Imaš po fejsu grupe u kojima se može kupiti razmijeniti sjeme.
Ja se osobno ne opterećujem time, nastojim uzgojiti i presadnice svoje no nešto moram i kupiti.
Printable View
Imaš po fejsu grupe u kojima se može kupiti razmijeniti sjeme.
Ja se osobno ne opterećujem time, nastojim uzgojiti i presadnice svoje no nešto moram i kupiti.
Jesmo imali temu o ukrasnom bilju?
Zanima me dali pasiflora(isusova kruna) može u teglu?
Hvala!
A kako preko zime?
ona ju drzi unutra, kao sobnu biljku
Na kontinentu bi pozebla, al na moru može opstati zimi vani.
Kazu u rsadniku do -15. No ide u tegu pa cu ju smjestiti unutra.
ima li ovdje netko tko se razumije u orezivanje agruma? Beti3, tebe gledam :mrgreen:
naime, imamo stablo naranče u vrtu, staro 40ak godina, veliko i rodno i divno.
Međutim, prošle godine iza Nove Godine imali smo za nas neuobičajeno niske temperature par dana i naranča je odbacila svo lišće. Kad je došlo proljeće, lijepo se omladila, tata je orezao samo suhe grane i malo smo skidali one listove što su nicali iz glavnih debelih grana (i to smo mogli temeljitije). Naravno ove zime je jako slabo rodila, ali računali smo sve pet, bitno da se oporavila.
I onda u ožujku opet minus, i ona jadna opet ostala bez lišća. E sad, svi kažu "treba je temeljito, ali temeljito orezati sada", ali ne znamo šta to točno znači. Ima li neko pravilo kao kod jabuke (iznad drugog pupa)? Googlam i nalazim neka redovita orezivanja, i pomlađivanja stare naranče (ne znam spada li možda ovo u tu kategoriju)
Jednom sam tako drastično orezala stablo limuna i jako pogriješila. Nakon orezivanja je napravio mnoštvo malih grančica, po 5-6 iz svakog pupa, nije cvao i jako je ružno to sve izgledalo.
Više nikad nisam drastično orezala mi jedan agrum. Uklonimo sve suho i one grane kojih ide više iz jednog mjesta.
Ova zima ih je prilično oštetila, ne znam što će biti sa cvatnjom, ma ni s listanjem.
nažalost bez obzira na orezivanje, na cvatnju ove godine ne računam, jer je tako kasno ostala bez listova, a nema ništa ljepše nego kad mi sve u kući i oko kuće miriše na cvijet naranče
Napokon sam se primila vrta. 2 x sam pljevila i rezuckala, a sad neki dan pala i prva košnja. Nakon toga rezuckanje i pljevljenje. 3,5 h uživancije. Nadam se i danas provesti bar 3-4 h u vrtu. Na redu je pljevljenje i gnojenje jagoda, a dodat ću im i malo crnice. Pojavili mi se prijatelji puževi golači. :evil: Za sad pobrala 4, veliki su cm.
Posipaj Ferramol granule, golaći pobjegnu iz vrta glavom bez obzira. Ekološko sredstvo.
I kod mene već ima ovih malih puževa :grrrr:
Danas sam vidjela i jednog skoro odraslog :fuuuuj:
ima li netko u kontinentalnoj HR puzajući jasmin?
tražim nešto za ogradu (sada imam onaj jako trnoviti vatreni trn.... dva-tri puta godišnje me izgrebe pošteno)
Pa nije to žrtva,ja bi posadila mahune em dekorativno em jestivi ,gdi ćeš bolje
Ima tko iskustva sa prskanjem aminokiselina,jel to opče ok? Preporučili nam Amiksol u vrtnom centru...paradajz mi je več krasan vani i krenuo cvasti,no do nedugo je bio pokriven i kak sam ga raskrila tak mu je lišče počelo žutiti. Pa me strah da sav ne ode:-/
Pa kažu da aminokiseline pomažu kod stresa biljke. Jedino neznam dal da zalijem klasično ili poprskam cijelu biljku.
Ja sam svaki dan u vrtu - sadnja, pljevljenje, košnja, gnojidba, sijanje bijele djeteline, rezidba ocvalog, vezanje penjačica, branje puževa...:lol: Sinoć nabrali 140 na travnjaku i oko jagoda. Cure donjele lampicu pa mi pomagale tražiti ih. A prije u 3 dana 150.
Ovo mi omiljeno doba godine kad sve buja, raste, cvate, miriše, ptičice cvrkuću... A još nije pripekla vrućina.
Probao netko Ferramol za golace?
Ja, već sam to pisala. Svi su u jednom danu nestali. Kao da ih nikad bilo nije. Oni s kućicom navrate, ali golaći pobjegli glavom bez obzira :)
Ferramol je super.
Isto sam koristila. Poprilično je pomogao.
Moj je nekih 10x20 m. Nisam ni cijelu kutiju potrošila. Sad je danima padala kiša pa ne znam kako će biti.
procvala mi
https://www.flickr.com/photos/137194...7668437994185/
prvi puta :heart:
sad znam koje je boje :lol:
Ak je sa slike onda je ljubičasti,i ja volim irise
Kad smo bili djeca bili su malo širi irisi
Ja tek ovaj vikend posadila i posijala po vrtu. Nadamo se da bude peršina, mrkve, cikle, graška, paradajza 4 vrste, paprika, buča, tikvica i mahuna. Lučice su rasprodane izgleda da ništa od luka...jedino ako ima netko od vas možda 2,3 šake da mu ostalo?
Baš se divim svaki dan biljkama kako napreduju! Veseli me berba šumskih i vrtnih jagoda. Rani paradajz već prešao veličinu oraha. Procvala lonicera, kako divno miriši vrt!
Mi smo prekjučer ubrali prvu tikvicu, a sljedeći tjedan očekujemo prve krastavce
ovo mi je najljepše vrijeme u vrtu, još je sve zeleno i buja, cvijeća posvuda (kasnije kroz ljeto dosta se sparuši od vrućine, rajčice uhvati rđa, krastavci odustanu od života..)
Malo sam tužna. Kako ne mogu čupati korov, muž je krenuo u taj posao i počupao maline. I visoki flox uz rub. I vjerojatno još ponešto.
Ma, poprilično sam tužna. Vrt je uredan, ali...
Ne slomiti nogu u proljeće, ako imaš vrt :) A sa štakama po zemlji i nije pametan izbor.
Mi klopamo prve krastavce, no zeznuli se i kornišone posadili umjesto salatara. Tako da ćemo salatare još malo pričekati ...
Tikvice idući tjedan.
Paradajz su mi uši napale. Šta bi još mogla uz koprivu?
Mi klopamo jagode. Za sad 2x1 kg vrtnih i po koja šaka šumskih.
Kod nas je najezda biljnih uši...strašno nešto...u peršinu, celeru, na breskvi, ružama :(
ne znam kako se zovu
https://www.flickr.com/photos/137194...7668437994185/
ali su me jako razveselile :heart:
Ima li kaj protiv mrava?
I na jednom sjenovitom dijelu gdje su stepenice se pojavila mahovina,jel to dobar ili loš znak?
Ima li koja od vas "tajnu" za bujan vrt pun plodova? Jedna baka kod mene na selu ima vrt stani pani...to sve buja i pun je plodova...i nece reci s cim ga zalijeva da sve raste kao ludo....znam za jednog susjeda koji uzgaja ovce i njihovom krvi zalijeva cvijece zena...e ta boja...taj cvijet to je neopisivo...malo je bljakasto ali....to je njegova "tajna"
Da...jer tu krv ionako bacaju...