Ja bih se osvrnula na nabavljanje voća i povrća iz EKO uzgoja, nešpricano, zdravo, domaće itd.
Jedino ono što ste sami uzgojili ili vaša obitelj možete smatrati zdravim, nešpricanim povrćem/voćem ukoliko i nije bilo tretirano, sve ostalo sigurno je nečim moralo biti tretirano jer proizvesti velike količina za prodaju je gotovo nemoguće bez tretiranja.
Moji imaju vrt i voćnjak i dosta prate, čitaju, proizvode flance i iz njihovog primjera što sve morate napraviti sa da bi ih smjeli prodavati (registrirano na placu znači imati papire) dolaze vam doma i mora biti tretirano protiv ne znam sad čega jer inače ne možete to prodavati.
Osim toga velika želja moje mame je bila obići jednu poznatu uzgajivačicu ekološkog voća i povrća i vidjeti malo kako to sve funkcionira, kako bi stekla dodatnog znanja i mogu vam samo reći da je na žalost saznala da i ta registrirana eko-uzgajivačica šprica ali po noći da nitko ne vidi, kupuje krompir po selu od susjeda i prodaje pod svoj ekološki. Na žalost to je tako u lijepoj našoj.
Ne vjerujem ja niti certifikatima a niti proizvođačima, jer jako je malo eko uzgajivača koji prodaju na placu i zapitajte se kolika polja bi oni morali imati da uzgoje sve što svakodnevno prodaju i na placu i preko interneta.
Netretirano voće/povrće puno je osjetljivije i na bolesti i veća je šansa da urod propadne.
Zato se više uopće ne živciram oko nabave voća/povrća što mi moji imaju za dati tipa krumpir, jabuke, šljive, buče i ostalo znam da je ok a što treba kupim perem, gulim i ne uzrujavam se jer kad krene u jaslice/vrtić sumnjam da će im tamo kuhati ekološki uzgojenu hranu (bankrotirao bi grad).
Inače prodavači na placu uredno žale nas mlade mamice koje kupujemo na ekološkim štandovima i plaćamo robu 3x skuplje, a sve za naše bebaće, jer ništa to nije manje tretirano nego što ostali proizvode. Bez brige i ja sam ostavila para u dućanima zdrave hrane za voće i povrće.
Reći će neki da je to zavist prodavača, možda i je kod nekih, ali vjerujte znam po mojoj mami koja uredno ponudi ono što je domaće kad ima a kad nema onda niti ne uvaljuje kupljenu robu pod domaću.
I da jabuke kod proizvođača koji se bave uzgojem na veliko su špricane jako puno puta jer ih inače ne bi niti imali za prodaju tj. ne bi im bilo isplativo. Mislim da je tako sa svime što se proizvodi na plantažama i plastenicima na veliko.
Ne znam da li sam prekršila kakvo pravilo (nadam se da nisam) i svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje pa sam tako ja iznjela svoja razmišljanja+saznanja.