ajde marta, ne kvari zabavu, kolko smo trpili, sad se možemo malo opustiti i olakšat dušu :lool:
Printable View
ajde marta, ne kvari zabavu, kolko smo trpili, sad se možemo malo opustiti i olakšat dušu :lool:
on je samo doslovno shvatio papine riječi: "Bogatstvo ne daje ni sreću na zemlji, ni vječni život – istaknuo je papa Benedikt XVI. u nedjelju 14. listopada, u podnevnom nagovoru pred mnoštvom hodočasnika okupljenih na Trgu svetoga Petra". sam papa je predložio:"da sve daruje siromašnima", pa je on sam sebe darivao :mrgreen:
no, šalu na stranu.
mi smo sinoć na bbc gledali live prijenos felixovog slobodnog pada. zxuji je bilo baš zanimljivo i stalno je nešto zapitkivala.
moia je otišla :-(
ako nekog zanima, potpisuje se peticija: European and international decision against the criminalization of blasphemy
Citiraj:
The Organization of Islamic Cooperation (57 members) requires that blasphemy should be considered as a defamation of religions and should be penally punished. Freedom of expression is one of the fundamental human rights. Freedom of conscience and of expression would be severely endangered by the European and international adoption of such a measure. That would establish a discrimination based on religious and philosophical convictions and would confirm the grave infringements already existing in countries where anything can be labeled « blasphemy » in order to cast people in jail, deprive them of their rights or even murder them. Such a text would be an infrigement upon the freedom of the media, upon artistic and creative freedom, and would drastically endanger the rights of women. The ban should be withdrawn from all constitutions, including the constitutions of countries where it has been imposed by Christian churches
također: Škole u službi vjerske indoktrinacije
Citiraj:
Zanimljivo je da se vrlo često dijete koje ne ide na vjeronauk pozove da "ne sjedi samo" već dođe u učionicu i, dakako, sudjeluje u nastavi vjeronauka. Međutim nikada nismo čuli za slučaj da je netko iz učionice došao i sjedio s tim djetetom da "ne bude samo"
E, to je nešto vrijedno spomena! That's the spirit. Jesi gledala i pressicu nakon toga? Mi smo pratili na www.space.com, ne na BBC, pa ne znam jesu li dali i pressicu.
nismo gledali presicu jer je već bilo vrijeme za spremati se u krevet.
sinoć smo joj pokazali kraj nijemog filma sa charlijem chaplinom. pa joj je i to bilo zanimljivo (u biti joj je sve zanimljivo samo da ne mora u krevet :mrgreen: )
nego, koga zanima.... (vertex je nešto spomenula dijalog između vjernika i nevjernika)
Citiraj:
Tribina u "Godini vjere"
U utorak 23. 10. 2012. u 19h, u dvorani 302 Hrvatskog katoličkog sveučilišta (Ilica 242), dr. sc. Ivica Raguž i dr. sc. Pavel Gregorić će razgovarati o prvom članku kršćanskog kreda: "Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje." Dr. sc. Gregorić će pokušati objasniti zašto ne vjeruje u mogućnost postojanja svemogućeg bića i zašto ne vjeruje da nebu i zemlji treba stvoritelj.
i još nešto zanimljivo: ako već treba vjerovati u boga, neka to bude google
(lijepo je znati da je google jedna she :mrgreen: )
zanimljivo i optimistično... dijete mi je danas došlo doma s pričom da su u školi govorili o budistima i budi (i dalai lami). pa je spomenut i isus. a sve s dozom zdravog skepticizma (što me posebno raduje).
sad sam joj dala strip o budinom životu, na engleskom... a stripu ima sigurno preko trideset godina, kupljen kad je moj otac boravio u indiji.
ja uvijek kad čitam emsu imam grižnju savjest da moje starije dijete nema blage veze o isusu, budi, alahu, kakmoli dalai lami. niti mi dolazi doma s takvim pričama. nekako se uvijek bojim da sam prepovršna u svemu tome (ne samo tome, al nećemo sad offtopik).
ustvari, eto, baš me zanima za ostale ateiste, agnostike - koliko vaša djeca poznaju religijsku kulturu?
koliko razgovoru o tome posvećujete pažnje?
jel vam to bitno?
s aspekta odgoja?
meni je npr bitno da zna tko su bili nacisti i ustaše :lool: al nekako taj religijski dio i religijske različitosti - zanemarujem.
Nemam još dijete te dobi, ali kad dođe vrijeme za to, biti će mi važno da upozna sve te različite likove i da spozna razliku između njih i ekipe koja ih sad predstavlja. Npr. Isus je ok, ali ekipa iz Vatikana nije. I još više mi je važno da zna da vi ti različiti likovi zapravo predstavljaju isto, samo upakirano na drugi način, u skladu s podnebljem, kulturom...
cvijeta, za sebe bih se usudila reći da nije stvar u religijskoj kulturi (tj. ateizmu) koliko u mom karakteru i nekim svjesno donesenim odlukama, koji se odražavaju kroz moj roditeljski odgoj i koji se ne odnose samo na prenošenje ireligioznog svjetonazora. netko je nadaren za glazbu pa će to djetetu prenijeti, netko je sportski tip pa s djetetom skija, planinari i sl. ja sam duduk i za jedno i za drugo. :oops: donekle tu su i situacije koje jednostavno traže da se djetetu neke stvari pojasne. a tko bi to mogao bolje učiniti nego sam roditelj? zxuja je imala prijateljicu turkinju, pa je već u prvom razredu saznala da postoji vjerovanje u kojem se ne smije jesti svinjetina. s pet godina je vidjela ortodoksnog židova, pa ju je zanimalo tko je to. kad je bila u parizu jedva je čekala vidjeti mona lisu i sliku "onog tipa bez uha". u madagaskaru 3 jedna osoba pjeva kao edith piaf, pa sam joj objasnila tko je ta pjevačica (spomenuvši da je pjevala na ulicama onog dijela pariza gdje smo se penjali vlakićem itd.).
od ove godine učiteljica je uvela "citat na dan"; svaki dan zapisuju citat poznate osobe, na taj način uče neku mudrost i osobu čije su riječi zapisale. od početka godine zxuja tako zna za einsteina, marie curie, ghandija, evo danas je saznala za dalai lamu. kad dođe doma, pročita mi citat, na netu joj pokažem sliku te osobe i dodam još dvije-trije zanimljivosti o toj osobi. sva je bila ponosna kad je gledajući "teoriju velikog praska" znala tko je marie curie. :mrgreen:
btw, o partizanima i ustašama (tj. bolje reći njemcima) je saznala prije neko ljeto, kad su na tv reprizirali "kapelske kresove", a o titu (čije ime poznaje jer čuje razglas u tramvaju) je sve saznala kad je htv pustio "bitku na neretvi". na kraju krajeva, da nije bilo tita i partizana, ne bi bilo ni današnje hrvatske. tako bar veli hrvatski ustav. :mrgreen::mrgreen:
MC, evo ti onda jedna brzinska za tvoju curu. :)
http://marcbrecy.perso.neuf.fr/history.html
Moje dete definitivno nije intelektualni tip, ili ja ne umem sve to lepo da prezentujem. Zovemo je i "krivina" jer jednostavno hvata krivinu od učenja kad god može.
Emso divim se koliko tema obrađujete. Nama je "zemlja je okrugla" domet dometa. Nju ništa osim landranja ne zanima :cvijeta: :mrgreen:
Geografiju sam uvela na mala vrata, preko nekih crtaća i pingvina. Biologija, istorija, religija - jok. Nju uopšte ne zanima kako je došla na svet a ne nešto više.
Vissnja, ovakva je bila slična i moja kao mala. Toj je bilo bitno kojih štikli će se dokopati i kako će se bolje natrackati nekakvom šminkom dok je nitko ne gleda. Znali smo se zezati da će se ako ništa drugo barem dobro udati.:mrgreen: Doduše, uvijek je bila žustrog jezika, ali bez nekog velikog filozofiranja.
I sad je glavna aktivistica u školi...opet se nije mogla suzdržati pa je jednoj drugoj profesorici koja je rekla kako joj nije lijepo vidjeti na tv-u dvoje mladića gdje se drže za ruke preporučila da joj je onda najbolje da promijeni program. Sve me pomalo i brine dokle će to kod nje ići.
Sin je više mudrovao kao mali, ali sad je nekako suzdržaniji po tom pitanju i taj baš ne iznosi svoje stavove često...zapravo je prilično "politički korektan" u komunikaciji s drugima.
Hm, ja nekako mislim da ću, što se religije tiče, kao Cvjeta... Nikad me religije nisu zanimale, znam osnovno (ono što sam učila na faksu), mislim, čitala sam i gutala svakakve povijesti, ali religiju sam nekako zaobilazila...
No, super mi je čitati MC, učim, ako klinku to bude zanimalo, učit ćemo zajedno, ja ionako jedva čekam fazu pitanja..o bilo čemu :)
Jedino ne znam kako ću se postaviti prema fazi šminkanja i odijevanja, pogotovo ako to bude jako izraženo, joj, to će me ubedirati! Štikle može vidjeti samo kod bake. Ne odgajam je u rozilu, upravo suprotno, nisam koka, ali bojim se da baš zbog toga ne ode u suprotnost :) Čak sam razmišljala otvoriti topic na temu odgoja ženske djece (ili djece općenito) bez nametanja rodnih uloga (trebam smisliti neki afirmativni naziv topica)...
hvala, stvarno je genijalno (osim što mi nije jasna slika na 0:33 sekundi :mrgreen: ).
mi smo "obrađivali" i rasizam i segregaciju u americi (kad sam joj govorila o rosi parks ili maloj ruby, ova slika "strange fruits" mi nije za nju), berlinski zid kad smo trebali ići u berlin (pa nismo). holokaust i nacizam još nismo, premala je da sazna te grozote. "obrađivati" znači djetetu uz sliku ili filmčić objasniti u nekih desetak rečenica o čemu se radi.
mislim da sam već stavljala link na ovaj francuski crtić (mi ga gledamo sinhroniziranog na njemački)... sama špica u sebi krije ubrzanu povijest. ovaj crtić ima i podsekciju "istraživači i izumitelji", pa smo gledali epizodu o galijeju, einsteinu. evo recimo, jučer je bio dan ade lovelace (volim ju osviješćivati o ženskoj povijesti i davati joj pozitivne ženske uzore, a da to ne bude lady gaga ili rozga i sl.).
božić, 25.12. koristimo kao dan kad ćemo se sjetiti rođenje isaaca newtona. za naš svjetonazor on je daleko bitniji od isusa. a poklone ionako kupuju mama i tata, i ostalim danima u godini. :mrgreen:
ako želiš, slobodno ga otvori, ali slobodno možemo i ovdje razgovarati o tome. moja nije od rozila, dapače, ne voli nikako kad je sve nešto u ružičastom. meni je taj feministički aspekt odgoja jako bitan. kao što rekoh, pokušavam joj dati pozitivne ženske uzore, objašnjavam joj žensku povijest, kako je teško bilo biti žena prije 100 godina i više godina, kako ženska djeca nisu išla u školu, kako su radila od jutra do mraka itd. pa i kako danas u nekim zemljama curicama se ne dozvoljava da idu u školu i kako ona u biti treba biti sretna što ima mogućnost ići u školu :mrgreen: .
počela je neke stvari primijećivati i u školi i u svojoj okolini... stalno mi se žali kako ju prabaka uči "da sjedi lijepo, jer je curica" :mrgreen: i da to nju iritira, ali da pusti da prabaka to kaže i ne svađa se s njom, jer prabaka je stara. objasnila sam joj u kojem dobu je prabaka živjela.
a pitanja... ajme.... lakše je dojiti nego imati stalno uključen mozak i odgovarati na sva njihova pitanja.
a propos mozak i razum... netko ima malo problema sa razumom... link
Sezona prijava mi je nekako promakla, pa se prijavljujem sada.:-) Odrastala sam prije rata u gradu u kojem je bilo normalno ne biti kršten i ne odlaziti u crkvu isto kao što je u susjednom gradiću iz kojeg je mm bilo normalno biti kršten i proći sve rituale. Moje je odrastanje zadesilo buntovničko odlaženje u crkvu (za polnoćku, jer je vratar studentskog doma sve nas popisivao po nalogu direktora) i isto takav prestanak odlaženja (uz isto zapisivanje, drugog vratara i istog direktora)... a potom skitanje drugim državama i kontinentima gdje sam (smo, mm i ja) shvatili i prihvatili činjenicu kako je religioznost intimna stvar i o takvoj se jednostavno ne raspravlja. Svatko živi svoju (ne)religioznost onako kako si izabere i to bi trebalo biti to.
Tako je i bilo sve dok se konačno nismo vratili i skrasili (Lesi se vraća kući) u gradiću iz kojeg je mm. Naši su prijatelji u međuvremenu rađali djecu, slali ih ili ne slali na vjeronauk iz raznih razloga, bez neke buke i uz kakvu pošalicu. Dobili smo dijete, i tada je započela krstaška bojna moje sveki (ali ona je i po drugim pitanjima takva, srećom živimo na suprotnim dijelovima grada) i malo perfidnija župnika (ima čovijek i škole i desetljeća iskustva) koji je nakon nekog vremena odustao od pritiska... Svi drugi su zaista divni, spajaju nas (ili razdvajaju, pa se ne družimo) neki drugi interesi. Svjesna sam činjenice da je meni u cijeloj toj situaciji lako, ali znam da mm nije... i ne zavidim mu... nastavili smo po svom i eto "posložilo" se: otvaranje ovog topića s polaskom djeteta u školu i onog neminovnog: moraš se odrediti.
Nešto prije početka nastave posjela sam dijete kraj sebe i počela doslovno od velikog praska, pa evolucije, preko mitova (zahvaljujući dobroj literaturi za djecu on dobro poznaje one grčke, nešto rimskih i egipatskih) do monoteističkih religija i završila: tata i ja smo zbog svega toga odlučili da ne ideš na vjeronauk. Vjerojatno ćeš biti jedini u razredu. Za vrijeme dok tvoji prijatelji budu na nastavi ti ćeš biti u boravku, knjižnici, ili doma... što ti misliš o tome? Jasno je kako dijete od sedam godina misli ono što roditelji žele... (moram dodati kako sam osjetila ponos u njegovom glasu (na koji sam ponosna)).... i da, na koncu ipak nije jedini, dvojica su.
Eto toliko (možda i previše..). 8-)
a što je onda izjavio? ne kontam sad ja :?:
pa nije to izjava iz biblije pa da možemo tumačiti ovako il onako. možda je čovjek i u pravu, štajaznam, možda bi nam svima bilo bolje da manje mislimo :mrgreen: a možda je blebnuo, desi se i najboljima :mrgreen:
kako ti tumačiš njegovu izjavu o protupovijesnom apstraktnom razumu :?:
malo smo se pogubile. iskreno, ne znam kakav je to apstraktan razum. ako sam dobro shvatila, to je način razmišljanja koji se želi udaljiti od svih kultura i tradicije.
može biti da sam s predrasudom citirala mc. pretpostavila sam da ona misli da papa ima malo problema s razumom. pa mi je to zazvučalo...loše... ako sam se zaletjela, ispričavam se. nekako sam to zaključila po njenom pisanju o papi, Crkvi...
papa meni nije autoritet, tako da propitivanje autoriteta sigurno nije. vrijeđanje? možda bi se moglo - ono čisto reda radi - pomisliti da je papa svojom izjavom nekog uvrijedio?
ovo se ne bi moglo shvatiti kao uvreda svima koji koriste razum? koji se žele emancipirati? koji propituju svoju tradiciju i kulturne "vrijednosti"?Citiraj:
Razum koji teži "emancipirati se od svih tradicija i kulturnih vrijednosti" ne može "uspostaviti međukulturni dijalog" s ostatkom čovječanstva, drži Benedikt XVI.
Moj model prema kojem dva idu na vjeronauk, a jedan ne ide, postaje urnebes.
MC,
možda bolje da se topic otvori zasebno da se tu uz teme vjeronauka u školi, osobnih priča, linkova na vjerske teme, uvrijeđenih teista i sl. još ne uključi i feministički aspekt odgoja djevojčica. Ili možda možda bolje topic o odgoju djece bez rodnih stereotipa pa se mogu uključiti i mame dječaka?
Koliko vas druge zanimaju takve teme?
Inače, evo jedan relativno svjež link koji će vas malo naživcirati :)
http://www.zg-nadbiskupija.hr/index....osti&Itemid=82
Quinda, dobrodošla!
Marta, daj par detalja!
Zuska, nebulozni su ti njihovi razgovori.
Ovaj srednji koji ide na vjeronauk je donio kuci Mak, casopis za mlade katolike. I mala otme casopis i krene listati, a onaj koji ne ide na vjeronauk joj objasnjava sta se zbiva na slikama, pa kaze: "Vidis, tu su oni pricali s Isusom i onda im je on podijelio kolace." A srednje iznervirano:" Nisu to kolaci, to je hostija."
" A sta je to kostija? Jel to neka kost?"
I tako oni razglabaju.
Marta :lol:
Imaju priliku razvijati kritičko mišljenje.
Marta :lol:
MC, koja sličica, ona s ružom ili ona prije nje?
ma kakav previše... slobodno se više uključi. dobro nam došla :)
marta, :lol:
mojca, ona sličica s ružom. :)
zustra, kako god hoćeš :)
i nešto što će vas sigurno zanimati: blasfemija (pametne riječi dr. milana polića)
Da i meni je odudarala na prvo gledanje, ali na drugo sam pomislila da vjerovatno govori o razvoju emocija. Na prethodnoj su naši preci prikazani prilično grubo, nešto se naguravaju, kao vođeni nagonima, a onda, stižu ljudska bića kakva smo danas, nježni pogledi i ruža kao znak izražavanja emocija.
a ja sam pomislila da prikazuje adama i evu u raju :lol:
:lol: To sam i ja prvo pomislila... i pitala se di je jabuka.
Ovaj link mii se sviđa. "Nebeske utvare" :lol:
ako netko ima nešto izričito protiv feminističkog pokreta, neka slobodno kaže, pa ćemo se dogovoriti. :)
meni je jedna prijateljica rekla da se u njenom razredu jedan otac pobunio protiv zdravstvenog odgoja rekavši da njegovo dijete neće učiti o rodnoj teoriji i ravnopravnosti spolova.
a evo novih i zanimljivih vijesti:
voxfeminae
ako netko ne može smisliti feminizam ili feministkinje, rodnu teoriju i sl. ako misli da su feministkinje babuskare i/li da mrze muškarce, neka promisli, posebice ako se radi o ženi, kako bi izgledao njen život, da nije bilo feminističkog aktivizma. pa i naš zakon za zaštitu protiv obiteljskog nasilja nastao je isključivo na inicijativu feministkinja hrvatske.Citiraj:
Feministički pokreti diljem svijeta prvi su artikulirali problem nasilja nad ženama, tjerali vlade na djelovanje te u udruženjima i kroz suradnju s drugim organizacijama, osvijestili nedostatak ženskih prava u raznim zemljama. Snažni feministički pokret dobio je potporu javnosti, a medije uvjerio u važnost problema nasilja nad ženama za javnu raspravu
mojca, ne vidim ništa. :)
Pod "ovaj" mislim na tvoj link. "Nebeske utvare"... to sam citirala dr. Polića. Jako mi se sviđa taj izraz. :)
Nespretan post u žurbi.
uvijek rado citiram dr. Polića. :) on je prelijepo objasnio što je to ateist.
Citiraj:
Biti dakle bez boga, biti bezbožnik, ateist, biti prema eventualnom božjem postojanju ravnodušan ili čak o bogu ništa ne znati, ne znači već samim tim biti i protiv boga, dakle antiteist - osim za onoga tko sve ljude koji ne misle slično njemu doživljava kao svoje protivnike.
Ateist dakle ne vjeruje u božju opstojnost, ali i ne dokazuje njezinu nemogućnost, već jedino ne pristaje da kao istinitu prihvati nedokazanu tvrdnju.
Budući da ateistu bog nije potreban, niti je za dokazivanje božje opstojnosti zainteresiran, to će on dokazivanje božje opstojnosti prepustiti onima kojima je do toga stalo, zadržavajući za sebe pravo da ne vjeruje u ono što nije na provjerljiv način dokazano i što ne može biti posredovano kao znanje. Naime, kako se nepostojanje bilo čega, za sada, ne može na konačan način dokazati, to je razumno ne prihvaćati kao postojeće ono o čemu nema provjerljivih dokaza, jer bi u protivnom kao postojeće moralo biti prihvaćeno sve što bi tko kao takvo ustvrdio.
a, evo i nešto što je zanimljivo za ovaj topic, iz 2008.
Citiraj:
Vjeronauk i nježne dječje duše
Iako sam kao ateist ravnodušan prema bogu, ideološka me nasrtljivost, pa i ona religiozna, ne ostavlja ravnodušnim. Jer bitno je obilježje ideologije da parcijalno prikazuje kao univerzalno, da relativno predstavlja kao apsolutno, da mišljenje i interes pojedinaca i skupina nameće kao opće mišljenje i opći interes, da se lažno predstavlja kao jedina moguća Istina. Ideologija uvijek nastupa kao isključiva Istina, u pozadini koje je prijetnja onima koji je kao Istinu ne priznaju. Pa kada nečija religioznost pređe prag izričaja osobnog opredjeljenja i zaogrnuta šinjelom apsolutne istine počne u drugima zatirati drukčije, onda ona postaje par excellence ideologija.
Ako je, dakle, u Lourdes išao Dragan Primorac sa svojim religioznim prijateljima, onda je to njihovo pravo i stvar koja me se previše ne tiče. Ali, ako je u Lourdes išao ministar znanosti i obrazovanja sa svojim suradnicima, onda me se to itekako tiče. Doduše i ja se slažem s Marxom i Crkvom da se privatno i javno u čovjeku ne može podijeliti osim ako čovjek postane homo duplex. Pa ne tražim od ministra Primorca da bude dvoličan i skriva svoju religioznost, ali imam pravo očekivati od njega i drugih državnih službenika da nam je ne nabijaju svako malo na nos, kao što od pristojnih ljudi očekujem da ne govore baš sve što misli o drugima, jer je to osnova snošljivosti i suživota. Kakav bi, naime, svijet bio kada bismo svima koje smatramo ružnima, glupima, pokvarenima ili jednostavno “niškoristi”, to rekli u lice ili javno obznanili? Pa iako to ponekad treba učiniti, za što treba i osobne hrabrosti, takva bi pretjerana “istinoljubivost” kao i svako pretjerivanje učinila svijet još gorim nego što jest. Uostalom, ni šamaranje svih koje mislimo da bi trebalo išamarati nije prihvatljivo. Kada, dakle, neki ministar opetovano javno naglašava svoju religioznost, onda to nije samo izraz njegova osobnog opredjeljenja, nego snažna politička poruka naciji o tome koja je ideologija vladajuća i kakvo se ideološko opredjeljenje očekuje od onih koji o tom ministarstvu ovise. Stoga Dragan kao Primorac smije reći: „Oduvijek mi je bila želja posjetiti Lourdes. Dijelom i zato što je upravitelj župe Majke Božje Lourdske moj prijatelj“, ali Dragan kao ministar ne smije reći: „U tu crkvu redovito, kao i premijer, idem na misu“, jer ni Dragan ni Ivo na misi ne bi smjeli biti kao ministar i premjer. Bar ne tako dugo dok je ovo po Ustavu sekularna država za koju nas obojica, očito neistinito, uvjeravaju da je pravna.
Treba li se onda čuditi ravnateljici dječjeg vrtića u Sesvetama koja je roditeljima revoltiranim načinom uvođenja katoličkog vjeronauka u taj vrtić navodno poručila da smo katolička država i nema razloga „da odskaču“. Možda većinu u ovoj državi čine katolici, ali ravnateljica bi trebala znati da to RH ne čini katoličkom državom. Ali ona to ne zna, ili se pravi da ne zna i može si to dozvoliti budući da u nas na misu ne idu Dragan i Ivo, nego ministra i premijer, što joj daje za pravo reći da smo, iako mimo ustava, katolička država. Ministar doduše tvrdi da je u Lourdes išao kao Dragan, ali zašto onda kaže da redovito s premijerom, a ne s Ivom, ide na misu?
Ipak, dok me nepodopštine vladajuće Partije i Crkve ljute, opravdanja roditelja koji su podlegli ideološkom pritisku me žaloste. Čitam tako u Jutarnjem listu (28.08.2008.): „S druge pak strane, ne vidim razlog zašto bi mu uskratio upoznavanje s religijom, stjecanje novih znanja i shvaćanja, bez obzira na to što tata misli o Bogu. Uvijek ima vremena predomisliti se. Neka sam odluči“. Nema dugo da je to izjavio i jedan vodeći oporbeni političar.
Pitam se: zar ti ljudi zaista ne razlikuju upoznavanje s religijama od religiozne indoktrinacije. Pa na vjeronauku se ne upoznaje djecu „s religijom“, još manje s religijama, nego ih se religiozno indoktrinira na način koji bi trebao onemogućiti da se oni jednog dana „predomisle“ ili „sami odluče“ nešto drugo.
Više sam to puta napisao, ali ću za one koji ne znaju još jednom ponoviti što je svojedobno napisao Thomas More: „Svećenici obrazuju djecu i mladež, no nije im preča briga njihovo znanje, nego razvoj osobnosti i ćudorednih nazora. Svim se silama trude u još nježne i podatne dječje duše uliti valjane nazore, korisne za održanje njihova društvenog poretka. Kad se ti nazori duboko usade još u dječjoj dobi, prate čovjeka kroz cijeli život i od velike su koristi za očuvanje državnog poretka, koji se inače ruši jedino zbog ljudskih poroka, a oni se rađaju iz izopačenih nazora”.
Dakako “zdrave su misli” one koje su “korisne za održavanje postojećeg društvenog poretka”, pa kad se njima indoktrinira djecu dok su još naivna i kritički nejaka, valja očekivati da će cijeli život slijediti i braniti ideologiju koja ih je duhovno oblikovala. Zar se ti roditelji ne pitaju što će to u „nježne i podatne dječje duše uliti“ vjeroučitelji u čije su duše također bile ulivene religiozne dogme dok su im duše bile nježne i podatne? Zar ih ne zabrinjava mogućnost da će nježne i podatne duše njihove djece biti osakaćene upravo u sposobnosti kritičkog mišljenja i slobodnog odlučivanja? Nisu li sami pristali na to da „ne odskaču“? I kojom logikom onda nešto drugo očekuju od svoje djece.
Razumijem, doduše, njihovu želju da svojoj djeci ne otežavaju život. Ali, nisu li upravo zbog toga trebali odlučiti drukčije? Jer, nije lako dnevno provoditi sate, pa čak ni minute u sredini s kojom se čovjek ne slaže. Ali još je teže provoditi cijele dane u sukobu sa samim sobom. A upravo to bi se moglo dogoditi djeci koja u život kreću na koljenima, ruku skrušeno sklopljenih pred izmišljenim autoritetom.