laž. Apsolutno poštujem tuđe mišljenje koje se razlikuje od mog. Konkretno, izuzetno cijenim dosljednost Kange i MC. i njihov stav prema drugima.
Vjera se nije mogla slobodno prakticirati u doba komunizma.
Čak i ja, kao dijete koje nije išlo u Crkvu sam to jako lijepo mogla vidjeti.
Pa pođimo samo od činjenice da su na Božić ili Uskrs vjernici morali raditi.
a sad ne moraju raditi samo vjernici RKCCitiraj:
dijanam prvotno napisa
drugi moraju raditi na svoje praznike
je imaju pravo na slobodni dan
ali ga ne koriste da ih se ne bi ružno gledalo
radila sam sa sestrom koja je tražila slobodan dan na Bajram
i dobila ga je uz puno komentara, ali kao ne radi blagdana, nego kao teško joj je naći zamjenu, pa dal baš mora....
druge godine nije pitala
ali mislim da smo se daleko odmakli od vjeronauka u školi
Ne, to se zove biti spretan s riječima.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
To poštovanje o kojem pričaš nisam primijetila. Ja ti samo mogu reći da sam se u nekim tvojim pseudo-intelektualnim rečenicama itekako našla povrijeđenom. Možda zato jer sam "znala" pročitati između redova. A možda i griješim. Kako god-ti poštuješ tuđe mišljenje pa ćeš i moje-iako pogrešno, kaj ne?? Ili samo možeš mirne duše reći da je to čista laž ;)
I jako bi me zanimalo što KONKRETNO možeš reći o ovom o čemu sam postavila pitanje. Vjernici koji grubo krše zakon su pravi vjernici jer zakon nema veze s vjerom? Namjerno naglašavam riječ KONKRETNO. ;)
I, zanimljivo, živjelo se mirnije.Citiraj:
Vjera se nije mogla slobodno prakticirati u doba komunizma.
Kako ko mim, kako ko...Citiraj:
mim prvotno napisa
odustajem od ove rasprave, otisla je predaleko i presiroko, a i ne svidja mi se tvoj ton mim.
I ja sam jako blizu da odustanem, drugi dio potpisujem apsolutno. Zapravo je mim totalno ušla u vrijeđanje. Ako netko može biti primjer tolerancije na ovom topicu, a da pritom ne uzmiče od svojih stavova, onda je to zdenka. ja mim nisam išla odgovarati na njeno pitanje s puno upitnika, jer je potpuno deplasirano. Valjda je jasno da svak odgovara za sebe, je li bi mi trebali objašnjavati zašto se netko npr.neopravdano parkira na mjestu za invalide, a istovremeno se izjašnjava kao katolik, ako MI to ne radimo?Citiraj:
odustajem od ove rasprave, otisla je predaleko i presiroko, a i ne svidja mi se tvoj ton mim.
Pitala sam općenito što vjernici misle o kršenju zakona vezano za vjeru, ali vidim da se doslovno shvatilo.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Ako već doslovno shvaćaš onda nemoj pričati o parkiranju na mjestu za invalide nego konkretno o parkiranju većeg broja vjernika koji idu na misu tako da onemoguće prolaz (možda) umirućem čovjeku do bolnice.
A što se (ne)tolerancije tiče-ona može biti izrečena na razne načine. Ako je ti nisi mogla pročitati možda netko drugi je. I još nešto: ako ti se ne sviđa nečiji ton to ne mora biti vrijeđanje. Meni se recimo ton kojim pišu Adio Mare i Dijanam sviđa, tvoj ne, ali zato ne kažem da vrijeđaš.
I, da, otišlo je predaleko kad se počelo filozofirati. Pokušala sam jednom, pred n stranica, pitati:
Zašto nitko od roditelja vjernika ne smatra da su djeca koja sjede po hodnicima diskriminirana? Rekli su neki da nije u redu što sjede, ali to ne znači da su diskriminirana. Eto, ni to ne zovem nesnošljivost nego samo nerazumjevanje.
A ti citiraj čime ja to ikoga vrijeđam i onda to lijepo prijavi moderatoru. Ako nisi primijetila držim se naslova: "...bez pljuvanja". I bilo je bez pljuvanja dok se nije skupila kritična masa.
Toliko. Meni se više ne isplati tipkati jer pričati o vjeri ne želim, a o vjeronauku više nitko ne govori. Kao, uostalom, ni država o djeci na hodnicima. Ne čudi me.
e moja mimCitiraj:
zrinka prvotno napisa
:love:
E, moja Zrinka, kad bi vas bilo više koje tako govorite.... :love:Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Pa kad nekome kažeš da se izražava "pseudo-intelektualnim" rečenicama i još mu postaviš pitanje na koje očekuješ odgovor, to je školski primjer komunikacije s poštivanjem.
Da, s time da mene taj termin "pseudo-intelektualni" jednostavno ne može uvrijediti, jer znam što stoji iza mojih riječi. Međutim, osobama koje vrijeđaju bilo koga, pa i mene, nisam i neću biti sugovornik. Za dijalog je potrebna barem minimalna razina uvažavanja, pristojnosti i snošljivosti. Nije mi potrebno“istinsko prihvaćanje“, jer doista uvažavam različita mišljenja, a dovoljna mi je tolerancija i korektnost, nazovimo to i „lijepim pakiranjem“ ili „spretnošću riječima“.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Dijanam, mozda je ovo gore sto si spomenula kljucna razlika izmedju nas...ti smatras da vjerovanje u Boga podrazumijeva poniznost, pripadanje zajednistvu, hijerarhiju, pravila itd. Ja mislim da vjerniku nista od toga nije potrebno. Pravila, dogme, hijerarhija i sve ostalo su odlike ljudskog drustva i nikako ih ne mogu dovesti u vezu s vjerom. Pripadanje zajednici bi, po meni, moralo doci u paketu s iskrenom vjerom, ali ne pripadanje odredjenoj zajednici nego kao izraz jedinstva sa svim sto nas okruzuje. A svako grupiranje ujedno znaci i izdvajanje.
Isto tako ne razumijem ni ovo da ne moras imati o svemu misljenje. Ok, nemam ni ja o svemu misljenje. Ali, ne mislim da netko drugi mora promisljati o bilo cemu umjesto mene ili za mene i da onda ja moram stajati iza necijih zakljucaka samo zato jer smo pripadnici iste grupacije.
Kako znaš?Citiraj:
mama courage prvotno napisa
i nije provokacija, a ako si već odgovorila na to na nekom drugom topicu, daj me uputi, molim te.
istražujem :)
Ovo je smiješno, vjera se mogla slobodno prakticirati u doba komunizma.Citiraj:
dijanam prvotno napisa
Evo živog svjedoka gledam kraj sebe koji je istu prakticirao.
Šta znači što se radilo? Tko je išao u crkvu i vjerovao u boga tada je to isto činio. Ne širimo neistine. To mi je fakat smiješno. Bili ste "ugroženi"?
Laž.
:lol:
Pa gospoda iz crkvene hijerarhije nije mogla imati utjecaja i sredstava koliko su mislili da je trebalo. Pa se zato sve ove poslijeratne godine to fino nadoknadjuje.
sladjanaf, mislim da ovo potpun citat, a i znacenje onda malo drugacije... ali neka MC slobodno odgovori :)Citiraj:
sladjanaf, ne razumijem što je točno summer htjela reći :lol: al pretpostavljam - i nije u krivu.Citiraj:
summer prvotno napisa
onda ništa :mrgreen:Citiraj:
ovo kao prvo nije smješno, a kao drugo ne razumijem otkud tebi za pravo da ljude nazivaš lažovima?Citiraj:
petraa prvotno napisa
ti zasigurno znaš da su svi nesmetano mogli ići u crkvu i da nije bilo posljedica? jer ako to zasigurno ne znaš, onda nema smisla vrijeđati ljude.
opet ponavljam da smo daleko odmakli od vjeronauka u školi
ali kad me se vuče za tipkovinicu :roll:
možda tamo odmah iza 1945 je netko i nastradao
poslije je glavna tlaka bila da se oni koji su u partiji, pogotovo na nekom višem položaju, ne smiju baš slikavati u crkvi
znam puno ljudi koji su na polnoćke išli u druge gradove u crkvu gdje ih ne poznaju (pa bi se više partijaca iz iste firme našli na okupu :lol: ) i to je bilo to
ja osobno ne znam nikoga tko je stradao jer je išao u crkvu ili mu je dijete išlo na vjeronauk
mene je čuvala religiozna žena, koja je redovito išla u crkvu, i sama je početkom 90-tih rekla da što sad govore, da je crkva uvijek bila puna, da su svi mogli ići
njen zet je bez partije, uz redovnu posjećenost crkvi, uz djecu koja su prošla sve sakramente, bio tehnički direktor u jednoj izuzetno jakoj i poznatoj firmi
u firmi moje mame, isto nekad, prije privatizacije, jakoj, jednoj od najjačih u bivšoj državi isto je tehnički direktor bio vjernik, bez članstva u KP (valjda su za vjernike čuvali mjesta tehničkih direktora :mrgreen: )
tako da mi je ta ugroženost malo :roll:
bilo je sigurno nekih glupih komentara i situacija
kad je Tito umro, u školi moje frendice u Rijeci je neka učiteljica išla od razreda do razreda, tražila da se jave oni koji idu na vjeronauk i rekla da ti neće dežurati uz Titovu sliku
ali su se roditelji pobunili i drugi dan je ona kažnjena, a djeca su normalno dežurala
sigurno je toj djeci to prozivanje bilo neugodno i stresno, ali se to riješilo, i ta djeca nisu bila izdvojena, za razliku od danjašnjih hodničara
kao i a70v ne mogu govoriti o vremenu kad nisam bila ni rođena, al od početka osamdesetih, u periodu kad sam živjela u jugi slobodno se mogla prakticirati vjera, barem u bih. mada, ako je netko bio u partijskog hijerarhiji, ne vidim razloga da je htio prakticirati vjeru. zar to ne bi bilo malo licemjerno od njega ?!
da je bilo nadobudnih sljedbenika, kako ja to volim reći, partijske dogme, koji bi onda bili cinkaroši ili pravili probleme vjernicima - tog je sigurno bilo. uvijek ima budala i poltrona, pa ima ih i u današnjoj hrvatskoj onih koji prebrojavaju tuđa krvna zrnca. a u mom rodnom gradu se na televiziji moglo čuti da djeca iz mješanih brakova nisu ni za sapuna napraviti. da su to obični bastardi.
najsmješnije tj. najtužnije od svega je upravo činjenica da su dojučerašnji najveći i najglasninij komunisti - barem u mom rodnom gradu - preko noći postali "najveći" vjernici. i u jednom i u drugom sistemu oni su sebi omastili brke. na brzinu skinuli titinu sliku, pokrstili se, i sad hodočaste po crkvama, ujedno prolazeci pored porušenih bogomolja druge vjeroispovijesti. al to njima ide na obraz. no, ne mogu ne reći da je to donekle sigurno imalo uticaja na moje distanciranje od religije na našim prostorima.
sladjanaf, ako ti bude trebalo za neko istraživanje... ja mogu kategorički tvrditi i da uskršnji zeko ne postoji. :mrgreen:
:lol:Citiraj:
računam na tebe :mrgreen:Citiraj:
samo malo, samo malo. pitajte jednog wiccana ili pogana jel postoji taj zec. mozda ne hopsa po dvoristu i ne skriva pisanice djeci, no....
http://en.wikipedia.org/wiki/Moon_gazing_hare
The myth of the Moon Gazing Hare reflects ancient beliefs. Pagans believed that seeing a moon gazing hare would bring growth, re-birth, abundance, new-beginnings and good fortune. The hare is known to be sacred to the goddess Eostre and eventually became known as the Easter bunny. At Easter we eat Hot-Cross-Buns, the cross on the bun is said to represent the four quarters of the moon, these buns were originally pagan offerings and were often hung from rafters to scare off evil that lurked in houses.
jel postoji Sveti Nikola?
Kakve veze sad pagani imaju? :mrgreen: Na kraju krajeva, vjerovanje je, ipak, samo vjerovanje.....Nekad mi se cini da monoteisti velicaju taj svoj monoteizam jer kao to ispada nesto naprednije od politeizma. U osnovi je to sve isto.
pa u biti, ako je monoteizam savršeniji od politeizma, onda se zna što je najsavršenije. ateizam. :lol:
pa....htjela sam samo reci da Uskrsni zec postoji. Samo je pitanje kako definiras taj pojam Uskrsnog zeca. Ako pitate nekog iz wiccan ili poganske tradicije, svi divlji zecevi su ta bozica Eostre.
mozda sam ja krivo shvatila ovu definiciju prema poganstvu.
dali postoji Uskrsni zec kao lik koji djeli pisanice? Ne
dali postoji Uskrsni zec kao divlji zec koji povremeno stoji uspravno i gleda prema nebu? da.
ja sam jednom prilikom fotografirala takvog zeca blizu Rakitije. :mrgreen:
znaci postoji Uskrsni zec? Da.
ili?
wow - ovo je filozofiranje samo za sebe...
što neCitiraj:
Zoila prvotno napisa
sa njokama pogotovo :mrgreen:
Samo da odgovorim AdioMare:
Da, na kompost sam mislila :lol: – na mikroorganizme, crvice, mravce, travu, sve sto se hrani navedenim... Sretna sam sto ce moja energija na taj nacin nastaviti cirkulirati u zivotnoj zajednici. I zanesena sam bogom (ili mozda vise njih :? ) koji to omogucuje. Primjecujes, namjerno ga pisem malim b, jer to nije onaj Bog kreator cijelog Svemira (taj je prevelik za mene - kao i Dijanam, i ja sam prostodusna zena :) ), nego bog animator ovog malog mjesta na kojem zivim. Njega mogu lako obuhvatiti svojim skromnim osjetilima i skromnim umom, a njegova dobrota putpuno mi ispunja srce.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Mim, imas li ti mozda neke predrasude o tome da je religija (pogotovo institucionalizirana) garancija moralnosti drustva? Sticem takav dojam citajuci neke tvoje postove. Dok sam se danas vozila na posao, jedan mi je sudionik u prometu bezobzirno oduzeo prednost i time ugrozio zivot mene i moje djece. Sasvim slucajno, primjetila sam da mu iznad glave (viseci na retrovizoru) klatari kriz velicine sake. Je li to razlog da budem ljuta na sve ljude koji (mozda na sasvim drugi nacin) stuju taj isti simbol ??? Imas raznih mogucnosti - pozovi pauka, obavijesti nadlezne organe, napisi pismo doticnom zupniku, pozovi novinare, ali izbjegavaj moraliziranje na tudi racun. To truje, znas i sama.
Sto se tice usporedbe vjerskog zivota za vrijeme komunizma i sad, reci cu samo da je politizacija RKV pocetkom 90ih (nacin na koji se ona provodila i jos uvijek provodi) oznacila pocetak kraja moje vezanosti za RKC...
Zoila, mi za Uskrs slavimo bas tog tvog divljeg zekana (znali smo ga i sresti, ali jos nismo bili brze ruke kao ti da ga i uslikamo) :heart:
Upravo sam to pokušavala saznati, ali nisam mogla jer nitko od vjernika nije bio raspoložen za odgovor. Pročitaj još jednom što sam pitala pa ćeš shvatiti.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Ustvari, zanimalo me samo to kakav odnos Crkva ima prema zakonu, mora li se vjernik pridržavati i državnih zakona ili je dovoljno da se pridržava crkvenih pravila i kakav je sliužbeni stav Crkve prema zakonu.
Po onom što možemo vidjeti na našem primjeru nikakva vjera nije garancija ljudskog morala.
Citiraj:
mim prvotno napisa
Moj je osjecaj da su se vjernici zbog tvog tona (iako on mozda odrazava samo tvoj nerazrjeseni konflikt oko tog pitanja) osjetili osobno prozvani i da su zbog toga, sasvim prirodno, imali otpor prema razumijevanju i odgovaranju. Ako te jedino zanimalo saznati taj odgovor, zasto si ga trazila/ocekivala samo od vjernika? To je pitanje od generalnog interesa, na njega jednako kompetentno mogu odgovarati i vjernici i ateisti, a odgovor ne mora ovisiti o necijem vjerskom opredjeljenju. Na kraju krajeva, tim se pitanjem znanstveno bave i sociolozi/psiholozi. Citala sam nedavno o studiji koju su proveli strucnjaci na jednom americkom sveucilistu (zaboravih tocno gdje). Istrazivanje je provedeno na velikoj skupini sjemenistaraca, a sastojalo se u tome da su ispitanici imali zadatak da pripreme kratko izlaganje na odredenu temu i zatim ga u odredeni sat izloze u predavaonici u susjednoj zgradi. Na putu do predavaonice, ispitanici su prolazili pored covjeka koji se, lezeci na podu, trzao cijelim tijelom i kasljao (tako nekako). Cilj je bio testirati utjecaj nekoliko varijabli na donosenje moralne odluke (konkretno, u ovom slucaju na zastavljanje ispitanika i pokusaj pruzanja pomoci ocito unesrecenom covjeku). Prva varijabla (i) koju su ispitivali bila je osobni stav ispitanika prema pomaganju bliznjima –ispitanici su prije testa ispunili anketu u kojoj je izmedu ostalog trazeno da definiraju svoj glavni motiv za pohadanje sjemenista (ponudeni odgovori obuhvacali su a. interes za teologiju kao disciplinu, b. sirenje duhovnih spoznaja i osobni rast, c. sluzenje i pomoc bliznjima...). Druga varijabla (ii) bila je osvjezavanje/jacanje svjesnosti o bitnosti pomaganja bliznjima – polovica je ispitanika kao temu za obraditi dobila biblijsku pricu o Samaritancu (koja nosi poruku o pomaganju bliznjima), a druga polovica neku drugu indiferentnu temu. Treca varijabla (iii) bila je kontekst u kojem se sve dogadalo: polovici je ispitanika prije nego su krenuli odrzati predavanje u susjednu zgradu receno da imaju jos dosta vremena i da ne trebaju zuriti, a polovici je prije polaska receno da se pozure jer su vec prije 5 minuta trebali zapoceti svoje izlaganje. Rezultati su bili vrlo zanimljivi i mozda kontraintuitivni. Naime, pokazalo se da je jedino treca varijabla (iii)imala statisticki znacajan utjecaj na donosenje odluke: od onih ispitanika kojima je receno da kasne, samo se oko 10 % zaustavilo kod onog covjeka i pokusalo mu pomoci, dok je od ispitanika kojima je receno da imaju jos dosta vremena, to ucinilo cak 70%. Prva (i) i druga (ii) varijabla nisu imale statisticki znacajan utjecaj na postotak ispitanika koji su se zaustavili kod unesrecenog covjeka. Zao mi je sto je ovo ispalo ovako dugacko, malo je mozda i off-topik, ali nadam se da je barem malo poucno.
Sto se tice odnosa Crkve prema javnom zakonu, ja mislim da Crkva od vjernika ocekuje prvenstveno pridrzavanje zakona koji dolaze od Boga (zapisanih u svetim knjigama), a ne nuzno i drzavnih (pogotovo ako ovi nisu u skladu s bozjim, odnosno crkvenim tumacenjem istih). Ali, isto tako mislim da je interpretacija ovoga dosta individualna. Bilo bi mi zanimljivo cuti razmisljanja vjernika o tom pitanju :love: .
U vrijeme dok još nisu bili razvijeni složeni pravni sustavi kakvi postoje danas, odnose u društvu je određivalo naravno pravo. Kako su se sustavi razvijali, tako je naravno pravo postajalo samo idealom prema kojem su se ravnali zakonodavci. Ne mogu postojati dva važeća pravna poretka istodobno, tako da je pozitivno pravo važeće pravo. Jer da nije, i da svi svojevoljno utemeljuju pravne norme koje se zasnivaju na ovoj ili onoj teologiji, filozofskoj školi i slično, nastala bi...anarhija. Jer je bolji i nesavršeni red nego prevlast samovolje.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Dakle, vjernici su dužni pridržavati se važećeg zakona u zemlji u kojoj žive. I ne vidim ništa sporno u ovome, odnosno ne vidim zašto se ovo treba uopće dovoditi u pitanje.
no trebali bi prvo odrediti što sve obuhvaća pojam vjere, da bi mogli odrediti tko je vjernik iz uvjerenja a tko iz običaja, i da vjernike iz uvjerenja nazovemo vjernicima a one iz običaja šarlatanima, pa tek onda možemo govoriti o tome je li ili nije vjera garancija moralnosti.Citiraj:
mim prvotno napisa
i da, svakako bi trebali razlikovati pravo i moral.
A sto ako su pravo i moralni kodeks vjernika u raskoraku?