Joj, to je fora!
Vidjela sam ih lani na koprivničkom placu, ali za sjeme ne znam. Vidi na Njuškalu, tamo znaju prodavati takve cvebe, ali obično nisu badava. Tražila sam sjeme dragoljuba, pa sam se iznenadila kak puno košta.
Printable View
Imam sjeme :mrgreen:
Treba mi netko tko je sadio, radi rasporeda u vrtu, prilicno je vec popunjen a ne zelim ih zeznuti pa me zanima pored cega da ih stavim.
Po mom iskustvu(2god) sam sijala dragoljub iz sjemena direkt na vrt i nista od njega. Probat cu drugi put kuci presadnice. Imas sjeme u novoj sjemenari na kvatricu.
Ove godine sam uzela presadnicu na kvatricu, koju sam stavila prije onih hladnoca...smrzo se skroz ali se i oporavio, tjera mlade listice. Jucer sam slucajno 1 iscupala :cupakosu: i vratila ga ali ne vjerujem da ce prezivjeti.
kolko skupo sjeme kineza?imaš li kakvu ogradu, u svakom slučaju ne pored graška
Kupila sam visoki dragoljub u sjemenarni za 4 kn. Posadila sam ga u tegle. Za sad ne niče.Ja zbog puževa dosta toga stavljam u tegle. Imam gradski vrt, ne povrtnjak, al svašta sa svime sparim. Npr. kruška, jagode, salata ili ruže, jagode, češnjak, pakujac, ljubičice, oko loze i kupine je luk, a između rotkvica... Kad pojedemo luk, mijenjaju ga paradajzi.
Nemam pojma jel skupo...samo znam da se teško nabavi. Ja sam dobila od svekrve koja je dobila od zene koja ih sadi. Nisam ih jos metnula. Znam da idu na visoko.
Nera i ja imam gradski :)
samo kaj Nera ima vrt na selu.
ja sam niski dragoljub prošle godine posadila, ne sijala u Krapini, i na groblju baš mi je bio lijep.
Ja sam u gradu, malom, pa ga zovem selo. Svaki mali grad je selo. :)
ma i ja svoj dio zovem selo ono u brdima, ali i ovo u dolu:mrgreen:
ali mislim da se Krisin gradski itekako razlikuje od tvog gradskog vrta, ak ništ drugo kod kris je bila livada decenijama, možda i stoljećima
Naše naselje niklo na nekadašnjem voćnjaku. :)
je to je velika razlika voćnjak ili nešto što nije bilo obrađivano, ali kakvo je da je uživajte u njemu
Dragoljub zna biti cudljiv, nice svakako.
Puževi se skrivaju di im je vlažno; pod kamen, ciglu, dasku, ispod biljaka, pobjegnu u zemlju... Redovno ih pronalazim uz i pod ciglom.
Moram pitati, koja je razlika između gradskog i seoskog vrta?
Danas cijeli dan pada kiša; mislim da cu sutra u prvi lov na puževe. Još samo da provjerim ima li pive u frižideru :mrgreen:.
Ma to je samo zezancija, kris je rekla da je njen vrtlarstvo kao inicijativa bandiceva
Napisala sam gradski :mrgreen:
Nemam pojma koja je razlika, osim u zemljistu/dostupnosti gnojiva... Zemlja je...uf. Oni koji su ulozili vise prve godine imali su velike lijepe plodove, meni su samo tikvice bile lijepe prve godine i cherry. Ove bi trebalo biti bolje. Ispada da vrtlarim da bih sacuvala ravno 5kn :lol: valjda ce ove godine i biti neke ekonomske racunice.
Ja sam se pomirila sa cinjenicom da nema ekonomske racunice i da je vjerojatno nikada nece niti biti, kad me je muz pitao koliko mi to kila paradajza moramo pojesti da bi vratili ono sto smo ulozili financijski (a tada je to bilo cca 2000kn) plus ulozeno u radnim satima.
Za sada sam izbrojila da smo ubrali salate i luka u vrijednosti 343 kn :-).
Al moja mama kaze da se takva nešpricana salata i takav ukusni luk nigdje ne mogu kupiti :lool:
Onda si taman na nuli sad hapy, je tak i moj uvijek grunta, a uvijek mu sve fino, ja za sad imam računicu, tj prošle godine baš i nisam, jer je voce bilo jako slabo, inače napravim pedeset tegla pekmeza, pa sam prošle godine nekaj morala u kupiti. I ove godine mi murva loše, nekaj se suši, tak da ću morat ipak je u jesen bolje složiti. A klinci je baš vole
Velika je razlika jel tu nekaj raslo ili samo služili ko precac do nečeg. Kad sam zadnji put bila u Krapinu pričala mi mamina vršnjakinja kak je dio gdi imaju vrt, cijeli park i gimnaziju, bila kuruza i deda gaj imal životinje tam, da vi znate kakva je tam crna zemlja i sipka, eto svakaj se cuje
Nema meni do doma uzgojenog. Koliko košta da košta! Tu se ne gleda isplativost, nego kvaliteta. :lol:
Da ne bi bilo da sam sve kupila sto mi treba za vrt, ovaj tjedan sam proslavila bogat urod salata u luka (:lol:) tako da sam si priustila dva luksuza narucila sam si online nož za pljevljenje, ovakav https://www.amazon.com/Wolf-Garten-G...ng+Knife+Ks-2K
i okopojasnu torbicu za vrtni alat ovakvu : https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_n...cket+Tool+Belt
Jel si i to ubacila u troškove?
Ja sam se ovu sezonu proslavila sa kupovinom sjemena i rasadom :škartoc:
od volim ljuto sjeme ljutih papričica cca 90kn, niti jedna sadnica mi nije uspjela. Neka gospođa s njuškala cca 60 kn, uspjelo jedno 20% sjemena.
Nakon toga bolje opremljena polj. apoteka (skužila sam da imaju skoro svih ljutih papričica kao na volim ljuto ali troduplo jeftinije), uglavnom od tamo ono što je i niklo nisam zaštitila pa je mraz ofurio.
Uglavnom, učim rasadu raditi. To je bio posao pokojne bake, ja sam gotovanski ovih par godina što imam bašću samo odlazila po sadnice.
No dobro, paradajz ću ove godine malo kupiti, malo ušićariti okolo. Nagodinu ću bolje, valjda.
Uglavnom, mislim da računicu imam. Ja ne gledam recimo najjeftiniju pasatu, gledam da je moj paradajz sos kvalitete kao onaj skuplji mutti ili kako već, ako ne i kvalitetnije jer niti je prskan niti su dodavani konzervansi u sos. Grašak i mahune što zamrznem za zimu je već poveća stavka, o batatima da ni ne pričam, za cca 60kn plus folija dobijem oko 20 kg batata.
Uglavnom, puno posla, ne malo novaca uloženo ali ono što dobijemo je ponekad neprocjenjivo.
Ovo mi je sedma sezona samostalnog vrtlarenja, nekako mi je ušlo pod kožu :)
Kosjenka ovako i ja. Jako slabi uspjeh imam u uzgoju iz sjemena.
Isto je to bio posao pokojne bake, a ja uglavnom baratam sa presadnicama :oops:
Ove godine mi izniknuo samo neven
Mrs Happy i ja volim lijep pribor, baš ti je super torbičica!
Uf, sramota na što mi liči vrt. Preskočila jednu košnju i sad je poprilično naraslo u 2 tj. Sve čekam da se posuši da ne ostanu tragovi kosilice, al niš od toga. Morat ću kositi jer se sprema u petak/sub nova kiša, pa opet u pon, uto. Trebam pljeviti cvijeće, vezati loniceru, posaditi ljetnice, rasadu... Da mi je 2-3 dana plaziti po vrtu!
Javite ako negdje vidite sadnice ljubicastog batata, onog koji ima ljubicasto meso.
Planiram zasaditi batate u vecem loncu pa bi ljubicaste i narancaste.
Thanks Saf. Sad jedva cekam da prestane kiša pa da se uputim sa svojom torbičicom prema povrtnjaku :-)
Ja sam jesenas pokupila sjeme nevena sto je moja mama bila zasadila i ovo rpoljece ga posijala i cini mi se da dobro raste. Isto tako i salata, cikla, raštika, grašaki dragoljub. Ali od mrkve ni M a od blitve ni B itd da sada ne nabrajam.
Niknuo mi mak i pun je biljnih ušiju. Isto i sa kamilicom i spinatom.Oko ušiju sve puno mrava. Oni jedu te uši?? Ima li lijeka? Primjetila sam da je i na lobodi (koju sam ostavila da raste jer mi je mama rekla da se moze kuhati poput blitve i spinata, pa sad imam lobode i ušiju po cjelom vrtu) ima jako puno a recimo na grašku koji raste odmah pored nisam vidjela.
E, sad, da li je to zato sto se uši još nisu proširile ili zato što vole lobodu/mak/kamilicu, pa se niti neće proširiti na ostale biljke?:?: I ima li uopce nekog načina da se uši unište a da ih se ne prska s nekom kupovnom kemijom?
Usi obozavaju lobodu i kamilicu, odnosno mravi koji uzgajaju usi. Neem-om se mozes rijestiti usiju. Dr google ce ti sve reci. Knjige o bio i eko uzgoju preporucuju sadnju kamilice i lobode bas u tu svrhu. I onda ih unistis skupa ss usima.
Ima ih i na bazgi, ja onda taj dio pretežno odrezem
Meni uši napadaju moje ruže, a isto ih ne želim prskati jer namjeravam raditi ružinu vodicu,pa ih fizički ogulim sa pupoljaka ili mlazom vode, ali to trajeee
Jučer zasadila šljivu i izniknula mi mrkva, tikva i lubenica, taman kad sam mislila da ništa od toga
I ja se nasmijah ko Marta. Ko bi reko da od šljive niču mrkva, tikva, lubenica... :lol:
mene sjetilo na onu Balaševićevu: tu da dugmad poseješ, opet bi nešto niklo :)
Meni je prvo uletilo "ja posijah repu, meni Friedrich Nietzsche".
Meni je solidno niklo svo to povrće koje se sije direkt u zemlju, imam problema sa uzgojem rasade.
Posadila sam cca 60 flanci paradajza, 30 raznih paprika. Srećom prijatelji imaju malo više znanja nego ja pa imaju te rasade za dijeliti, ok, imaju i plastenik.
Nisam još mahune. E da, kupili batat i to me čeka ovih dana...
a ja uzgajam potočnicu u pitaru, lijepo je nikla i super raste. Dospije li zaista do zdjele za salatu, umrijet ću od sreće, toga ovdje nema za kupit
MOŽDA TU NEKAJ NAĐETE http://www.klubgaia.com/si/vrtnarski...v-visokih-gred
Ajde neka sam vas nasmijala :lol:
Krivo sam se izrazila. Išla sam jučer saditi šljivu i slučajno na gredici, već davno otpisanoj vidim da su gore nabrojane povrtnice iznikle.
Šta bi bilo da sam išla saditi trešnju :mrgreen: