Nisam citala, ali meni zvuci skroz realno.
odgovor je isao nakon Vrci
Printable View
Nisam citala, ali meni zvuci skroz realno.
odgovor je isao nakon Vrci
Nisam htjela komentirati da ne budem i ja optužena za nesnošljivost prema protivnicima cijepljenja.
Sad sam malo ohladila od čuđenja :)
Pandemija je ljudi! Treba se boriti. Ne treba puška, ali treba hrabrost.
Sjedneš i cijepiš se. Unatoč strahu. Unatoč dvojbama. Trenutno je odluka da se cijepimo najpametnija i najhrabrija da bismo porazili neprijatelja sa što manje žrtava i što brže.
I ne, NITKO NIJE OTOK. Sve što odlučimo odrazit će se na druge.
I ja sam bila na velesajmu dvaput. Drugi sam put cekala neku stariju gospodju ispred sebe jako dugo jer je imala puno toga za pitati. Srecom ima vise redova, al naravno da ja stanem u najsporiji :). Redovi za saltere su po troje ljudi. I onda dobijes kod prvog jos jedan A4 papir (barem za AZ) na kojem pisu upute kod kojih simptoma i kome se javiti. Mozes razgovarati s lijecnikom do mile volje.
ovisno koje je struke. Nije nužno da fizicar/strojar/.... koji se bavi teorijom struna zna nesto o mutacijama. Zna koliko i svi drugi koliko su naucili u svom skolovanju. No svi koji zele mogu nauciti.
Problem je strucnjaka koji zbilja poznaju materiju kad zabrazde u razmisljanjima koja nisu u skladu da do sad stecenim znanjima.
evo konkretno Lauc je u naš prostor plasirao ideju da su mutacije uzrokovane cjepivima
nije mi jasna njegova motivacija
shvaćam da svojim facebook statusima podilazi širokim masama ljudi koji su iz ovog ili onog razloga ogorčeni zbog pandemije, ali ne mogu shvatiti da mu je to važnije od znanstvenog ugleda
Meni se nažalost čini da postoje stručnjaci koji ne poznaju i ne razumeju dobro materiju o kojoj govore (što ih ne sprečava da govore). Ne znam konkretno za vaše koje spominjete, ali vidim po našima.
Prosečan dr opšte prakse srednjih godina, recimo 45+, verovatno ni nema dovoljno znanja o mutacijama virusa, prvo, jer se virusologija dosta brzo razvijala a medicinari jako sporo ažuriraju svoje udžbenike, bar kod nas je 100% tako,(ove godine smo spremali jednu osobu za prijemni na medicini i oni imaju ista, delom zastarela pitanja već bar 20 godina), i drugo, puno toga se ipak zaboravi naročito ako su osnove i bile klimave, naučene bez istinskog razumevanja, a nije se obnavljalo gradivo godinama.
Uz ovu pandemiju osvijestila sam da su virusi prehlade toliko moćni u svijetu virusa. Ne znam je l to jos uvijek vazece da ako virus prehlade prvi zauzme organizam, da pobjedjuje covid. Bas mi je to bilo - wow. Svasta se moze nauciti.
Evo još dizanja panike - delta zarazna kao ospice i kozice. Pa oni baš udaraju i na psihu
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2293974.aspx
Još 10 dana :mrgreen: Zadnjih dana sam totalno zaboravila na to, doduše pratim stanje u ŠK županiji :lol:
Da možda još dopunim, jer ovo često čujem.
U govoru ljudi ne razlikuju selekciju i mutaciju, a razlika je ogromna.
Mutacija je prosto naprosto statistička greška u RNA ili DNA, desi se nakon određenog broja umnožavanja u apsolutno svim ćeiijama, kao kad bi neko mehanički milion puta prepisivao jednu istu rečenicu i od zamora bi se povremeno greška potkrala.
Znači, što više obolelih, to više grešaka, mutacija u virusu. Što teže i duže oboleli, to više mutacija- jer se u teško obolelim virus više puta umnožava.
Selekcija je ono što određuje sudbinu mutacije. Ako je greška u prepisivanju štetna po virus, taj soj nestaje. Ako se "greška" pokaže korisnom, virus se razmnožava i prenosi brže nego prethodni sojevi. To je suština selekcije, uspešni ostaju.
Ali to ne znači da virusi i bakterije imaju bilo kakav "cilj" ili "svrhu". Jednostavno mutacija se desi a sticajem okolnosti (selekcijom) ona ili ostane i umnožava se brže i uspešnije od drugih ili nestane, (ako npr.mutacija narušava građu virusa i sl.).
Naravno, čak i super uspešna mutacija, kao ovaj zarazni delta soj, nema puno šanse za život ako ne uspe sa jedne osobe da pređe na drugu da bi se razmnožavala, tome služe epidemiološke mere i vakcina, da spreče širenje uspešnih sojeva.
Znači, izvor novih mutacija su prvenstveno upravo nevakcinisani. Što više umnožavanja, više raznih mutacija. I više šanse da se pojavi novi opasni soj, od koga vakcina neće štititi. Tada bi se taj soj proširio i među vakcinisanima, što bi bio proces prirodne selekcije sojeva. Ali za njegovo nastajanje svakako ne bi bili odgovorni vakcinisani, oni bi bili samo njegove žrtve. (što se btw i dešava sa delta sojem delimično).
Meni je samo fascinantno kako dotični ,nakon sto se vec par puta javno dokazao kao neznalica (kad je tvrdio Djikicu da krivo prognozira koliko će ljudi umrijeti do NG, pa kad je davao izjave da je preboljelo 40% stanovnika i još cijepimo 20% pa je epidemija gotova itd) da i dalje javno objavljuje svoje krive teorije a onima koji ga prozovu prijeti tuzbama.
A zašto se onima koji su preboljeli preporuča cjepivo?
Gripu bez cijepljenja dobijemo jednom u 10-20 godina. Znači, kad preboliš stvaraš snažan imunitet koji te štiti dok virus dovoljno ne mutira da bude značajno drugačiji.
Oni koji se cijepe protiv gripe, da bi bili zaštićeni, trebaju se cijepiti svake godine.
Zašto je kod korone cjepivo stavljeno ispred prirodnog imuniteta?
Zato što je grip poznat vekovima, a korona nepoznata.
Nije sa nama ni dve godine, a podaci o prirodnom imunitetu su i dalje prilično raznovrsni i nedovoljni.
Neki se razbole opet za dva meseca, neki imaju antitela preko godinu dana.
Neki dobiju lako svaki novi soj, neki ne. A očigledno novi sojevi nastaju dovoljno brzo kad su na raspolaganju milijarde bez imuniteta.
I zato što su šanse ogromne da vakcina neće naštetiti nikome, a može da pomogne. Jer i dalje ne znaš kako će tvoje telo da reaguje na svaki idući soj, i nema potrebe da nagađaš.
Niti je baš etički prema drugima da isprobavaš, na kraju krajeva, jer rizik koji si TI spremna da prihvatiš nije samo tvoj.
Moj sin je u 3 godine 2x imao gripu. A ne 1x u 20g.
Gripa je samo manje zarazna. Tako da dok sam ja u kolektivu u kojem ljudi koji kašlju i kišu ne dolaze na posao on je u kolektivima gdje je uobicajeno da dijete ide u vrtić/skolu dok ne dobije temperaturu. Pa se logicno češće zarazi.
Prijateljica je imala od korone gadnu upalu pluća i probleme sa kaogulacijom, 5 tjedana bolovanja + tjedni oporavka. Nakon 6 mjeseci nema vise antitijela. Misliš da želi riskirati jos jednom dobiti koronu bez da ima antitijela?
Danas krenuli s objavama tipa četvero umrlih, nitko nije bio cijepljen. Treba tako svaki dan (a bit će na zalost materijala za takve objave, uz 50% necijepljenih 80-godisnjaka a mladji jos manje). Neki će to vec vidim zvati "kampanjom straha". Istina mnogima nije ugodna.
Ono sto mene smeta u cijeloj priči je širenje panike i plašenje. Zašto nas tako ne plaše da je pandemija raznih tumora, visokog tlaka, dijabetesa. Sve te bolesti su opasne i može se radit prevencija istih, a samim time i smanjit mogućnost komplikacija od corone.
Ono što sam primjetila kad su pokazivali snimke sa covid odjela, je da je velika večina ljudi na odjelu pretila , a to već i bez corone nosi svoje rizike.
Opet ne napadam nikog , samo napominjem da bi se o svome fizičkom zdravlju trebali brinuti prije nego bolest pokuca na vrata. Bez obzira o čemu se radi.
Naravno sad sam opet teoretičar zavjere, ali nema veze mene ne smeta etiketa.
A da ne spomenimo diskriminaciju pušača koji ne mogu pušiti na poslu, u javnom prijevozu, kinu, restoranima, bolnicama... a sve su to prije mogli.
vidiš da ne pali , mi i dalje jedemo štetnu hranu za naš organizam puše, unosi se prekomjerna količina šećera .... možemo nabrajati do sutra.
Kad uđeš malo s ljudima u razgovor onda vidiš koliko malo znaju o sebi i na koji način funkcionira njihov organizam.
Imala sam kolegicu na poslu sa prekomjernom količinom kg, uvijek se žalila kako nemože smršavit, kako je tlak zeza otiče skuplja joj se vode.
I kad ju pitaš što jede , po njenom ništa deblja se od zraka.
a onda vidiš da je gabelc 2l cole, kutija keksi, sendvić od neke salame i malo salate da se nebi reklo nije unjela nešto zeleno i živo u organizam.
Osim tih list-dva salate u sendviću ona nije unjela ništa zdravo.
Vodu ne pije jer joj se povraća od iste, i da li možeš takvoj osobi pomoć koja ne jede ništa a deblja se od zraka.
A što se tiče pušenja, nekad su doktori preporučali pušenje da je to super, ne tako davno unazad 40-50g
Pa su shvatili da su pogriješili
Zbog ovakvih rečenica je stvarno teško ponekad te shvatiti ozbiljno.
Možda zato što nećeš dobiti dijabetes niti tumor nakon polusatnog druženja sa dijabetičarem niti onkološkim pacijentom? Jer su to nezarazne bolesti? I poznate su nam odavno? I postoji čitav spektar lekova?
Sa druge strane, to je opet odokativna izjava. Pandemija je dinamična, regulative i okolnosti se stalno menjaju, građanstvo mora biti obaveštavano stalno. Naravno da je takva promena potisnula deo prethodnih tema.
Pre pandemije, ja sam baš često, skoro svakodnevno, nailazila na tekstove o ozbiljnim hroničnim bolestima. Tebi možda oni nisu upadali u oči, ali ako upotrebiš neki ozbiljniji internet alat za pretraživanje, (sigurna sam da ih ima ali u to se ne razumem), možeš prebrojati statistički kad i koliko se o tome pisalo. Uopšte nemam utisak da se o takvim bolestima ne govori, naprotiv.
O prevenciji tih bolesti za koje je korona dodatno opasna - šta, misliš da ozbiljno gojazna osoba može da za ovu jednu godinu i smrša (uz lokdaun, sve sale, terene, šetališta, teretane itd. pozatvarane, tonu stresa, nedostupne lekare...) i tim čarobno poništi efekat prethodne gojaznosti?
I svi mi nekako da, valjda pozitivnim razmišljanjem, preveniramo i dijabetes i tumore, sve samo neverovatnim transformacijama za godinu dana?
zapravo da, jer u bolnicama na nabrojanim odjelima bi trebali biti u sterilnim odjelima i sa maskama, a zdrav razum govori da oni nebi trebali biti na svom poslu ako su bolesni.
Kako ne smiješ dovesti bolesno dijete u vrtić/školu ili pod temperaturom zašto bi onda ti radnici trebali biti na svom radnom mjestu ako nisu fizički dobro.
S obzirom da se kaže kako i cijepljeni se mogu zarazit i prenositi virus onda im niti samo cijepljenje nije garancija da neće biti kliconoše asimptomatske.
Po mome je to gore jer ti daje lažni osjećaj sigurnosti.
Naravno ovo je samo neki moj zaključak na osnovu svega do sad pročitanog i viđenog.
Ti pretili, visokotlakaši i sl. neće odjednom napuniti bolnice, zauzeti fizičke i ljudske kapacitete pa tako da drugi ne mogu ostvariti pravo na medicinske usluge pa i hitne. Kod korone hoće i to je problem.
A lično sam bila na sahrani mladog, zdravog, fit čoveka od 37 godina (ok, bio je pušač ali ništa od komorbiditeta). Otišao za 2 nedelje od korone. O kojoj je mislio isto to i ti, ella,- gripica. Neće mene mladog i zdravog jer ionako je to sve samo jedno političko dizanje panike a ja brnjicu staviti neću.
Zapravo može, uz disciplinu i slušanje svog tjela praćenja kako tjelo reagira na namirnice može.
MM je u prvih 6 mj prošle godine skinuo 50kg. Kako , tako da je počeo jesti kao beba(ubacijanje jedne po jedne namirnice u prehranu), izbacili smo kupovne mješavine začine, što se moglo friško to smo sami, smanjio unos soli za 90% , šećere za gotovo 95% , bijeli šećer u potpunosti zamjenili medom, gotovo skroz je izbacio industriske salame.
Sad je prošlo već 18 mj od gada je počeo , skinuo je još 20kg od tada , dio namirnica je vratio poput ugljikohidrata , ali ih ne jede svaki dan nego jedamput u 2/3 tjedna,
I da riješio je neke od bolesti koje su mu prijetile zbog debljine.
Dobro, neka si ti ubeđena da je sve rešio time što je smršao 50 kg u 6 meseci... Odustajem. Jednostavno jaz između tvog neznanja i arogancije i mog strpljenja je preveliki.
Kad pročitam da je svejedno da li je zdravstveni radnik vakcinisan i izostaće sa posla 2 nedelje ako se razboli ili nevakcinisan i možda će umreti (a mi smo silne lekare zaista i izgubili, i to specijaliste koje ćemo teško nadoknaditi) ili ostati nedeljama na bolovanju, stvarno nemam šta da dodam a da može da dopre.
ella, vec dugo je pretilost problem, zdravstvena zajednica upozorava, radi kampanje. Sanji Music Milanovic smo se sprdali svi za tanje snite. I to jos kad.
Poznata je ovisnost o seceru, isto tako vec dugo. Pa mnoge zemlje uvode cak i porez na secer.
E sad ovisnost i emocionalno prejedanje je nesto sto se ne rjesava kod vecine lako cemo, necu jesti.
No sve stu to indivudualne bolesti, iako ih nazivamo epidemojom pretilosti, dijabetesa i sl. nisu epidemija o kakvoj se ovjde govori.
Ovdje se pise o virusu. Bestiji koja ima svoj mehanizam sirenja i umnozavanja.
Cijepljenje po tebi nije neophodno. Nisi jedina. Dosta antivaksera racuna na zastitu u procijepljenom krdu. No ovim tempom za sad jos niko od nas nije zasticen.
Jesi li ikad procitala povijest cjepiva i cijepljenja? Zanimljiva je. Npr. Katarina Velika je odigrala isto svoju ulogu u tome.
Ne znam sto trazis kao garanciju kod cjepiva?
Ono sto ja zelim, je da ovo ludilo prestane. Da me ponovo ne zakaci bestija, nije bas zabavno biti s njom doma, a kako je u medicinskim ustanovama ne zelim nikako isprobati.
zašto arogancije , kad su mu nalazi pokazali da je riješio neke ozbiljne poteškoće koje je imao.
Prestao je žderat(nažalost to moram tako nazvat jer je on samo trpao količinski u sebe) i počeo je paziti što i kada i kako unosi u organizam,
ili je problem jer visok tlak, šećer... itd nije riješio za nekoliko vrsta ljekova?
Pitam sad sam ja zbunjena
Osoba je zarazna 48 sati prije nego je fizicki lose, tako da tih dva dana moze setati okolo.
Nitko ne hoda u sterilnim odjelima, a mozda i ne nose maske pravilno. Oni koji misle da je virus samo prehladica. Sto za njih mozda i je, samo cesto nije za korisnike s kojima rade.
Verovatno nisi izbacila iz ishrane beli šećer i Colu kad si je zakačila...:roll:. Žao mi je, ja još samo mogu da se sprdam na ovoliku pamet.
Kako se samo doktori nikad nisu setili da nas i na dijete stave dok smo bili u lokdaunu, a lepo su taman napravili nestašice, mogli smo svi već po tridesetak kila baciti sa sebe do sada. Ne bi zagušili bolnice mi debeli. Moglo bi po dva mršava da stane ne jedan aparat sa kiseonikom.
Tako je, beti, pandemija je, ajmo, micanje rozih ocala (ja na moru, treba mi pauza od koroneee, jeee) i micanje previse ljubicastih ocala (dr opskurnikus koji je bio sef u pfizeru reko ovo, moji frendovi dri nece da se cijepe). Vecina oce, cjepivo su primili milijuni. Pitanje pitanja radi je fakat bzvz, slazem se s kaae, betty, pulinkom, a ne s forumasicamaa koje linkaju tisuce umrlih od cjepiva, jednostavno, nije mi.isti rang znanja i razumijevanja. I nakon pustih objasnjavanja ovdje, bok te pita misli li i dalje, pusti ti, a tisuce umrlih nakon cjepiva, ja bih da je to jos malo ispitanije pa cu se ja za jedno 5-10 god cijepit.
Tajni dokument cdc, idiotski naslov, al kao razmatraju maske opet i za cijepljene jer se delta prebrzo siri:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...mjere-15091823
spajalice ja zapravo od cjepiva ne tražim i ne trebam ništa.
zapravo gledam kako se razvija cijela situacija.
Kod nas debljina je epidemija jer od kad se rodimo stalno netko smatra da djete ne jede dovoljno, pa mu gurne čokoladicu pa čipsić/smokuić.
Pomaži tanjur, nek kaže tko nije odrastao uz takve rečenice, nema od stola dok ne isprazniš tanjur.
Svekrva je u jednom trenutku mi priznala da je pogrješila u prehrani sa djecom jer je hrana bila i nagrada i utjeha i rješavanje dosade.
U zadnjih 15-20g su počele mame malo gurat bake iz tanjura djece pa se malo možda popravlja stanje.
Mene su godinama na plaži gledali kao zlostavljača jer ne nosimo hranu na kupanje, tu i tamo voće, ako hoće jesti.
Nakon dosta godina vidim da ih je sve više takvih,
Promjenit način na koji živiš iz temelja je teško i iziskuje puno vjere u sebe, snage i tvrdoglavosti.
I imaš pravo pulinka jaz između tvog i mog razmišljanja je velik ali da sam arogantna i da nemam znanja o tome , a živimo tako već dvije godine i vidim samo poboljšanja i napredak nije uredu.
Ja tebi nisam rekla da je neznanje zato što vjeruješ svemu što na tv-u prenesu , a sami sebe su demantirali više puta, nekad čak i u istom danu.
Ne vrijeđam, ne prozivam nikoga , ne nazivam neznalicom ili bilo što drugo , nego samo iznosim i drugo viđenje da vam približim i da ne smatrate da samo zato što se netko ne cjepi da ne ne informiran.
Rešio je te akutne probleme, i svaka čast, to jeste impresivan poduhvat.
Ali ne može u godinu dana poništiti sve loše efekte svoje, pretpostavljam, višegodišnje debljine.
Svi organi su trpeli teret tog viška kg, srce, pluća, pankreas, jetra, žuč... Krvni sudovi verovatno imaju manje ili više masnih naslaga, srce je moralo jače da pumpa krv, sa većim opterećenjem tolike težine, pluća radila otežano, pankreas imao problema sa regulacijom insulina.
Svi ti organi zahtevaju vreme da se oporave a moguće da će neke posledice i ostati.
Pa naglo mršavljenje je čak dodatni rizik za stvaranje žučnih kamenaca, koliko se sećam.
Ako je mlađi i kraće vreme bio predebeo, posledice će trajati kraće - ako ne krene opet ka debljanju.
Ali poenta je da ne mogu svi uraditi istu stvar kao tvoj muž, sigurna sam da ni vama to nije bila neka divna i laka zabava. Neki prvo moraju regulisati svoje osnovne bolesti da bi uopšte mogli da smršaju, nekima treba savet šta i kako da unose kroz dan, neki moraju sagoreti kalorije vežbanjem. Arogantno je misliti da bi se komplikacije korone tako jednostavno rešile, samo gubljenjem težine, i da je efikasno mršavljenje svima jednako izvodljivo.