valala prvotno napisa
Moja cura je upisala prošle godine dvojezični u Prelogu.
Sve u vezi prijemnih je kako su cure već napisale; svaki program pa makar unutar iste gimnazije je jedno mjesto na rang listi škola. Prijemni za engleski za Prelog i X je isti, piše jedan, prolaz se računa za obje škole. Moja je prijavila u X matematičku, pa je pisala u obje škole prijemni, jer se pišu različiti predmeti. To je možda najkompliciranije, jer Prelog ima u prijemnom kemiju, fiziku i biologiju, što je dosta gradiva. Prijemni iz engleskog je bio jako lagan, mislim da je prolaznost preko 95%.
E sad kako je u školi.. moja cura je oduševljena, obožava školu. Osnovna joj je bila koma i baš se preporodila u srednjoj. Razred je jedan, relativno mali, 24 učenika i uglavnom su svi zainteresirani za nastavu, redovito rade, atmosfera je poticajna, nikako natjecateljska, ali to opet ovisi kako ti grah padne, tko će upisati ove godine. Profesori su svim generacijama dvojezičnih uglavnom isti, moja mala nema uopće prigovora, jako puno rade s klincima u lijepoj atmosferi, nema xxxxxxxxxx nad djecom. Jaaako se potiče povezanost u školi, između različitih smjerova, sve djece, svih u razredu. Ono što ja nisam znala kad se mala upisivala je da je Prelog na glasu kao izrazito tolerantna škola prema različitostima i da se tamo upisuje puno djece koja se možda ističu u društvu (ne znam kako ovo korektnije napisati) jer se zna da ih tamo neće ismijavati. I to je stvarno istina. Puno putuju, što je meni odlično, ali je i dosta veliki financijski izdatak. Na početku godine cijela škola ide na izlet vlakom, naprave im kompoziciju od 15 vagona, ove godine su išli u Ljubljanu. Bili su na izletu u Grazu, sad idu na dva dana u Italiju.
Pitaj aka te nešto konkretno zanima, ovako sam nabacala stvari koje su mi prve pale na pamet. Znam da ovo naše iskustvo zvuči skoro pa predobro, ne znam šta nas sve čeka u budućnosti, i vjerujem da ima i drugačijih iskustava, ali za sada je sve odlično, nadam se da će i ostati.