Mi smo imali po 6 sati, ali smo imali nastavu svaku drugu subotu, 4 ili 6 sati
Printable View
Pokušavam proučiti svih dvjesto stranica, pa pliz ako netko može napisati koje gimnazije u Zagrebu nude drugi strani jezik francuski, talijanski ili španjolski, odnosno da nije njemački.
Mogućnost nastavka učenja francuskog je dobrodošla, ali vidim da to nude samo 4. i 18. gimnazija.
Da li već kod zaključavanja liste na upisima djeca mogu vidjeti da upadaju i u željeni jezik ili kada su upali u školu ubacuju ih u razrede po tome koliko se djece prijavilo? Vidim da 10.gimnazija nudi različite jezike, ali piše i da ne mogu ispuniti sve želje učenika i da je preporuka da izaberu alternativni jezik. Ima li netko iskustvo da je napisao francuski, talijanski ili španjolski i da su ga ipak ubacili na njemački?
Također, koja je razlika u nastavi matematike u jezičnim i općim gimnazijama? Obzirom da je to glavni ispit na maturi čini mi se malo tri sata tjedno.
Razlike u matematici nema. Uče isto gradivo.
Ne znam za sve gimnazije poimence, ali opće gimnazije većinom nude veći izbor stranih jezika nego p-m gimnazije.
Znam sigurno da je u II. gimnaziji moguće uzeti početni španjolski, i da Prelog ima talijanski (iako nije opća gimnazija). Najbolje da razmotrite konkretne škole koje vas interesiraju.
Što se tiče matematike, opća gimnazija ima 4 sata samo u 1. i 2. razredu, u 3. i 4. razredu su 3 sata matematike tjedno. Jezične gimnazije imaju 3 sata matematike sve 4 godine.
Neke opće gimnazije nude dodatne satove matematike u 4. razredu kao pripremu za maturu.
Francuski ima Tituš (8. gimnazija) a španjolski Lucijanka.
VII. gimnazija kao drugi strani jezik ima talijanski, a od ove godine i francuski (uz njemački, početni i napredni)
X. gimnazija, kćer je sada 3. razred opće gimnazije, talijana za drugi strani jezik ima najviše
talijanski i etika
talijanski i vjeronauk
talijanski i miješano vjeronauk i etika
španjolski i miješano vjeronauk i etika
njemački (početni i napredni) i miješano vjeronauk i etika
francuski i miješano vjeronauk i etika
po razredima ih je bilo točno po 26 učenika pa pretpostavljam da netko ipak nije dobio što je htio...
u drugom razredu su umjesto nekog fakultativnog predmeta mogli izabrati treći strani jezik koji bi onda morali slušati i treći i četvrti razred
popis po razredima i pregled željenog drugog stranog jezika su saznali tek krajem 8 mjeseca neposredno prije početka nastave
Ovo za francuski i mene zanima: naša je škola jedna od onih par u Zg koji kao drugi jezik (a neki i prvi) imaju francuski, nema drugog izbora.
Ovogodišnja osmašica namjerava u neku od PM gimnazija pa bi, ako je moguće nastavila s francuskim, barem u obliku fakultativne nastave. Zna li netko gdje je to izvedivo (u smislu da se doista uci, jer u dosta slucajeva je naveden na stranici skole ali ako nema zainteresiranih, ne izvodi se nastava)?
Stariji je isao u opcu i takodjer je kao drugi jezik planirao nastaviti francuski međutim nije mogao, jer ga je kao drugi jezik u to doba imala samo jezicna gimnazija.
Nema neke konkretne škole koja ju interesira. Sigurno je gimnazija. Blizina je bitna, ali ne presudna i većina škola joj je na pristojnoj udaljenosti. Mislim da je eliminirala samo 12.i 13
kao jako daleke. Glavni uvjet je da joj ne uvale njemački.
Nastavljački francuski je poželjan, ok je i početni.
Gledala sam da li na jednom mjestu ima popis jezika koji se nude po školama. I po kojim kriterijima formiraju jezike koji će se učiti u razredu.
nema info kako dijele učenike, to nazoveš školu i pitaš
francuskog ima jako malo (gotovo nimalo) u nekoliko OŠ u Zagrebu i onda se ta djeca upišu u različite srednje tako da nema nastavljača .... eventualno bude početna grupa
u MIOC-u su jedva organizirali grupu, bili su online jednu godinu i dalje nisu mogli nastaviti nego samo ponovo upisati početni ... iako su meni rekli pri upisu da imaju francuski cijelo vrijeme i da se ne brinem... po tom pitanju više tetoše IB program jer tamo je lova i oni imaju francuski ...
Hm, da... to će joj baš biti žao jer ga je osim u školi, učila i 7 godina u Alijansi...
U blizini nam je jezicna gimnazija koja nudi francuski, ali za to ne zeli ni cut jer ima samo 3 h matematike...
Ajde ti pomiri sve zelje i pozdrave :roll:.
Strani jezici u MIOCu im nisu jaka strana, u tu školu se naprosto ne ide zbog stranog jezika, nego zbog drugih stvari.
Moj nije išao na njemački tamo jer ne bi stizao zbog pregustog rasporeda, da bi kasnije od kolega iz razreda čuo da na fakultativnom njemačkom "ništa ne rade". Sličan dojam bio je i za francuski.
Općenito, izbor stranih jezika u p-m gimnazijama je manji i toga treba biti svjestan već kod izbora škole. Opće, a pogotovo jezične gimnazije puno bolje stoje po tom pitanju, ali imaju manje matematike. Pomiriti oboje bez angažmana izvan škole čini mi se prilično zahtjevan zadatak.
Vidiš, moj je učio njemački na A smjeru (dva strana jezika) kao drugi strani jezik i bilo mu je jako teško, valjda najteži predmet u prvom srednje, ali on je imao rupe iz osnovne škole. Možda nije svejedno da li odabireš smjer s dva jezika ili neki drugi u kojem je njemački fakultativni predmet.
S druge strane, slažem se da MIOC nije škola koja ima težište na stranim jezicima. To im jednostavno nije prioritet.
Mislim da je u ovome stvar.
Ali, i taj smjer dva strana jezika nudi samo njemački kao drugi jezik, nema nastavljačkog francuskog ili nekog trećeg jezika. Koliko znam (ispravite me ako sam u krivu), u svim p-m gimnazijama u Zagrebu koje nude drugi strani jezik, taj jezik je njemački.
Moje dijete ne bira srednju zbog jezika, zaista je svejedno koji dobije, samo da nije njemački. To je više puta jasno naglasila. S te strane bi najjednostavnije bilo uzet matematičku jer onda može birati i smjer bez 2. stranog jezika. Ali nekako nije za PM gimnazije. Nešto se o Prelogu raspitivala ali na kraju nije stigla na otvorena vrata kad su bila. A oni imaju njemački ili talijanski pa isto ovisi kuda te ubace.
Nisam znala da opće imaju istu satnicu matematike kao i jezične zadnja dva razreda. 4 sata tjedno imaju sad u osnovnoj, 3 za gimnaziju mi izgleda malo. Pogotovo jer je to predmet na maturi.
III. (kušlanova) ima pocetni francuski i upisuje svake godine po 2 PM razreda.
opet pišem za X gimnaziju, moja je sada 3. razred opće i po pravilima bi trebali imati samo 3. sata matematike (prva dva razreda su imali po 4 sata tjedno)... ove godine su im stavili dodatnu matematiku 1 sat tjedno i rekli da su svi obavezni ići što mislim da je odlično upravo zbog mature
tako da, gdje ima volje ima i načina
Imam i ja jedno pitanje za X.gimnaziju (za frendicu).
Postoji li osim opće i PM razred u X. gimnaziji, koji ima onu grupu predmeta na eng? Ako da, koliko ima takvih razreda - opći smjer, a koliko PM smjer? Hvala.
po 2 razreda su na engleskom
https://deseta-gimnazija.hr/?page_id=253
Boxice,
jel dobro vidim?
Znači ukupno 4 razreda:
2 razreda opća i 2 razreda PM smjer.
Super, prenijet ću joj.
evo podataka od prošle godine, onda je još bila korona pa su stavljali sve na web
https://deseta-gimnazija.hr/?p=9772
dakle nije bilo francuza prošle godine, očito se mijenja svake godine
Hvalaaa
Puno hvala!
Nisam znala da je moguće u jednom razredu imat dva strana jezika, čini mi se da ipak poštuju dječje želje? Vidim da ovdje ima jako puno kombinatorike i da su različite varijante s jezicima i izbornim predmetima moguće. Želje ispunjavaju po bodovima na upisima ili nešto drugo? Oba smjera imaju prijemni ispit, jel tako?
Ona se pomirila da su male šanse za francuski u gimnaziji. Ne znam koliko osnovnih škola nudi francuski jezik da bi se našao dovoljan broj djece nastavljača. Nama su u školi rekli da djeca koja ga žele nastaviti najčešće upišu 4. ili 18.gimnaziju i još im vrijedi A2 na DELF ispitu za direktan upis, ali te škole ne gledamo. Dijelom zbog lokacije, dijelom zbog programa.
Sigurno se ne ispunjavaju želje prema tome koliko je tko imao bodova na upisu, već se gleda broj učenika zainteresiran za određeni strani jezik i njegov stupanj (početni/nastavljački), pa se razredi slažu prema tome. Vjerojatno se u obzir uzima i raspoloživa satnica profesora.
ne znam kako slažu razrede, E. je dobila što je htjela pa se nisam raspitivala dalje...
što se tiče prijemnih, ovdje su podaci za ovogodišnje upise što ne znači da će biti isto sljedeće godine
Moja je ove godine upisala Prelog, ona je htjela početni njemački ali nije bilo dovoljno zainteresiranih, pa je razred podjeljen na početni talijanski i nastavljački njemački.
U osnovnoj je francuski učila 8 godina, htjela je nastaviti, ali je primarno birala program i školu koja joj odgovara, a francuski nastavlja u Alijansi. Naravno da to znači dodatnu aktivnost nakon škole i ovisi o motiviranosti djeteta. Moja voli jezike, pa nek tjera dok će joj se dati.
Iz njene generacije je 4 ili 5 klinaca upisalo II gimnaziju i oni imaju nastavljački francuski.
Možda netko zna za V. gimnaziju, znam da imaju nastavljački francuski, ali ne znam u kojoj opciji
5. gimnazija nema francuski. Ni početni nit napredni.
Od jezika imaju samo nastavljački njemački.
Da sumiram:
Francuski ima 2.,3., 4., 7., 10., 16., 18. i Tituš. Iznenađujuće velik broj škola. Nastavljački ovisi o broju kandidata koji su ga učili i na to se ne može pouzdati.
Nailazim na oprečne informacije, a nigdje nisam našla službeno, smije li učenik upisati početni francuski ako ga je već učio u osnovnoj školi?
Za francuski ne znam, ali drugi se jezici po raznim gimnazijama sigurno mogu.
http://gimnazija-deveta-zg.skole.hr/skola/fakultativna
Ne znam jel to već od prvog ili 3.;4.
Ali profačice su odlične