Ovi moji padaju jer idu i u srednju muzicku.
Govorim o djeci koja prolaze uglavnom s 5.
Printable View
Ovi moji padaju jer idu i u srednju muzicku.
Govorim o djeci koja prolaze uglavnom s 5.
a ovi moji su u sinhroniziranom plivanju i tekwandou
maloj malo fali do 5, dečko je 5, ali mala puno više trenira nek dečko, s time da vikendom i po 2x na dan izjutra i popodne, i ima česte odlaske na natjecanja, pripreme i slično ( recimo u zagrebu su zadnjih dana škole bila natjecanja, a ovih dana su natjecanja u Rijeci)
ja cu sad komentar "s placa"
al od ljudi iz struke (profesori, ne iz tih škola) sam čula u stilu
kao XV i V su jednako zahtjevne, obje traže jako puno rada i truda, ali je u XV nekako ležernija, opuštenija atmosfera, profesori su pristupačniji, a u V da je krut, kako kaže moj izvor "hitlerovski" odnos
samo prenosim, pošto kupila poto prodala
ima li netko neke novije informacije o Primjenjenoj? što god? imamo još dvije godine fore, ali dijete zapelo za nju pa da vidim što nas čeka
prijemni:mrgreen: , ove godine navodno stolica ( predkoju godinu su dopeljali stolicu iz HNK), dvije cure iz klinčeve generacije pikaraju na primjenjenu i grafičku, kad prođe možda se raspitam, ujedno cura iz zgrade koja je upisalagrafičku jaaako je zadovoljna
POkojna forumašica Racela je radila u petoj gimnaziji. Imala je i blog.
Koga zanima lako ga nađe
ajde zanima me taj blog, inače ja znam profu iz njemačkog iz V. bila mi je daaavno kolegica
U petoj je teži latinski, u petnestoj matematika.
Nema hilerovskog odnosa i nitko ne pada u nesvjest.
I ne treba učiti satima da bi se dobilo 5.
U svim pa i tim školama svako iole zainteresirano dijete uz prosječni angažman može postići zadovoljavajući uspjeh.
Kad bih ja napisala koliko je moja kći učila proteklu godinu i prošla s odličnim 4,8 prosjek- ne bi mi vjerovali.
Ali to nije tema.
A što se tiče izbora agencija za izlete nije točno da je tako svuda.
Mi u osnovnoj nismo glasali i javno birali agenciju i maturalac je bio živi užas.
U Miocu smo nas 150+ roditelja nakon prezentacije agencija glasali i sami, javno i potpuno transparentno odabrali agenciju.
Bila sam prisutna kod brojanja glasova i nije bilo muljanja.
I sa izletom smo i mi i djeca bili prezadovoljni.
Nama lokacija v. Odlicno pase. Jucer mu je najbolji frend s rukometa rekao da ce "krepat" tamo ako nastavi trenirat. T ima stav da nije dzabe s 5,0 prosao i da ide tamo i gotovo. Mioc mu je too much informatike, on je prirodnjak - matematika, fizika, kemija...
Primjenjena- ta stolica je valjda svake godine, znam bar tri primjera u zadnjih 10 godina i svi su crtali stolicu.
imaš pp
i ja sam čula o toj stolici, od ljudi koji su prije 10 godina i više završili primjenjenu hahaha
Stolicu je crtao i moj susjed koji će sad u treći razred.
Jako je sretan i zadovoljan u toj školi . Živi u đačkom domu .
Mi naseg guramo prema V-toj jer mu je blizu. Ka sam pak cula na placu i u tramvaju da su u njoj djaci katastrofa. A to tvrdi i mali.
Cura iz njegovog razreda zeli u primjenjenu, pa cu mozda imati kakvih informacija
sad ja opet s Marsa :roll:
koliko je zahtjevna informatika u XV?
moja ne ide na inficu, ne stigne
bi li imala problem s inf. ako bi, eventualno, išla u XV?
Kaźe moja kći:" u prvom razredu nimalo, a u ostalima je."
U prvom razredu rade word, excel, sve ispočetka.
Tako da nema problema ako nije išla na informatiku u osnovnoj.
Dosta razrednih kolega od moje kćeri isto nije išlo i nisu imali problema.
Od drugog razreda se radi programiranje.
Isto sve ispočetka.
Meni se ne čini nešto posebno zahtjevno, ali moji sinovi nisu mjerilo, kao ni ja. Probaj se snaći ovako - tu imaš gradivo informatike s vježbama za ponavljanje, pa pokaži kćeri da vidiš koliko zna. Iskreno, teško je znati teoriju bez udžbenika: http://www.os-prva-ck.skole.hr/infor..._5?news_id=286
Prijedlog: Kupi joj udžbenike informatike od 5. do 8. razreda (bolje ti je uzeti rabljene) da malo stekne dojam. Nažalost, ja ti to nemam jer su moji to vratili u školu.
Ono što je još korisno i nezamjenjivo, ne iz informatike nego za sve drugo - Office aplikacije. Ja sam to svoju djecu doma učila od malih nogu, tako da su znali koristiti PowerPoint još od vrtića, a kasnije je stigao word, excel i outlook. Tome možeš jednostavno doskočiti - kupiš ecdl (imaju to moji dečki, ali je za stare windows, još prije sedmice - davno sam to kupila).
Da ne trošiš lovu, evo tu imaš primjere: http://os-brace-radic-zg.skole.hr/razmjena/ecdl
Dobru zabavu!
* * *
Što se tiče XV gimnazije, imaš A smjer sa drugim stranim jezikom i sa manje informatike.
Dodatak: moji su koristili udžbenike Moj Portal (udžbenik + radna bilježnica), ali stariji je za natjecanja učio i iz još dva drugačija, ali nisam zapamtila naslove ni izdavače.
Iskreno, potpuno ti je svejedno, uzmi nešto ovdje na forumu na razmjeni udžbenika i baš te briga.
za V gimnaziju kažu da je baš štreberska - što god to značilo :mrgreen:
Pridružujem se tračevima: Ja čula da u mioc idu inženjerska djeca, a u petu gimnaziju doktorska djeca koja se spremaju na medicinu. To sam slušala onak, ofrlje dok još nisam bila direktno zainteresirana.
Sad su se stvari okrenule i imamo nešto vlastitog iskustva. Nakon što je sin proveo godinu dana u spomenutom miocu, zaključak je da je ovo urbani mit: u miocu s njim u školu idu djeca najrazličitijih roditeljskih profila, ali svi su dobri učenici. Ima ih nekoliko koji to guraju i paralelno sa srednjom glazbenom. Imam poznate (iz naše osnovne škole) koji su iz mioca uredno otišli na medicinu, nisu sve samo cure.
Što se pete gimnazije tiče, znam nešto manje jer nam je fizički dalje pa manje djece koju poznam ide tamo. Kći jedne poznanice je isto to završila, a mama joj nije ni inženjer ni liječnik nego sss - obrtnica. Znam jedno liječničko dijete i nešto inženjerskog podmlatka, ali to ima više veze s krugovima u kojima se JA krećem, nego sa samom školom. Kolegica kaže da je škola ok iako zahtjevna, puno zahtjevnija od osnovne škole. Profesori puno traže, ali i puno daju. Puno se drži i do discipline. Eto, to sam čula ove sezone. Ne pratim u detalje.
Što se "hitlerovskog" pristupa tiče, to je možda samo razlika između osnovne škole (gdje bi puno nas voljelo da ima više "hitlera" među osobljem jer to bi po svoj prilici riješilo vršnjačko nasilje) i to može biti samo dobro. Kad razmislim što je kolega rekao za Teh.školu Ruđera Boškovića (oba sina završila tu školu, jedan kasnije FER a drugi još studira na VTŠ) on se kune da su isto vrlo strogi i da ne dozvoljavaju divljanje kakvo nam je bilo poznato i mrsko u osnovnoj školi.
A sad, kakve će biti iduće generacije - to će znati samo oni koji se tamo upišu.
Eto, to ti je u skladu s mojim urbanim mitom, da je to škola u koju liječnici upisuju svoju djecu, da se ovi pripreme za studij medicine, he he he...
Još sam čula i da imaju brojne i šarolike projekte i društvena angažiranja (čitaj: škola za buduće političare, he he he...)
Ali u praksi, osobe koje poznajem iz pete su otišle na prehrambenu tehnologiju, fer, pmf i tako - razno...
Kako god bilo - svaka škola ima dobre i loše strane. Ne možeš unaprijed znati. Možemo se samo nadati da će djeca napraviti najbolji izbor i da će im nešto od tog srednjoškolskog gradiva ostati i u glavi. Što se tiče mojih srednjoškolskih dana, bome moram priznati da mi je to bilo jedno od ljepših razdoblja u životu (provincijski ekvivalent mioca) i nije mi bilo preteško, iako nisam baš nešto daroviti matematičar niti sam jako marljiva.
Ovo gore je bila šala, sin ziher nebu bil doktor
nije taj tip, ali voli jako kemiju
u duhu ovog Peterlininog, moj rođak, liječnik, žena stomatolog, oboje djece završili V
mala zavrsila stomatologiju, kao jedna od najboljih studentica, mali na medicini
al nismo baš u nekom kontaktu da ih pitam iskustva
inače, opet ću ponoviti već rečeno, Peterlin, da te nema trebalo bi te izmislili
imate krivo :mrgreen:
baš iz Mioca jako puno njih ode na medicinu, iz nekih razreda ima po 5-6 liječnika
iz MIoca dosta ljudi ode na medicinu, al sigurno manje neg iz V-te :)
Mioc isto ima smjerove - A smjer ima dva strana jezika i manje informatike, B smjer ima dodatna dva sata informatike umjesto izbornog njemačkog, a C mislim da ima više matematike, a informatike kao i A (ne znam nikoga iz C smjera, pa ne znam detalje). Moj sin je uzeo ovaj s dva strana jezika, da bi kasnije imao priliku nastaviti studij u njemački govorećim zemljama (tak je bilo zamišljeno, tko zna kaj mu još može pasti na pamet...a nije ni bitno).
Imam dojam da iz A smjera fakat dosta ljudi ide na medicinu, ali pitanje je koliko se objektivno može prosuditi ako znam 2-3 osobe...
Nije to bitno.
Svi ti smjerovi i u V i u XV gimnaziji dobro pripremaju učenike za državnu maturu i to je jedino bitno. Dalje su im sva vrata otvorena.
slažem se peterlin,
u svakom slučaju, ima i drugih odličnih gimnazija za one usmjerene na više društvene predmete ;)
Eh, da - moj sin kaže da je u miocu odlična atmosfera i zadovoljan je kako se profesori prema njima odnose, ali bilo je primjedbi na roditeljskom da neki imaju previše fakultetski pristup (pisala sam o tome).
Ljudi koje znam iz pete kunu se da je isto tako.
Ima izbora i za prirodnjake osim pete i petnaeste: prirodoslovna gimnazija u Prelogu - odlična (tamo se razredna kolegica starijeg sina preznojava, ali je zadovoljna). Ima i Tehnička gimnazija, ima hrpa općih... Sve je to "kako ti padne grah". I za četvrtu sam čula da je zahtjevna (jezična) ali ne znam detalje.
Hrpa klinaca iz naše osnovne škole je u Križanićevoj (razne škole) i kad bolje razmislim, nisam baš čula negativne komentare.
To govore i za Mioc.
Vjerovatno zato jer tamo svi imaju dobre ocjene.
Npr, u razredu od moje kćeri nitko nije prošao s 3, ima ih par vrlodobrih, ostalo sve odlikaši.
Na popravni ne ide nitko, to im je ko urbana legenda; čuli su za to, ali pojma nemaju kaj je to.
Dakle, ipak upis djece s najboljim prosjecima daje dobre rezultate.
I MIOC i peta gimnazija su i bile i ostale jako dobre škole, mislim da većina djece koja ih završi ima otvorene sve mogućnosti; i u 'moje' vrijeme je dosta ljudi iz MIOC-a išlo na medicinu, kao što sam na tadašnjem ETF-u znala i ljude iz pete gimnazije. Ali isto tako je bilo ljudi koji nisu položili prijemni na ETF-u iako su bili odlični đaci u MIOC-u. Tako da ima svega ;)
Ovak:
Moja kći ide u Mioc, B program i sprema se za medicinu.
Želja joj je transplatacijska kirurgija.
Vjerujem da će uspjeti.
A inače, ni suprug, ni ja nismo inženjeri, a ni doktori, zapravo, jako daleko od toga :-)
Kak bi netko prošao s 3 u MIOCu, ak su upisivali djecu samo s 5,0? Pa nije baš da ta djeca niš ne znaju.
Ono kaj je mene zabezeknulo je kaj mi je frendica rekla da u razredu njenog sina u MIOCu samo par djece nema instrukcije iz matematike. Ne znam o kojem smjeru se radi
U razredu od moje kćeri ima 32 djece, samo jedna djevojka je išla na instrukcije par sati.
Profesorica iz matematike je odlična, jako se trudi i svaki put kad nekome nešto nije jasno organizira dodatne satove.
Zaista ne vidim pored svega još potrebu za instrukcijama.