daj mi primjerCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Printable View
daj mi primjerCitiraj:
Zorana prvotno napisa
ne kažem da to ga nema :mrgreen: nego ne pada mi napamet sad ništa
Meni je jako drago sto sam na ovom topiku imala prilike procitati misljenja nekih vjernika o tome da je dobrota (a s tim usko povezujem i moral) covjekova unutarnja vrijednost, a ne produkt pripadnosti (iskrene ili neiskrene, svejedno) nekoj vjerskoj zajednici (AdioMare, molim te ispravi me ako sam pogresno shvatila tvoj odgovor Ivarici, prije puno stranica), a isto tako da je i vjernicima motivacija za moral i dobrotu intrinzicka, a ne (samo) udovoljavanje Bozjoj volji (Zrinka). Necu nikad tvrditi da je institucionalizacija vjere u povijesti covjecanstva izrodila vise zla nego dobra, poput npr. MMa :roll: (kojeg, moram reci i to, nikad u zivotu nisam cula da je rekao jednu jedinu losu rijec o ijednom vjerniku, a pogotovo ne na racun njegovih vjerskih uvjerenja). S druge strane, ne vidim niti jedan jedini dokaz da je vjera garancija morala, bilo na razini sustava, bilo na individulanoj razini. Na individulanoj razini, cak sam sklonija vjerovati da moralni ljudi postaju iskreni vjernici, a ne obrnuto.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Sto se tice primjera raskoraka izmedu drzavnih zakona i vjerskog kodeksa, pa mislim da ih ima vise, na pamet mi prvo pada pravo na abortus, pravo na eutanaziju (u nekim drzavama), odnos prema homoseksulanosti, neke sfere biloskih znanosti...
Što se tiče odnosa zakona i vjere, sve je rečeno već u Evanđelju: "Dajte caru carevo, a Bogu Božje." (Mt, 22, 15; Mk 12, 13-17; Lk, 20, 20). Vjernici su dužni poštivati zakon. Zločin/prekršaj i grijeh nisu isto.
Rubne situacije u odnosu zakona i morala tiču se svih ljudi, ne samo vjernika. Ako postoji situacija u kojoj bi zakon mogao doći u sukob s elementarnim moralnim kodeksom tu stupamo na područje savjesti, svi mi. Zakoni su ljudsko djelo i mogu biti promašeni i činiti zlo: samo jedan primjer: treba li čovjek poštivati rasne zakone?
Naravno da vjernici nisu pretplaćeni na moral. On je vrlo važan dio vjerskog nauka, ali to ne znači nikakvo jamstvo kad se radi o pojedincu. Mi vjernici smo ljudi sa svim slabostima i grijesima, kao i nevjernici.
Još bih dodala da nije svaki stav Crkve nužno i stav vjernika - naša vjera je ono što je sadržano u Vjerovanju, to je ono što mi prihvaćamo i vjerujemo, a bilo koji stav Crkve ili crkvenih osoba propitujemo po vlastitoj savjesti. Dapače, mi smo kao vjernici i dužni slobodno, po svojoj savjesti odlučivati i birati u svakoj pojedinoj situaciji birati.
Hvala Zdenka, svida mi se kako si to pojasnila i slazem se sa svime :love:
pa to sam i rekla :) istinski vjernik je moralan (ne ulazeći u filozofsku raspravu onoga što je bilo prije), prividnom vjerniku je svejedno za moral. prema tome, može se općenito reći da vjera nije garancija nizašto, ali ja smatram da, prije nego što to kažemo, odredimo što je to vjera i tko je istinski vjernik. da bi mogli zaključiti je li im se može pripisati moralnost ili ne (nebitno prije ili poslije).Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Sladjanaf, ne kuzim bas to s definiranjem istinskog vjernika :? . Ako ces kao istinskog vjernika odrediti nekog tko je moralan, onda je sasvim jasno da ces iz toga izvuci zakljucak da je istinska vjera garancija moralnosti. Kako god, moja je poanta bila da moralnost (ili bolje reci moralno ponasanje u odredenoj situaciji) ne ovisi o vjerskom statusu (vjernik / onaj kojeg ti zoves sarlatan / agnostik / ateista).
pa naravno da ne ovisi o vjerskom statusu, otkud sad to? gdje sam ja rekla da agnostik/ateist nije moralan??? ja sam pričala o vjernicima, jer je ovo nazovi tema o tome.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
ako je netko istinski vjernik, onda živi po normama i kodeksima svoje pripadajuće religije a one su moralne, pa tako je i vjernik moralan. ako se zove vjernikom, a ne pridržava se moralnih normi svoje religije/vjere, onda nije moralan.
a moralne norme su u svojoj biti iste u svim religijama - činiti dobro, a ne zlo, pomagati bližnjem, ne povrijediti, ne ubiti, ne ukrasti.
dakle, pričala sam isključivo o vjernicima, jer se i poteglo pitanje isključivo o vjernicima.
ali obećajem, neću više.
A je li on onda uopće vjernik?Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Naravno, zanima me što ti misliš: ne Crkva ili bilo tko iz institucija.
a gdje sam ja rekla da si ti to rekla? samo sam prosirila listu, da bih pojasnila svoj stav da je moral odvojena i hijerarhijski visa kategorija od vjere (seciranje vjernika me u principu ne zanima, pa moguce da sam promasila temu).Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
nekako mi ne odgovara tvoj nacin komunikacije, pa cu zadrzati pravo da izadem iz ovog dijela rasprave.
VRACAM NAS NA TEMU
jeste li citale danasnji jutarnji, ZBRINUT ce djecu koja ne idu na vjeronauk na nacin da ce biti obavezni ici na predmet RELIGIJSKA KULTURA
zasto bi dijete mene ateistice bilo obavezno ici na taj predmet, a ne i dijete ostalih roditelja?
zasto bi uopce moje dijete bilo obavezno ici na taj predmet?
zasto nisu uveli neki predmet kulture divilnog drustva, odgoja za odgovorne gradjane, a ne religijske kulture?
Ja sam sva naježena. Ono kako se opravdava nužnost tog predmeta:
[quote]Religijske kulture je alternativni predmet vjeronauku i omogu
javna rasprava je do kraja prosinca
tu je dostupan kurikulumCitiraj:
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=8792&sec=1933
prije je ministarstvo otvaralo forum za ovakve rasprave, sad izgleda samo mailom
u soku sam
Zato što niti jednoj vlasti nije u interesu "stvaranje neposlušnika" i ja sam u šoku još od ranog jutra.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
a mene zanima tko bi trebali biti predavači tog predmeta - profesori čega? teologije? :x
Moram priznati da me je, kao osobu ko ja posta na MC-inom topicu o ateizmu, ipak pomalo iznenadila ovakva burna reakcija na eventualno uvođenje religijske kulture...
Pa nije li poznavanje religija dio opće kulture? Možda mi je promaklo da se tu misli indoktrinirati u nekom smjeru, ali mi se to ipak ne čini tako zamišljeno...
Osim toga, nema li i neka pamaetna izreka o tome da treba poznavati svojeg neprijatelja kao i samoga sebe? :mrgreen:
sto onda nisu uveli predmet opca kultura?
Saće tebi Zorana sve objasniti, malo strpljenja, molim. :mrgreen:Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
:lol:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
nasmijalo me ovo BURNA REAKCIJA
na kojem topiku?
upravo takoCitiraj:
ivarica prvotno napisa
zašto protuteža vjeronauku, tko kaže da je trebamo?
xCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Zato što je to kao neka alternativa na koju su obavezni ići svi oni koji ne pohađaju vjeronauk.Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
zasto onda samo djeca koja ne idu na nijedan vjeronauk moraju u skoli uciti taj dio opce kulture?
i što je to očiti primjer da nas 'oće nekako preveslati i vratiti u okrilje... bilo kakve religije.Citiraj:
yaya prvotno napisa
nije da imam išta protiv opće religijske kulture, al na ovaj način, pa oni stvarno misle da smo mi blesavi. :?
Za divno cudo, ovaj put nije Zorana morala objasniti. Bolje traljavi, kvazi deklarator nego nikakav. :mrgreen:
Tocnije - bas taj dio opce kulture (osim ako zaboravimo onu opasku o upoznavanju neprijatelja :lol: )Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Netko tko ce poslusno dijeliti lose ocjene, pa ce na kraju i mali ateisti zavrsiti na vjeronaukuCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
AdioMare, jesam nadmasila Zoranu, ha, ha? :trep: :lol: :*
Nesto se usutili vjernici. Ali, nema veze, tu je ivarica da ih (bilo kojim) oruzjem brani. :P
ajde otvori topik o judi ivarici ali nemoj ovo povlaciti na dvije (zasad) teme
Ne boj se, Ivka, ne bi u tom slučaju vjernici nikom poniknuli... :mrgreen:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Kanga, nadmašiti Zoranu? :mrgreen:
Zoki, :*
Ivarice, to je bio glupi pokusaj sale. Nije toliko vrijedno otvaranja nove teme. :) Primijetila sam vec puno puta po forumu te neke lancane reakcije po temama i selektivno reagiranje. Da je takav komentar napisala neka frendica, sumnjam da bi tako reagirala. Ali, ok, selim na neke benigne teme, nema potrebe da se vise opterecujem ovakvim stvarima. Uzivajte u medjusobnoj toleranciji. :love:
ako je bio pokusaj sale, onda se ispricavam sto ga nisam shvatila
i da, vidis, ja mislim da bi vecina forumasica u nekoj anketi rekla da si ti meni "frendica" :mrgreen:
Moguce. :saint:
[quote]Religijske kulture je alternativni predmet vjeronauku i omogu
I jel mi moze netko objasniti sto je to religijski fenomen?
ja se malo salila s ovim
a sad mi prijatelj koji radi u srednjoj skoli kaze da se nemam cemu smijati, da situacija u srednjim skolama vrlo nalikuje mom opisu: daklem, vjeronauk ili etika? pa odaberi onaj predmet na kojem profesor ne zjb previse i k tome dijeli samo petice :/Citiraj:
Kanga prvotno napisa
i ja sam se pitala kako da protumacim to "S obzirom na religije i religijske fenomene..." :? . zvuci kao da se podrazumijeva da bi citatelj valjda trebao znati na sto se tocno misli. a nama nejasno. uzas. a da smo pohadali Religijske kulture sigurno bi nam sve bilo jasno .
@ Ivarica-burna reakcija ne znači samo slanje u pm, nego i "biti naježen" i pitati se zašto onda nije uveden predmet opća kultura itd
btw, malo mi je :/ tvoj način komunikacije s visoka
Da, možda je malo glupo pojašnjen razlog uvođenja tog predmeta pod tim i takvim nazivom, ali ja i dalje ne mislim da je to ne znam kako strašno
ali odoh i ja na benignije teme, k tome dijete mi uopće još ne ide u školu, pa...
[quote=Ancica][quote]Religijske kulture je alternativni predmet vjeronauku i omogu