Da, bilo je to davno. Ali ne mogu vjerovati da danas baš svi uče engleski kao prvi jezik. Pa što da netko uopće ne zna engleski?
Printable View
To je pravilo u gimnazijama, u drugim školama je drugačije recimo nećakinja u zdravstvenom ide na njemački, i u tehničkim školama možeš birati, ali u nekim zanatskim ti nametnu ako imaju za cijeli razred djece, pa da nemaju dva učitelja
Dok recimo u Dobojskoj u ekonomskoj daju paralelno i njemački i engleski, ali tam većina klinaca ide i na obje mature, napose ako žele ići na Ekonomiju!
Možda u slučaju da stvarno nema veze s engleskim , onda možda osiguraju nastavnika za neki drugi, ali većina klinaca koja dolaze u gimnazije imaju većinom dva jezika u osnovnoj, ok znam par osoba koje imaju samo engleski!
Je ako je netko išao u školu , prošlo prijemni.... Zašto mu nebu omogućili drugi jezik, mada ima i vala kod polaganja jezika kojeg nisi učio u osnovnoj.
....caka, a ne vala.
Mislim da više od 95% djece uči engleski jezik u osnovnoj školi. Za koju godinu, s ovim trendovima, doseći ćemo i 100 %.
Njemački se još dobro drži, ponajviše zato jer je drugi strani jezik - uči ga oko 20 - 30 % djece
Francuski, talijanski, španjolski - sada smo na manje od 1 % na razini osnovne škole
Samim time i podaci o izboru prvog stranog jezika u srednjim školama su slični.
Šteta je jer ispada da veliki broj škola nudi francuski, ali se nastava ne može realizirati zbog malog interesa učenika. Od svih upisanih ne bude dovoljan broj da se sastavi razred jer se djeca koja bi možda i učila francuski rasprše po raznim školama.
Možda bi bilo bolje da se samo u nekoliko škola nudi francuski pa da znamo na što možemo računati.
Tu je netko stavio link na raspored sati u X.gimnaziji i gledala sam koliko ima nastave francuskog u 4. razredima (od A-K).
Samo je jedan razred koji ima francuski i to polovica razreda, druga polovica ima španjolski.
Pretpostavka da će ti nastavnici preuzeti prve razrede i po meni postoji nada da će u ponudi biti i francuski jer ima nastavnik. Ali kako znati ima li zainteresiranih učenika prije zaključavanja lista?
Ja sam bacila oko na raspored prvih razreda I. gimnazije. Od 6 prvih razreda, u dva se uci francuski ali po pola razreda, druga polovica uci njemački.
Ne mogu skužiti koji je opći a koji pm, ali pretpostavljam da je od ta dva jedan opći a jedan pm.
Opća smjer na engl. Ne da mi se googlati sorry. Voljela bih sve info na jednom mjestu. Znam da je još rano, mi krećemo u istraživanje iduće godine.
Malac je dobar u svemu, jako je inteligentan, voli i znaost i pm predmete, jezici mu super idu...e sad...gdje krenuti nemam pojma...
U X.gimanaziju sam i ja išla pa mi to neki prvi izbor...možda...Iako razlika je u 20 i sitno godina....
samlo info u Ruđer se vraća super profač iz matke, nakon povratka iz Amerike, mada mislim da već i sad predaje (vratio se sad pred koje vrijeme)
već godinama isto 11 razreda
https://deseta-gimnazija.hr/?page_id=253
Hvala jelena.o! Dakle svi koji pristupe prijemnom i upišu...
ako prođu prijemni i nađu se u tih 286 sretnika ili koji broj manji radi pp. s time da ako netko odabere varijantu s drugim jezikom, i ako nema za cijeli razred, onda se u taj razred prelije koliko treba iz A programa. znači ne mora cijeli razred biti eng+ drugi jezik, ko ni pojačana info+mat, nego i mješani razred, moj je bio u takvom, recimo 70-75 % je bilo njemaca kod njega+ ostalo pojačano info-mat
a za utjehu ili ne, svake godine je sve veća navala i na X gimnaziju, i svake godine podosta više ima zadnje upisani od prethodne godine, na tvom je trenutno da se primi knjige i ima ćim bolje ocjene, a i znanje da riješi prijemni, jer na njemu se podosta može i dobiti i izgubiti.
Sretno
On ima sve 5 tako da možda ne moram brinuti :)
A vidjet ćeš sretno
Znam.
Zato i pitam kako to znati prije zaključavanja liste. Kad bi znali da u npr. X opća nema uopće zainteresiranih za francuski u prvih 120, a da u I. ima, presložili bi škole, iako nam prva nije blizu.
Sve što znamo je da škola ima jezik u ponudi i da ima nastavnika koji bi mogli predavati, ali škola zadržava pravo biranja jezika sukladno mogućnostima.
Iz tog razloga u potpunosti odbacuje izbor škole po jezicima, nada se samo da neće dobiti njemački koji baš jako ne želi.
Otiđite na otvorena vrata i pitajte mogućnosti! A Ix i XVIII, xvi ne bi vas zadovoljila? Kvizorama
Možemo mi pitati na otvorenim vratima, pa će reći da imaju francuski jer imaju nastavnicu. No što nam znači da oni imaju nastavnicu ako neće biti dovoljno zainteresiranih koju zadovoljavaju prelazak praga? Odgovorit će nam što već znamo, a to da se jezik bira nakon upisa, između svih upisanih.
Jednostavno, treba prekrižit jezik i gledati neke druge stvari.
Jezična uglavnom ne, barem za sada dok je na maturi matematika obavezna.
Vjeruj mi, svi nastavnici i francuskog, i talijanskog, i u osnovnim školama njemačkog jezika, vrlo rado bi imali imali grupe i podučavali jezik za koji su se školovali i za koji su svojedobno dobili radno mjesto
institucijama su usta puna višejezičnosti, ali u provedbi idu u potpunosti u drugom smjeru
Sad kolega od mog velikog u Ruđeru je imao profu iz njemačkog samo za sebe, u njegovoj generaciji nije bio jedini Nijemac, ali tak je izašlo
S druge strrane nećakinju su u jednoj školi ubacili u jezik koji baš ona meni izabrala ok učila ga je u osnovnoj, ali ne bi bio njen izbor, jer su tako željeli popuniti razred
Ne razumijem što želiš reći.
Po rasporedu sati u X. gimnaziji mislim da škola podosta izlazi ususret dječjim željama i da većina djece dobije ako ne prvi izbor jezika, onda drugi sigurno. Samo se čini da je francuski jezik jako rijetko želja. Ako nastavnik može predavati francuski i talijanski, pretpostavljam da mu se samo satnica popuni talijanskim (za koji vidim da je veliki interes) ako nema dovoljno interesa za francuski.
Škola naoko nudi veliki izbor, ali proveda najviše ovisi o tome hoće li biti dovoljno zainteresiranih učenika. Razumijem i interes učenika, jasno da svi ne žele svi nastaviti francuski ili njemački iz osnovne škole. Nisam za prisile, jer vidim kako izgleda provedba nastave jezika koji učenik nije birao, ali je bio uvjet da upiše određenu osnovnu školu.
Šteta da učenik ne može znati za vrijeme prijave programa hoće li dobiti prvi izbor jezika nego tek kada završe upisi.
Ne mogu pronaći podatak o datumima upisa u srednju školu za školsku godinu 2024/25.
Zanima me koji su tjedan prijemni ispiti i je li se mora nakon prijemnog doći osobno u školu ili se može upisati u školu online.
Moram planirati godišnji, a ne znam datume upisa i kad mogu otići iz Zagreba.
Gdje se može pronaći ta informacija?
kajsa, to ti još nije objavljeno, računaj oko 10.07. da je sve gotovo
u principu se možeš upisati online, u MIOC moraš ići osobno :sp:
Uf kad se sjetim, prošle godine sam skoro zaribala, u zadnji tren...otišla...
Kajsa,
prošle godine je provjera znanja za PM gimnazije bila 3.7., a rezultati su se znali već 4.7.
Upis i dostava dokumentacije za MIOC bila je 10.7.
Mislim da su i neke strukovne škole zahtijevale osobni dolazak i dostavu određene specifične dokumentacije.
Ispravak, ta funkcija se ne zove koordinator nego predsjednik upisnog povjerenstva:
https://www.tsrb.hr/upis-u-1-razred/
za godišnje odmore, najsigurnije planirati od 15.07.
Osobni dolazak podrazumijeva da se dijete treba pojaviti na upisu ili nakon prijemnog može otići iz Zg, a formalnosti oko upisa prepustiti roditeljima?
Najbolje je pitati u školi. Moj muž i ja smo upisivali sina u mioc, ali ja sam to unaprijed najavila i imali smo razlog, on nije bio na ljetovanju nego u edukativnom kampu.
moja je upisala strukovnu školu i trebala je doći u školu. Ja sam morala ići s njom jer je htjela poseban razred koji ima dio premeta na engleskom, a to mora potvrditi roditelj.
Moja je išla sama, i usput si izabrala izborni predmet
Za velikog smo bili baš na putu za terapije, i prvi predali papire za upis, oni su čekali u autu , a ja sredila papire
Ako je dijete u Hrvatskoj na dan upisa, mislim da iz svakog kutka Hrvatske stigne se vratiti u mjesto školovanja i obaviti upis. Malo je onih koji baš iz Vukovara idu u Dubrovnik ili Lastovo ...
Jedino je možda trošak, ali busom mogu i sami, nek se uče ... (samo kartu za bus ranije kupiti!)
Ja sam se s najstarijim vratila u ZG i ponovo na more gdje su ostala mlađa djeca, sama, u jednom danu. Drugo se upisivalo online, sad s trećim će vjerojatno biti opcija vraćanja u ZG, ali neću imati brige oko ostavljanja i čuvanja mlađe djece.
Tako da mislim da se većina obitelji uopće ne treba nervirati oko uzimanja godišnjeg odmora i datuma upisa. Riješit ćete u hodu.
Meni je isto gnjavaža i izgubljeni cijeli dan godišnjeg, pa bi to voljela izbjeći
Meni je ovo u rangu srednjeg vijeka da se mora doći osobno.