http://public.fotki.com/dianamaximus/maksimilian/
Eto,kod nas je samo desno koljeno malo crveno,tamo gdje su bile rane više ih nema
Printable View
http://public.fotki.com/dianamaximus/maksimilian/
Eto,kod nas je samo desno koljeno malo crveno,tamo gdje su bile rane više ih nema
diana, pa super je sada!
pretpostavljam da je trebalo vremena da se dođe u ovu kontrolirau fazu...
Kada ste naručeni? Mi imamo terapiju u 18 sati, možda se i vidimo?Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
moja cura je između 5 i 6 mj dobila 250 gr,pedijatrica je rekla da je to malo,da ako tako nastavi da će joj morat prepisat neko umjetno mlijeko.Citiraj:
Maya_78 prvotno napisa
zatim smo išli kod alergologa,doktorica je tada rekla da dijete treba gledat kako se ponaša,a ne te brojeke.
inače,naša pedijatrica je rekla da je cura super i da dobor napreduje jer da ima djece sa atopijom koja stvarno loše napreduju šta se kila tiče.
dakle, ipak je povezano...
Shireen, mi smo u 18.15, vidimo se ;)!
Šta tako kratko traju terapije?
Naš m.je izgledao jako mršavo dok je bio u lošoj fazi...od kad je bolje nemogu reči da je dobio puno na kilaži ali se oporavio i super izgleda!! :D ...i u zadnje vrijeme papa apsolutno sve,pa sam nakon 20mj.muke sa hranom napokon :D ...
trebalo nam je da dođemo u ovu fazu,ali tek kad smo maknuli alergene,znači kad smo otišli na biomr...
palonkica,kak ste vi?
Mi smo loše :( . Noćas nije mogao spavati kako ga je jako sve svrbilo :cry: . Točno se vidjelo kako pokušava, ali ga je svrbež svako malo budila. Na kraju je već plakao od ljutnje jer je bio umoran, a nikako da se svrbež smiri. Mi smo ga i mazili i nosali i pjevali mu i češkali ga, ali to naravno nije pomagalo. Onda sam ga namazala homeopatskom kremom međutim kako niti to nije pomoglo stavila sam mu kortiće :( . Ipak, nisam htjela mazati cijelo tijelo pa sam namazala samo one dijelove gdje mu je najgore (lice, brada, vrat, ruke). Nakon toga još se neko vrijeme mučio, a onda je konačno zaspao. Kad mu je ovako loše onda ne spava u kinderbetu (jer se često budi pa sam ja cijelu noć na nogama) nego ga stavimo k sebi u krevet. Zna ga smirit kad ga primim za ruku ili malo stisnem k sebi pa nam noć onda ipak lakše prođe.
Mm je to usporedio sa zaštopanim nosom. Dakle, kad ti je zaštopan nos dan još nekako i pregrmiš, ali spavati sa zaštopanim nosom jednostavno ne možeš. Ovo je sad malo off topic, ali mi je dobra usporedba. Kad je to rek'o odmah mi je postalo jasnije zašto su nam noći tako teške. Ak me kužite, valjda nisam zabrijala :roll: .
ja sam primjetila da se u moje cure stanje pogorša kada se probudi i u toku dana.
ujutro čim se probudi to bude više manje ok,ali kako dan napreduje,tako i njoj to crvenilo bukne... :?
njoj su zapešća nekako najgora,tu se baš češe.
nogice su isto žarišna... i to samo s prednje strane...
te puste kreme ništa ne pomažu.jedino elocom kada stavim riješi stvar,koristim ga stvarno minimalno...
i nakon tretmana elcomom stanje je ok oko 7 dana.
onda opet isto.
pijemo zyrtec,mada ja ne primjećujem neko poboljšanje od njega.
vjerujem da će nekako to samo od sebe proć.
Mi ne spavamo već noćima, nikako.. kašlje, nos zaštopan, ad ga muči.. jedino na rukama dok ga nosam..čim ga stavim uz sebe na krevet :cry:
Palonkica jel pijete fenistil?
~~~~~~~~ još malo vibrica za vas :love:
info za sve mame na porodiljnom:nakon završetka porodiljnog imate pravo tražiti produženje na temelju bolesti djeteta.i čini mi se ljetovanje na lošinju.to bi vam trebali reči pedijatri ali šute.ja sam izgubila pravo jer sam saznala prekasno i ostala sam doma s maksimilianom.malo je teže financijski pa se nemojte dovest u moju situaciju. :* svima
ja sam inače na dopustu radi njege djeteta..ja sam poslije porodnog išla raditi, ali pošto mu se pogoršalo nakon vodenih kozica, tražila sam porodni dopust radi njege djeteta i dobila sam ga bez problema od njegovog 4.rođendana, onda idemo dalje na komisiju, da vidimo šta ćemo..tako da to obavezno tražite.jedino nisam znala za to lječenje u lošinju??? prvi glas..
palonkica, jako mi je poznati svrbež po noći i nespavanje..moj još i dan danas spava s nama u krevetu, jer tako mi je pod kontrolom što se tiče svrbeža, a i ljepše spava kad ga ja primem za rukicu i kad je uz mene..kod takvih provala svrbeži moraš ga namazati s kortićem ( kako si i napravila) jer inače bude sve gore i gore..namaži ga ti već i prije nego počne onaj jaki svrbež, jer od nervoze mu se može to još jače proširiti, onda još na kraju buš morala i veću površinu namazati..probaj staviti vlažne obloge, to umiri svrbež..znam da moj spava ko top kad ima te obloge..ujutro ih skinem, a i koža je onda navlažena i normalna..u biti to bi ti trebao dermatolog znati..
i mojemu se preko dana crvenilo nekad mijenja..poslije popodnevnog spavanja, mu dođe crvenilo po licu, a kad spava se nekako čisti..
maya, to sigurno da ti je izreagirao i na cjepivo jer moj je uvijek poslije cjepiva bio jako jako osipani..cjepivo je kemija, atopijska koža to ne voli..ja sam čak primjetila kad je bio mali, čim se pokakal, koža mu je bila malo bolja, a, kad je jednom imao rota virus skoro pa čista..kao da je unašal alergene, ali čim se spraznil, znači riješio ih se i koža se počela čistiti..to je bilo kad je bio manji..tak da možda postoji i kod tebe takva poveznica ako tako dugo ne kaka..alergeni su dugo u njemu..možda kad se sprazni, mu se malo i koža poboljša..
ma, mogla bi o ad-u knjigu napisati..mi smo znali nekad ići i na inekciju solu medrola kak je bil jako osipani, nisam ga mogla namazati baš od glave do pete, nije niti dobro..a, pedica kaže da npr jedna inekcija mjesečno nema nuspojava..a, njemu je to jako pomoglo, lakše sam držala to sve pod kontrolom..
pozdrav svima..držim fige da svima što brže prođe.. :heart:
krivo sam napisala, ne od 4.rođ. nego do 4.rođ..
u lošinju ima neko lječilište,ali to bi trebalo razgovarati sa specijalistom.to sam saznala od jedne mame koja je med.sestra te je njoj sigurno lakše doči do informacija itd.nažalost je vani više ne vidim pa ne mogu doči do detaljnjijh iformacija.ali raspitajte se
Terapija traje cca 30 min. Joj, baš mi je drago da ćemo se upoznati :DCitiraj:
Maya_78 prvotno napisa
Ako me slučajno ne vidiš, pitaj doktora ili sestru je li tu jedna mama s malom bebom, i neka ti kažu kada smo gotovi, pa da se vidimo!
Eh, koliko sam se razveselila što ćemo se Maya_78 i ja upoznati, a zaboravila sam nabitnije napisati.
Danas mu se po leđima, trbuhu, guzi i nožicama pojavilo nešto sitnih prištića. :( Nisu crveni, i ne primijeti ih se ako se dobro ne zagleda, a pod rukom nisu jako hrapavi.
Jučer sam pojela rižolino s kozjim mlijekom, je li moguće da u rižolinu ima nečeg od KM?
A moglo bi biti i od maslaca, jer je napravljen od mliječne masti.
Znate li koji dobar namaz koji mogu papati? Ili kakav recept?
rižolino ne bi smio imati alergen,a imaš super vege namaza.u dmu imaš jedan odličan od tikvice i paradajza...mmmm,njam,mislim da idem popodne po njega i da se bacam na pečenje kruha
e da.i mi imamo neke točkice,ali to nije ad.prije bih rekla od znoja.jedva se vide,ali su tu.najviše ih ima kod guze,gdje se najviše znoji
ne znam da li sam na pravom mjestu ali zanima me slijedeće:
moja mala (ima 4,5 god) već 4-5 mjeseci ima dosta ispucala usta i crvene fleke ISPOD DONJE usnice. bili smo kod tri dermatologa i nismo dobili nikakav poseban odgovor ni terapiju, jedan dermatolog je rekao da je to MOŽDA dermatits, a dobili smo tad antibakterijsku kremu koja ništa nije pomogla, slijedeći dermatolog je blago odmahnuo rukom i rekao je da ćemo taj problem rješiti tek kad maloj stavimo bibera :shock: na usta, tj kad je natjeramo da prestane oblizivat usnice i grebat ih noktima (ona to povremeno radi ali tek kad su one već ispucale), treči je isto rekao da je to dermatitis ali da može bit i od dude (nažalost duda još).
isprovali smo sve moguće kreme ali to se uvijek vraća ! e sad zanima me od vas kojih imate iskustva da li je to dermatitis ili ne?
napomenit ću slijedeće: vadili smo eozinofile i nalaz je uredan (nismo radili kožni test na alergije jer su svi dermatolozi rekli da je to zasad nepotrebno).
moram još napomeniti da nikad do prošle zime (kad je imala tri godine) nije imala nekih posebnih problema sa kožom. lani iza varičela 15 dana (pretpostavljam da je bio još oslabljen imunitet), pojavila joj se jedna crvena fleka ispod oka, koja se jedno vrijeme (par mjeseci) vračala (dobili smo kortikosteroidnu kremu) ali nama je to prošlo i sa bepanthen plus. jedno vrlo kratko vrijeme joj se pelutalo vlasište, dobili smo kremicu i uspješno to riješili i ni to se na svu sreću nije vratilo, također joj je (samo jednom) i pukla kožica iza uha i i to smo uspješno riješili sa bepanthenplus. uglavnom to se sve počelo pojavljivat iza varičela i na svu sreču nije se do sad vratilo. šta se kože tiče nije posebno suha ali nekad primjetim na dva - tri manja mjesta da bude malo hrapavija. koristim pretežno mustelu.
što mislite?
(sorry, što nisam stigla pročitat sve postove)
ovo za lošinj nisam znala, ali nama je pedijatrica rekla za produženje porođajnog, i ja sam htjela to napraviti, i kada sam zvala zdravstveno (u pazinu), pričala sam sa njihovim pravnikom i on mi je rekao da se ne trebam ni truditi slati zamolbu i prikupljati papire, da su baš odbili slučaj majke djeteta sa AD, i da su joj u objašnjenju napisali da jedino što može, da može otvoriti obično bolovanje na temelju bolesti djeteta i kada istekne razdoblje koliko može biti na bolovanju da preda zahtjev na komisiju za produženje i da ovisno o stanju djeteta će odobriti ili neće. tako da se nisam ni trudila a u međuvremenu sam ionako ostala na porođajnom sa drugim djetetom.Citiraj:
DianaMaximus prvotno napisa
da li znaš kakav je postupak za dobiti lošinj, a i za produženje porođajnog (pitam informativno)
I nama je najviše kod guze (mislim mome B, ne meni :lol: ).Citiraj:
Znači, moglo bi to biti i od znoja? Ima logike jer smo se jutros šetali i bilo je dosta toplo, a toga nije imao jučer već mu se to pojavilo baš jutros.
Joj, samo da bude to.
vrijedi li to za mame koje su prije porodiljnog bile u radnom odnosu ili i za one mame koje nisu bile u radnom odnosu?Citiraj:
hmmm,mislim da i mame koje nisu bile u radnom odnosu imaju nekakva prava,ali to bi se trebalo raspitati na zavodu za zap.
procedura lošinja,vjerojatno treba odobrit komisija.znači po preporuci specijaliste i komisija,ALI NISAM SIGURNA ZA KOMISIJU.Znam da se to treba pitati specijalistu kod kojeg vodite djecu.možda najbolje krenuti od pedice ako su voljne objasnit kud i kak točno.
kad sam ja saznala za lošinj nama je več bilo dosta dobro pa nije bilo smisla išta tražiti,tako da nisam upučena najbolje.samo znam da je to moguče i da djeca to dobivaju.ali ak netko nešto više sazna nek javi!! :)
Pozdrav malim "suborcima". Nismo vas pratili par dana jer smo se selili i jos smo cijeli u balunu. Mojoj curi je osip bio skroz neznatan medjutim otkako smo se vratili ovdje na otok osip joj je buknuo kao nikad do sada. Pripisujem to stresu oko selidbe i novoj sredini jer otkako se rodila stali smo u gradu kod mojih roditelja a sada nova sredina,novi ljudi oko nje.
Maya kad gledam slike tvog malenog sjetim se svog M. kojem je osip bio i gori ! Cim budem mogla stavit cu slike da vidite, njemu je cijelo tijelo bilo u crvenilu i ranama negdje do 2 godine i od tada je jednostavno osip nestao. Vec sam pisala,ja kortice nisam koristila, samo bepanthenol plus i neutralne kreme. Tako vjerujem da ce i tvojem misu isto to izaci samo treba vremena i strpljenja.
Netko je bio spominjo odredjenog doktora u Zagrebu koji se takodjer sluzi Bicom aparatom ??? Bilo bi mi lakse zaletit se do Zgb-a jer gore imam rodbinu i imam gdje ostat za razliku od Rijeke koja nam je daleko.
nitko? :cry:
Mi smo prosli tjedan opet bili kod doktorice, ovaj puta nije bila nasa, nego zamjenska, ali koliko sam skuzila sa jos visim rangom u djecjoj medicini i alergospecijalizaciji. Ja sam bila spremna ponovo preci na kruh i vodu jer su se Robiju opet pojavile flekice po cijelom tijelu, ali ona mi rece da izbjegavam samo ono na sto znam da ima jaku reakciju. A ono sto mu izazove blagi osip koji ga ne sputava u normalnom ponasnju, dakle da se igra, jede, spava itd, da mu nastavim davati jer se tijelo mora navikavati na te namirnice. To po njoj nije alergije nego osjetljivost na pojedine supstance. Oni se takvim tretmanom ovdje u Svedskoj koriste vec duze od 15 god. i kaze da je ucinkovito. Takodjer preporucila mi je da u obicnu kremu dodam jedan dio kortizonske kreme i da ga time namazem po cijelo tijelu, jer kad je ekcem tako rasprostranjen po cijelom tijelu u malim tockicama, da je ucinkovitije mazati cijelo tijelo, nego tockicu po tockicu. Jos to nisam napravila, ali mislim da hocu da mu stanje dovedem pod kontrolu. Jos mu sada idu i kutnjaci i izazivaju dodatni stres, bas je jadan.
lana 74, teško je sad reći kaj bi to bilo..po mom mišljenju joj je očito poslije vodenih kozica imunutet oslabio ( a negdje ima gensku podlogu za neki dermatitis) pa su se javili ekcemići..a, to je još daleko do atop.dermatitisa..a, pošto još ima dudu, naravno da to ispod usnice još pogoršava stvar..ja se oko toga ne bi previše brinula..namaži ju s nekom kremicom, bude prošlo..
bebinja, mislim da za produženi porodni dopust ne trebaš biti prije zaposlena, ako si i sada na porodnom i dobivaš naknadu, takvu ćeš dobivati i slijedeće 2 godine ( nisam sigurna u to), ali za dopust za njegu djeteta kao što sam ja, trebaš biti u radnom odnosu i muž i ti..
barakuda, slažem se sa svime što si napisala.i moj je znao imate tak zočkice, tj.difuzno po koži, isto sam to sve morala namazati, ne točkicu po točkicu..i slažem se s tim da se ne smiju davati namirnice na koje pokazuje jaku alergijsku reakciju, treba tijelo privikavati na ostale namirnice, pa makar dobio od toga dva mala flekića..
i mi smo u nekoj grdoj fazi opet..ali, točno smo bili i prošle godine u to vrijeme..možda mu smeta nešto u zraku..
:heart:
koja je razlika između produženog porodiljnog dopusta i dopusta za njegu? i na koji od tih dva bi imala pravo majka atopičnog djeteta? te znaš koji je postupak za ostvariti to pravo. THNXCitiraj:
stela2 prvotno napisa
pzulić, produženi porodni dopust može biti do 3.godine, on je nastavak običnog porodnog dopusta, ako dijete ima kakvih poteškoća i bolesti..
dopust za njegu djeteta se može tražiti ako si poslije porodnog išla raditi, onda ne možeš više tražiti produženi porodni ( kad ionako radiš i nisi na porodnom) nego dopust za njegu djeteta..i onda oni ako pozitivno odluče određuju koliki će ti dopust biti..najduže je do 8 god.djetetovog života po novome ja mislim..a, to visi o težini bolesti i kliničke slike..ili ideš dalje na vještačenja kad ti odrede da provjere da li se bolest smirila, ili prošla itd..
da bi mogla ostvariti to pravo bilo jedno ili drugo to ti mora kao prvo napisati specijalista, znači ili alergolog ili dermatolog..to prvo gledaju.uglavnom, skupi se sva med.dokumentacija , oba roditejla moraju biti zaposlena i to se sve prilaže..do 2008. je to vodio centar za socijalnu skrb, sad to sve vodi zavod za zdravstvo..dijete ide na komisiju i onda čekaš da li će ti odobrit ili ne..
meni je to predložila pedica jer sam dosta često radi njega bila na bolovanjima, i onda sam ja pitala dermatologicu i ona mi je to napisala..ali, moraš znati, da oni blagi ad koji prolazi i s neutralnim kremama, koji u biti nije jaki, gdje nema alergija nije za dopust...nego samo jači, koji stvarno uključuje stalnu njegu bilo oko mazanja ili prehrane itd..tako da svi koji imate blagi ad, ne budete prošli na komisiji, to treba biti stvarno jaki ad..ali i dojenje puno utječe tu, ako ga poslije prve godine još dojiš i njemu to pomaže oko ad-a i glavna mu je hrana i to može biti dobra isprika za dopust..
Hvala, sada mu je ok, ali preko zime je znao imati jako, lice mu je bilo upaljeno, crveno, , od svog tog osipa su mu čak i oči bile natečene, imao je i po tijelu, tada mu je jedva prošlo sa kortikosteroidima, vraćalo mu se,ali sada uspijem držati pod kontrolom i sa neutralnim kremama, jučer je uzeo čaj od mlađeg i popio kamilicu, vjerovatno mu i ona smeta jer mu je odmah buknulo. ide muž s njime svaku večer na more pa možda mu to i pomogne.
vidjet ćemo kakva će biti situacija sljedeće godine u 3 mj kada se moram vratiti na posao, a sve mi nekako miriše da će i mlađi imati istih problema, sinoć je imao neko crvenilo po vlasištu, povuklo mu se sada ima neke flekice po licu. nadam se da neće i on, ali pitam da ako bude trebalo da znam reagirati na vrijeme.
alergični smo na grinje, dojila sam ga do njegovih 13 mj kada sam završila u bolnici sa prijevremenim trudovvima, probala sam ga dojiti nakon što sam rodila zajedno s manjim, ali neće više, zna da je to sada za njegovog bracu i ne želi.
ovo koda nas čitam, ista stvar, mi imamo blaži oblik AD, maleni ima 8 mj. ima ga od rođenja, ali tek dijagnozu dobili sa 2 mj, bili kod dermatologa dobili Parfenac i Adermu, na početku je pomagalo sad više ne..Citiraj:
Palonkica prvotno napisa
u Klaićevoj dobili Maxitrol kortić uz dnevnik vođenja..
izbijaju mu zubi i noćima ne spavamo, toliko ga muči nesnosni svrbež, da nema male rukavice sve bi imao rane..
čitam da stavljate vlažne obloge, neznam kako da mu pomognem..
još uvijek doji, ja ne jedem jaja ni mljeko, ali primjetila sam da je jednako stanje jela ja ili ne, tako sam očajna...
pozdrav
:love:
ovo koda nas čitam, ista stvar, mi imamo blaži oblik AD, maleni ima 8 mj. ima ga od rođenja, ali tek dijagnozu dobili sa 2 mj, bili kod dermatologa dobili Parfenac i Adermu, na početku je pomagalo sad više ne..Citiraj:
Palonkica prvotno napisa
u Klaićevoj dobili Maxitrol kortić uz dnevnik vođenja..
izbijaju mu zubi i noćima ne spavamo, toliko ga muči nesnosni svrbež, da nema male rukavice sve bi imao rane..
čitam da stavljate vlažne obloge, neznam kako da mu pomognem..
još uvijek doji, ja ne jedem jaja ni mljeko, ali primjetila sam da je jednako stanje jela ja ili ne, tako sam očajna...
pozdrav
:love:
Citiraj:
lana74 prvotno napisa
nama je piomogla smeđa krema od Petrovića za usta i oko njih
možda mu nešto drugo smeta osim mlijeka i jaja.barem je tako kod večine(ako nije hrana onda,je prašina ili pelud,ma grozno,ide u nedogled kaj bi sve moglo biti)...jedno sam vrijeme imala osječaj da ču dobiti slom živaca jer više nisam znala kaj da izbjegavam.na kraju se ispostavilo da baš ono s čim sam šopala dijete njemu smeta(klor u vodi iz pipe :? ,mrkva,šečer-njega ima svuda...itd...)
~~~~~ da vam bude bolje
palonkica,kako je kod vas?
maya,kako je prošlo na testiranju?
shireen kako je bilo na terapiji?
Za mustelu je izašao podatak da ima kancerogena sredstva u sebi i da je među najotrovnijim kremama za djecu(katastrofa,mi smo se kupali u njoj ali ne dugo jer sam vidjela da mu smeta).
lana,možda bi djetetu trebala malo podiči imunitet,možda s nekim probiotikom.ovo kaj si napisala meni djeluje kao jako jako jako slabi ad.pozdrav!
Evo, mi smo jučer odradili 3. po redu i zadnju terapiju :D
Rekao je doktor da sada pokušam polako uvesti mlijeko i ostale alergene (naravno ne sve odjednom) i da pratim reakciju. Ukoliko se pojavi i najmanja reakcija rekli su da obavezno dođemo.
Inače, izgleda da su ono ipak prištići od znoja jer se ništa ne širi niti crveni, a jutros ih je čak i manje. Uh, budem li tako reagirala i na najmanju točkicu, izludit ću! A i drugi samnom.
Stvarno ne mogu vjerovati za Mustelu. I ja sam B kupala i mazala njome možda kojih 2 tjedna, isto mu nije odgovarala. Malo me čudilo kako dječja krema može imati tako intenzivan miris...
Upoznala sam se jučer s Mayom_78 i njenim mišićem. Nisam sigurna jesu li ostali u Ri ili su se odmah vratili kući, ali sigurno će nas odmah obavijestiti o rezultatima.
ja se tako vrtim u krug, jer neznam više šta da pojedem, a npr možda nije do moje prehrane možda je vanjski utjecaj tipa prašina, pelud itd..Citiraj:
najgore je to što se svaku noć budi u neopisivom svrbežu, to je strašno za vidjeti, toliko plače i cvili i to bude u razdoblju od 1h-3h onda se nesnosno svrbi...
u sobi nije prevruće, nije odjeven predebelo, nemam ni zavjese, ni tepihe, posteljina naša i njegova oprana sa denk mit praškom za alergičare, neznam šta bi još mogla...
tako je bilo i kod nas..točno oko 1-3h nesnosan svrbež..i kad smo krenuli s tim hladnim oblozima je to prestalo..sad se 2 min po noći malo po svrba i to je to..gdje ga svrbi i crveno mu je, prvo probaj neutralnu kremu na to vlažni oblog, na to suhi oblog ( od onih bijelih gaza) i zatim ili one med.mrežice za pričvrstiti ili na ruke rukavice do laktova,na noge neke tanke štrampice..i budeš vidjela bolje bude spavao..,a ako mu je jako crveno kortić i onda te obloge, bude prije prošlo..manje dana ga budeš trebala mazati s kortićem..
na lice ne možeš te obloge baš, ali ako ga lice jaaako svrbi, moraš mu ga izliječiti, iako se to sve opet bude vratilo, nema druge pomoći..
može mu sve smetati,t6o je ono najgore..bilo kaj od hrane, zraka itd..ali, to će on prerasti..
pozdrav..
hvala na savjetu probat ću, ali evo mi 3 noći kortić nažalost, jer neznamo kako bi mu pomogli... :(Citiraj:
stela2 prvotno napisa
ima po cijelom tijelu ali se najviše na licu svrbi, vrat mu zna biti krvav i cure rane itd
ujutro mu lice ne bude crveno, ali po noći to sve onak bukti, crveni se, strašno...
čitam vas..