folate nisam radila,a homocistein je 10,to je u granicama normale..
Printable View
folate nisam radila,a homocistein je 10,to je u granicama normale..
Kiara, obavezno počni piti folacin - to je udarna doza folne. Homocistein 10 je na samom rubu ref.vrijednosti, trebao bi biti puno niži.
sad ću iskopirat tablicu
Za AMH se ne dobiva uputnica, ali trebam li svejedno neku uputu od liječnika da opravdam vađenje krvi u Vinogradskoj ili mogu samo doći u čekaonicu i reći što trebam?
Ne ide mi, pa prepisujem. Muškarce preskačem, pišem samo referentne vrijednosti za žene, vezano je uz dob:
20 – 29 godina: 7.8 ± 2.3
30 – 39 godina: 7.3 ± 1.4
40 – 49 godina: 8.0 ± 2.5
50 – 59 godina: 8.2 ± 1.8
60 – 69 godina: 10.3 ± 2.7
> 70 godina: 10.8 ± 3.4
Homocistein je tvar koju vaše tijelo koristi za izgradnju proteina i održavanje tkiva. Ali previše homocisteina može povećati rizik od moždanog udara, određenih bolesti srca, te bolesti krvnih žila ruku, nogu i stopala (periferna arterijska bolest).
Vaša razina homocisteina može pasti, ako dobijete dosta folne kiseline i vitamina B iz prehrane kroz zeleno lisnato povrće ili putem dodataka.
Jelena, ako samo vadiš AMH, onda ti ne treba nikakva povijest bolesti ili nešto slično s naputkom da trebaš tu pretragu.
zbog spominjanja AMH-koristim priliku da citiram samu sebe: Službeni odgovor je da AMH nije pretraga koju prizna HZZO, a VV i Split imaju neke druge izvore financiranja.Za one izvan ZG-citiram milivoja73: najjednostavnije je izvaditi krv u svom gradu i napraviti serum od nje... serum hpexpresom poslati u Vinogradsku (uz napomenu da stigne slijedeći dan do 10 sati) i uplatiti im obavezno preko poštanske uputnice (da odmah dobiju novce, 264,35kn) a potvrdu o uplati ubaciti u kovertu s krvi....
ovo je mž radila prije 15ak dana i stvar šljaka...čak su joj nalaz poslali na mail i kući original...
prije ove akcije najbolje nazvati Vinogradsku! 01/3787 163...
Mare, što bismo mi bez tebe :heart:
Jelena, http://forum.roda.hr/threads/51598-A...v-hormon/page3 - tu ti je tema o AMH :-)
folacin od 5 mg i andol pijem stalno...ne znam zašto homocistein po tome nije niži...
ne znam da li ti nalazi jesu za heparin ili ne,s obzirom da je PAI-I uredan.
kiara, ja imam MTHFR hetero i FII hetero pa mi je dr R odgovorio da će trebati fragmin (al do 12. tjedna-čega 12 tjedana?:lol:), a tvoj homo MTHFR je značajniji od moga (al provjeri jos s njim)
AB, sjećaš se kako smo se zezali s fragminom, značio je nešto drugo, a sad smo svi na fragminu:-)
Mare, meni nisu trebali ovi nalazi da bi znala da mi stvarno treba nešto za cirkulaciju :-)
:)
AB, hvala za link. NIkad me nije baš AMH zanimao pa nisam skužila, ali dr. Poljak misli da mora biti loš s obzirom na izgled mojih jajnika, a moja dobra reakcija na stimulaciju ga se nije dojmila...
Dr. Radončić ne misli da bih trebala vaditi AMH.
Čini mi se da sam kod svih dr.-a već bila :)
Jelena šta bi ja dala za dobru reakciju jajnika, ne kužim kakve veze ima izgled jajnika ako je reakcija dobra i dobre j.s. kod mene super slika a reakcija nikakva
Uglavnom zvala sam opet danas Rebro i konačno su nalazi gotovi nadam se da će mi ih poslati i da ću ih vidjeti drugi tjedan.
visibaba, pikamo koliko treba:heart:
Mia Lilly, vikki je odgovarala par postova gore jo1974 za antikardiolipinska protutijela, a dr R je baš odgovorio pred par dana na Zdravlje i život na tu temu.
Mia Lilly rekla bih da imas dovoljno indikacija za heparin.
Hvala vam na odgovorima.
Kad sam dobila uputnice nisam znala kud bi krenula. Pogledala sam cijelu temu prije par dana i malo mi je jasnije. I onda sam opet pogledala sve nalaze i naišla na APTV(s) test mješanja uz LAC. Rezultat mi je 27. A za LAC mi je rezultat 1,02. To sam skužila da je ok. Sad mi nije jasno da li je ovaj APTV(s)... ok.
Cure evo i mojih nalaza pa molim komentare:
FII protrombin G/G homozigot divljeg tipa
PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot
IgG 2,9 (neg:<10)
IgM 5,3 (neg:<7)
Akt.parc.tromboplast.vrijeme (APTV*) 1,1 (0,8-1,2)
Akt.parc.tromboplastvrijeme (APTV) 31 (23-32)
APC rezistencija (APCR) 1,08 (>0,86)
APTV(s) test miješanja uz LAC 29 (Izostanak korekcije produljenog APTV(s) u testu miješanja uz LA omjer >1,37 upućuje na prisutnost LAC)
Lupus antikoagulant (LAC) 1,07 (do 1,37)
Napomena: Rezultat koagulacijskog testa za APCR unutar referentnog intervala isključuje potrebu za molekularnom dijagnostikom faktor V Leiden mutacije
ovaj pai mi se čini kao indikacija za heparin, ali najbolje je da ti ovo šibneš radončiću pa da vidiš šta će on reći
već jesam:mrgreen: čekam odgovor
hvala Pinky
ja sam jučer podigla ostatak nalaza i kad sam otišla kod dr.transfuziologije njezin zakljućak je niskomolekilarni heparin 5 000ui,da nepišem sad referentne vrijednosti samo ću reči šta je iznad granica fibrinogen,protein C ,faktor VIII,keratenin,i ono u vezi zgrušavanja krvi zaboravila sam kako se zove ,ja sam sad završila sa svojim pretragama i sad treba riješiti termin postupka negdje a nezanm gdje :))
veceras mi kaze mpo-vac da su mi lupus antitijela lagano poviseni...za postupak cu vjerovatno ici na heparin..
ima li tko iskustva s tim?
spodobo (lol koji genijalan nick) ja sam na heparinu tj. fragminu od dana transfera pa izgleda do iza poroda. ali ne zbog lupusa već zbog granične trombofilije.
jo, vjerojatno je mislila na fragmin, ja sam na fragminu 5000 ui
o Boze koliko cura samo na tim inekcijama , pa jel ovo normalno ? mislim ok ako ce to pomoci ,ali svaka druga cura na heparinu !!!
ja svoje nalaze jos cekam .....
kad smo sve mutanti :lol:
cestitam pinky na dvije srecice :zaljubljen:
(btw, spodoba sam postala kad sam se pred pobacaj u ocaju hvatala za slamku..no nazalost je sve zavrsilo sa spontanim..)
ma pikanje je najmanje zlo ako je to rjesenje. :-)
trenutno uzimam ASS i zbog MTHFR-C677T homozigo..mada mi homozystein nije visok..
cekirat ce mi jos jednom taj lupus antitijela, ali bi svakako fektala heparin.heh
da, baš nevjerojatno, tko god je išao raditi testove bilo da ima problema za zatrudnjivanjem, spontanima....inim dobio je mutantske nalaze
kao što su jedno vrijeme svi imali povišene NK stanice, preklapanje u HLA tipizaciji
no, dobro - glavno je da je rezultat odličan, zaista je puno cura sa heparinom uspjela dobiti svoje smotuljke, na kraju krajeva i ja :zaljubljen::zaljubljen:
Gabi25 ja ti imam PAI-1 genotipizacija 5G/4G heterozigot i MTHFR-C677T homozigot a ostali nalazi su mi bili ok pa sam na fragminu 2500
gdje si ti radila pretrage? vidim da se u zadnje vrijeme često spominje "homozigot divljeg tipa", meni u nalazima to nije pisalo pa me interesira koja je razlika (ako je ima) između homozigota i homozigota divljeg tipa ?
Sve sam radila u Vinogradskoj. Jedino što me muči je što mi dr. R. nije zaokružio da napravim MTHFR a vidim da svi spominjete to i PAI u kombinaciji.
Ja stvarno ne znam razliku između homozigota i homozigota divljeg tipa, jedva sam jučer i prepisala taj nalaz, prekopala cijelu ovu temu i pola interneta i nisam ništa pametnija, čekam odgovor od doktora.
Samo da provjerim i pitam vas: ispravan nalaz za PAI-1 bi trebao biti 4G/5G, jel tako?
Ne, AB, uredan nalaz za PAI je 5G/5G, homozigotip divljeg tipa, što je uredan nalaz i terminologija Vinogradske za dominantne homozigote, a taj heterozigo koji si navela ima manji učinak od tvog homozigota 4G/4G.
Gabi25, već sam pisala na ovoj temi da je divlji tip uredan nalaz.
Gabi25, evo kopiram odgovor od dr R na nalaze slične tvojima:
Osim heterozigota za PAI, drugi nalazi su Vam uredni. E sad, PAI 4G/5G sam po sebi nije jak faktor, no ako postoji još barem jedan - onda može biti uzrok spontanog pobačaja.
Mare, hvala ti što mi otvaraš horizonte :-) :heart:
Gabi, mislim da bi trebala vidjeti i taj mthfr
Hvala mare:-)
Čudno mi je da mi to nije zaokružio a ako ću morati još jednom u onaj lab izludit ću:roll:
Ja sam dosad bila uvjerenja da homozigot nije dobar nalaz
meni na mojem nalazu MTHFR -a homozigot sa Rebra postoji čitavi opis na što može utjecati pa sam dosad mislila da je homozigot lošije od heterozigot
sad sam totalno zbunjena :zbunj:
nina, referentni genotip (uredan nalaz) za MTHFR je C/C (homozigot), moguća je mutacija jednog alela-heterozigot, a mutacija oba alela je T/T homozigot i to je to što ti imaš (može imati ozbiljnije posljedice od heterozigota).