Baš mi je žao, znam da se psihički trebaš pripremit i onda ništa. Dr. Palčić Vam nefrologica? Znam da je ona po novom u Heleni. Mi smo kod nje bili prvo u Klaićevoj. Nama odlična doktorica. Šta čete sada? Niste razmišljali o Heleni?
Printable View
Da dr. Palčić nam je bila. Sad ćemo vidjet kakav će bit nalaz mikcije, ako se refluks povuko onda ćemo ić u Klaićevu na kontrolu, a ako nalaz ne bude dobar, ćemo, koliko god nam bilo teško otić u Helenu. Malo me muče financije, jer smo se nakon 6 g. iscrpili i psihički i financijski jer smo se naplaćali privatnika (jer uz refluks je K. imala i fizijatrijskih i ortopedskih problema), ali zdravlje jena prvom mjestu, negdje drugdje ćemo stisnut.
Ma bit će sve dobro i više za vas nema kontrola :-)
Samo da vam svima posaljem ~~~~~~~~~ puno vibrica.
mi vise nemamo reflux,povukao se sa obadvije strane :-D
Nakon dvije godine, koje olaksanje, ne mogu vam opisati.
sweetmint SUPEEEER :)
sweetmint - to su tako lijepe vijesti!! super! vjerujem da je olakšanje! kissi
Maxi, nama je danas dr. ukinula profilaksu, i sada sam u panici. Rekla je da pijemo cranactin i probiotik ko do sada pa da probamo dal ide bez nifuretten. Na uzv cistografiji je pokazano da se povlaci refluks, do sad malac nije imao urinoinfecije (uz profilaksu). Molim te preporuku kome se mogu obratiti u vezi homeopatije, jer bi probala s njom.
Nakon godinu dana s refluksom, ja tek sad otkrijem ovu temu na forumu?! A koliko puta sam guglala...ah.
Nama sa 6 tj otkriven VUR 3-4.stupanj, jednostrano. Liječimo se (tj.pratimo) na Rebru. U siječnju ponavljamo MCUG, ima li tko iskustva s ultrazvučnom mikcijom?? U Heleni je 1500kn, zvala pitat.
Iza one koji su imali profilaksu nitrofurantoin; iskustva s probavnim nuspojavama??
Mi smo od rođenja na profilaksi, jer je malac već prenatalno imao uvećane pijelone. Sa 2 mj, su postavili dijagnozu obostrani refluks II st. i III/IV st. Radili smo ultrazvučnu cistografiju (mikciju). Sama po sebi pretraga je dosta traumatična za dijete, ali u Poliklinici Helena maksimalno se trude da olakšaju i nama roditeljima i dijeci.
U početku smo bili na cefalexinu i konstantno smo imali urinoinfekcije. Sada je već 16 mj. na nitrofurantoinu , nema nikakvih nuspojava, tako ni probavnih, jetrene probe su ok, i nema urinoinfekcije. Uz nifuretten pijemo i cranactyn sirup i vip probiotik.
Sada kad mu se stanje popravilo, dr. nas skinula s profilakse. Probat ćemo s fitoterapijom i homeopatijom.
-pisalica - mi smo radili uzv cistografiju u heleni. curka je imala 3 godine. mi smo ju zabavili snimkama sa moba i sve je prošlo Odlično, Odlično! ljudi su pravi profesionalci i jako ljubazni. je 1500 kn, ali smo si postavili ovakvu tezu: da se nešto na autu dogodi, bez razmišljanja bi dali te novce. tako smo i tu bez razmišljanja to odradili! isto u siječnju idemo opet na kontrolu!
isto smo bili na nitrofurantoinu, sve ok!
sada smo se skinuli s profilakse i umjesto cranactina smo joj uzeli d-manozzu!
Boga molimo za najbolje.
mikcija je rendgensko snimanje, to zraci...a svako zracenje je itekako stetno za dijete (ma stetno je za sve)...uzv cistografija ne zraci, mislim da bi to trebalo biti primarno.
traje oko 15 min., najgori je katater
sto se tice profilakse, nismo imali nikakvih problema kad smo je koristili. Prof je savjetovala da izbjegavamo mlijeko pola sata prije i poslije. Inace smo koristili probiotik Vip i cranactin, i pazili smo na njegov imunitet.
Sretno :)
Mi sljedeci tjedan idemo opet na uzv cistografiju, nadamo se da ce nalaz pokazati da nema vise refluksa. Malo me strah kako ce sve proci, prvu je odradio sa 3 mj i sve je proslo odlicno, nije se ni pomaknuo, kamoli plakao, a sad je ipak malo veci i kuzi da mu se nesto radi.
Na žalost,prijavljujemo se i mi u vaše društvo.D. je dva puta u mjesec dana(veljača) imala upalu bubrega,nalazi su bili katastrofa:masa leukocita,bakterije,eritrociti,proteini++...Nakon toga savjetuju odlazak nefrologu,mi biramo Helenu(doktori klimaju glavom-dobar izbor kažu).U Heleni obavimo cistografiju koja pokaže obostrani reflux,na jednom 2/3,na drugom 3 stepen.I evo,ona sad ima 11 mjeseci(za koji dan:)),na profilaksi je od tada:nifureten 10mg,kranaktin 1ml,biogaja kapi.Urin kontrolišemo kod nas u lab.,jer nismo iz ZG.Prije nekoliko dana smo radili jetrene probe,sve o.k.Borimo se sa pijenjem nifureten,plače kad me ugleda da nosim kašičicu,ali mora se...na svaku povišenu temperaturu umiremo od straha i trčimo u hitnu.Na kontrolu u Helenu idemo na proljeće,posle vjerovatno ponovo cistografija.I ja već brinem.D je imala 4 mjeseca kad je prvi put radila cistografiju.Samo je trpala ruke u usta i gledala ih sa zanimanjem,dok su oni obavili posao:).Stvarno je prošlo super.Nemam vremena da čitam,ali moraću ugrabiti,da vidim kako se vi borite i kako prolazite,koliko se refux povlači samostalno,i sve ostalo...
I da,Pisalico,kod D nisam primjetila nikakve probleme.Ona ima ponekad tvrdu stolicu,ponekad rijeđu,uglavnom je normalna,i mislim da nije vezano sa pijenjem nitrofurnatoina.
Evo da se i ja javim, u četvrtak napokon uspjeli obavit mikciju, i nalaz je: na slici se ne pokazuje ni aktivni ni pasivni VUR jupiiiiiiiiiiii. Evo sad još samo čekamo da nam u srijedu urolog potvrdi nalaz prema slici (jer oni ne vjeruju očitanju) i nema nikog sretnijeg od nas. Curka je ovaj put malo teže sve to podnijela, bilo joj je dosta teško, ali smo zbavili, bitno je da je deflux uspio. Želim i svima ostalima super nalaze.
Evo i urolog potvrdio da refluksa nema. Stvarno sam presretna. Za godinu dana moramo ponoviti mikciju (klasičnu ili uzv- učnu) i to je to. Jedino što se moramo ipak javit nefrologu s obzirom je dr. kod defluksa vidio trabekulirajući mjehur, pa me samo zanima jel tko zna koja je cijena samo pregleda u Heleni. Jer je naša dr. P. otišla tamo, a obzirom nas je ona vodila voljela bi da ona odluči što ćemo. Znači trebamo samo pregled, bez uzimanja urina i UZV.
samo kontrola je 200 kuna. uvijek se možeš s njima dogovoriti ako nešto želiš napraviti na uputnicu drugdje ako će trebat. meni to nikad nije bilo neugodno i fakat su ok oko toga
mi smo prije puno češće išli dok su klinci bili manji i tada smo imali osiguranje pa ništa nismo ni plačali. to je isto dobra opcija ali ne znam koja osiguranja sada imaju
Hvala zabrinuta, sad se nešto od pretraga može radit i kod njih na uputnicu, moram točno provjerit kaj (tak nam je rekao urolog, a i naša pedijatrica).
Mi danas privi dan bez profilakse. Samo smo na cranactynu i probioticima. Kupila sam trakice za urin i mogu reci nije mi bas svejedno. Urin bi trebala provjeravat tjedno, al koliko se znam mislim da će to biti vise 3x tjedno
To mi je i bitno jer se trabekulirajući mjehur može potvrdit samo na urodinamici. Kad smo radili prvi puta urodinamiku bila je u širim granicama normale, dr. P. je rekla da će o potrebi urodinamike odučivat nakon mikcije, tak da je urodinamika zapravo i jedina pretraga koju bi trebali radit.
Ma znam kakva je mikcija pretraga, radili smo ju kad je sa 6tj završio na Rebru, tak da nisam sretna što ćemo ju opet radit, al nema izbora...ono što me zanimalo u vezi uzv mikcije; jednako je precizna pretraga kao rendgen? Nešto sam načula da je rendgen kao nešto precizniji...? Pitat ću još dr na sljedećoj kontroli. A jest puno 1500kn, al bolje to nego opet zračenje, naravno! A njega je nemoguće zabavit nečim drugim kad se nešto novo događa, a sad je veći i zna (donekle) da je to njegov pišo, pa me malo strah tog katetera, no preživit ćemo i to...a iako se sve to mora napravit, opet si mislim da će možda bit osoblje bolje u Heleni, iako je na Rebru prvi put prošlo prilično ok.
A za probavne tegobe idemo gastroenterologu, mislim da nemaju veze s nitrofurantoinom, al htjedoh provjerit ako neko ima iskustva.
Znam da kirurzi ne priznaju ultrazvučnu mikciju već se mora raditi rengenska prije i poslije eventualne operacije. I na stranicama Poliklinike Helena pise da nije toliko precizna http://www.poliklinika-helena.hr/tem...teralni-reflux al ako je već refluks dijagnosticiran mislim da je odlična za pračenje stanja djeteta budući ne zrači.Šta se tiče cijene, dosta je, ali opet radi se jednom godišnje i za zdravlje djeteta dali bi sve. Pisalica dal imate kakvo privatno osiguranje?
Mi smo bili prije tjedan dana kod dr. Bahtijarevića u Klaićevoj na kontroli, on je kirurg - urolog, i radio je Katji deflux i u vezi klasične mikcije i UZV je rekao slijedeće:
Da oni klasičnu mikciju traže samo za postavljanje dijagnoze, dakle tada je potrebna RTG mikcija, a za sve kasnije je dovoljna UZV.
Dapače, rekao je da oni kod RTG mikcije uhvate samo stotinke sekundi (znači 2 slike - kod punog mjehura i kod pišanja), a da UZV mikcija pokazuje cijeli proces (ako ju rade stručne i iskusne osobe što Helena svakako je) koji traje cca 20-ak minuta, i da je to razlog zašto je UZV uz to što nema opasnog zračenja i bolja od RTG.
Nekada se tražila i RTG mikcija kao potvrda da refluxa više nema - a rekao je da je sada i za završetak dovoljna UZV.:heart:
Moja curica je imala neku crijevnu virozu,povraćala je i imala proliv.Profilaxu je nekoliko večeri povratila.Jednu noć sam joj dala tek u 5 ujutro(nakon što ju je povratila),drugi put je povratila 10-tak minuta nakon pijenja profilaxe,pa joj nisam ni dala,jednom sam pokušala 10-tak minuta nakon povraćanja,pa je ponovo povratila...Borba...
I inače,ako je jako umorna,ili šta ja znam,ona zna povratiti profilaksu.Nije ni čudo kad je toliko gadna:(.Dešava li se to i vama i kako postupate?Počela sam joj kapati nekoliko kapi kranaktina u kašičicu i sokić,pa u tome razmutiti profilaksu.On je jako sladak ,pa možda više ublaži gorčinu...ne znam ni sama...
Kad je bio manji profilaksu sam mu razmutila u malo soka od mrkve, jedino je to u početku prolazilo. Poslije sam u vrlo malo vode (1 ml) i spricom direkt u ždrijelo. Nikad nije povračao
Baš mi je danas dan bezveze...Od jutros joj promjenila 4 vrećice za urin(držim ih oko pola sata,pa mjenjam), a na kraju se popiškila kraj vrećice jer se vrećica odlijepila:evil:.Došlo mi je da plačem,4 sata se borim sa njom da se ne vrti puno,vodi je tamo-vodi je vamo,ništa drugo nisam uradila(a hrpa posla me čeka),sve uzalud,sutra ponovo sve isto:-(.
Moram se pohvalit da sam bolja od tebe... ja isto danas uzimala urin i uspijela iz 3 puta :-D ! Al drzim cca 45 min. S tim da misli da je ipak meni lakse jer imam sina.
Odma jedno pitanje za mame koje su koristile urin trakice. Kako ste ih koristile? Kud ste stavljale mokraću? Stvar je u tome da se mali dosta malo popisa ili se dio mokrace izlije u pelenu pa kad stavis u casicu to je jedva nesto malo na dnu a trakice su dosta duge cca 7-8 cm. Kupila danas epruvetu, ali ni u njoj mi nije dosta urina. HELP!!!!
Samo da sve pozdravim. Nova sam na forumu. Ne znam još da li imamo reflulks ali tek sam sada shvatila da je to VUR kao u naslovu teme
pa da se zahvalim je sam puno naučila čitajući vaše postove! Zovem sutra Helenu za UZV cistografiju!
Pozdrav,evo i mi smo novi ovdje,sa 3 i po mjeseca nam je otkriven obostrani reflux L 2 = D 3,sad imamo 5 mj.mi uzmamo cefixim,cranactin i probiotik....kakva su vam iskustva sa cefiximom,nus pojave,jetreni nalazi..Doktorica nam je preporučila da damo zahtjev za pojačanu njegu odnosno produženje dopusta nakon god.dana,kakva su vaša iskustva,hvala
Romina, mi imali gotovo identičan slučaj. L-2, D-3/4 stupanj. Cefixin nam bas nije pomogao pa smo presli na nifuretten.
Sad na kontroli nakon godinu dana, nalazi puno puno bolji, lijevo nemamo refluks a desno se dosta smanjio. Da se pohvalim danas smo mjesec dana bez profilakse i urin je cist!!!!!
Sta se tiče produženja dobili smo do 3 godine i onda opet komisija. Tražila sam preporuku od svih doktora kod kojih smo isli i to sam priložila uz nalaze.
Sretno
Mi danas obavili uzv cistografiju u Heleni i refluksa vise nema!!
Nema vise profilakse, niti mjesecnih urinokultura.
Nego, uvjerava me poznanica,lijecnica,da u Klajcevoj vec godinama rade uzv cistografiju. Ja bas nigdje nisam naislana taj podatak. Znate nesto o tome?
Super, baš mi je drago zbog vas :-D. Koliko vam godina trebalo da se povuče do kraja?
Šta se tiče ultrazvučne cistografije, koliko znam ima je samo privatno u Heleni i Urocentru. Po bolnicama ima klasična rengenska mikcija
Ani4 u Klaićevoj sigurno nema UZV cistografije, ja sam baš prije mjesec dana o tome pričala sa dr. Bahtijarevićem i rekao je da oni to ne rade jer je kontrast preskup, i to im HZZO ne pokriva.
Prosle godine u 8. mjesecu smo bili prvi puta i onda su mu dali dijagnozu. I odmah su nam rekli da ce se do sljedece kontrole sigurno povuci, a tako je i bilo.
Ovo za uzv i Helenu sam i ja cula, kad smo trebali prvi puta ici dosta smo se raspitivali. Zato me i zacudilo to sto poznanica tvrdi da sigurno ima. Mora biti da je nesto pobrkala.
ajme to su tako lijepe vijesti! ajde neka pozitiva! e sada ja imam pitanje, a koliki je stupanj imao? i koliko godina ima? oprosti ako gnjavim pitanjima, ali sada mi se ne ide unatrag tražiti.
hvala, kissi