ima dosta istraživanja, ali mnoga se odnose na stare sojeve, tko zna koliko je to više aktualno.
npr. iz Austrije tijekom 1. vala vuhanskog soja:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/...1111/eci.13520
Printable View
ima dosta istraživanja, ali mnoga se odnose na stare sojeve, tko zna koliko je to više aktualno.
npr. iz Austrije tijekom 1. vala vuhanskog soja:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/...1111/eci.13520
Hvala
I tako, mi isli u Slo i nazad. Dokumente nam iz ruku nisu uzeli, papire nikakve trazili za covid, jedino slovenac pitao kamo idemo i to je to
Mjere na granicama ftw
Mi smo isli dva puta i oba puta su detaljno proucavali covid passove.
Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Prije tri dana isto kao i kod Vrci. Nitko nije pipnuo pasose. Na Neumu u smjeru Du su pogledali jedan pasos na Kleku i prolistali ih na Bistrini.
Na trajektima se maske ne nose, na dijelu Makarske rivijere gdje smo bili 1 dan, mozda 20% ljudi nosi maske. Nesto juznije blizu nas 90% ljudi nosi maske.
Vrlo saroliko…
Moj muz je 10 dana u Njemackoj, 4 u Hrvatskoj. Tako je od svibnja prosle godine. Do nedavno se testirao svaki put prije polaska u Njemacku (do druge doze cjepiva). U ovih godinu i nesto, nitko ga nije nista na granici trazio, ni test ni papire (bio je slobodan od karantene u Njemackoj, zbog posla). Eventualno su ga znali pitati kud ide. Tako da su mjere na papiru jedno, u stvarnosti sasvim drukcije.
Sestra iz Njem s obitelji presla granicu prije 2 dana, apsolutno ih nitko nista nije pitao na granici.
Nas su za ulazak ono krajem 6. iz slo u rh pitali da sve pokazujemo, al tad nije bilo bas ovoliko prometa preko granica bilo je malo malo pa auto, jos nije bio vikend.
Ma garant su dobili "naputak" sezona je, valja ubrat sto vise love, puštaj i ne gnjavi ljude na granici
Zato smo mi ma granici s Bosnom prosli vikend cekali sat i po na ulaz u Hrvatsku. Tamo su svih sve ispitivali.
Testiranje negdje na jugu u cetvrtak…
-Dobar dan, zapisali bismo se za brzi test. Treba nam termin u petak ili subotu. Test ne smije biti stariji od 48 h.
-Evo, dajte da ga sad napravimo…
-Ali, ne stariji od….
-Ma, sad ce sestra uzeti uzorak.
Sestra pocacka vrh nosa stapicem
Doktor za to vrijeme ispisuje papir s negativnim rezultatom i datumom iz buducnosti…
Ajme Munkice nije smijesno, al bas si me nasmijala kad sam zamislila scenu. Eto jos vam idu na ruku da ne dolazite dvaput :lool:
Izvrsno, granicni policajci ne rade posao kako bi trebali (sigurno ne samoinicijativno), doktori izmisljaju nalaze, takvi nalazi se uzimaju... nije cudno da mnogi sumnjaju u sve.
Pa u tome i jest problem, manipulira se podatcima. Vladin matematičar otvoreno piše "da se tu radi o taktičkoj borbi, tj. kako ostati s incidencijom dovoljno nisko". Drugim riječima, testirati puno, a prijavljivati malo :mrgreen:. Pa se tako u Novalji kroz par dana brzim antigenskim testom testira 12.000 partijanera od kojih baš nijedan ne bude pozitivan! Ako neki stranac i bude pozitivan na PCR-u, nije mi jasno ulazi li u HR statistiku jer je - stranac (nadam se da ga ipak broje). Naime, pročitala sam da ako Osječanin u Splitu bude pozitivan, njegov test statistički ulazi pod Osječko-baranjsku županiju jer mu je tamo prebivalište. I tako smo mi "zbog labavih mjera" te žute/narančaste boje jako posjećeni i imat ćemo dobru sezonu. To me jako veseli jer jasno je da proračunu treba para. Jedino se nadam da jesen neće biti ista ko lanjska :-/ .
Pa naši će sigurno sad manje testirati/prijavljivati kad su nam turistički konkurenti u goroj poziciji. Samo da nam dođe više turista
Da, ne brojiš se gdje si testiran pozitivno nego po prebivalištu, to i navode. Stranci ne idu u naš broj. Znači i Hrvati koji se zaraze na moru broje se po drugim županijama
Ha, ludilo :lol:
Volim pročitati izvješća
Od pristigla 152 uzorka, 20 su uzorci sa dokazanom alfa (UK-B.1.1.7) varijantom (13 %), a 128 uzoraka sa dokazanom delta (B.1.617.2) varijantom (84%) Delta je prisutna u svim testiranim županijama.
Dokazana je jedna alfa + varijanta (B.1.1.7+E484K) u uzorku iz Splita.
U Primorsko-Goranskoj županiji dokazana su dva uzorka sa B.1.1.318 linijom koja sadrži mnoge mutacije od značaja, ali ju ECDC još ne vodi kao varijantu
Udio cijepljenih raste porastom dobi. U dobi 65 godina i više cijepljeno je 581.993 osoba s jednom dozom (68,2%) i 542.638 s drugom dozom (63,6%).
https://www.koronavirus.hr/UserDocsI...df?vel=1498121
I kod nas su danas objavljene neke statistike. Od ukupno 87, 44 okruga u Minnesoti nose etiketu high transmission rate koju daje CDC. Guverneru su istekle emergency powers pa ne (nazalost) ne moze izdati naredbu za obavezne maske na razini drzave, no MDH i on sam urgiraju lokalnu vladu da proglasi obavezu maski na lokalnim razinama. Usprkos tome, ispod 1% cijepljenih osoba u Minnesoti je do sad dobilo breakthrough covid.
Potpuno je cijepljeno je 2,997,637, a 3,158,646 je primilo barem jednu dozu (zadnje uneseno 29.7.). U nasa dva okruga je procijepljenost osoba 65+ godina 99% i 94%.
Impresivan postotak za 65+
Kod nas u gradu objavili da je 90% stanovnistva preko 12 god primilo bar jedan shot, a fully vaccinated je 77.4%.
Mi smo jedan od 101 gradova u San Francisco Bay Area, broj stanovnika je cca 80 000.
Evo bas pogledah i za okrug (1.5 miliona ljudi, jedan od 9 okruga u SF Bay Area): 84.7% jednom, 71.1% fully vaccinated, od stanovnistva preko 12 god.
Preko 75 godina 97.6% s jednom dozom, i 81.1% fully.
Mi nismo tako dobri, sto se ukupnog broja stanovnistva tice. Cim izadjes iz grada (65,000 jedan i 35,000 stanovnika drugi, fizicki spojeni, ali razlicita je uprava), stanovnistvo se uglavnom i dalje drzi price da je kovid izmislio, valjda, guverner Minnesote, demokrat. :neznam: Mislim da smo na oko 65% u jednom, a 60% u drugom okrugu, sto se tice procijepljenosti ukupnog stanovnistva 12+.
Rastu nam slucajevi, mi recimo kaskamo za situacijom u CA, sto se tice Delte, jedno 3-4 tjedna.
Moram priznati da me na ove brojeve i rast zaraženih malo plaši činjenica da idemo u hotel u županiji u kojoj su hoteli na 95% popunjenosti.
Muza i dalje nije strah, kaze ionako je cijeli Jadran pun, a mi cijepljeni. Izbjegavat cemo gužve i zatvorene prostore sto vise možemo, dan provesti soba/bazen/plaza/setnja i igralište
Ok ja jesam malo..ajd iskreno...puno :mrgreen: paranoicna, ali sad mi zao da nismo bili na moru u srpnju
Bas cu vam javiti iduci tjedan kakva je situacija na licu mjesta
PGŽ, turisticka agencija u mjestu, nitko ne nosi masku. Jucer u ducanu trgovkinja s maskom stavi mi krafnu za malog rukom u škarnicl. Prodavaci sladoleda uzimaju kornet rukom i onda omotaju salvetom.
Vrci, nekako nitko ne brine. Vani je guzva, muzika, smijeh, ljetne haljine :)
Jucer na paljenju 222 baklje u PGŽ- ludo, kao prije korone. Ljudi se osjećaju opet dobro jedni uz druge.
Ja se osjećam dobro uz druge. Mogu biti u gužvi bez panike. I bez maske.
I krećem opet put Dalmacije. I u hotel i na turistički brod.
Vidjet ćeš. Dobro je. Za sada.
Mala nada u meni raste da će biti dobro. Da mozda, ipak i unatoč svemu, pobijeđujemo.
Ili da barem možemo normalno (normalnije) živjeti i uz virus.
Isto ovako kao Beti i ja.:-) potpuno opusteno na moru.
Vrci, slazem se s tvojim muzem, cijeli Jadran je krcat, cijepljeni ste. Probaj se opustit, sto i hoces kad dodjes dole.
Ja sam se evo vratila u Zg i dalje me drzi opusteno izdanje, samo cesce moram stavljat masku na koju sam skoro zaboravila. Prazne ulice, prazna zgrada na poslu, volim Zg u kolovozu bez one strke i frke, valjda zbog toga nemam osjecaj korone ni u Zg.
Meni je svejedno. Nismo rizicni i cijepljeni smo.
Da li ce biti dobro za necijepljenu hrvatsku starcad kojoj ce mladi donjeti virus doma za koji tjedan. Tesko.
Ali to je njihov izbor.
Moji roditelji su cijepljeni, sveki kod koje klinci idu nakon mora je cijepljena. Jedino svekar nije jer taktizira i ceka jesen
Evo kod mene u zupaniji porast s jednoznamenkastih slucajeva na 21. Sto bude bude
ja sam se skroz opustila, valjda zbog cijepljenja
iako valjda jedina u zgradi na poslu nosim masku
ali sam bila na nekoliko okupljanja, doduše vanjskih gdje je bila hrpa ljudi pa me na trenutak uhvati misao o mogućim psoljedicama
uglavnom, vidim da mi je pažnja popustila i da se ponašam kako prije par mjeseci ne bih ni u snu..
priviknula sam se, valjda.
Ja nisam nesto bila u panici, a otkad sam se cijepila jos manje, no ak danas nisam pobrala koronu u lokalnom Tommyiju vjerojatno ni necu. To je bila tolika guzva i čovjek na čovjeku, za ne povjerovati. Ne da se razmak nije održavao nego se moramo gurati medju ljudima.. Plus ih naravno vecina ni maske nije imala. Ali ak zatreba svi će valjda na antigenski, da ih ne pribroje u statistiku. A većina ionako nisu bili lokalci...
Kod nas je atmosfera maltene mart 2020. Svi nose maske svuda, sta god moze se opet gura online. Lokalni plivacki klub obustavio treninge svim timovima na nedelju dana. Deci skola krece 16.8., nadam se da se za to nece predomisliti...
Kod nas je djelomicno status quo, djelomicno se pokusava smisliti sto i kako ce tko. Kod nas je danas kolegica ostala doma, isli su na obiteljsko testiranje jer su sinovi bolesni (oboje cijepljeni, middle i high school). Nadam se da nisu svi skupa pozitivni jer smo jucer bili na sastanku.
Jucer sam bila na konferenciji (s jos 7 kolega) na koju smo se prijavili u vrijeme 0-1 dnevnih pozitivnih slucajeva u nasa dva okruga. Skupilo se vjerojatno 600 ljudi u ogromnoj dvorani. Masku sam nosila ja... i mozda jos sacica. Sigurno jos dvije, dokle god mi je pogled sezao. Tako da mi se cini pametnije prebaciti se na rad od kuce.
Da ne iskoristis potencijalni boravak na respiratoru :aparatic:
Ma de ti meni odgovori na pitanja iza kojih stoji upitnik :mrgreen:
Respirator mi nikad nije pao na pamet kao jedan od razloga mog cijepljenja. :-) Ja sam se zaista cijepila iz "viših" razloga, a ne radi sebe. Da se radilo o odluci iskljucivo o sebi, iskreno ne bih se ni cijepila.