http://www.vecernji.hr/newsroom/news...01426/index.do
Katolička crkva nezadovoljna zbog alternative vjeronauku
i onda mi netko priča o međureligijskoj snošljivosti
Printable View
http://www.vecernji.hr/newsroom/news...01426/index.do
Katolička crkva nezadovoljna zbog alternative vjeronauku
i onda mi netko priča o međureligijskoj snošljivosti
a na naslovnici JL Bozaniceva slika i tekst "nismo dali amen za religijsku kulturu"
podnaslov kaptol u panici, vjeronauk dobiva konkurenciju
a ova crkvena peticija koju pripremaju za nedeljne mise je vrhunac licemjerstva
kao rpvo zato sto se petcija potpisuje za 3 skroz razlicite teme, a kao drufo, citiram:
pujCitiraj:
Zalažemo se i za pravo na odgoj i obrazovanje u skladu s odlukom roditelja koji imaju prioritetno i temeljno pravo izabrati vrstu odgoja i obrazovanja koje će dobiti njihovo dijete jer oni koji su protiv obitelji, žele roditeljima oduzeti to pravo i iskoristiti školu da bi odgajali djecu drugačije nego što bi to željeli roditelji - rekli su organizatori potpisivanja peticije.
puj
puj
a melita ono fakat ZELI ici na vjeronauk u skoli
svako malo o tom pricamo
ja fakat ne znam kak cu to prezivjet iako se zalazem za slobodu izbora - al nekako si mislim da ona jos nije dovoljno zrela da bi birala... jelda nije???
bas sam krenula to linkat http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...2,4,,143669.jl, razveselilo me - konacno da se jednom slozim sa stavovima Kaptola :lol:Citiraj:
Mukica prvotno napisa
eto, Svimbalo, Crkva ti je dala odgovor zasto se ja uzbudujem oko tog predmeta - jednostavno mi ne odgovara predmet koji bi bio konkurencija vjeronauku.
jer zelim da mi djeca uce koliko je svijet sirok, a ne uzak
"Katolička crkva nije se prvi put srela s pojmom religijske kulture. Prvi put je to bilo na početku 90-ih kada se počelo razgovarati o uvođenju religijske nastave u škole. Nitko iz Katoličke crkve nije izrijekom u počecima spominjao vjeronauk, nego se isprva govorilo samo o - religijskoj kulturi. Ona je, zapravo, poslužila kao svojevrsni trojanski konj kojim se Crkva poslužila da se u škole uvede konfesionalni vjeronauk. Da je odmah tražila uvođenje vjeronauka i da se nije poslužila mekšim terminom religijske kulture, vjerojatno bi polučila mnogo skromnije rezultate nego što na kraju jest. "
Iz komentara Darka Pavičića
Moram priznati da ovo nisam znala-početkom devedesetih sam, eto, i ja bila u osnovnoj školi :mrgreen:
Vidis, vidis.. svasta covjek nauci
normalno da nije, zato anketni listić u OŠ i potpisuje samo roditelj, a u SŠ i roditelj i učenikCitiraj:
Mukica prvotno napisa
druga je stvar kak buš ti njoj objasnila da apsolutno podržavaš slobodu izbora osim kad je u pitanju vjeroanuk za tvoju djecu :mrgreen:
oni se zalažu za slobodu izbora: vjeronauk - hodnik
a smeta ima sloboda izbora : vjeronauk - religijske kulture ?
meni je super što je kc protiv ovoga (eto da ne bude da samo nešto negativno govorim protiv kc) - zahvaljujući njima to neće zaživjeti. haleluja!
mukice, nek donese slobodan izbor nakon što se informira - a ti je vala informiraj. :mrgreen: ja s tim nemam nikakve probleme niti grižnju savjest. samo mi to još fali!
Sto mislite – da li se u predmetu "religijska kultura" spominju ateizam, agnosticizam, skepticizam i ostale varijante ne-željenja imanja veze s crkvenom i religijskom indoktrinacijom? I da li se koncept vjerovanja u neizmjernost objasnjava i kroz npr. vjerovanje u pi, e, 1/7?
Meni je, naime, jos uvijek prihvatljivije da mi dijete za vrijeme sata vjeronauka u blagovaoni crta čizme sv. Nikole, pod nadzorom indiferentnog ucitelja, nego da, kao obavezni predmet, od kršćanskog dogmatika sluša o ekumenizmu.
I zato bi mi doista bilo drago da se nacrt Primorčevog zakona u konacnici ne prihvati.
To kako se ovdje koristi riječ "indoktriniranje", jako me podsjeća na ono "opijum za narod" a to me opet vodi u inoktrinaciju ideologijom. Ja ne kužim kako vi koji se pozivate na ovo i ono moralno pravo ne razumijete da kad o vjeri govorite kao o "indoktrinaciji" zapravo vrijeđate vjernike bilo koje vjere. Stvarno ne kužite da je tako govoriti ružno i nisko? Tako djeci objašnjavate vjeru?
"Biti indoktriniran vjerom" - ajde neka mi to netko molim objasni tko misli da to fakat nije nisko.
Ivana2, slobodno mozes rijec indoktrinacija u mom postu zamjeniti nekom koju smatras prikladnijom - ucenje, sadrzaj, disciplina, ideologija, predlozi nesto bolje. Zao mi je sto ta rijec za tebe ima tako negativan prizvuk, nisam je upotrijebila s tom namjerom.
OK, kužim Kanga. Svi mi "indoktriniramo" djecu svojim stavovima odgajajući ih. Al opet, teška je to riječ.
Obitelj mog prijatelja živi u zemlji gdje je 90% stanovnika nešto drugo od onoga što su oni. On kaže, to mu je ok - mi znamo što smo mi, djeca dobro poznaju svoju sredinu i znaju cijeniti naše obiteljske stavove. I to je to. Nema o tome ni crne ni bijele.
Upravo to, hvala ti na razumijevanju i oprosti jos jednom :love:Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
I ja sam prvo na ovo pomislila i tome se nadam.Ustvari,svi smo na istoj strani(nikome se ne svida ta ideja) pa cemu onda taj predmet?Citiraj:
meni je super što je kc protiv ovoga (eto da ne bude da samo nešto negativno govorim protiv kc) - zahvaljujući njima to neće zaživjeti. haleluja!
I mukice,gdje si nasla onaj citat o peticiji?
Nicem. Netko neuk pokusava rijesiti problem hodnika ne shvacajuci da srz problema nisu hodnici nego diskriminacija. A jedini nacin da se izbjegne diskriminacija prema bilo kome je da se vjeronauk premjesti u vannastavni program. Pa nek svi ucenici u redovnom programu slusaju "Multikulturalni svijet" (koji bi predavali npr. antropolozi) ako je cilj odgajanje snosljivosti.Citiraj:
darva prvotno napisa
po meni ova fraza se ne odnosi toliko na vjernike (mada se može koristiti i u tom kontekstu, recimo kad mi jehovin svjedok ničim pozvan zakuca na vrata) koliko na bilo koju vjersku/religijsku organizaciju koja na bilo koji način sustavno pokušava što više ljudi privuči pod svoje okrilje i koja pokušava što više ljudi uvjeriti u svoj nauk i što više ući u sve pore društva. ne mislim da ona to ne smije činiti (čak je i motiv nebitan), al valjda onda, s druge strane, ja - kao jedinka - to smijem osjetiti kao pokušaj (prisilnog, koliko god suptilnog) uvođenja mene u crkvene redove gdje ne želim biti i valjda jasno i glasno smije reći da sam skužila igru bez da me se titulira da vrijeđam. ili trebam šutjeti ?!Citiraj:
Biti indoktriniran vjerom
zanimljivo je tvoje stajalište. znači kao ateistkinja, ili čak antiteistkinja ne smijem reći što uistinu mislim o religiji, jer to vrijeđa nečije osjećaje. ti, kao vjernik, s druge strane smiješ reći da je masturbacija i homoseksualizam grijeh. ti time nikog ne vrijeđaš, jer to je dio tvoje vjere i kad bi tebi "branili" to izreći to bi ujedno bilo i branjenje ispoljavanja tvoje vjere. ti smiješ reći da izvan vjere je ništavilo, ti time nikog ne vrijeđaš ?Citiraj:
Tako djeci objašnjavate vjeru?
hmmm...
to je najcesca predrasuda koju sam primjetila kod vjernika. sto ne znaci da svi tako misle.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
sto se tice indoktrinacije, ja u tome ne vidim nuzno negativno znacenje i ne smeta mi za sebe reci da sam indoktrinira znanjem da zivim vrijedan, radostan, ispunjen, duhovno bogat, dostojanstven, etican, moralan, itd, itd zivot (bez koncepta vjere u Boga, pa ako hocete, mozete to nazvati indoktrinacija nevjerom?). zasto se vjernici osjecaju pogodeni pojmom indoktrinacija vjerom?
kanga, fine si si epitete nabrojila za svoj život. :P No, s druge strane, ono što se obično podrazumijeva pod tim izrazom je: nedostatak razmišljanja, zatupljenost, zatucanost :/, zaslijepljenost, netolerantnost, ...nastavi niz.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
nadam se da se nećeš uvrijediti, prvi dio je bila polušala.
mc, a gdje sam ja to sve rekla?
Razlika između pristojnog izražavanja mišljenja i vrijeđanja poporcionalna je kvalificiranju postupka u odnosu na kvalificiranje osobe (ili institucije). To se lijepo vidi npr. u raspravi o MPT.
koji tocno?Citiraj:
darva prvotno napisa
darva, jel ovaj???
[quote="Mukica"]
Citiraj:
Zalažemo se i za pravo na odgoj i obrazovanje u skladu s odlukom roditelja koji imaju prioritetno i temeljno pravo izabrati vrstu odgoja i obrazovanja koje će dobiti njihovo dijete jer oni koji su protiv obitelji, žele roditeljima oduzeti to pravo i iskoristiti školu da bi odgajali djecu drugačije nego što bi to željeli roditelji - rekli su organizatori potpisivanja peticije.
to je sastavni dio teksta objavljenog u JL http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...2,4,,143659.jl
cijeli glasi ovako
Citiraj:
Datum objave 04.12.2008 07:18
Zadnja izmjena 04.12.2008 07:18
Pošalji na mail Pošalji na mail Ispiši Komentiraj
Vijesti | Detalji
Poslije mise peticije protiv pobačaja i istospolnog braka
Piše: Darko Pavičić
ZAGREB - Ako ste protiv pobačaja, istospolnih brakova i za pravo roditelja da oni odgajaju djecu (a ne škola), onda ćete se za taj djelić svojih ljudskih prava moći boriti poslije mise ove nedjelje doslovce ispred svake katoličke crkve u Hrvatskoj.
Život od začeća
Naime, pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije (točnije, njezine komisije Iustitia et pax) i tridesetak katoličkih udruga, pred crkvama će stajati volonteri s peticijskim listićima kojima se zahtijeva “pravo na život svakog ljudskog bića, od začeća do naravne smrti, pri čemu svako dijete ima pravo biti začeto, rođeno i odgajano unutar obitelji koja se temelji na braku između žene i muškarca, a predstavlja prirodnu i temeljnu društvenu jedinicu”.
a ovo je dio koji sam ja citirala:
Peticija se potpisuje upravo ove nedjelje zbog obilježavanja 60. obljetnice donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, od kojih se mnoga koja su sukladna vjerskim načelima, kako tvrde organizatori ove akcije, često na razne načine ugrožavaju. - To su, primjerice, pravo svakog ljudskog bića na život, pravo na sklapanje braka između muškarca i žene te zasnivanje obitelji koja je definirana kao temelj društva, pravo roditelja da biraju odgoj za svoje dijete i slično - ističu organizatori.Citiraj:
- Zalažemo se i za pravo na odgoj i obrazovanje u skladu s odlukom roditelja koji imaju prioritetno i temeljno pravo izabrati vrstu odgoja i obrazovanja koje će dobiti njihovo dijete jer oni koji su protiv obitelji, žele roditeljima oduzeti to pravo i iskoristiti školu da bi odgajali djecu drugačije nego što bi to željeli roditelji - rekli su organizatori potpisivanja peticije.
Vlastoručan potpis
Katolička crkva ovaj put nije sama ostala u svojoj akciji, nego su joj podršku dali Evangelička crkva, Islamska zajednica, Makedonska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Reformirana kalvinska crkva, Židovska zajednica Bet Israel te Savez evanđeosko-pentekostnih crkava.
- Peticiju je proljetos srdačno podržao papa Benedikt XVI. na audijenciji na kojoj je primio predstavnike Europskog foruma za ljudska prava i obitelj - dodali su organizatori.
Potpisi će se skupljati u nedjelju nakon misa na izlazu iz svake crkve. Dijelit će se i listići s tekstom peticije. - Potpis je valjan ako sadrži ime i prezime, adresu i potpis - kažu organizatori.
Dijana, na stranu sala, fine sam si epitete nabrojila zato jer ih osjecam (jesam li ti rekal da sam indoktrinirana :mrgreen: ). i zbilja me ne vrijeda tvoje aludiranje na moj nedostatak kriticnosti, cak i da nije izreceno u polusali :) :*
Mozda si u pravu da se pod tim izrazom cesto podrazumijeva ono sto si napisal, ali primjeti da se svi ti izrazi odnose vise na osjecaj onoga tko ih izrice, nego na opis objekta o kojem govori.
kanga, a čuj, može netko za stol govoriti da je stolica, jer je za njega stolica a ne stol. Neki konsenzus treba postojati. :/
Meni ne uspijeva riječ indoktrinacija vidjeti u lijepom svjetlu. :/
Ni meni.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
cula sam ne tako davno jedan vic:
Citiraj:
Jednog dana casna sestra na vjeronauku odluci da pita djecu nesto drugo osim o Isusu. I zapocne ona:
- 'Djeco, sta je to malo, dlakavo ima veliki rep i zivi na drvetu?'
Djeca gledaju blijedo i slijezu ramenima. Onda casna nastavi:
- 'Malo je, dlakavo, kitnjast rep, zivi na hrastu i skuplja zirove preko jeseni. Sta je to?'
A djeca slijezu ramenima, nitko ne zna. Onda dize casna malog Pericu i pita ga:
- 'A sta ti mislis sta je to?'
Odgovara on:
- 'Ja znam da je odgovor Isus, ali nekako mi vuce na vjevericu.'
Mislim da je Kanga tu riječ upotrijebila u više metaforičkom smislu, je li?
Mukica, to je dobri stari vic, a pričaju ga i vjernici. Gle čuda
Evo još jedan:
Kaže Petar Isusu: "Rekao si nam na će te jedan od nas izdati. Reci nam tko će to biti. Jel ja?"
Isus: "Ne, ti ne ćeš."
Šimun: "Jel ja?"
Isus: "Ne, ni ti."
Ivan: "Jel ja?"
Isus: "Ne ćeš ni ti."
Matej: "Jel ja?"
Isus: "Ma ne."
...
Zadnji pita Juda: "Jel ja?"
Isus: "Ajd sad dosta s tim *jel ja, jel ja"
Nisam ni ja govorila o lijepom svjetlu, nego o neutralnom. Ali, dobro odustajem i necu je vise ovdje koristiti. Kad sam je prvi put (i jedini put u tematskom postu, znaci ne brojim ove meta-analize) upotrjebila imala sam na umu upravo neutralno znacenje, pa kao sto sam vec rekla, slobodno mozete rijec indoktrinacija u tom mom postu zamjeniti nekom koju smatrate prikladnijom - ucenje, sadrzaj, disciplina, ideologija.Citiraj:
marta prvotno napisa
Da,na to sam mislila,idem sad detaljno procitat,hvala :*Citiraj:
darva, jel ovaj???
Paaa...u ovom tekstu nalazim i sebe: Da, zalažem se upravo za to-osim što Crkva nije mislila da se tekst može i drugačije tumačiti. Smatram da je moje temeljno pravo kao roditelja da odlučim hoće li mi dijete sjediti na hodniku, hoće li dva sata tjedno provoditi u školi nesvrsishodno i nepotrebno. I mislim da "oni" koji su protiv obitelji (SVAKE, a ne samo obitelji RKV) iskorištavaju školu ( DRŽAVNU ŠKOLU SEKULARNE DRŽAVE!!!) da bi odgajali djecu drugačije nego to žele roditelji. Svi roditelji!!Citiraj:
Mukica prvotno napisa
A iskoristiti nedjeljnu misu za potpisivanje peticije u najmanju ruku mi je neukusno. Sve ono što bih dalje mogla napisati na tu temu također bi bilo neukusno pa ću tu staviti točku.
složit ću se s mim, u njenom zadnjem postu gdje je citirana "peticija".
Pitanja abortusa, istospolnih zajednica... Jel to samo pitanje koje se tiče vjernika? Pa koliko ljudi koje znam vrte glavama na sam spomen ove problematike a opet nemaju veze s bilo kojom religijom.
A opet, znam i one druge, u obrnutoj situaciji.
I sad sam nakon ovih tekstova, poprilično zbunjena.
Davat još jedan predmet u izbor, kao općeg smjera koji će biti ŠTO? Ravnoteža vjerskom u školi? Učenje snošljivosti onih koji odbacuju religiju spram onih koji ju žive?
Onda možemo reći da će djeca na vjeronauku biti zakinuta za opća znanja religijske (opće)kuture i razumijevanja iste.
Što je previše, previše je.
I sad, da vam je dan izbor, koliko bi vas pristalo na tu drugu opciju? Koliko ne?
Tko bi i tad rekao "nek čeka na hodniku"?
samo mala digresija na moje prethodne postove:
Bratoljub Klaic: Rijecnik stranih rijeci
indoktrinacija lat. 1. (ako se lat. in uzme u znacenju prijedloga u) poucavanje, uvodenje u doktrinu; 2. (ako se lat. in uzme u znacenju ne) namjerno zavodenje u znanstvenu bludnju, tzv. friziranje nauke kako nekome u odredenom casu odgovara
rijec sam koristila u znacenju 1, uzimajuci u obzir znacenje 1 ili 2 rijeci doktrina lat. 1. nauka, teorija, teza; 2. skup misljenja jedne literarne i filozofske skole ili skup dogma jedne vjere
nadam se da je sad sve jasno :)
Budući da je naslov teme:“O vjeronauku, argumentirano, bez pljuvanja“ vjerojatno zamišljen da se vodi rasprava o sadržaju školskog i župnog vjeronauka i njegovu utjecaju na rast djece u vjeri, čini mi se da onda ovom topiku mogu iznijeti neka svoja razmišljanja i podijeliti ih s onim roditeljima kojima je bitan rast njihove djece u vjeri.
Naime, već dugo me muči jedna stvar. Sve ovo što radi današnja mladež- u gluho doba noći pretuku jedni druge do smrti iz razloga što im je bilo dosadno – postavljam si pitanje da li su i ta djeca pohađala vjeronauk i da li su i ona primila svete sakramente? Budući da velika većina djece ipak ide na vjeronauk, zaista nije bez razloga upitati se gdje se griješi.
Pogrešno je vjeru shvaćati kao etički kodeks, vjera je mnogo više od toga, vjera je dar od Boga koji se ne može, jednostavno ne može nametnuti, „prenijeti“ ili naučiti. Zadaća je vjeronaučnog odgoja, zajedno s odgojem u obitelji pripremiti djecu da prime taj dar. Ako samo jedna strana zakaže (npr. nezainteresiranost roditelja ili nedosljednost vjeroučitelja i svećenika), cilj se ne postiže.
Potpuno sam uvjerena da većina roditelja želi i može dobro odgojiti svoju djecu i da vjera nije nužno potrebna za to.
Ali, Crkva bi mogla i trebala jače iskoristiti svoju šansu da mlade duše povede za Kristom (govorim o katoličkom vjeronauku, kako će se organizirati druge vrste vjerskog odgoja, neka brinu oni koji su za to plaćeni).
Na osnovu iskustava svoje djece – oni bi po vjeronauku (i školskom i župnom) jako malo poznavali Sveto pismo, a još manje bi dobili osjećaj žive vjere. Slabo im se govori o čudesima koje je Bog činio svom narodu, oni ne mogu na temelju vjeronaučnog odgoja steći dojam Božje veličine i dobrote i ljubavi i o tome koliko je spreman učiniti za čovjeka, kakve zahvate učiniti u našim životima ako budemo Njegovi i priznamo se Njegovima pred svijetom i činimo djela Njegova.
Ne znam zašto danas i mnogi svećenici ismijavaju činjenicu da Bog nagrađuje dobra djela, a da kažnjava loša. Premalo se ističe činjenica da grijeh možeš sakriti pred ljudima, ali pred Bogom ne možeš, da Bog sve naše postupke zna. Kažu – Bog sve oprašta. Jasno da oprašta, ali onome tko se pokaje, a ako se pokaje i ispovijedi, onda znači da je novi čovjek jer je grijeh spoznao i odrekao ga se. Grijehom se čovjek udaljava od Boga i upada u carstvo tame i to je ono čega se čovjek treba istinski bojati. Strah Božji je jedan jak i predivan dar Duha Svetoga, zašto se to prešućuje?
Ne treba težiti da što više djece bude na vjeronauku, to neće samo po sebi stvoriti bolji svijet, već treba težiti da oni koji idu, od strane vjeroučitelja, svećenika i uz snažnu podršku roditelja postanu oni koji će biti istinsko Svjetlo i to Svjetlo nositi sobom svuda po svijetu.
po zanimanju sam profesor religijske kulture; dakle već postoje obrazovani ljudi za taj predmet, samo je pitanje vremena.....
od ateizma, agnosticizma, budizma,..., rimokatoličke crkve...
[quote="MalenaMM"]Onda možemo reći da će djeca na vjeronauku biti zakinuta za opća znanja religijske (opće)kuture i razumijevanja iste.quote]
u petom razredu na satu vjeronauka obrađuje se židovstvo, islam, hinduizam i budizam, ali i katoličke crkve;.. kalvinisti, pravoslavni,protestanti, luterani...
dakle, djeca nisu zakinuta. u sedmom razredu uče o židovstvu i toleranciji prema drugačijima..itd..
slažem se da je vjeronauk potreban u školama, zato što nažalost neki vjernici ne znaju da je Isus Krist Bog, kao ni da je Duh Sveti Bog, a to je osnova vjerovanja u rkt. navela sam banalan primjer..no nažalost čest. :roll:
ma stvar je potpuno trivijalna, ne vidim sto se tu ima za objasnjavati. ako vjeronauk RKC i predmet religijska kultura pruzaju djeci jednaka sadrzajna znanja, onda je rel.kul. predmet koji ne zelim da moja djeca uce, odnosno osjecat cu se vrlo diskriminirano ako to bude nametnuto kao obavezno. ako se rel.kultura. ipak razlikuje od RKC vjeronauka, onda su djeca koja pohadaju RKC vjeronauk zakinuta za znanja koja se sticu na religijskoj kulturi. dakle, sto god da bude slucaj, nije ni fer ni korektno.Citiraj:
mamamišić prvotno napisa
ok..može se gledati na to i tako. ali što je s onom djecom koja ne idu na vjeronauk nego imaju slobodan sat.
to se treba riješiti.
zar nisu ona zakinuta za religijsku kulturu koju ionako djeca na satu vjeronauka uče, samo što osim same teorije imaju i molitvu i čitanje iz Biblije,razgovor o životnim okolnostima,... itd....
potpisujem kangu.
ono što djeca u današnjem vjeronauku uče o drugim religijama (koliko sam mogla vidjeti iz sadržaja vjeronauka za sve razrede. netko je stavio link), sve bi se to dalo svesti u vrh glave u jednu školsku godinu. da se radi o tome da se djeci (pragmatično) približi religijska kultura ja bih tu jednu godinu mogla preživjeti, dapače, voljela bih da takvo što postoji (jer se po meni radi o općoj kulturi), koliko god isto mislila o drugim religijama kao što mislim o katoličanstvu.
al u hrvatskoj su te stvari oko religije (još) uvijek nekako ideološki obojene. bilo u sadržaju ili načinu sprovedbe (dokaz je i ovaj prijedlog nametanja obaveznog sata), pa stoga - za sada - sve što treba znati o religijskoj kulturi ću joj ja prenijeti. jedno je sigurno, dijete mi neće blejati u da vinčijevu sliku "posljednja večera" i neimati pojma što je tu naslikano. al na svu sreću tu je i holivud, fala charltonu hestonu na houmskuling-materijalu :mrgreen:
a ne bi bilo ni loše da mamamišić predloži neku literaturu na tu (opću) temu.