Arđo (sorry na OT) nije isti, odabrala tvojega... :lol:
Printable View
Arđo (sorry na OT) nije isti, odabrala tvojega... :lol:
jel netko od vas čuo da se za povišeni fsh daje euthyrox? nisam znala dkm mi poznanica nije to rekla. Ona ga je pila iz tog razloga. Imate li kakvih iskustva ili informacijama o tome? tko ga uopće prepisuje? ginekolog, endokrinolog?
jesi sigurna da poznanica nije pobrkala nazive hormona?
Nije. I ja sam pomislila da je pobrkala fsh i tsh. Tsh joj je bio 2.2, ali posebno mi je naglasila da zbog visokog fsh (bio joj je oko 10, amh joj manji od 5) doktor dao euthyrox.
krtice, neka se tvoja prija malo educira.
Kad žena ima visok FSH za to nema lijeka. Nema lijeka za visoki FSH. Kužiš?
a sad ovo:
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-09-02-212.pdf
ŠTO JE EUTHYROX I ZA ŠTO SE KORISTI
Levotiroksin, djelatna tvar Euthyroxa, je sintetski hormon štitne žlijezde za liječenje bolesti
poremećaja rada štitne žlijezde. Ima jednaki učinak kao i prirodni hormon štitne žlijezde.
Euthyrox se koristi
za liječenje benigne eutiroidne gušavosti kod pacijenata s normalnom funkcijom štitne žlijezde;
za sprječavanje ponovne pojave gušavosti nakon operacije;
kao nadomjestak prirodnog hormona štitne žlijezde, kada ga Vaša štitna žlijezda ne proizvodi
dovoljno;
za potiskivanje ponovne pojave tumora kod pacijenata s karcinomom štitne žlijezde;
razmisljam dali cu navuc brdo svakakvih odgovora al znat cete da je ovo samo za podršku svima vama koji brinete oko svojih nalaza....
...na nekim klinikama hormoni i sve vezano uz njih nije bitno i tocka. tako da se mi sretnice koje smo tamo uopce se oko toga ne sekiramo jer godinama nismo ni vidjele svoje stanje hormnona kada je tako nebitno... briga manje :))))
znaci ako se ocito moze tako...slajem puno pozitive i uzivam u svom blazenom neznanju ;)
Krtice, euthyrox joj je prepisan za snižavanje TSH.
Lijek uglavnom prepisuje endokrinolog ili MPO liječnik.
Ako u nekim bolnicama ne daju pozornosti hormonima, a nalazi pokazuju da je TSH povišen,
otiđite endokrinologu, makar privatno.
Nera29 hormoni su itekako bitni za MPO postupke. Vađenje hormona i amh je preduvjet da bi se uopće ušlo u mpo postupak, te se trebaju ponavljati ukoliko su stariji od godine dana. Nezamislovo mi je da postoje klinike/bolnice koje to ne rade.
Sara10 znam ja to jako dobro...bila je to autoironija s moje strane ;)
Jesi ti vadila onda hormone? Ja bi ih na svoju ruku izvadila ako te dr. to ne traži.
ne bih ja nikad ništa na svoju ruku radila... ;)
Ja sam hormone sada vadila na svoju ruku. Raspitala se koje sve vaditi, nazvala soc. ginekologinju, sve joj izdiktirala i rekla da mpo doktor to traži, a naravno nitko se u laži nije ugušio.
Eto sada znam kakvo je stanje i da moram što prije u ivf. Nije mi jasno kako netko ignorira od mpo-vaca amh, fsh.... koje razlog onda navode i kako postavljaju dijagnozu???
evo i mojih ponovljenih hormona...
FSH 4,40 REF. 1,8-9,4
LH 3,30 REF 1,0-5,3
PRL 361 REF 81-597
DHEA-SO4 10,20 REF 1,8-9,8
ANDROSTENDIO 10,7 REF 1,7-16,4
TESTOSTERON 2,9 REF 0,4-2,74
ESTRADIOL 0,477 REF 0,11-0,65
Nisu mi dali nalaz od tsh pa sad neznam jesu li se zeznuli ili sta...imam stari koji je 2,27 valjda ce mi ga dokor uvazit... mozete mi molim vas prokomentirat odnos FSH i LH, ovaj blago poviseni DHEA-SO4?
testosteron mi je uvik malo povisen...
ja mislim da ti je odnos lh i fsh ok, 1:1.333. Idealno je 1:1 i ti si skoro idealna. Ja isto imam takav identičan testosteron i kažu da je to sve u redu. Nije drastično. Ne bi trebao štetiti.
Za DHEAS ne znam, al to povišenje kod tebe je uistinu malo.
Hvala ti Krtica...puno. Jer svasta pročitaš pa vise neznas ni sta je prazna prica a sta cinjenica. Negdi sam procitala omjer 2:1 pa 3:1... uglavnom...meni su isto rekli razliciti doktori da blago poviseni testosteron ne steti nicemu.
Evo kako je doktor danas iskomentirao moj nalaz. Kad sam mu rekla koliki mi je amh, fsh-a i lh-a rekao je da mi se jajnici jako pate. Predlaže prirodni ivf u 4.mjesecu jer sam u 7.mjesecu na listi za stimulirani.
*sunisshining* nema na čemu!!
Evo prošli ciklus 3dc ih bilo 14 , u 12.mj 15. Nikad ispod 10 od kad sam ovim u ovim vodama. Kažu doktori to je dobro.
curke pošto je meni androgen jako povisen,doktor je reko da to rezultira mojim uzasnim aknama,jednostavno ih se nemogu rijesiti a nikad prije nisam imala snjima problema..e sad mpo doktorica na VV mi je rekla da to sto je povisen da je to njima super jer pokazuje kak ti neku dobru rezervu jajnika ok ali ja nezelim te uzasnee pristeve jel vi mozda znate kako se spusta taj androgen i sta mogu napraviti? :?:
Pozdrav cure,
u zadnje vrijeme pratim sve što pišete i zamolila bih one "iskusnije" da mi malo prokomentiraju nalaze sa nuklearne. Kao što sam pislala, naš problem je teška oligoastenozospremija, a sada sam malo čitala po netu jer sam eto znaitželjna i čini mi se da i moji nalazi mogu biti malo bolji.
4.d.c./ nalaz je slijedeći:
- FSH 3,00 (1,8-9,4)
- LH 2,20 (0,8-10,4
- PROLAKTIN 260,00 (81-597)
- TSH 3,25 (0,3-3,6)
Što vi mislite?? Da li je TSH malo previsok iako se nalazi unutar dopuštenog referentnog područja? A omjer TSH i Lh? Nisam nikada imala problema sa štitnjačom i ne uzimam nikakve lijekove da napomenem.
U četvrtak suprug opet radi spermiogram, a nakon toga planiramo sa svom ovom dokumentacijom ići do dr.Budimira.
Za našu dijagnozu preporučeni postupak je ivf/isci, a ja sam mislila čak pokušati u prirodnom ciklusu jer sam čitala da je i to moguće. Nekako se bojim uzimanja hormona, ali obzirom na TSH, ne znam što će mi dr.Budimir sugerirati...
Hvala unaprijed :)
Omjer fsh i lh je uredan, tsh bi za trudnocu trebao biti 1,5-2,0, to je preporuka inozemnih endokrinologa, rijetko nasih, ovisi o tome kako se ti osjecas, dal imas simptome hipotireoze (pospanost, pojacano znojenje i sl) ili ne...
Hvala na odgovoru.
kad govorimo o simptomima, pospanost mi je sastavni dio života (hehe), ali pojačano znojenje zaista nikad nisam imala, dapače, čak i uz intenzivno vježbanje rijetko se onako dobro oznojim.
Što mislite da bi bila preporuka liječnika na temelju ovog mojeg nalaza? Naravno ako AMh bude ok kad i njega dobijem. Da li bih trebala napraviti još neke pretrage ili ćemo dobiti zeleno svijetlo za potpomognutu?
curke da li koja zna što bi ovo moglo značiti:
hormoni vađeni 21 d.c.
progesteron: 27,04 Ref, lut: 5,7 - 86
estradiol: 1157 Ref, lut: 161 - 774
zbog čega može biti toliko povišeni estradiol u drugom dijelu ciklusa? jel ovo dokaz da je bio O ili je vjerojatnije neprsnuti folikul?
krojachica, dao bog da je trudnoca.
druga mogucnost bi bila cista..
krojachica ,a zašto tužan smajlić,i sama kažeš da prije tjedan dana nije bilo ciste na uzv,to je pozitivno zar ne!
Na trudnoču ne pomišljaš ?:fige:,koji ti je danas dc?
žužy draga,
ne pomišljam na T kad mi je progesteron toliko nizak (nikad mi nije bio niži od 45), a još sam na utrogestanima.
danas mi je 23 d.c.
dr. nije spominjao cistu ali je vidio veće žuto tijelo (bilo je veliko kao folikul). jel znate kaj bi to moglo značiti?
Pozdrav cure evo i mojih nalaza:
Sl. Test. 13,5
Tsh 1,73
Lh 3,66
Fsh 11,85
Test 2,4
Estradiol 229
Prolaktin 126
Dhea-s 6,9
Shbg 35,8
Fai 6,7
Progesterin 20 dc 41,0
Amh 1,7
Fsh visok a koliko sam skuzila amh nizak
marina, koliko imaš godina? koja je jedinica za amh? pmol/L?
27 god Ug/l
marinab1304, faktor konverzije u pmol/L je 7,14 pa pomnoži
AMH pmol/L
0.0-2.2 Vrlo niske koncentracije
2.2-15.7 Smanjena plodnost
15.7-28.6 zadovoljavajuća plodnost
28.6-48.5 Optimalna plodnost
>48.5 Povećane koncentracije
Cure stigao i moj nalaz krvi .....
pretraga rezultat referentno područje
TSH 1,95 0,3-3,6 mlU/L
FSH 5,20 fol. faza 1,8-9,4IU/L
LH 1,90 fol.faza 0,8-10,4 IU/L
PROLAKTIN 200,00 81-597 mlU/L
TESTOSTERON 3,10 0,4-2,74 nmol/L
ESTRADIOL 0,249 fol. faza 0,11-0,65 nmol/L
AMH 16.62 pmol/L zadovolj.plodn. 15.7-28.6
2.33 ng/mL zadovolj.plodn. 2.20-4.00
ovo sam radila 3. dana M pa predpostavljam da gledam tabelu za fol.fazu ???
Dali se neko od vas cura kuži ....mene brine najviše šta mi je sa TESTOSTERONOM i ESTRADIOL koji mi ima neki čudan broj ....hmmmm
Cure evo i mog nalaza hormona pa ako netko moze da malo pogleda i komentira
Radjeno u steli 3. dc
Te 1.39 (1,3-3.1)
T4 86,67 (66-181)
TSH 4,55 (0,27-4,20)
Testo.0.95 (0.22-2,9)
Prola. 6.70 (27-637)
E2 37,9 fol.faza 46-607, ovu.faza 315-1828, lut.faza 161-774, menopau.18,4-201
LH 11,01 fol.faza 2,4-13, ovu. faza 14-95, lut. faza 1,0-11, menopau.8-58
FSH 17,75 fol.faza 3,5-12,5, ovu.faza 4,7-21,5, lut.faza 1,7-7,7, menopau.25,8-34,8
tal, gledaš tabelu za folikularnu fazu, ne znam zašto te brine estradiol, vrijednost je ok, testosteron je malo povišen, no ništa alarmantno, uglavnom sve uredno.
LaraLana, FSH je povišen i ukazuje na smanjenu ovarijsku rezervu, TSH se da regulirati terapijom.
evo mala ispravka jer nisam dobro upisala ref. intervale
Bila danas kod dr. i kaze da je to sve u redu osim TSH za koji mi je dala terapiju Euthyrox tbl. 50
Kas sam pitala za FSH rekla je da je to u redu jer ja imam ovulacije oko 10, 11 dc. sto je uz i potvrdio i da je FSH zato 17 jer vec ima dominanti folikul.
Eto pa ti sad budi pametan.....
Ja vec pijem Elevit......i rekla sam to dr. jer sam negdje na forumu procitala kao da elevit i euthyrox neidu zajedno :zbunj:
Rekla je da bez problema mogu piti i jedno i drugo.
Ljube hvala ti na odgovoru.....dapace svako iskustvo mi je dobro doslo.....bez ustrucavanja mi napsi sto god ti mislis...i za ovo sto je dr. komentirala ;-)