hvala,lunahor.Mame,jel tko davao rectodelt čepiće? Richter ih preporuča kod napadaja,a prvi put čujem da to postoji.
Printable View
za sto su ti cepici ? za laringitis ? nisam nikad cula. to je valjda nesto novo.
evo što kaže dr Richter za rectodeltJa o Rectodeltu nikada nisam predavao, baš nikada. Jedanput sam vodio stručni sastanak pedijatara i ljekarnika na temu Rectodelta, ali predavali su drugi.Rectodelt je ovdje registriran, to je kortikosteroid u obliku supozitorija, i odličan je za akutni larinigitis. Možete dati cijeli čepić ili 1/2 čepića u napadu, ili, još bolje, prije no što se napad razmahao. U 1 supp. Rectodelta ima 100 mg pronisona, u 1 respuli Pulmicorta ima 0,5 mg budesonida, što odgovara oko 5 mg pronisona. Razlika u dozi je valika, no jedno je davanje na rektum, pri čemu se ne uđe u krv, a drugo je direktno na glasiljke putem inhalacije. Jedno i drugo je prihvatljivo, a kako je Rectodelt prisutnijiu ljekarnama i jer je uredno kod nas registriran, poslušajte svog pedijatra. Za Rectodelt vam ne treba ništa osim prsta i eventualno plastične rukavice, dok za Pulmicort valja nabaviti inhalator. Možete se odluiti za jedno ili drugo. Sada, kada smo dobili Rectodelt,kao legalni lijek u RH, razumljivo je da će biti manje propisivanja neregistriranih lijekova koje valja uvoziti iz inozemstva. ----------------------------------------------------------------Kad sam već ovdje da podijelim svoje strahove s vama koje isto proživljavate. Od prvog napadaja sam na iglama,vječito u strahu od ponovnog napadaja. I evo prošlo je 11 mj od prethodnog napadaja i već sam bila malo odahnula i pomislila kako se neće više ponavljati.Međutim,prevarila sam seNaime,strah me da ne dođe do gušenja bez prethodnog kašljanja i da ga ja neću čuti,da se neću probuditi na vrijeme i bla,bla.Znam da trebam te negativne misli otjerati iz glave,ali mi teško to polazi za rukom.Znam da ima puno težih bolesti,i bolesnije djece i time se osjećam sebičnom jer kod njega je problem samo taj laringitis. A ja ovako ukomirana i pesimistična.Mm je imao isti ovakav laringitis do 5,6 godine i danas sam pitala sveki jel ga vodila na injekcije za disanje,kaže da tada nije bilo toga. Da bi mu prošlo samo od sebe,isto je teško disao.Ali,opet ne mogu se oteti tom pesimizmu. I svaki put kad navečer odem na cugu s frendicama,stalno mislim oće li zalajati. Tako da mi nema smisla,samo sam u brizi kad izađemeTO,ispričavam se što vas davim
ps,ne odvaja mi tekst,nemam pojma zašto,ovako sve nečitko izgleda
Mareta, ja dajem rectodelt cepice svojim klincima, ali samo kad su u spazmu.
Starijem (4 i pol godine) sam do sada dala samo 2 puta - vec mu je nakon 40-ak minuta bolje i to plitko i otezano disanje se smiri i vec sutradan je puno puno bolje.
Mladjem (godina dana) sam do sada dala 3 puta - i to 3 dana za redom. njemu wheezing nije prosao od cepica i na srebrnjaku su mi rekli da mu nastavim davati jos dva dana (max je 3 dana po pola cepica).
inace koristimo i pulmicort (evo, prije dva dana nam je spasio situaciju jer je suhi kasalj prerastao u zreli i sada je ok).
i da, i mi smo kod dr. R.
mareta mene zanima da li se ti čepići mogu davati kad napad već počme, znači u sred noći počne teško disati - da li će djelovati ako mu u tom trenutku stavim?
koliko treba da se smiri laringitični napad nakon stavljanja čepića?
pulmicort je kasno dati kad napad počne.
Tashunica, cepice treba davati kada napad pocne, ne preventivno (kao u slucaju pulmicorta) - barem je meni Richter tako rekao
ne znam za laringitis, ali za astmatski napad treba nekih 40-ak minuta do sat vremena da se situacija smiri tj. da prednisone pocne djelovati
može,još bolje neposredno prije samog napadaja. Ali je odličan i kad se daje kod napadaja i ono što me privuklo da ne ide direktno u krv,dok plmicort ide u krv.Mi nismo kod Richtera,mada se spremamo otići. Ovako preko cybermeda komunciram s njim
mareta, nije to meni bas previse jasno - po nekoj logici, inhalacijski kortikosteroidi idu izravno u pluca, dok sve ono sto zavrsi u zelucu ili ide preko anusa (cepic) dospije i u krvotok, zar ne?
mada, meni je to sve manje bitno - ono sto mi je vazno je da imamo dobar lijek koji moze rijesiti krizu/napad, bez odlaska na hitnu i cekanja satima na srebrnjaku
čepiće dobijemo na običan recept, privatni recept ili samo kupimo?
da li ih ima u svim ljekarnama?
mareta koliko je vremena trebalo da čepić djeluje kod napada?
do prije dva mjeseca ja sam ih narucivala u ljekarni na dolcu - mislim da ti je najekonomicnije pakiranje ono od 6 cepica i cini mi se da kosta nekih 280 kuna
vidim iz ovoga sto je mareta citirala richtera da je rectodelt sada registriran u HR, pa bi valjda mogla na recept...
hvala ti!
uz pulmicort i rectodelt u kući lakše će se disati, ali doslovno.
nama je pulmicort stvarno super, ali uvijek imam onaj strah da neću prepoznati na vrijeme da se nešto dešava pa ću biti mirnija s čepićima doma.
ne znam koliko treba da napadaj prođe,mi to još nismo probali. Vidim da je rectodelt puno jači od pulnicorta i trebao bi djelovati. Malo sam zbunjena oko tih napadaja,ovaj zadnji napadaj nije bio baš jak,normalno se ponašao. Odvela sam ga pedici da mu pogleda grlo i da ga posluša,budući da je vikend bio pred nama,kad ono stridor i injekcija solu medrola.Očito se nekad može procijeniti samo preko stetoskopa i da nabavim rectodelt,neću znati kad mu treba dati.
I koliko sam uspjela skužiti iz gugla,rectodelt se obično daje asmatičarima,i to ne onima sa bronhijalnom astmom,mislim
htjedoh reći opstruktkivnim bronihitisom
bronhijalna astma ili astmatski tj opstruktivni bronhitis ti je isto. samo sto neki doktori ne zele dati dg astme kod 3-4 opstruktivna bronhitisa dok je vani to stav i nakon 3-4 opstrk.brohnitisa se dobije dg astme,
mislim unutar jedne godine
da 1 godine.
Ne mora nužno biti astma, moja je dobila 3 opstruktivna bronihitisa i jedan akutni i dr. F je rekao da kako nemamo baš u obitelji alergičara i svi njeni testovi na alergije su negativni i kako je dobila bronhitise usljed prehlade a ne iz čista mira da vjerojatno ima virusno aktivirane bronhitise i da će tako stanje prestati najvjerovatnije oko 6 godine i da vjerojatno nema astmu, ali kako je mala ostavio je rezervu. Inaće je na singularu i flixotidu ( lječenje astme)
Da bi se diagnosticirala astma tako rano treba biti dokazana alergija i opstruktivni bronh..ee onda je najvjerojatnije astma.
Astma je kronična bolest i ona je najčešće tu cijeloga života i ne smije se diagnosticirati baš olako.
zato su nama, skoro i bez pregleda, dijagnosticirali astmu.
I to samo zbog MMa, koji ju ima.
raspitala sam se za rectodelt, i dalje samo na privatni recept i mora se naručivati.
pa to sam i mislila , svaki doktor ima svoj neki limit kad ce postaviti dg astme. vani na 4-5 bronhitisa opstruktivna ide dg. iako nebitna je dg. i kako je doktori zovu, ali lakse je sa dg. jer onda lakse ostvarujes i neka prava, ozbiljnije te svi shvacaju sto je izuzetno bitno i kod ops. bronhitisa.
s ovim se u potpunosti slažem. Masu puta sam došla u dežurstvo ili na hitnu s oba klinca i moram priznati da su puno duže i bolje slušali M. nego T. iako je T. u to vrijeme jače kašljala i teže disala, ali ona nema dijagnozu, ona se samo redovito prati kod pulmologa a to očito nije dovoljno. I ne pamtim da su imali ikakve komentare kada bih dovela M.( ja bih samo pri predaji knjižice rekla da je mali asmatičar ) dok je za malu znalo biti komentara tipa: mogli ste čekati i ponedjeljak pa otići svom pedijatru, to nije za hitnu itd.itd.
Zato smatram da je bolje imati i krivu dijagnozu nego nikakvu posebno kada dijete dobiva isti lijek.
nama je prošli puta kad sam pitala za Crikvenicu odmah izmjenila bronhitis obs u astma all. Istina u periodu od 3 mjeseca je imala 3 napadaja ( doma liječili s ventolinom i flixotidom).
mi smo se noćas vratili laringitisu nakon punih 10 mjeseci i bilo je fakat gadno.
i nakon solu-medrola i micronephrina trebalo mu je do jutra da prestane strugati.
a zapravo sam ja kriva, jer sam ga inhalirala samo 2 večeri, sinoć mi se činilo da mu je bolje pa sam preskočila, a inače ga 4 večer inhaliram pulmicortom.
Tash, pa zar nije pulmicort jaci od micronephrina?
Nama je opet pulmicort spasio stvar! Inhalirala ga prekjucer i sinoc (nisam veceras i sada razmisljam da li sam trebala) i suhi kasalj postao onaj lijepi zreli, produktivni. :-D
Izgleda da cemo ovaj puta izbjeci i solu-medrol i rectodelt i ventolin!
da,i kod nas je ključno inhaliranje.Čim se oduži nego bljuzgavo vrijeme ili je početak prehlade,odmah ga moram inhalirati jer znam što nas čeka. To uglavnom radim nekoliko dana zaredom,i inhalacije su obično duže jer koristimo samo fiziološku.momze,nama je ovaj zadnji napadaj bio skroz nepredvidiv,tj nisam znala da će doći do napadaja. Curenje nosa i produktivni kašalj. E sad,nisam ga inhalirala na fizološku jer računam da je kašalj produktivni pa inhalacija može samo naštetiti.. Očito sam se prevarila.Noć prije napadaja je kašljao produktivno,stavim malo fiziološke i bisolvona..Ujutro lajanje..Ono što me totalno zbunjuje.Kako iz produktivnog kašlja,može doći do tak brzinske promjene,da se kašalj pretvori u suhi?Taj napadaj nije bio jak kao ovi prethodni,normalno se ponašao. Možda zato jer je bilo jutro pa je bio čio i naspavan.Ali stridor je bio dugotrajniji nego inače,inače mu prestane odmah nakon injekcije. Sad je trebalo dobrih par sati da mu se povuče stridor.Meni je ovo ko sf,mislim da nešto znam i onda skužim da zapravo ništa ne znam
momze,da preskočite ovaj put sve moguće lijekove:D
u vinogradskoj daju micronephrin. dobio ga je u noći i još jednom jučer ujutro, ali sam ga za svaki slučaj još jednom sinoć inhalirala pulmicortom
ja sam se zeznula što ga nisam inhalirala kao i obično, dvije večeri inhaliranja očito nisu bile dovoljne iako se on činio bolje.
danas nam je stigla nova pošiljka pulmicorta i rectodelt i stvarno se nadam da ćemo od sada barem te laringitise izbjegavati, svaki mi uzme godinu života.
momze ~~~~~~~~~~~~~~~ da izbjegnete sva ove gluposti.
hvala! :kiss:
ti si kao i ja, i meni ti njihovi napadi oduzmu godinu zivota.
ali vidjet ces, sa rectodeltom cete biti ok, tj. znat ces da mozes napad kontrolirati kod kuce
meni to puno znaci i ja sam sada puno smirenija nego prije
Mareta, ti samo inhaliras fizioloskom i to pomogne?Citiraj:
Noć prije napadaja je kašljao produktivno,stavim malo fiziološke i bisolvona..Ujutro lajanje..Ono što me totalno zbunjuje.Kako iz produktivnog kašlja,može doći do tak brzinske promjene,da se kašalj pretvori u suhi?
Ovo sa bisolvonom su nam zadnji puta rekli na Srebrnjaku, pa sam ja stavila fiziolosku, ventolin i bisolvon u casicu za inhaliranje.
Ovo mi je skroz cudno, nama se nikada nije desilo da se zreli kasalj pretvori u suhi. Brrr, nemoj me strasiti, ja kad cujem zreli (kao jutros) sva sam sretna jer znam da je sve iza nas.
ma,nisam te htjela plašiti. On vjrojatno ne bi ni dobio napadaj da sam ga dugotrajno inhalirala samo na fiziološku.Da,samo fiziološka jer mu pedijatrica nije htjela ništa davati prvi put pa sam probala sa fiziloškom i pomaže. Ali traje i traje i obavezno nekoliko dana.Jednom je počeo suho kašljati,a nama to obično znači trčanje na hitnu i tu večer sam ga satima inhalirala i kašalj se povukao do 4 ujutro,ni stridora ni kašlja.Inače,dosad sam se jako razočarala u te lijekove za kašljeve,sirupi,bisolexi...Njemu izgleda paše samo inhalacija fiziološkom.Samo se vi inhalirajte i dalje,biti će to super:)
momze,čekaj vi koristite ventolin za laringitis?Mislila sam da ide samo kod astme i bronhitisa
Mareta, ne laringitis, vec astma.
Ovaj stariji (od 4 i pol godine) ima alergijsku astmu, a ovaj mladji (15 mjeseci), nakon 3 opstruktivna bronhitisa dobio dijagnozu astme nespecificiranog uzroka ili atipicne astme (nisam vise sigurna, moram pogledati u papire)
Pozdrav svima!
Dijete mi je bilo na Srebernjaku hospitalizirano, dg. opstruktivni bronhitis ac. i rinotonsilofaringitis ac., nakon 7 dana otpuštena, pronašen povišen ukupni IgE - 158,0 kU/l, pa nam je savjetovan nastavak s Filoxitdeom 50 mcg 2x1 potisak do sprnja, kad je naručena nu pulmološku-alergološku ambulantu na obradu.
Ono što mene brine je da je dijete u bolnici pred otpust bilo super, prpošno kao i inače, sad kad je došla doma opet je, nakon prvog dana, nekako "energetski pala", apetit koma, "predobra je" (inače je živog temperamenta), samo se melja po kaučima.... Je li to normalno? Koliko sam čitala, posljedica Flixotidea je prije razdraženost, nego takva "depresija"... Temperature nema...
Temperaturica ipak tu, bili kod ped koja je bila na zamjeni, nikakvu konkretnu uputu nismo dobili osim da se u slučaju klonulosti i povećane temperature javimo doktoru, ali vjerojatno je pokupila nešto crijevno jer mi se čini da ima crijevne probleme, tako da to nije vezano za ovaj topic, nego vjerojatno za boleščine koje se skupe boravkom u bolnici "pride".
a jel ti bila sama u bolnici ili si bila s njom ? mozda je u depresiji zbog bolnice, njima to ostavlja strasne traume ako su sami ostali.
mi smo trebali na kontrolu 30. i opet smo morali odgoditi,.zbog skole. imaju nesto sto nemozemo propustiti i onda smo opet odgodili. srecom sada smo dobili brzo termin drugi , vec u 5 mj , krajem. nisam mogla vjerovati kako brzo . zadnji put smo termin u 12 mijenjali za 30.3.
moj užasno kašlje, sad se već brinem.
po noći opet ima serije po pola sata do sat kašlja.
po danu rijetko, osim kad plače ili u naporu (kad puno trči, divlja...). kad se zakašlje ide mu na povraćanje.
moram sutra nazvati dr na srebrnjak da vidim da li nas može primiti.
ovako isto kod nas - vec vise od tjedan dana! :-/Citiraj:
kad se zakašlje ide mu na povraćanje.
s time da je, u medjuvremenu, 3 dana kurio i do 39.8C!!
izvadili krv - nista. viroza, kazu
temperatura pala nakon 3 dana, on kaslje dalje, pluca cista, nema upale uha, nikakve crijevne viroze... sto je ovo, pojma nemam
ovo je strasno - on toliko kaslje da ga je strasno za slusati! :-/
i izmjenjuje se suhi i zreli kasalj, totalno sam luda
kada smo prosli tjedan bili kod pedijatrice i vadili krv (ono kad je kurio) ona je prokomentirala ' ajoj, dali ste mu inhalaciju pulmicortom (budesonide) i onda na kraju rectodelt cepic (a glavni sastojak je prednisone)'
zaboravila sam ju pitati sto joj je znacio taj komentar, no zna li netko zasto se ne bi smjeli istovremeno davati budesonide (inhalacijski) i prednisone (sistemski)??
totalno sam zbunjena... naime, richter nam je tako preporucio - ventolin, pa pulmicort, ako to ne funkcionira, onda ide rectodelt cepic