Hvala ti puno! :naklon:Nasla sam super clanke o neem ulju i kako djeluje i bas mi je to fascinantno. Jedino nisam nasla kako se neem zove na hrvatskom i gdje da ga kupim.:?:
Printable View
I bazga se sadi u eko vocnjaku da privuce usi na sebe.
http://www.biovrt.com/biovrtlarstvo-...-biovrtlarstvu
Prah i ulje neema ima u biobio i takvim trgovinama.
U poljoapoteci ina neemazal koji se koristi u eko poljoprivredi. Pitas kad dodjes. Mozda se zove drukcije od drugog proizvodjaca.
Ja vec dulje vrijeme zelim istraziti sto je najjeftinije prah, ulje ili gotovi pripravak, ali nemam vremena :D
A nije kasno za sadnju drveća?
Marticeva 71, za one koji su u Zg. Ima malo pakiranje po 19kn. Neem je jako koristan u vrtu.
Ja bih rekla da je kasno za sadnju drveca. Drvece se sadi dok nema lisca. Najbolje u jesen, a moze i u rano proljece. Ali ako se o tom drvetu cijelo ljeto mozes brinuti, zaljevati mozda i ispije i sad presadnja.
Ima u svakoj Farmaciji; Neem ulje i prah neema. Tako se i zove (nim se izgovara).
Super, hvala svima za info za neem ulje! :heart:
Ja koristim šampon sa prahom neema :-)
Ako je voćka kontejnirana (u tegli), može cijelu godinu izuzev dok je tlo smrznuto.
Molim savjet za uzgoj paprike. Klinci ju obozavaju, imamo vrt, ali plod bude mali skroz. Citam mozda bi joj malciranje pomoglo radi zadrzavanja vlage. Neki kazu ne pljeviti, ali isto...
Mozda fali hrane? Kako (cime) gnojite?
Peletima...kravlji i konjski...za ostalo povrce mi odlicno ali za papriku ne.
Ja otkako imam sistem kap na kap paprika je ok, prije je bila malena ali puno ukusnija
vidi ovdje https://www.agroklub.com/sortna-list...e/paprika-148/
Paprika treba puno vode. Kap po kap ko stvoreno za nju!
Nemam puno paprike budem ju onda zalijevala malo cesce. Citam njoj pase i list da je mokar dok paradajzu ne.
Jel prekasno posijati tikvice u teglice i koliko njima treba da niknu?
Mislim da nije, idu one jako brzo sad kad je toplo. Vec za par dana bi trebala nicati. Natopite sjeme preko noci, pa ce jos brze.
Ja sam sijala direktno na gredicu, iznikle su sve
Poštihala sam si jos par kvadrata IZVAN vrtne ograde, ono uzela sam od travnjaka i onda cu ih tu posaditi. Pa nek se prosire na travu. Jedino se bojim, kad se bude kosilo, da se i nih ne pokosi zabunom. Hm, morat cu jos malo prosiriti taj dio :idea::lol:.
A vec sam sve skupa oko cijele ograde prosirila i sad mi pas krade one plasticne stapove na kojima mi pise sta sam posijala.
a sto sa korabicama? Znam da je vec jaako kasno i vidim da su mojoj frendici vec dovoljno velike za jelo, al sto mogu kad mi je sama priprema vrta i gredica trajala mjesecima. Slijedece proljece ce biti manje posla. Ima li smisla sijati korabicu sada i da li direktno ili u teglice?Imam malo mjesta na jednoj gredici gdje mi nije niknuo poriluk, pa bi ju tu mogla smjestiti.
Inace, moje povisene gredice su totalni promasaj. "zemlja" koja je isla u njih je uglavnom piljevina i to se toliko isuši da od sjemena nista, a sve drugo sto sam posadila rasadnice zaljevam doslovce dva puta dnevno. Morat cu sve isprazniti na jesen i dodati nesto u svaku gredicu i pomjesati i vratiti natrag. Jos ne znam sto ce to nesto biti. Stajski gnoj? Ova moja ilovaca koju imam prirodno po vrtu? Kupovne zemlje? Gredice su velike i ima ih 6, pa se sve bojim koliko ce me to opet kostati ako budem morala kupovati humus....
Bila sam na viksi ovih dana... Cvijeće i bilje je suhooooo, listovi se objesili, vapi za kišom ali ništa... A tako će izgleda i cijelo ljeto.
Pola cvjetnica mi se posušilo.
Sad sam zalila, oporavila što je preživjelo, ali na koliko dugo
Molim savjet...jasmin mi je sav u pupovima, jučer sam vidjela i prvi otvoreni cvjetić. Muka mi je od ove najavljene hladnoće, nekoliko noći zaredom bi nam trebao biti minus. Može li jasmin to izdržati?Trebam li ga, i kako, zaštiti? On se popeo na ogradu, negdje 2.5 metra u visinu, i raširio u dužini od 3-4 metra. Čitam da je penjačicama važno zaštititi dio blizu zemlje. Lani je bilo puno duže hladno, cijela dva tjedna su bili pravi minusi, i to je bilo ranije u godini. Sparušio se, ali i oporavio pa kužim da neće krepat od ovih par dana hladnoće, ali žao mi je tolikog cvata.
Zamotaj ga u agrotekstil. Onaj bijeli, paučinasti. Kod nas su svako jutro su dosta jaki mrazevi i temperatura u minusu, a limun u tegli je cijele zime vani i pupa ispod toga.
Ako je u zemlji, a ne u tegli, trebao bi biti ok. Ako je u tegli, možeš ju obložiti stiroporom i učvrstiti, ali sumnjam da će biti toliko hladno u Splitu da ošteti korijen.
Cijelu biljku, ne samo dio bliže zemlji? To se kupi poljoprivrednoj apoteci?
Ako želiš sačuvati cvijetove, onda njih moraš zamotati, odnosno cijelu biljku. Poljoprivredan apoteka, ali mislim da bi i Bauhaus trebao to imati. Možda vrtni dio u Brodomerkuru...
Hvala, Munkice :)
Ove godine kak je bila topla zima, ciklame su mi još uvijek u punom cvatu. Držim ih na balkonskoj ogradi cijelu zimu i predivne su.
Sinoć sam ih stavila pred vrata i prekrila s nekim starim krpama u nadi da ću ih spasiti od ovih najavljenih minusa. Ali kako su u cvatu, a žao mi porezati cvjetove, ne mogu ih dobro zamotati već samo lagano prebaciti zaštitu preko biljke.
Nadam se da će biti dovoljno?
Trebalo bi biti. Probaj napraviti potporanj krpi s nekom žicom ili štapićima da krpe ne diraju biljke. Mokra i smrznuta krpa je gora od samo hladnog zraka. Gledam ciklame od susjede u žardinjerama. Bile su prekrivene snijegom i dalje cvatu.
Bojim se da će ulaziti više hladnog zraka ako dignem na potporanj, nego ovako.
Dodala sam još i novine, sad bi moglo biti dosta, nadam se ...
Ako je mokra i zmrznuta krpa gora od snijega, da li sam onda pogriješila kad sam podignute gredice prekrila sa agrotekstilom (ona bijela lagana tkanina) prije snijega. U gredicama mi raste matovilac i špinat te raštika, salata, nekakvo zelje i počeci mladog luka. Stavila sam nekakve kolce i grane poprijeko, kao da to zadrzi tkaninu da se ne spusti bas dolje na same biljke, ali pod ovolikim snijegom sumnjam da je to izdrzalo. Trenutno niti ne mogu doci do vrta...
Mislim da si napravila sve što je u tvojoj moći :)
Gore sam mislila na obične krpe ne na agrotekstil. Ali... Ja sam jedne godine zamotala veliku Crassulu (znanu kao i japansko drvce) u agrotekstil da ju zaštitim. I palo tri tone snijega po njoj i smrznuo se točno onaj dio koji je dirao biljku i na koji je pao snijeg.
Javi što je preživjelo :)
Kad cete poceti sijati papriku i paradajz u tegle? Idem na jedan put 3 tjedna taman krajem 4.mj i vracam se polovicom 5.mj. jel bude tada vec malo kasno sijati vrt? Ili da posadim prije polaska oko 20.4.?
Sad je vrijeme za sijanje u zatvorenom u tegle. Kad se vratiš možeš saditi presadnice, a prije puta sve što možeš prije opasnosti od mraza (salata, matovilac, špinat, rotkvica, grašak, luk, češnjak...) - govorim za kontinent. Ja s ničim ne idem prije 1.5. Ledeni sveci često krajem 4. pofure presad.
ja bi probala saditi u tegle....kakvu zemlju koristite? Općenito, ima netko neki dobar pisani materijal o tome? Načinu sadnje, na što pripaziti i sl., na netu je šuma toga....
ovo što ide direktno u zemlju ja planiram polako iz uskrsa, ako bude toplo prije 20.4. možeš i mahune, tikve, krastavce.
Presadnice iza 01.05.
Gdje nabavljate ekološko sjeme?