Napisat ću jedan dan detaljno, a fora je samo da sam sastojke za lumbliju (bademi, grožđice, začini...) nabacao u biga-kruh s kefirom i bilo je super.
Printable View
Napisat ću jedan dan detaljno, a fora je samo da sam sastojke za lumbliju (bademi, grožđice, začini...) nabacao u biga-kruh s kefirom i bilo je super.
davore dragi, već tri kruha za redom mi ispadaju "kvrge" :( , a već dva mjeseca radim kruh s bigom po tvom receptu i sve pet! isključila sam brašno kao razlog, odmah nakon dva loša kruha, kao i kvasac, jer sam kupila drugi...sad mi već pada na pamet da je nešto do stroja, a nov je novcat :?
Ne znam ti pomoći :(
I moj zadnji kruh je ispao bez veze. Pokušavam skužiti u čemu je problem. Pažljivo biram odležala brašna, ali svejedno češće nego prije imam čudne rezultate.
Ja bih rekla da i atmosferske prilike imaju veze i da se trebamo jednostavno pomiriti s cinjenicom da ponekad kruhovi ne uspiju. :)
I meni neki hlebovi nisu uspeli i posle se vratila na staro brašno(tad ga bilo nestalo) i sad je sve u redu! 8)
A koje brašno najčešće koristite,koje vam je najbolje? mislim na tip i proizvođača
kruh je uspio! :D a jedina, ali izgleda bitna razlika, zatvorila sam prozor u kuhinji i time "podigla" atmosferu za rast bige :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
Živim u Srbiji pa ako ti to nešto znači......Citiraj:
deejay prvotno napisa
Uglavnom,ako se naleti na dobro brašno-ne menjaj ga! :mrgreen:
Čini mi se da sam skužio u čemu je problem s brašnom: krivo sam vjerovao da crna Podravkina brašna imaju vijek trajanja od godinu dana. Vijek trajanja im je 6 mjeseci i brašno na kojem piše 6. mjesec 2010 je samljeveno nekidan :hrkljuš:
Kupio sam konkurentsko brašno i baš sam znatiželjan.
Jel netko radio kruh sa kvasom, ali bez šećera? Jel moguće ispeći 'normalan' kruh tako?
Kombiniram nešto s raženim, integralnim i crnim brašnom, ali ne bih zbog dijabetesa smjela stavljati šećer, pa me zanima kako ispadne takav kruh.
Ispadne normalno. Ja sam freak na minimum kvasca i zato frknem malo šećera kako bi ono vrlo malo kvasca što stavim u kruh bilo što življe.
Nego, kruh (osobito bijeli) ima veći GI od šećera. Misliš da bi izbjegavanje male količine šećera koju velikom većinom pojedu kvasci bitno promijenilo stvar?
Nekako najbliže kruhu za dijabetičare mi se čini crni pšenični kruh od kombinacije brašna 1100 i 1600 s dosta sitnih sjemenki (proso, sezam, mak...). Vezivost bih mu popravio s kefirom ili eventualno glutenom.
Hvala, Davore :)
Inače kupujem integralni, ali sada tražim po netu neke kombinacije koje bih mogla u pekaču ispeći.
A belo brašno najbolje da je odležano.Prošlogodišnje.Za razvijanje pogotovo inače se kida. :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
Kvaka s "integralnim" kruhovima iz dućana je da se integralno brašno u njima nalazi u udjelu puno manjem od 50%. Isto je i s kukuruznim kruhom. Nekako najsigurniji kruh bogat vlaknima mi se čini onaj od isključivo crnog brašna, a najbolje od kombinacije iz različitih izvora.
Integralna brašna su tek unazad možda dvije godine stvarno integralna. Prije su bila podložna svakakvim muljažama, a i dan-danas je "graham" brašno muljaža - posije u njega trpaju naknadno. Kupci naravno pogrešno misle da su dobili dobar proizvod.
Što se posija tiče, njih lako dodaš u količini koja te neće zračnom poštom otpremiti na jug. Ako ti rade previše vjetrova jednostavno smanjiš. Ne trebaš se patiti samo zato što je netko preporučio vlakna za dijabetičare. Uostalom, nije kruh jedina hrana na svijetu.
Znaš li za GABA rižu?
Nisam čula za nju. Kako se priprema?Citiraj:
Davor prvotno napisa
Hvala na ovim informacijama, puno mi znače. :)
GABA riža nije vrsta nego način pripreme, a svodi se na klijanje smeđe riže prije pripreme. Za to ti treba oko 4 sata ili više namakanja riže u vodi oko 40°C (ne toplije) u termosici. Potom se kuha kao bijela riža, 15 do najviše 20 minuta. Tijekom klijanja se pod djelovanjem enzima iz klice škrob i ostale džidže iz riže ( :lol: ) pretvaraju u vrijedne aminokiseline i pri tome dolazi do njihovog umnožavanja. Najznačajnija je multiplikacija GABA aminokiseline, oko 10 puta, pa se zbog toga ovaj postupak zove GABA riža. Dakle, treba ti bilo kakva smeđa riža (ne paraboiled!), termosica i 4 sata vremena (ili preko noći u hladnoj vodi).
Planiram isprobati kruh s GABA rižom i zato sam se o tome raspisao ovdje. Javim kako je ispalo.
GABA aminokiselina umiruje pa je takva riža odlična za večeru ;)
Davore :naklon: :shykiss:
Osala sam dužna odgovor bubi 10
( Taman kad sam slala odgovor, pukne veza i ode sve :mrgreen: )
Pošto si ti već pekla kruh bez pekača imaš i znanja i prakse.Citiraj:
...Ali nisam shvatila - onda je preporuka da stavim manje secera, tj. kvasca u tu smjesu - ili manje vode???
Pir ima gluten - ne znam sto znaci ovo sto si ti napisala - "namjensko brasno sa dodatkom glutena" - da je jos extra dodani gluten??? Jer ovo brasno od pira ima glutena koliko ga vec ima u piru...
Sto se tice glutena, ne znam kako se to gledala, ja sam mislila da imas glutenske i bezglutenske zitarice, a ove koje imaju gluten - imaju sve neki isti omjer. Iz ovoga sto ti pises, izgleda da bas i nije tako, tj. da su neke bogatije glutenom i da se moze gluten i "pojacati" dodavanjem - ili?
Mozes li i tome nesto napisati??
Ako ti sredina kruha nije bila prevlažna onda ne diraj vodu nego samo kvasac i šećer. Za taj program odnosno dužinu trajanja procesa imaš previše kvasca i šećera.
Bilo bi dobro da sa pekačom eksperimentiraš tokom dana kada možeš nadgledati tijesto, pa ako se tijesto diglo i spremno je za pečenje, prebaci na program pečenja i spasi kruh. Kad dobiješ dobar kruh onda idi na noćno pečenje i odgodu programa.
Što se tiče glutena o njrmu se može pisati jako puno. Probat ću kratko i jasno reći ono najvažnije.
Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama. Koliko će ga biti zavisi od vrste, sorte i klimatskih uvjeta. Ništa manje nije bitan i kvalitet glutena, što znači da neko brašno može imati puno glutena ali da nije dovoljno kvalitetan. Ista sorta pšenice nema svake godine istu količinu i kvalitet glutena, on varira zavisno od vremenskih uvjeta .(Ima još faktora koji utiču na kvalitet ).
Gluten može biti:
-rastezljiv – elastičan
-rastezljiv - neelastičan
-nerastezljiv – elastičan, zove se još i čvrst kratak gluten
-nerastezljiv – neelastičan
Za proizvodnju kruha brašno treba da ima veću količinu kvalitetnog glutena koji treba da je rastezljiv i istovremeno elastičan i da te osobine ne gubi u toku prerade. Tijesto sa takvim glutenom je stabilno, ne razilazi se, ne omekšava. Takav gluten zadržava CO2 koji se razvija pri fermentaciji tijesta, pa kruh ima dobar volumen.
Kod nas nitko ne proizvodi gluten, on se uvozi i neki ga mlinovi dodaju brašnu ukoliko brašno ima malo ili loš gluten ili kupci zahtjevaju brašno sa više glutena. Ima i firmi koje rade razne smjese za pekare ili poboljšivače, pa isto u to dodaju gluten. U maloprodaji nema glutena, jedino u veleprodaji i to je obično pšenični gluten.
Količina glutena i njegov kvalitet jedino se može odrediti kem. analizom u laboratoriju.
Brašno koje je dobro za kruh, nije pogodno za tjesteninu, zato imamo posebno pekarska brašna, brašno za kolače i brašno za tjesteninu. Stoga što su namjenjena za tu proizvodnju i zovu se namjenska brašna.
Pira sa kojom ti radiš ima više bjelančevina od pšeničnog brašna ( malo sam googlala ) pretpostavljam da je i kvalitetan , pa ti preostaje da samo poradiš na količini kvasca i vremenu trajanja.
Ima ti u Mercatoru glutensko brašno. Koristim ga za izradu seitana (instant - samo dodaš vodu :lol: ) i u kruh ga ne stavljam. Kakvo je brašno ove godine - možda počnem.
Zavisi čije brašno :/
Bez obzira kakava je bila pšenica sa više ili manje glutena, sa dobrim ili lošijim glutenom , brašno se može u doradi dotjerati da bude OK. Svaki mlin ima i pšenicu koju koristi kao poboljšivač. Koliko će je dodati kod meljave zavisi što želi dobiti. Te pšenice - poboljšivači su nešto i skuplje, pa ako mlinovi mogu prodati svoje brašno bez tih dodataka, ne dodaju ga ili u manjoj mjeri, jer to poskupljuje proizvodnju.
Na našem području je većina sorti pšenice imala slabiji gluten od prošlogodišnjeg uroda, ali se kupi pšenica poboljšivač i mješa, da zadržiš isti kvalitet brašna.
Sad znaš što si i znao :lol:
Morat ću u Mercatoru potražiti to glutensko brašno pa ga dodati u raženi i kukuruzni kruh. Hvala Davore.
http://www.coolinarika.com/recept/os...rice-beli-hleb
:heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:
Evo, napravila sam po tvom receptu, sad čekam šta će izaći iz pekača :)
Konkurentsko brašno je dalo idealan kruh! Dakle, s Podravke prelazim na Farinu. Razlika je više nego očita.
Fin, lijepe strukture, ali izgleda kao asteroid iz Armagedona :lol: .Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
Napravila sam još jedan, malo više vode u odnosu na brašno i opet!
Fini asteroid. 8)
Davore, koje brašno koristiš? Ja također kupujem Podravkino, polubijelo, i zadnjih mjeseci nisam baš zadovoljna.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Konkretno Farina crno 1100 za bigu i Farina polubijelo za ostatak. Datumi su kraj studenog za crno i početak studenog za polubijelo. Kruhić je k'o s reklame - idealan :mljac:
Podravka definitivno silazi s trona.
Farina je i meni odlično brasno i uglavnom njega koristim
Hvala za Farinu,i meni se učinilo da je bolja,probajte i ono čakovečki mlinovi,isto mi se čini ok
I ja sam prešla na Farinu :)
pokrenula se i ja sa pekačem,ali ne ide pa ne ide...
već xy različita kruha su katastrofa,sve radim po receptu iz knjižice uz njega (alaska ) i svaki kruh je presirov,nabijen,a imam osječaj da puhneš u njega bi se raspao...jako se trga...sipa...
katastrofa (i smrdi po sirovom i po kvascu)
probala i da se duže peče i manje brašna,više brašna,kraći program,duži program...
ma....
:cry:
može li mi netko dat koji provjereni recept za taj pekač,jer nemogu nać.... :(
da otklonim mogućnost da neš ne valja sa pekačem... :evil:
hvala puno :love:
"Davorov" s bigom obični-uvjek uspije ili bar 99% :D
Radim ga isto u Alaska pekaču-onaj veči
Sa tamnijim brašnima sa ili bez sjemenka ;)
Samo ne bodavat više kvasca misleći da če bolji biti :nope:
Ja sam več neko vrijeme na Farina brašnu 8)
S njihovim raženim i tamnim brašnima u velikoj količin kruh ispada savršen :)
al en kužim...mora li biga stajat 8h ili može i nemora...znači mogu li tako radit i za ujutro i za preko dana?? :oops: :oops:
meni u zadnje vrijeme ne uspijeva uzgojiti bigu, ne znam što se događa :/
Treba prvo bolje sve pročitat :taps:Citiraj:
ribica tina prvotno napisa
Pa može se radit kad hočeš-ovisno kada želiš da je kruh pečen-6-10 sati je vrijeme pripreme i pečenja sve skupa.
Znači staviš u 23h zamjes-pa osltale sastojke, odgodiš 9h-znači u 8 je pečen s tim da se pekeo zadnjih cca2,50 na našem pekaču pr.1-srednje pečen -manji ;)
Isto tako možeš kad se probudiš npr u 7 stavit da ti bude u 16 gotov-ovisi kako su potrebe
Nadam se da čemo čuti rezultate :coffee:
Ako je odgoda krača ili hladna kuhinja-toplija voda,odgoda duža ili topla ku...hladni....
ivica_kmožda je aparat pored otvorenog prozora-još ako se i ne grije prostorija :/
gdje se moze kupiti Farina?
ssss-pa taj dio sam i ja skužila...
a ima li koji recept,ako ja sada hoću pobacat unutra i da mi je gotovo po bilo kojem programu??
znači da je kraće od 6-8-10...sati...
kužiš???
ili biga MORA odstajat nekoliko sati??
Farine ima u Kauflandu
Recepata ima dosta kako za kruh s bigom tako i za ove jednofazne
pokušaj u pretražniku kruh iz pekača pretražnik
A ima i baš za kruh s bigom
Biga mora odstajat,no može se malo potrudit pa da uvjek imate spremnu bigu no u nešto drugačijem obliku(npr komad tjesta-predkvas kao što su nekad naše bake pekle ;) )
Ali ako se stalno oko toga brine tako se može i sjetit navečer da treba drugo jutro kruh pa ti dođe na istio ;)
A kruh s bigom za fascinirat nenajavljene goste -zaboravii :mrgreen:
Molim hitno recept za banana bread iz pekača - 2 banane doma su mi na izdisaju, a pretražnik mi ništa ne izbacuje...