Mislim da i I. gimnazija ima francuski.
Printable View
Mislim da i I. gimnazija ima francuski.
Do škole koja ju zanima tek treba doći. Ide nekim sistemom eliminacije.
Njoj je prijatelj, čija je sestra u petoj, reko da uopće nemaju mogućnost početnog jezika, nego smjer s dva jezika ima napredni njemački. Ostala dva su pojačana matematika ili pojačana informatika. Kaže da joj je to malo prežestoko, pogotovo ako ne upadne u smjer s informatikom.
Mislim da je kod njih u školi matematika osrednja i da ona sama vidi da bi joj moglo biti teško.
A ima li negdje na stranicama škole ta informacija? Stoji li ta informacija na upisima? Pokušali smo guglati neki pravilnik, ali to nigdje nije napisano i očito je do odluke škole. Usmenom predajom kruže priče ako nema dovoljno kandidata za napredni, da ne može upisati početni, nego dijete bira jezik koji nije učio.
Gdje se u aplikaciji na upisima pišu želje za jezikom? Ili se to bira kad su se već upisali?
Ja sam prekrižila jezične jer mi se činila premala satnica matematike dok nisam osvjestila da je tek neznatno veća od opće. Njima u školi dost pričaju o jezičnima.
Postovi o upisima u jezičnu su prebačeni na ovu temu i spojeni s ostalima? Vidim da se najviše piše o miocu, pa ne nailazim postove o upisima u jezičnu. Ako netko ima svježa iskustva, bila bih zahvalna. Čude me jako niski pragovi (71 bod?) Kakvi su klinci na inicijalnim ispitima, kakvi su na maturi?
Kakav je dvojezični program u 16.gimnaziji?
Recimo da upise skolu koja ima samo taj jezik kao drugi početni onda bi mogla ga ponovno upisati, no ako škola ima 2 pocetna onda će vjerojatno tu staviti dijete u neki drugi početni jezik. Bar sam tako čula. Moja ide na početni drugi jezik nije htjela nastaviti s ovim dosadašnjim (njemacki).
Što se jezičnih tiče- da imaju dosta niže bodove za upis od opcih. Mislim da je to super, ovaj 5.0 teror je neizdrživ. 71 bod znači par četvorki u sedmom i osmom ili neka trojka, u moje vrijeme (davno priznajem) su to bili odlični učenici koji su bez problema zavrsavali srednju i kasnije faks. Pogotovo sto ih mnoge pubertet uhvati, ne žele učiti, žele van, družiti se itd... kasnije se opet urazume (nadam se) :mrgreen:
Što se tiče mature - pogledaj ŠER.
Ima, ali, kao i u drugim školama, mogućnost upisa ovisi o broju zainteresiranih učenika i možda još nekim faktorima. Konkretno znam za jednu učenicu koja je htjela u I. uzeti nastavljački francuski, ali nije mogla jer je te godine bilo premalo zainteresiranih, pa je uzela početni njemački (za koji se uvijek nađe dovoljno učenika). Ne znam kako je iz godine u godinu.
Po onom što čujem i čitam, rekla bih da je za drugi strani jezik najjednostavnija situacija s njemačkim - većina općih gimnazija nudi početni njemački, p-m gimnazije većinom nastavljački, a za ostale jezike mogućnost nastavljanja učenja ovisi o trenutnoj situaciji te godine.
Isto tako mi se čini da jezične gimnazije imaju više mogućnosti kombinacija raznih stranih jezika (očekivano).
sve ove informacije potraži ovdje:
https://mzo.gov.hr/ser-skolski-e-rudnik-3419/3419
Nečeg sličnog se boji. Većina u osnovnim školama uči njemački za drugi strani jezik. Malo je osnovnih škola s francuskim, još manje s talijanskim. Ako gimnazija nudi samo njemački i talijanski (to je situacija s Prelogom) i ako većina neće htjet njemački nastavljački, a u početni ih neće moć stavit ta djeca imaju prioritet za talijanski razred. I onda ostatak mora njemački.
X se za sada čini s najviše izbora, a po rasporedu koji je bio linkan i navećim šansama za 2.strani jezik "sve osim njemačkog".
Oni na webu imaju raspored sati i zaista nude različite jezike. I različite kombinacije. Malo me zubunjue što u jednom razredu imaju i po tri jezika (npr 1c i 1e ima njemački, talijanski i francuski). Što onda uče jezike u malim grupama? Ako je tako, to je odlično.
Gledala sam im rezultate mature, nije baš matematika bajna. Pomalo me strah jer je njima i u osnovnoj osrednja, da baš ne kaže loša (trenutno imaju šestog profesora). S druge strane, koliko vidim fizika, kemija i biologija (tko bira) na maturi su ok.
Na zajedničkom sastanku u VII. ravnateljica je rekla sa su svi maturanti položili maturu i upisali željene fakultete.
Naš je samo nas obavijestio da ide u VII. i to je to.
Baš sam jučer bila na jednom ručku s jednim asistentom, završio je PMF, i kaže on meni, ove zagrebačke nabrijane gimnazije djecu ubiju u pojam tak da kad dođu na faks (ovdje smo razgovarali o matematici i instrukcijama) oni više nemaju volje nizašto.
Niti jedna srednja nije savršena.
A potpuno bez razloga.... jer da znaju njemački, razumjeli bi poruke našeg nacionalnog sustava ranog uzbunjivanja :mrgreen: https://www.index.hr/vijesti/clanak/...jesti_ostalo_d
Ja sam zgrožena ovim kaosom s jezicima. Neprihvatljivo mi je da ne možeš unaprijed odabrati školu i biti siguran da ćeš učiti neki jezik nego sve ovisi o sreći. Meni je žao što sam u srednjoj učila njemački jer je način učenja bio jako loš i osim što sam naučila puno gramatike ne znam reći ništa suvislo. Koliko sam vidjela kod moje djece u osnovnoj i dalje se njemački uči na isti način.
Talijanski sam učila samo jedan stupanj u školi stranih jezika i bolje se s njim snalazim nego s njemačkim. Jezik je pjevan, lakši i čini mi se manje opterećen gramatikom. Italija nam je isto blizu a Talijani uglavnom ne znaju pričati ništa osim talijanskog tako da svakako ima i koristi od njega.
Ja pak ne kužim kako vam to može biti toliko važno. Moja kći je u gimnaziji imala izborni njemački, početnički, nije naučila baš ništa a imala je uredno 5.
Ok, vjerojatno nije svuda isto, ali da bi mi izborni jezik ikad bio neki faktor kod odabira škole, stvarno ne bi.
Ovo bi bio i moj odgovor na tanjino pitanje, pisali smo o tome već negdje. Moj ga je u osnovnoj učio kao izborni predmet, ali je na kraju sedmog molio da ga ispišem, i iako mi je s jedne strane bilo glupo što prekida prije kraja, s druge sam ga razumjela.
A meni je pak u srednjoj prof njemačkog govorila kako sam odlična i da bih trebala studirati germanistiku, a danas znam kao i nina, kao papagaj izrecitirati aus, bei, mit, nach, seit von i zu, a i od sina sam naučila Mein Hut der hat drei Ecken :mrgreen:
A talijanski sam samouka i apsolutno se mogu snaći u svim sitaucijama na tom jeziku, za razliku od njemačkog :/
Loool, to je isto kao što smo mi par sati francuskog u srednjoj proveli pjevajući L'ete indien od Joe Dassina, i to se nekad nekima činilo kao gubitak vremena, ali danas je to sav francuski koji znam (i volim) :)
Ali to nema veze s njemačkim jezikom kao takvim, nego s kvalitetom nastave, za koju zaista ne možete unaprijed znati kakva će biti.
Njemački jezik ne ulazi tako lako u uho i u govor kao npr. engleski kojem smo svi, ne izloženi, nego preplavljeni, ili talijanski, koji je navodno gramatički lakši (kažem navodno jer ga nikad nisam učila pa ne mogu tvrditi). Ali s obzirom na njegovu raširenost u Europi, mislim da uopće nije loše imati makar nekakve osnove tog jezika.
Pitala sam odakle takav rezolutni otpor učenju njemačkog kod djeteta jer sam i sama imala takav otpor negdje u dobi od 10 godina. Samo, ja znam odakle to meni - ne zato što bih s 10 godina unaprijed znala da neću ništa naučiti, nego jer sam odrastala uz partizansku dječju književnost gdje su "Švabe" bili najgori mogući negativci (šifra: France Bevk, Anđelka Martić i slični autori :mrgreen:). I zato mi je njemački u toj dobi bio užasno odbojan i nisam htjela ni čuti da upišem fakultativni njemački koji se nudio u OŠ kao drugi jezik. Nisu me tjerali.
Pa sam ga dobila kao drugi jezik u gimnaziji, više nije bilo izbora hoćeš-nećeš, nego me tako zapalo. Učila sam ga u gimnaziji (vrlo loša nastava!) i kasnije samoinicijativno još tri godine u školi stranih jezika i nije mi žao. Znanje mi je u međuvremenu zakržljalo jer ga ne koristim (zbog sveprisutnog engleskog), ali da mi zatreba, snašla bih se bez problema (bilo je nekoliko situacija). I sama sebi sam smiješna kad se sjetim svojih "argumenata" protiv učenja njemačkog u osnovnoškolskoj dobi.
Sa sadašnje pozicije, zaista ne vidim zašto bi bilo toliko presudno učenje ili neučenje baš nekog određenog jezika u gimnaziji. U Hrvatskoj se općenito u kontinentalnim krajevima češće uči njemački, uz obalu talijanski, a drugih jezika ima, ali u manjoj mjeri i teško je naciljati baš neki određeni strani jezik na željenoj razini u odgovarajućoj srednjoj školi. Zato mislim da to ne bi trebao biti eliminacijski faktor, osim u situaciji kad se bira dvojezični program u jezičnoj gimnaziji.
Moje jedno dijete je učilo njemački cijelu osnovnu školu, prestalo je sad u srednjoj.
Drugo dijete talijanski u OŠ.
Meni osobno je njemački kad ga slušam jako ružan jezik :mrgreen: (oduvijek mi je takav bio). Govorim englski i francuski, a talijsnaki sma išla na 3 stupnja i mogu reć da mi ide dobro sa samo ta tri stupnja.
Al evo baš sam razmišljala neki dan da ću prvom prilikom kad krenu neki godišnji odmori, primit se učenja njemačkog preko Duolingo aplikacije, čisto da u DM-u ne trebam čitat sitna slova na etiketama nego da odmah vidim naziv na proizvodu hahaha
Od sad možete studirati hrvatski u Istanbulu, a turski reklamiraju ko najslađi i najlakši jezik!
Upravo to. U Zagrebu postoji preko 20 gimnazija, sve manje više nude isto. Ovdje sam naučila i da je program jezične i opće gotovo identičan; razlika od 1 sata matematike u prve dve godine i malo više sati stranih jezika.
Koja ja razlika između 2.i 7.gimnazije? Isti ulaz, drugi turnus?
Koja je razlika između Tituša i Gornjogradske, osim što Tituš ima prijemni ispit?
Koja je razlika između 9., 10. i 11.?
Neke imaju samo jutarnji turnus, ali i to je podložno promijeni.
Ponuda 2.stranog jezika, eventualno nekog fakultativnog.
Ima nekih udaljenijih koje ne gleda (tipa Lucijanka ili 12.), ali sve ove u nekom širem centru mogu doć u obzir.
Prirodno se nameće da kada već bira, izabrani jezik bude kriterij, iako ga nažalost ne možeš unaprijed odabrati i ne možeš čak niti znati hoće li baš taj jezik biti u ponudi i u godinu kada se upisuješ.
Počni. Ja sam na 251.danu njemačkog u Duolingu. Neki dan više učim, neki manje. Naučila sam stvarno puno. Govoriti jos baš i ne, ali zato razumijem u dm sve :) što procitam. Imala sam samo godinu dana učenja njemackog u školi.
Težak je. Teži i od talijanskog i od francuskog.
Cilj mi je da naučim toliko da mogu kupovati i naručivati u restoranu kad putujem po Austriji :)
Kvizorama,
Za 2.gimnaziju sam čula od jedne mame da jako malo idu na izlete i putuju. Eto nekome je i to bitno.
Odabir gimnazije bi ovisio prije svega o mogućnostima i željama djeteta.
Znači ako je dijete odličan učenik, voli i želi učiti odabrala bih one gimnazije (opće/jezične) koje su bolje po rezultatima mature odnosno traže najviše bodova za upis. To bi mi bio prvi kriterij.
Ako dijete ipak toliko ne grize i limitirano je svojim ocjenama, onda bi izbor automatski bio sužen.
Zapravo kad bolje razmislim dijete se treba izjasniti za početak jezična ili opća.
U jezičnima skoro neće biti dečki u razredu, u općima ipak bude. Možda je i to kriterij nekima.
Nastava u jednoj ili dvije smjene? Možda taj kriterij.
Udaljenost vam nije bitan faktor jer "pucate" na široki centar koji vam odgovara.
Čini mi se da si ipak malo zakomplicirala taj odabir gimnazije više nego što je potrebno.
Neka dijete ode na otvorena vrata škola, osjeti vibru, raspita se medju djecom.
Ne znam što bih ti rekla drugo.
Beti bravoo :klap:!
Kriteriji - program prije svega, sat matematike manje u jezičnoj nije uopće malo, nakupi se tu dobar broj sati kroz godinu. Isto tako, očekujem da je nastava jezika u jezičnoj 'jača' i zahtjevnija nego u općoj, pa bi mi bilo logično da jezičnu biraju djeca koju zanimaju i dobro im idu jezici. Broj bodova potrebnih za upis, rezultati škole na maturi, blizina škole, usmena predaja tj. reputacija škole ..
2. je boljaCitiraj:
Koja ja razlika između 2.i 7.gimnazije? Isti ulaz, drugi turnus?
Koja je razlika između Tituša i Gornjogradske, osim što Tituš ima prijemni ispit?
Koja je razlika između 9., 10. i 11.?
Tituš je bolji
Deseta je najbolja od nabrojanih
:mrgreen:
ajme kvizorama, koliko pitanja a tek je listopad
moj je savjet, smiriti se tamo do svibnja, vidjeti najprije koje dijete ima prosjek i otići na predstavljanje škola na Zrinjevac i onda još na dane otvorenih vrata
koja škola djetetu "sjedne", tamo nek se upiše
ovo je previše kompliciranja unaprijed a zec u šumi
nama je na otvorenim vratima isplivala škola koju uopće nismo ni razmatrali i dijete je zasad super zadovoljno :)
p.s. i pogledati koliko djetetu treba do koje škole, nije svejedno putuje li 20 ili 120 minuta do škole ;)
Gledeusvezi satnice matematike - većina škola nudi izbornu matematiku koja je dobrodošla svakom učeniku koji želi upisati neki tehnički studij ili pmf. Moj mlađi sin je na taj način u tehničkoj školi imao istu satnicu matematike kao stariji u matematičkoj gimnaziji, a imao je i malo bolji rezultat iz matematike na državnoj maturi (iako je to teško usporediti, nije ista generacija).
sad vidim da je Lili isto napisala :ghug:
u mnogim školama u 4. razredu organiziraju dodatno fakultativnu nastavu iz matematike (a znaju i hrvatski i engleski), tu su i pripreme
ja se ne bi zamarala ako dijete želi u opću ili jezičnu koja je to točno, neka vidi gdje joj se svidi i ako ima bodove - voila
Eh, nama sa sjevera Hr ta razina njemačkog jezika je obično stigla u okviru mamine i bakine kuhinje. Ne znam je li svima, ali meni svakako jest, a i mom mužu. Žao mi je samo što bolje ne znam i mađarski, ali znanje mi se svodi na brojeve i prostakluke :mrgreen: (ne da ih upotrijebim, nego da ih mogu prepoznati). Još davno, na jednoj svadbi čujem takav izraz i prasnem u smijeh, a kolega koji ga je upotrijebio pita - odakle si ti kad znaš što sam rekao???
S njemačkim nemamo tih problema. Za kupovinu i restorane je dovoljno, ali ne mogu reći da sam pismena na tom jeziku. Nisam ga učila u školi, ali kad sam pisala diplomski, literatura o dizalicama topline bila je dostupna samo na njemačkom (u vrijeme debelo prije mobitela i interneta). Snašla sam se, pojma nemam kako. Jest da sam čitala s ravnalom i rječnikom, ali išlo je. Kasnije, kad sam već počela raditi, prvom prilikom upisala sam njemački u Vodnikovoj i odgulila par ciklusa. Ono što mi fali je praksa. Trebali bi češće ići u to govorno područje.
Vama s obale vjerojatno je takva situacija s talijanskim. Ono što se koristi, to se i nauči.
Napisala sam da ocjene nisu problem.
Putovanje također jer na pješke 20-30 minuta ima velik broj škola, a škole izvan 30 minuta tramvajem ne gleda.
O reputaciji škole i usmenim predajama ne bih i po tome sigurno ne bih birala školu jer njenu osnovnu neki upisuju temeljem "reputacije" pa ispada da nije uvijek tako kako se priča.
Ne znam zašto mislite da ja kompliciram, dijete ima sasvim jasne kriterije što ne želi, pokušala sam se raspitati koje su mogućnosti. I koji su javno dostupni podaci.
Za sada sigurno znam da strani jezik ne može birati prije nego se upiše u školu - može samo znati koje jezike škola nudi. Dijete je tek nedavno osvjestilo da 2. strani jezik, plus latinski, nisu izborni, ko što je do sada u školi. Usmenim predajama je došla do podataka koji su i meni upitni, ali izgleda da je tako.
Saznala sam da je razlika jezične i opće gimnazije minimalna, ako gledamo u satnici matematike. Ostalo je manje bitno (učenje jezika nije problem, brzo uči, ima sluha). Korisna je informacija da neke opće imaju dodatan sat matematike u 3. i 4. razredu, to nisam znala. Ili se kroz razgovore među klincima to provuklo kao gotova informacija jer je nabrajajući satnicu zaključila da su jezične 3 sata, opće 4, matematičke od 5-7 sati.
Nisam razmišljala o omjeru cure dečki, niti sam ikad dijete čula da o tome priča. To mi se čini ok kriterij, ali je isto varijabilan i glupo se osloniti samo na to.
Jutarnja vs.popodnevna smjena nije presudna, najviše radi udaljenosti koja nije upitna.
Na otvorena vrata će ići kad suzi izbor, jer mi se čini nerealnim ići u 8 ili više škola. Sve što treba je suzit izbor.
Ja sam inače otvorena i za strukovne škole (i umjetničke), ako izabre podržat ću bez problema.
I još jedno pitanje oko profesionalne orijentacije.
Nama je školska liječnica spomenula tu mogućnost, ali više kao potrebu za djecu koja će tražiti dodatan bod odnosno preporuku za upis u određenu školu.
To sam priznajem sjedia na ušima jer nema potrebe za time. A sada razmišljam, mogu li ići i djeca koja ne znaju što bi, a imaju ocjene.
Tu sam naletila da su neki išli kod Tanje Sever. Nije upitno plaćanje, ne znam samo stignem li se naručit do kraja godine. ILi imate preporuku za nekog drugog.
Ja ne mislim da kompliciraš nego da izborni jezik nije baš neki kriterij za izbor škole, jer kao što i sama kažeš uopće nema garancije da će dobiti što želi + kvaliteta nastave je upitna.
ako ti dijete zna da želi gimnaziju, onda nema potrebe za profesionalnom orijentacijom...
mi smo na to išli jer moja E. jednostavno uopće nije imala pojima gdje bi i tamo su joj pomogli i usmjerili je
mi smo ovdje išli, napravili su joj kompletnu obradu, rješavala je hrpu različitih testova nekih 2-3 sata i odrađivala razgovor sa psihologom
ne sjećam se cijene, a što se tiče narudžbe, ja sam ih zvala u 12 mjesecu i dobili smo termin u veljači
bilo je i ranijih termina, međutim isti su se poklapali s nekih našim drugim aktivnostima
Kvizorama,
nakon svega napisanog ja bih rekla X. gimnazija.
I potpisujem Mimin zadnji post za jezike kao kriterij, upitno je koji će dobiti i kakva će biti nastava, pa bih taj kriterij maknula. Što bi ina33 rekla: kako joj padne grah.