Jesam, 33,5 pmol/L to je optimalna plodnost, ako se ne varam!
Printable View
molim za pomoć malo iskusne koje znaju i kuže se... i savjeti će mi puno značiti... u pitanju su hormoni štitnjače... estradidol e2 mi je 37, lutropin LH 3.4,folitropin FSH 4.8, prolaktin 517, trijoditironin T3 1.62,tireotropni hormon TSH 2.404, TIROKSIN SLOB ft4 12.20 testosteron,ukupni 2.06...........:(
kalemica, ajde napiši i referentne intervale
ljube:ref. interval: E2- (77-921), LH-(2.4-6.6), FSH-(3.0-8.1), PROLAKTIN-(109-557),TRIJODITIRONIN-(0.89-2.44),TIREOTROPNI HORMON TSH-(0.350-5.000),TIROKSIN FT4-(9.00-19.05), TESTOSTERON-(0.45-3.75).. SKUŽILA SAM DA JE SVE DONEKLE DOBRO OSIM OVOG PRVOG E2 MI JE 37 A NORMALNO JE (77-921)
Evo i ja vadila hormone, po meni su ok, a onaj ko se kuzi vise i misli da nisu nek iskomentira.
Prolaktin 283,7 mIU/L (102-496)
FSH 8,0 IU/L (3,5-12,5)
LH 8,1 IU/L (2,4-12,6)
Estradiol 300,3 pmol/L (46-607)
Testosteron 1,4 nmol/L (0,29-1,67)
Ovo u zagradi su ref.vrijednosti, jos cekam progesteron. Hvala.
kalemica, strpi se malo, nemamo puno stručnjaka za hormone ovdje...osim toga, savjetujem ti da u isti post staviš i tvoj nalaz i referentni interval i urednije to napišeš, velikim slovima samo hormone - možda zvuči banalno ali ljudima se ne da skrolati gore-dolje i uspoređivati. Koji dan si vadila hormone?
vatro, nisam veliki kužer u hormone ali ovi tvoji mi izgledaju super ;)
Ajd sad i mene educirajte... Ja sam mislila da mlađe cure imaju niži FSH.. Moj je 7 a u 40-oj sam. Vatro, nemoj paničariti, ovo su čisto moje bube u glavi. ;-)
Konfuzija, bube u glavi, a FSH ko u mladice :-), koja ti je gornja granica ref. intervala?
Inace, gonadotropini su dosta varijabilni i znaju varirati od ciklusa do ciklusa.
kalemica, taj niži estradiol uz ovaj savršeni FSH po meni nije zabrinjavajući, budeš malo i svog dr. o tom ispitala pa nam javi ovdje kakav je bio komentar.
Inače jedan od razloga za nizak E2 zna biti kod niskog BMI-a ili intenzivnog vježbanja.
Tek uz povišeni FSH niske vrijednosti E2 mogu ukazivati na dijagnozu preranog iscrpljenja jajnika.
ljube. hvala sada si me utješila idem u srijedu kod doktora pa sam nestrpljiva.
Stigli su i moji nalazi hormona (nitko mi ih inace nije trazio za MPO), pa sam radila samo AMH i testosteron.
AMH 7.5pmol/L
Jasno mi je da je to nisko, ali koliko je to los nalaz? (imam samo desni jajnik)
Slobodni testosteron 32.3 pmol/L (ref. 0.2-14.2)
Testosteron 2.6nmol/L (ref. 0.4-2.6)
Kako povisen testosteron utjece na cijeli IVF? Kako ga smanjiti?
mima32, vrijednost AMH je snižena, ali ne drastično (posebice kada se uzme u obzir da je samo jedan jajnik).
Ono što mi nije jasno zašto si radila isključivo testosteron i to da te nitko nije tražio komplet nalaze hormonskog statusa, gdje si u postupku, kod kojeg liječnika?
Trebala bi napraviti hormone 3.dan ciklusa (FSH, LH, prolaktin, E2, SHBG, napraviti androgene kompletno (uz slobodni i ukupni testosteron još i androstendion, DHEA-S), TSH/fT4, antitijela TG/TPO, da se vidi cijela slika, ovako parcijalno je nedostatno za MPO.
Obično kod povišenih vrijednosti testost. ide niskodozirana antiandrogena hormonska kontracepcija.
Hvala na odgovoru. Testosteron jer znam da mi je prije bio povisen pa sam pila Diane 35. pa me zanimalo. Inace sam na Sv. Duhu. A vidjet cu i trzit da radim ostatak
Danas stigao i nalaz od pregesterona...na 21.dc. kaže 0,6 (ref.vrijednosti od 3,8-50,6).....blah
eto i mene sa svojim mukama:
vitamin D 19,6 L nmol/I ref. 50-80
Feritin 85.13 ng/ml ref. 4.63- 204.00
prolaktin 655.1 H mu/L ref. 72-511
FSH 4.3 mu/ml
LH 12.0 MU/ML
ESTRADIOL 122 poml/L
testosteron 1.53 nmol/L
ft3 2.61 pg/ml
ft4 1.23 ng/dl
TSH 1.38 uIU/ml
još čekam dhea-s i neke druge nalaze koje su otišle kod moje doktorice ni sama neznam šta sve nisam tražila da odradim,jer ja već standardno dolazim sa papirićima a pošto nema nas takih puno moja ginekologinja ispunjava mi sve želje,sve ovo radila na svoju incijativu jer sam i postupak odgodila jer sam sumnjala na neke nepravilnosti,recite šta vi mislite o ovome,sve je rađeno 2 dc.
jo, za prolaktin bi trebala terapija, vidi to s dr., odnos lh/fsh je pcos-ovski, štitnjača ok
mene muči omjer lh/fsh:
FSH: 7,6 (3,9-8,8)
LH: 2,6 (2,1-10,9)
ostali hormoni:
TSH: 1,94 (0,27-4,2)
e2 56 (27-122)
prl 158 (71-566)
malo sam googlala, pa kaže da je taj omjer posljedica niske ovarijske rezerve. To kod mene nije slučaj obzirom da sam u prošlom ivfu od 27 gonala imala 9 js i blagu hiper stimulaciju. a u ovom sad idemo sa 2 monopura/dan i ciljamo na 6-7 js. pa me zanima ima li neko drugo objašnjenje ovog omjera? dr je rekla samo da je to uzrok lošim ovulacijama, a mene bi sad zanimalo ako netko zna detaljnije... hvala
Ako mi netko moze protumaciti,hvala, ref.vrijed. za folikularnu fazu, krv vadena 2dc
17-hidroksiprogesteron 3.0 (0.3-2.4)
slobodni teste.8.7 (0.2-14.2)
tsh 3.58 (0.55-4.78)
t4 ukupni 101.3 (58.1-140.6)
t3 ukupni 1.4 (0.9-2.8)
lh 2.86 (2.12-10.89)
fsh 6.68 (3.89-8.78)
testesteron 1.3 (0.4-2.6)
estradiol 152 (99-448)
prolaktin 414 (71-566)
dhea-s 4.3 (0.6-7.2)
androstedion 9.1 (1.7-11.5)
shbg 43.8 (18.2-135.5)
fai 3.0 (o.65-10.9)
bella77, to su uredni nalazi i nema nakog posebnog objašnjenja u vezi ovog omjera, primjena Menopura u stimulaciji je opravdana jer sadrži i LH komponentu.
KrisZg, ova vrijednost 17-hidroksiprogesterona je zanemarivo iznad ref. intervala, kod takve vrijednosti bojazni od nekih poremećaja nema, ostalo je ok.
Hvala, ljube!
Evo mene opet,dakle progesteron 21 dc 101,8 ref. 5,3-86 nmol/L... Mislim da to nije bas visoko, a citala sam da je to znak da je bila O.. Neka mi neka potvrdi ili ispravi ako zna.. Tnx
evo da i ja napisem svoj nalaz hormona,jer meni djeluje sve zbrckano a doktorica kaze sve super.. :?:
Radila sam ih na VV:
Slobodni testosteron 42.5 (0.2-14-2)
TSH 3.78(0.55-4.78)
LH 3.42(2.12-10.89)
FSH 7.63(3.89-8.78)
testosteron 2.8 (0.4-2.6)
Estradiol 87 (99-448)
Prolaktin 571 (71-566)
DHEA-S 12.0 (0.5-10.6)
SHBG 22.4 (18.2-135.5)
FAI 12.5% (0.65-10.9)
evo to je to,vecina njih uopce nije u referentnim vrijednostima..kad sam nalaz nosila svom soc.ginekologu on je reko da je sve pomalo zbrckano,policisticni jajnici,al da se sredi s terapijom da se javim mpo doktorici i otisla sam na VV kod doktorice jukić i ona kaze totalno suprotno da je to sve uredu da nema nikakvi policisticnih jajnika ja je pitam zasto mi je taj testosteron tako povise jer od svih on je bas bas povisen ona kaze to je dobro mi cak volimo da je povisen to pokazuje dobru rezervu jajnika????? :?:
Sta vi cure mislite o nalazu??
TinaH, jel UZV uopće pokazuje policistične jajnike?
Inače prolaktin ti je granično povišen pa i to može biti uzrok povišenim androgenima.
vatro, falila si neku brojku - ako je ref do 86, a ti imaš 101,8 kako to nije baš visoko? :)
možda tu nađeš odgovor: http://forum.roda.hr/threads/6730-progesteron
i da sad sam zadnji put radila prolaktin profil pa cemo vidjet sta ce onda rec,nalaz me ceka kod doktorice..neznam ni sama sta mislit..
Dobila nalaze iz Osjeka tamo sam radila dheas i vitamin d,jer moja doktorica nije bila sigurna dali kod nas u sl.brodu rade vitamin d pa mi je napisala na obje uputnice,na nalazu iz osjeka piše ovako
DHEAS 7.1 ref. za žene od 35-39god 1,7-7,9 za 40-44god. 1,0-6,9 ja imam 39god. i 7 mjeseci pa nezna gdje se ubrajam u koju skupinu.
no ono što me buni je vitamin d koji je rađen u dva različita labaratorija u razmaku od tjedan dana u sl.brodu nalaz kaže da sam u totalnom minusu a onaj iz osjeka kaže ovako
DVIT _125 74,7 pmoI/L ref. 47-130
DVIT_25 50,09 pmoI/L ref. 10.3-71.8
i sad sam totalni zbunjitis dali da nastavim sa dodatkom vitamina d ili ne .
jo1974, s obzirom na izmjerenu vrijednost hormona DHEA-S, bez obzira u koju se skupinu ubrojiš, kod tebe suplementacija DHEA preparatom nikako nije potrebna.
U vezi vitamina D probaj pitati na temi u kojoj je bilo sugerirano uzimanje vit. D, u kojoj dozi ga dalje nastaviti piti, s obzirom na nalaz.
Ma Arđo nisam ja nis falila.. :lol: tako pise.. Idem ja danas na humanu pa da vidimo sta se to dogadja..
Vatra,
da nisi možda trudna?
:-)
Pitam to jer je znano da je razina u progesterona visoka u trudnoći...
Evo mog iskustva, 11dn3d transfera, dakle progesteron je bio 125 (a beta 37) :-)
Par ciklusa ranije, progesteron je na 21. dc bio oko 65.
Inesz to bi bio vic mjeseca... :lol: Nema sanse da sam T.. Sad cekam da vidimo...
Možda si imala duplu ovulaciju :)
E vidis,o tome nisam razmisljala.. Da, to mi je puno prihvatljivija opcija.. Jos cekam... :-)
Stigli moji nalazi hormona. Tsh 2,25mlU/L (referentno do 3.6), FT4 13,25 (refer. do 22), FT3 3,58 (ref. do 5.7), antiTPO 2, LH 3,61 (ref. do 7,6), FSH 12,66, testo 2,91 (ref. do 2,7), ftesto 3,74 (ref do 11) progest 5,65 (ref. do 5,7).
Spominjalo st da tsh treba biti ispod 2. Meni se snizio unazad 1.5 godinu (prije je bio 2,97). Odnos LH i FSH jel to u redu? FT4 sam negdje čitala da moram biti iznad 15. Kako vam se čini? Hvala Vam.
Meni se ovo cini visoko. Imam subklinicku hipotireozu (TSH u referentnim vrijednostima, ali osjecam simptome nedostatka hormona). Kad sam bila na prenatalnom pregledu tad smo zivjeli u Engleskoj i doc me odmah pitala jesam li na terapiji. Ja u to doba nisam htjela piti tablete jer mi je endokrinolog u Hrvatskoj rekao da nema potrebe, a ona kad mi je vidjela TSH 3.5 odmah me stavila na 25 mg Levothyroxinea (Euthyrox) i zatrudnjeli smo u prvom sljedecem ciklusu. Od tad pijem tablete i druga trudnoca se dogodila brzo po prestanku kontracepcije.
Ovo je naravno diskutabilno. Mnogi endokrinolozi se drze ovih starih referentnih vrijednosti, ali kad planiras trudnocu bolje da je ispod 2 i biti na terapiji ako treba.
Omjer FSH i LH ti govori isto što i amh, smanjenu rezervu. Jesu li ti kada gledali antralne folikule?
Štitnjaču prepuštam drugima - ali da, i ja sam čitala da ft4 treba biti preko 15, a frka me naučila da po zimi smije biti niži. Tako da bih bila slobodna zaključiti da ti je to u redu :)
Antralnih folikula uvijek imam lijep velik broj. Nikad nije bio nizak pa je bilo vrlo čudno što imam snižen amh. Amh mi je bio lani u 4.mjesecu 12.5. Fsh u godinu i pol dana je skočio sa9,52 na 12,66. Kako amh pada tako fsh raste i to ukazuje ne na samo smanjene rezerve nego i na lošiju kvalitetu preostalih jajnih stanica. Sve sam saznala malo prije od doktorice iz beteplus koja kaže da pod hitno, što prije idem u ivf. na listi sam tek za 7.mjesec. :(
Arđo kaze dr da je progesteron zanemarivo visok.. :lol:
vatro :lol: jesi ostala kod istog?
Krtice, bez panike. Idealno bi bilo da su i brojke dobre, ali važnije je da ti antralnih folikula imaš dosta. Je li te doktorica pregledala ili ti je to rekla samo na temelju ovih nalaza?
Pregledala me prije pola godine kad sam dobila nalaz AMH. tada je ostala začuđena jer po antralcima nije očekivala da je amh snižen.