s time da zostera možeš dobiti i više desetaka puta, kaj ne?
Printable View
s time da zostera možeš dobiti i više desetaka puta, kaj ne?
da, jer je virus (koji je i uzrocnik kozica) ostaje u nasem tijelu, pa se aktivira kad su njemu uvijeti koji mu pasu, meni za sad srecom samo jednom.
Čula sam i ja da se herpes zoster može dobiti kod onih koji su prebolili kozice, kum mi je dobio upravo njega kad su mu djeca imala kozice koje je on prebolio kao dijete. Ali moj muž i djever nisu dobili herpes već upravo kozice pa zbog toga sumnjamo da su kao djeca imali kozice, možda i jesu ali neku skroz laganu infekciju koja nije ostavila trajni imunitet...Znam da zoster boli ali nisam nigdje pročitala da šteti trudnoći ??
U iščekivanju sam, pa ima pitanje. Jel može jedan dio bolovanja( npr.tjedan dana ) za dijete koristiti jedan roditelj, pa potom odmah nastaviti drugi ?
da, ja sam prvo bila 8 dana na bolovanju i sada nam je tata na bolovanju s djevojčicom ovaj tjedan.
može
ja sam mislila da će tak i kod nas biti ali se muž poguro da bi on do kraja, ja nek odradi još 2 dana
Konačno sam dobila nalaz, evo što piše; VZV IgG pozitivno 21,3 Jedinica EV metoda ELFA ref.vrijednosti poz>9 neg <6.
Moja doktorica opće prakse kaže da se po visini antitijela nebi trebala plašit da ću se zarazit....faxirala sam nalaz i infektologici pa čekam da vidim što će ona reć..
Evo i mi prijavljujemo kozice četvrti dan od izbijanja je danas. Za sada nemamo nekih problema. Mala temp. samo prva dva dana, nije nervozan, jede, pije, odličnog općeg stanja. Ima ih dosta,ali su jako sitne. Ne svrbi ga puno. Kupamo se u zobi i mažemo Uriage pruriced.
Zanima me može li se pogoršati stanje ili smo lišo prošli. Stariji još nije dobio, ja navijam daa bude što prije jer nam je najgore od svega biti u kući po ovom divnom vremenu. Svi mi kažžu da im je između prvog i drugog djetea bilo barem 15 dana razmaka. Nećemo lako vani ako bude tako. Koliko ste ih držali u kući,a koliko van kolektiva.?
Mi evo nakon dva dana temperature do 39 dobili vodene kozice ...jos izbijaju...doktorica mi rekla samo uriage pruriced gel i ne kupanje...dapace minimalna higijena deset dana dok se ne posuse i da zatamnimo prozore, deset dana karantena.... Ja sam joj s vatenim stapicima namazala kozice...koliko puta dnevno ste vi mazali? Da li je stvarno dovoljno samo gel?
Najvise me strah sto ce vjerojatno i malecki od 4 mjeseca dobiti od seke
možda neće, moja u toj dobi nije dobila.
nisam tamnila prozore.
kod mene skoro devetomjesečna pastirica :mrgreen:
nije imala temperaturu uopće (ovo je 4. dan otkad se pojavio osip), i općenito je dobre volje, tako da očito nema na nekim iritantnim mjestima (starijem je prije dva tjedna najviše muke zadavala u grlu)
nije baš da tamnim prozore, ali ni nju ne iznosim na balkon niti uz prozor
Prvi put čujem ovo za zatamnjivanje prozora.
Moja je imala pre nekoliko godina, u sred leta. Pedijatrica je rekla da može slobodno napolje (u našem dvorištu je bila svaki dan po ceo dan, još su dolazila i komšijska deca koja su preležala, na igranje). I rekla da je obavezno kupamo, da je to o ne kupanju zastarelo i da rizikujemo sekundarnu infekciju neke krastice ako ne kupamo dete.
Jedino što može biti problem je kod izlaganja suncu što ostanu bele flekice na koži. Ali one nisu trajne, sledećeg leta više se nije videla ni jedna fleka.
U cemu ste ih kupali ? Meni rekla da ili gel ili kupanje a nikako oboje
Jel netko probao A DERMA DERMALIBOUR+ pjenusavi gel za pranje
Ja sam u hipermanganu ali 2-3 puta u prvih 10 dana, nije mu bas ni bilo do kupanja, sprucala sam ga s voda i soda bikarbona
mojoj se danas siri po tijelu...ima ih i na genitalijama i guzi, u kosi koja je gusta pa ne mogu ni doci do njih al je cese, i u grlu je nesto smeta
ima li neko dodatne savjete za ove delikatne :)
inace je dobro spavala i ne cese se puno
svrab na genitalijama smo rjesavali ili kupanjem ili ventilatorom. Kupila sam im one ventilatore sto imaju dolje lizalicu ili kemijsku. stvarno mi se nije puhalo u njeno intimno podrucje, a cesanje pak nije pozeljno.
mi smo se danas okupali u adermi i malecka je uzivala...poslije sam je i nasprejala po tijelu s aderma cytelium sprey, a po licu uriage gel....naon toga je bila super volje i sad je zaspala bez problema
Evo nas peti dan od izbijanja i meni izgleda da se pocelo povlaciti jer zadnja dva dana uopce ne izbijaju nove. Neznam ima li to veze s aderma kupkom i sprejem, ali tocno od kad se prvi put okupala vise ne izlaze nove. Vrlo malo joj dodje preko dana da se i cese i nema ih uopce sve skupa puno: 2 vece na licu, po jedna veca u kosi, na rukama i nogama i jedna u pisici....sve drugo su neke male crvene tockice sa sitnim ili nikakvim mjehuricem. Nadam se da je to to i da nece biti pogorsanja... Ne znam zasto neki ne preporucuju kupanje, mojoj je to bas godilo i pomoglo....spavanje bez probleme i cesanja...U biti nama je najgore bilo dan prije i na dan izbijanja jer je bila malaksala s temp 39 , povracala...sad je super volje i igra se po kuci. Uglavnom, sad sam u iscekivanju da bebac dobije...valjda nece biti gore od seke...
Ima li netko preporuku sto dati za imunitet? Strah me da ce curka sad pokupiti nesto drugo nakon kozica
eto nas vec deveti dan i vise ne izbijaju, ali četiri mjehurica se i dalje drze skoro od početka ( na dlanu, tabanu, pisivi i u kosi) i nikako da se posuse...a ostalo krastice i vec ispadaju Inace ne svrbi je vise nista...za maleckog jos cekamo inkubaciju...
Ja sam mojima iza kozica davala (i još ga piju) Imunosal sirup jer im je imunitet baš srozan. Oboje su bili doma 15 dana i opet su skupili prvu virozu koja je naišla tako da im svakako treba poraditi na imunitetu. Kamo sreće da hoće jesti voća i povrća pa da dobiju sve potrebno iz hrane ali moji su teški sa hranom pa sam im morala uzet sirup.
kupili i mi sirup imunosal...
Jedno pitanje! Mozda glupo, al kad se s tom djecom uvijek necega bojis.
Bili smo u gostima i nakratko se susreli s poznanicima koji u doveli dijete s MOGUCIM vodenim kozicama. Djec nisu bila u bliskom kontaktu, susret je potrajao nekih pet minuta.
Jeli neka velika mogucnost da se dijete zarazi? Sada ima 10 mjeseci
Naravno da mogucnost postoji, prati stanje do 21 dana
Evo nas vec proslo dva i pol tjedna i starijoj su skoro sve kraste otpale....nije bilo,puno mjehurica ali su se dva- tri zadrala jako dugo do prije dva dana. Imala je ovaj tjedan i crvenilo u oku,sto nisam sigurna da li je bila kozica, a doktorica dala antibiotik. Sljedeci tjedan, tocno nakon 3 tjedna cemo u vrtic...a maleni jos nije dobio (ima 4,5 mjeseca) i nadam se da nece...
cure, da sad ne listam sve ove stranice, kakvo vam je stanje s temperaturom? mojoj curi od 9 godina tem evo 4. dan bliže 39!!! juče i nije bila velika, ali danas ono baš. no sve dane ima, bar malo, naveče više..kakva su vaša iksustva?
moj najmanji koji je imo ovu zimu/proljeće, imao je temperaturu u više navrata sve skupa i do 6 dana.
moja od 6 g je imala temperaturu do 39 samo prva dva dana dok joj nisu pocele izbijati i onda vise nista
jel još izbijaju?
moji nisu imali temperaturu, ali nije neuobicajna.
moji isto nisu bili pod velikom temperaturom, ali od kolegice unuk je imao isto 39.5
klinka imala na 1. rođendan prošlo bez temperature, klinac imao 6.5mjeseci pred nje ne sjećam se,ali ovaj mali je imao 2-3 dana temperaturu , pa malo stanku, pa opet i opet, u tri navrata stalno imal prek 39
Evo i mene na temi.
Pikulica je ove zime okupila svaku virozu koja je bila valjda na 300m od nje, svakih tri tjedna smo malo u vrticu, pa opet iz ova. Ovaj tjedan je opet krenula i jucer mi je teta rekla da je dvoje djece u grupi dobilo kozice, a u sobi do njihove puno djece. Ne gajim neku nadu da nije dobila, pa se pripremam da znam sto i kako kad krene. Dodatna stvar je sto sam u 30tt, pa me malo frka, premda sam preboljela u djetinjstvu.
Imam neka pitanja, ako mozete malo uskociti:
- koliko brzo mozemo ovcekivati prve si,ptome, ako se zarazila ovaj tjedan? Koliko sam skuzila, vrijeme inkubacije je dosta dugo?
- da li je potrebno ici doktoru ili se samo uzimaju preparati za olaksavanje svrbeza u ljekarni?
- postoji li opasnost za trudnicu tj. fetus, ako je ona preboljela kozice? Bih li trebala vaditi antitijela i sto raditi ili sam u nacelu ok?
Hvala puno, curke!
hej! prvi simptomi su ti nakon cca 10 dana, najčešće ravno 14 od izlaganja virusu. ne treba ići doktoru, dovoljno da mu se prijaviš i ona ti prepiše pudere, kreme, rinolane i sl. osim u slučaju ako te nešto brine, kao mene ova dugotrajna temepratura:roll:
a to što si trudna i k tome prebolila kozice ništa te ne treba brinit, sve ok, čak ida nisi. imam friško iskustvo kod prijtelje, bašu tim tjednima.
mi nismo išli doktorici jer nije bilo ništa vanredno, nekako mi se činilo da sve hendlamo i da mi je bezveze gnjavit djecu odlaskom tamo, zarazit cijelu čekaonu itd
da bi kasnije ispalo da smo trebali, tj ona je pitala "a tko je vidio te vodene kozice?" tako da ne znam šta bih preporučila, vjerojatno nazvat i pitat treba li dolazit :)
sprej za ublažavanje svrbeža smo kupili u ljekarni bez recepta, ako je netko dobio vodene kozice u Splitu, poklanjam ga, mi smo sad svi osim mačke to riješili :mrgreen:
Inkubacija je do 21 dan. Moj malac ih je dobio bas taj 21.dan od druzenja sa zarazenom. Ja sam taman bila na pocetku trudnoce, ali sam prebolila vodene kozice sa 16g.
u svakom slučaju treba se javit doktoru i pitat kak dalje, svatko ima druga pravila, i ne želi da ih se krši. primjer mi skužili da mali navečer ima koze,odma nazvala,i veli setra ujutro nazovite ako stvarno jesu,prek noći stado naraslo do pozamašne svote,nismo išlis malim ( s prethodnim klincima sam išla u dogovoreno vrijeme).koristilisamo hipermangan kupke u miniumalnoj količini, lupocet radi temperature, radi svrbeža ništ, mada je alergičar, i manje se svrbio nek obično. sve kaj se kupuje u apoteci je privatno ,osim eventualno antihistamina.
da li je inkubacija 21 dan od izbijanja kozica ili od ona dva dana ranije kad je pocela temperatura? nama je evo tocno tri tjedna proslo od kada je starija dobila temperaturu pred izbijanje a malecki od 4,5 mj jos nije dobio