Planiram sutra kupiti pekač (mislim da je Alpine) u Metrou i preko vikenda se malo igrati pa molim ako može koji provjereni recept za bijeli kruh i kukuruzni (miješani). Thanks! :mljac:
Printable View
Planiram sutra kupiti pekač (mislim da je Alpine) u Metrou i preko vikenda se malo igrati pa molim ako može koji provjereni recept za bijeli kruh i kukuruzni (miješani). Thanks! :mljac:
Upravo mi se peče neki neuspeli hleb...(Nešto sam eksperimentisala pa nije uspelo...),pa sad,pitanje za ,,Moulinex''-ovce....
Kako da prekinem program kad nešto tako krene naopako? Probala sam sa onim dugmićima;nijedno neće ni da čuje da unese promenu kad već počne mešenje.
Ne vredi ni da se isključi kabal iz zida.Opet kad ga uključiš,ono se vrati od tamo gde je stalo.
Pa sam sad ,,morala'' da dopečem onaj bezveznjikavi hleb da ne bi ostao nedovršen program za onaj naredni.
A? Je l' može to?
(Čitala sam da kod nekih modela je moguće vraćati programe na 2-3 koraka unazad ili po potrebi,ponoviti poslednja dva da bi se hlepčić dopekao...),ja ,kol'ko sam videla,kod ,,Moulinex''-a to ne može. :roll:
kad ga iščupaš iz struje mora proći barem sedam minuta - onda će prekinuti program, pa možeš nanovo namjestiti. unutar sedam minuta nastavlja s programomCitiraj:
KOSARA prvotno napisa
Aaaa, ,,sedam minuta'' a?
Hvala! ;) :P
a možeš i držati pritisnutu tipku "START" nekoliko sekundi - piše ti u uputama :mrgreen:
Samo ću se pohvaliti da sam za Sisvete radio lumbliju s kefirom i bila je mljac.
Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Pa piše sigurno....ali ja ih nemam! :roll:
(Nisam ih ni dobila uz aparat) :mrgreen:
evo ti ih tu
Dajte mi malo pomozite jer sam relativno nova u ovome. Sinoć sam pekla kruh, sad sam ga doručkovala i jaaako se mrvi.
Stavila sam 350g bijelog brašna i 250 kukuruznog. Možda je zbog tog kukuruznog?
Za svaki novi hleb treba ti malo eksperimentisanja;jedino ako neko drugi nije iznaš'o tačan razmer baš za tu kombinaciju sastojaka i baš za taj model mašine.
Kod mene,oni hlebovi po uputstvu su uvek tvrđi i mrve se al ja sam,bar za beli obični hleb,iznašla super receptić,a za ove ostale,tek tražim recept. :P
Imaš na nekoliko stranica prije dosta iskustava s kukuruznim brašnom.
Uglavnom nikome ne ispada dobro, osim ako se koristi posebno pripremljena mješavina kukuruznog brašna (Podravka).
Ima li netko viška lopaticu/mješalicu za moulinex OW2000?
Moja završila prije nekoliko dana u smeću, sa ostatcima hrane :cry:
Mogu li se negdje kupiti ?
Evo ti linkovi za neke recopise....Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
http://www.coolinarika.com/recept/kr...omacim-brasnom
http://www.coolinarika.com/recept/sk...-ljubavni-hleb
...al to su za ,,Moulinex''OW 5003,ne znam koliko su primenjivi za druge modele! :roll:
Ja od nedavno ne pečem kruh ako nije od kefira :mrgreen:
svi oduševljeni a najbolja je stvar ta da je sutradan još bolji :D
Davore :love:
ja stavim 100 g kukuruznog i 400 g bijelog. ispadne mekan, malo slatkast i ukusan.Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
Kukuruzno brašno ne sadrži gluten i zbog toga takvi kruhovi slabo vežu. "Normalan" kruh se dobije s do oko 25% kukuruznog brašna.
mješalicu možeš naručit preko servisa..nisi jedina kojoj se to desilo :D
I mene muči kukuruzni kruh. Danas je ispao prefin, ali se raspada već kod rezanja - omjer je bio 1/3 kukuruznog i 2/3 pšeničnog brašna.
mi skoro svaki dan pecemo i ja se preporodila :D
Zagubila sam garanciju i popis servisa, ali sam nasla nekog Pusic servis.Citiraj:
lipalila prvotno napisa
Nadam se da ima.
moji kruhovi se svi mrve, pogotovo drugi dan
radim bez masnoce i secera, mozda je do toga?
I moji, a radim s masnocom i scerom... Nije to... I mene to muci.
Treba da se malo poveća tečnost a smanji sve ostalo.
A sad koliko....treba da se malo provežba(zavisi od mašine i tipa recepata koji su uz nju dati) i pritom planira bar jedan neuspeo hleb! :roll:
Naravno,posle pečen i ohlađen 'lebac se zamotan u krpu i kesu drži u frižideru a vadi i seče po potrebi.
Tako meni se nešto malo mrvi dok se iseče a posle je elastičan i ,,drže'' se kriške. :)
Ja sam bila skeptična spram recepta u kojem u kruh ide jaje. No, ispalo je da mi je takav kruh najbolji:mekan, s rupicama, ne prevlažan, elastičan, a ne mrvi se ni treći dan. Omjer bijelog i integralnog brašna je 3:2.
Stavim i malo maslaca i šećera.
I doista, po ničemu u tijestu se ne kuži da je unutra zapravo cijelo jaje.
Mislim da je ono ključno baš za povezivanje, a vjerojatno i nešto bolji okus.
Ju-huuuu,pipl!! ;)
Evo vam još jedan recept za hleb. 8)
http://www.coolinarika.com/recept/ra...-mini-pekarice
I još jedan.
http://www.coolinarika.com/recept/ra...rice-ii-bez-sb
;) :tele:
Dosta mi je hitno, nisam bas nasla preko pretraznika (ali priznajem da se nisam ni pretrgla...) - pa molim lijepo:
ima li tko nekakav recept za kruh samo s pirovim brasnom??? moze biti i integralno, ali i bijelo, jer imam i bijelo pirovo brasno.
ja imam aparat SEVERIN 3982
U nedostatku nekog recepta, mislila sam primijeniti obicni recept za psenicno, samo izmijeniti brasno, ali boijm se da bi i omjer vode trebalo malo promijeniti, pa bi mi bilo lakse s provjerenim receptom.
Hvala unaprijed!
Zaboravila sam reci - znaci obavezno da je recept samo s pirovim brasnom, ili mozda i djelomicno kukuruznim i/ili razenim... ali NE psenica, heljda...
Nemam recept, ali da trebam napraviti takav kruh - napravila bih ga, po receptu za pšenično. Pa šta ispadne. Nakon toga bi bila malo pametnija. ;)
Probala sam za vikend - 220 ml vode, 1 velika zlica putra (ja margarina), 1 velika zlica secera, 1 zlicica soli, 90 gr psenicno brasno tip 55o (ja sam pir tip 630) i 210 gr integralno od pira, pola zlicice kvasca - kruh sam po sebi je ok po okusu, ali je gore malo cudnog oblika - sav ravan,,, ne znam jel' to radi male kolicine sastojaka ili je do brasna...
preskupo mi je bijelo pirovo brasno za samo isprobavati, a treba nam radi posebne prehrane...zato sam trazila ako netko ima recept...
jos jedno pitanje iskusnijima - ugl svi recepti za pekac imaju u sebi po zlicu secera. ja dok sam pravila u pecnici, nikada nisam stavljala secer i uvijek mi se dobro dizao kruh. secer je radi dizanja kvasca, zar ne? stavljate li i vi svi secer kada radite u pekacu - ili???
jer ja ne bi, a do sada sam se strogo drzala recepta, pa me zanimaju druga iskustva.
hvala
Možda je već bilo govora o tome, ali nemam vremena sve čitati pa molim preporuke za pekač, isključivo mi treba za bezglutenski kruh, jel bitno da ima bezglutenski program ili je bolje na nekom drugom programu peći?
Mislim da ti je sasvim svejedno. Biraj prema veličini ili nekom drugom kriteriju, a "program za bezglutenski kruh" ti ne bi trebao biti primarni cilj. U familiji imam primjer dobre stare Alaske u tu svrhu: sve 5.
buba 10 :
Tu ima više pitanja.Citiraj:
Probala sam za vikend - 220 ml vode, 1 velika zlica putra (ja margarina), 1 velika zlica secera, 1 zlicica soli, 90 gr psenicno brasno tip 55o (ja sam pir tip 630) i 210 gr integralno od pira, pola zlicice kvasca - kruh sam po sebi je ok po okusu, ali je gore malo cudnog oblika - sav ravan,,, ne znam jel' to radi male kolicine sastojaka ili je do brasna...
preskupo mi je bijelo pirovo brasno za samo isprobavati, a treba nam radi posebne prehrane...zato sam trazila ako netko ima recept...
jos jedno pitanje iskusnijima - ugl svi recepti za pekac imaju u sebi po zlicu secera. ja dok sam pravila u pecnici, nikada nisam stavljala secer i uvijek mi se dobro dizao kruh. secer je radi dizanja kvasca, zar ne? stavljate li i vi svi secer kada radite u pekacu - ili???
jer ja ne bi, a do sada sam se strogo drzala recepta, pa me zanimaju druga iskustva.
hvala
1. Šećer se dodaje radi prihrane kvasaca u slučajevima kad želimo ubrzati njihov rast ili u slučajevima kad dodajemo brašno koje ima manje škroba a više balasnih tvari. Ja šećer dodajem ali malu žlicu od čaja, a ne veliku.
2. Ravni oblik kruha je stoga što ti je tijesto počelo padati prije pečenja, odnosno fermentacija je bila u maximumu, a kad krene pečenje tijesto treba biti oko 70 % dignuto, ostalo dizanje postiže se tokom pečenja. Tebi je za vrijeme pečenja padao.Razlog: predugo vrijeme fermentacije, previše šećera, previše kvasca.
Nisam radila sa takvim brašnom, ne znam jeli to namjensko sa dodatkom glutena. Ako je to "obično" T-630 onda imaš previše vode. Ti imaš 73,3 % a uobičajeno dodavanje vode za standardne kruhove je oko cca 60 %. Sa većom količinom vode moraju biti jako dobra brašna( bogato kvalitetnim glutenom ) i to se onda rade proizvodi tipa ćabate ( 80 % vode)
mi već godinu dana pečemo kruh 1-2 tjedno i samo jedan propao jer je MM zaboravio stavit germu.
Inače se držimo recepata i svi budu prefini...jedemo ih nekad i 4. dan i budu super, kao da su svježi
Rađe nemojte, jer se plijesni prošire nakon cca. 3 dana. Kad vidiš "krzno" zelene boje na kruhu, to samo znači da je plijesan tamo bujala već dan prije, a zeleno na površini samo znači da je plijesan počela proizvoditi spore. Ukratko, kruh je OK do 3 dana. Više eventualno ako se nareže i osuši ili prepeče u dvopek.
vida, pekači kruha moulinex 0w5000, 0w5003, ow 6000 i tefal ow 4001 imaju posebi program za kruh bez glutena. Pretpostavljam da zbog svojstva takvog brašna bez glutena program radi malo drugaije, i malo duže mijesi tjesto te je zbog toga preporuka da se ti programi koriste za sparvaljanje takvog kruha. Ukoliko ga nemaš. vjerujem da možeš nešto i napraviti na bilo kakvom programu ali s bezglutenskim brašnom, nisam sigurna da će ispasti onakakv kakav ispada pri specijal programima za to ali neće biti ni loš, zanima me baš, isporbaj pa javi-)
U konzumu je akcija na moulinexov ow 3000-599,00 kn, ali nema bezglutenski program, ali ako je netko bacio oko na njega sad ja valjda povoljan jer isti u merkuru košta 929,00 kn
nemam nis pametno za napisat - samo podizem.
da lakse nadjem sutra.
kalimero, puno hvala - bas mi je ovakav nekakav odgovor trebao!!!Citiraj:
kalimero prvotno napisa
Danas sam stavila psenicni kruh - bez imalo secera (do sada sam stavjlala 1 veliku zlicu prema receptu), pa cu vidjeti kako ce ispasti...
Onda kada mi je ispao ravni kruh - bio je jaaako prozracan iznutra (s puno rupica od zraka). Pretpostavljam da je to povezano s ovim sto ti kazes, da se prebrzo previse digao???
Ali nisam shvatila - onda je preporuka da stavim manje secera, tj. kvasca u tu smjesu - ili manje vode???
Pir ima gluten - ne znam sto znaci ovo sto si ti napisala - "namjensko brasno sa dodatkom glutena" - da je jos extra dodani gluten??? Jer ovo brasno od pira ima glutena koliko ga vec ima u piru...
Pir je dinkel, odnosno mislim da se jos kaze i krupnik - to je kao neka preteca psenice ili tako nesto. Uglavnom, najslicnije je psenicnom brasnu (kad usporedis npr razeno, zobeno...)
Sto se tice glutena, ne znam kako se to gledala, ja sam mislila da imas glutenske i bezglutenske zitarice, a ove koje imaju gluten - imaju sve neki isti omjer. Iz ovoga sto ti pises, izgleda da bas i nije tako, tj. da su neke bogatije glutenom i da se moze gluten i "pojacati" dodavanjem - ili?
Mozes li i tome nesto napisati??
U svakom slucaju, malo sam se ohrabrila s eksperimentiranjem, kad sam vidjela da mi je i kruh od cistog razenog ispao dobar - po receptu koji je zapravo za psenicno brasno, a ja sam samo promijenila brasno uz isti omjer ostalih stvari. A od razenog brasna mi je bilo muka, jer je dosta nezgodno - barem kad ga koristis cisto, dugo mi je trebalo kad sam pekla u pecnici, da nekako pogodim omjer vode, pa zato i dugo nisam ni htjela pekac.
Unaprijed hvala - nije nista hitno, sad sam se vec malo ufurala u pekac, ali svejedno bi me zanimalo ovo sto sam gore pitala.
Davore,jel može recept?Citiraj:
Davor prvotno napisa