Grašak, mrkva, krumpir varivo.
Printable View
Grašak, mrkva, krumpir varivo.
Goveđa juha, roštilj, pomfrit, zelena salata s lukom i rotkivicama, tiramisu
Danas jedemo ostatke od jučer (dobili od svekrve faširance).
Jučer sam za večeru napravila "ekonomik" crni rižoto, prvi put na taj način. Slučajno sam u ribarnici nabasala na crnilo sipe pakirano u vrećici, 2 kn košta 1 vrećica sitna, kao pola vrećice šećera za kavu.
Kupila ja malo muzgavaca (jer ne pamtim kad sam vidjela sipu na našem placu) i napravila fini rižoto u ekspres loncu. Bilo je za prste oblizati... Moja djeca to isto obožavaju, bili su musavi oko usta k'o dimnjačari, he he he.... Sad pitaju kad ćemo ponoviti. Uskoro... :mrgreen:
Jučer:
krem juha od poriluka i krumpira
jadranske lignje punjene kozicama i sirom
pečeno povrće ( brokula, karfiol, mladi luk )
šparoge na salatu
Danas: grah varivo, neka salata
Juha, kuhano iz juhe, crveni sos, zelena salata a za večeru šparoge na salatu mljac, mljac
Pikantne junece rolice, pire i zelje salata.
Peceno bijelo meso, kuhano krumpiri sa maslackom i sparogama, mladi bob na salatu.
Mljac! Napokon je stiglo proljeće pa ima svega finoga...
jučer chilli con carne i zelena salata!
Integralna tjestenina sa salsom od rajčice, zelena salata
Ćušpajz od kelja ;-).
Juha od paradajza, čevapi i krastavac na salatu sa vrhnjem
Meso u saftu, prilog pire krumpir i tjestenina ( za MM) , zelena salata s lukom i rotkvicama.
Paradajz juha, pohani oslic i restani krumpir.
frigane ciplje (ciple-ribe) i krumpir salatu....skromno
Juha od rastike, rizoto od gljiva i sparoga, za dečke i dinstani bataci, salata od maslacka sa prepecenim orasima.
Mljac.
Quinoa sa povrćem, zelena salata
Vidim da se dosta kuha paradajz juha :-). Mi je obozavamo, ali je ja ne znam skuhati da bude bas onako fiiina, kako treba :oops:. Moze li mi netko, molim vas, odati tajnu dobre paradajz juhe? Od kojeg paradajza (ja sam do sada pokusavala sa Passatom od Podravke), koji omjer passate i vode, dodajete li luk, cesnjak ili sto vec...?
Paradajz juha
- mi imamo domaći paradajz sos
- ja ubacim na malo ulja žlicu brašna, malo ga izmješan, na to stavim pola minijaturne žličice šećera (može i bez toga), zalijem paradajzom (skoro litru), promiješam i odmah dodam kipuću vodu (možda pola litre)
- dodam soli, i miješam
- vode još dodam po potrebi, dok ne dobijem željenu gustoću
- u juhu zakuham noklice (jedno jaje, malo soli, mrvicu ulja, glatko brašno)
Tjestenina s pestom, zelena salata.
Za paradajz juhu s kupovnim paradajzom koristim pakiranje sjeckane rajčice i još malo pasirane rajčice.
Na ulju kratko popržim mrvicu brašna (cca žlica ulja i ravna žličica brašna), dodam sjeckanog češnjaka na minutu-dvije (paziti da ne zagori) i tada ubacim rajčicu, promiješam i dodajem vode do željene gustoće. Kad prokipi, u nju ukuham tjesteninu (rezance, rižu....). U samu juhu od začina stavljam papar, sol, vegetu, šećer (da se ubije kiselina), prstohvat ružmarina, mrvicu origana, ooobilato bosiljka (najviše volim kad je svjež, ali može i suhi) i hrpu sjeckanog peršina.
Što se tiće passate od rajčice meni je najbolja ona marke MUTTI, sa njom su mi je juha i sos od rajčice super! Gusta je i ne kisi jako, mislim da je ima u svim trgovinama 700 g. je oko 12 kn.
Što se tiće načina pravljenja ja pravim najjednostavnije, omjer vode i rajčice mi je negdje pola/pola, ne pravim zapršku samo stavim malo ulja u juhu, žličica šečera i žličica vegete te na kraju pašta.
Nekada znam staviti listić lovorovog lista pošto daje posebnu aromu i okus
Ja isto ne stavljam zaprsku, vec na malo ulja poprzim luk. Onda stavim pasiranu rajcicu i vode. Ne znam tocno omjer, odokativno, dok nije taman gustoce. Dodam vegetu, malo bosiljka i origana. Unutra zakuham rizu ili sitno tjesto.
Bas bi mogla probati sa zaprskom, zanima me kako ce ispasti. mada tako sa zaprskom radim paradajz sos uz kuhano meso i to mi je odlicno!
E da, danas imamo za rucak za mm salatu od hobotnice i muzgavaca, za nas juhu, cevapcice i pomfri.
Sutra juha i neki brzinski rucak, jer necu bas imati vremena za kuhanje.
U nedelju rostilj.
Danas ćevapi, sutra smo na krizmi pa nemoram kuhati a u nedjelju neko meseko i povrće kao prilog i neka salatica.
Ovako sam danas napravila paradajz juhu (s persinovim, bez celerovog lista) i bas mi se posrecila! :-D Onako fina je ispala kakvu sam do sada samo prizeljkivala.
Radila sam je s Podravkinom Passatom.
Hvala vam puno na pomoci, od sada mislim da cu se usuditi kuhati ovu juhu i cesce. :-)
juha od rajčice
tjestenina s povrćem
miješana salata
koliko često vi pripremate i jedete tjesteninu?
ja sam danas shvatila da mi jedemo samo jednom mjesečno i to kada je dan totalno turbulentan, i kada ne stignem ništa drugo.
moja juha od rajčice je puno jednostavnija nego što vi pišete.
radim je na dva načina:
1 karton pasirane rajčice (prije podravkina i mutti, sada s-budget, odlična je)
koliko rajčice, toliko vode (napunim prazan karton vodom, isperem ga i naspem u lonac)
malo soli i peršin, celer
ili
1 karton pasirane rajčice
2 dl vrhnja za kuhanje
cca 3 dl vode
sol i peršin, celer...
mi i inače ne jedemo juhe sa tjesteninom, tako da ne stavljam noklice ni ništa unutra
a prženje brašna, luka ili nečega... nema toga kod mene
mora biti gotovo za 5 minuta i bez ikakvih "suvišnih" dodataka
I ova moja paradajz juha je gotova za 5 minuta. Kaj me briga za suvišne dodatke, mislim da je manja šteta od male žlice brašna, nego od kupovnog paradajza. :mrgreen:
Mi nismo u juhu stavljali ništa dok je dijete bilo mlađe. Negdje nekon druge godine je počeo jesti juhu s tjesteninom i sličnim stvarima, ali isključivo domaćom. Ne kupujem tijesto za juhu. To mi je važno.
Koliko jedemo tjesteninu?
Uglavnom subotom, znači 4x na mjesec svakako.
S time da za sutra imam domaće njoke, pa ću vjerojatno njih uz teletinu s povrćem.
Moji obozavaju tjesteninu, bolonjez, krpice za zaljem, takoda im to cesto zna spremiti. Ili karbonaru ili salatu od piletine sa tjestom. Jedemo je otprilike jednom tjedno, ponekad i cesce.
tjesteninu obavezno 1 tjedno :) jela bih i cesce ali bih imala sto tona...vecers ce bti krpice sa zeljem ( ali L voli spagete u toj varijant) doam joj malo poriluka i brokule i to je njoj ogromno veselje:)
a pastu jedemo ugalvnom s povrcem ili plodovima mora: sa capontom, sa domacom sasalom, samo tikvicama, ili samo sa tikvicama i malo pancete, sa salsom i tikvicama, sa lososom i komoracem, kozicama na bijelo i na crveno, vec navedene krpice sa zeljem, carbonaru, pasta salatu, sa mini paradjzom svjezim bosiljkom i mozarelom, sa spinatom/blitvom...milijun kombinacija trbala sam se u italiji roditi:)
punjene lignje sa krompirom, zelena salata i matovilac
Tagliatelle u umaku od sparoga i tikvica, piletina, uz to rotkvice i mini paradazi da bude veselih boja :)
juče varivo od livadskog zelja (ovo je ljudi moji fenomenalno!), a danas od ostatka zelja pita zeljanica i gusta čorba od hrpe povrća koje sam zatekla u fridžu :mljac:
Danas sam napravila, kako je moj sin rekao, ''obiteljski subotnji ručak'' (njoke s umakom od špinata, zelenu salatu s rikulom i rajčicama).
Sutra će biti pileća povrtna juha, pohani pileći file sa sezamom, prilog još nisam definirala (vjerojatno riža) i krastavci s lukom i vrhnjem na salatu. Za desert će biti cheesecake s nutelom i višnjama.
U ponedjeljak budu ostaci (namjerno radim malo više piletine tak da ostane), a također planiram isprobati fritaju sa šparogama (kupila sam danas mali pušlek onih tankih i pušlek onih debljih šparoga) i uz to zelenu salatu.
Ostaci piletine od jučer, zelena salata s rotkicama i lukom a za desert biskvit s jagodama.
Sutra :grah s mesekom i zelena salata.
MM-u i klincima špagete sa šalšom, a meni špagete s gamberima u crvenom umaku. Salata od svježih krastavaca.
ja danima ne kuham i fali mi kuhanje :( juce sam za L i sebe brzinski skuhala grasak i mrikvicu i po krmenadlu na naglo...danas ce baka nesto, sutra ce baka ribu i blitvu
Jucer: ossobucco, rizoto sa safranom, zelene sparoge na pari, tekuca torta od cokolade
Danas: ostaci od jucer :-)