ma daj?
nadam se da je u pitanju ironija koju nisam prepoznala
Printable View
ne, ne.... to ti je u skladu s onim da će djeca zbog primjene lijekova kod poroda u bolnici postati ovisnici, samoubojice i kriminalci.Citiraj:
ma daj?
nadam se da je u pitanju ironija koju nisam prepoznala
Opće anestezija kod carskog reza ih bolje pripremi za život od dripa.
A spinalna?
Dobro si me sjetila. Prekinulo me se kad sam htjela reagirati na to.
manje je invazivan i manje opasan za majku i dijete carski nego vaginalni porod u ležećem položaju uz indukcije i intervencije
tako je rekao Odent :aparatic:
ali je to potvrdilo i moje iskustvo, budući da sam se ja od poroda koji je nazvan "školskim" oporavljala mjesec i pol, ako ne i duže, a žene koje poznam da su išle na carski su normalno hodale nakon samo sedam dana
i tada sam mislila da tu nešto ne štima, zašto onda rađati vaginalno - pa ja sam dobila sigurno više šavova i oporavak je bio baš mučan, jedino što me donekle tješilo je bilo da nisam dobila nikakve lijekove
ono što bi me najviše brinulo kod carskog je što ostaje šav na maternici koji može popustiti u idućem porodu - pogotovo ako rađaš vaginalno i u ležećem položaju, uz drip
ali inače bih radije izabrala carski nego indukciju, koliko god želim prirodan porod
ne radi se o nekim groznim posljedicama dripa, nego više o mogućim ozljedama i posljedicama zbog ležećeg položaja, nalijeganja, istiskivanja djeteta dok još tijelo nije spremno, pucanja međice
i to je već puno puta ovdje napisano
sad se vi hvatate za neke ekstremne postove, da nas deset zagovornica prirodnog poroda kaže da ne misli da će djeca rođena pod dripom postati narkomani, i opet je zgodno vratiti se na taj jedan post, zar ne?
Nema nikakvog tona. Ja samo ne volim te ekstreme, ni na jednu ni na drugu stranu.
99% žena ovdje koje su imale loše bolničko iskustvo jer im nije sve ispalo kako su željele i planirale pišu o tome prvenstveno kriveći liječnike. A vjerojatno bi se neke stvari dogodile i da ih nitko nije "dirao". Možda se, npr. glavica djeteta kod neke ne bi spustila ni u kom slučaju, ali s druge strane, ne moraš završit medicinu da ti bude jasno da beskonačno nepomično ležanje tu može samo odmoći.
Možda je cvijeta u pravu, možda je stvarno moguće da netko ne luči dovoljno oksitocina pa treba umjetni, ali ne, drip je zlo i točka. Možda, možda...
Rutinski drip je nepotreban (da ne kažem zlo) i točka.
U slučaju kad je potreban i indiciran , tada je pomagalo i lijek.
Postoji razlika između rutine i stvarnih indikacija (i svega onoga što bi trebalo poduzeti prije toga).
Osobno bih radije da sam mogla dobiti 'punu uslugu' u rodilištu, dakle prokidanje vodenjaka, drip pa čak i epi, nego što sam morala na cr (nećete vjerovati ali i cr ostavlja posljedice, i po mamu i po bebu).
Ali potpuno mi je suludo uopće raditi ikakve usporedbe između cr i drip. CR spašava život i kao takav je nužan (ostavimo sad na stranu razloge za elektivni), drip tome ne služi.
Ali, sad sam već off topic.
I moja doktorica mi je rekla da je manje opasan i invazivan carski od "pune usluge" u rađaoni na stolu.
Možda bi a možda i ne bi.
Ako se zna da:
prokidanje vodenjaka može dovesti do prolapsa pupkovine
ležeći položaj usporava porod kao i ne dozvoljavanje kretanja
ometanje rodilje usporava (i zaustavlja) porod
davanje dripa može dovesti do zaustavljanja poroda i smanjenja otkucaja srca kod djeteta (i pucanja maternice kod žena koje su prije rodile na CR)
brijanje i klistiranje uvelike ometa porod i može ga onda također i zaustaviti ili usporiti
rečenice poput "otvorili ste se samo xy" apsolutno odmažu u procesu otvaranja
su veće šanse za pucanje i teži prolaz djeteta ako se rađa ležeći
itd itd.
ako se to sve ZNA i dokazano je (a nisam to dokazala ja nego ti isti doktori koji se time bave), zbog čega onda naši doktori još uvijek to rade?
I da, moguće je da porod stane i ako nije u điru nešto od toga, al onda je to to, nismo vjerojatno mogli utjecati, ali ako su nepotrebno rađene ove gore stvari, onda je to itekako drugačija priča.
Pod "nepotrebno" smatram ubrzavanja poroda radi samog ubrzavanja, dakle nema nikakve indikacije da bi se dijete trebalo HITNO roditi, nego čisto rutinska praksa koja se radi eto jer se tako radi.
A zašto brijanje i klistiranje ometa? Samo zato jer je intervencija?
Ja sam to isto napisala, ali oni koji čitaju vide nešto drugo.
pomikaki, davno sam pročitala te priče (tj. priču). Ali, na pričama s poroda mogu samo čestitati na bebi, moje mišljenje tamo nije uopće bitno, niti bih ga napisala. Na filozofskom mogu filozofirati.
anchi76, počela sam gledati onaj film, ali to mi je toliko dosadno ( da ne upotrebim drugi pridjev) da sam odustala.
I ja ne pišem radi vas koje ste apsolutno protiv mog razmišljanja, nego za one koje nisu sigurne. Da ih potaknem da još više razmisle prije nego se odluče na kućni porod gdje je SVA odgovornost na njihovim plećima. I super je kad sve prođe u redu, predivno, ali neće svaki put proći u redu. Trebaju znati da li mogu nastaviti živjeti s krivnjom, ako se zakomplicira. U rodilištu imaju na koga baciti krivnju, doma ne.
Nadam se da ipak ima nekoga tko me razumije, nisu valjda svi krivo shvatili ono što želim reći.
što se tiče klistira
mene su učili (nekoć davno) da je puno debelo crijevo kočnica trudova
a vjerovatno i nije baš neki početak života ako te mama zasere
jel uopće važno ko je kriv?
aleks, pa ja mislim da ti dobro znaš da u prirodnim trudovima itekako očistiš crijeva
a to nemoš ako ležiš
uglavnom da
ali ne uvijek
Mogla si se žrtvovati zbog konstruktivne rasprave i konstruktivnih argumenata :)
Al o čemu ti pričaš, generalno o PKK ili o trenutnom stanju PKK u RH?Citiraj:
I ja ne pišem radi vas koje ste apsolutno protiv mog razmišljanja, nego za one koje nisu sigurne. Da ih potaknem da još više razmisle prije nego se odluče na kućni porod gdje je SVA odgovornost na njihovim plećima. I super je kad sve prođe u redu, predivno, ali neće svaki put proći u redu. Trebaju znati da li mogu nastaviti živjeti s krivnjom, ako se zakomplicira. U rodilištu imaju na koga baciti krivnju, doma ne.
Jer ako je ovo prvo, onda se nikako ne mogu složiti. Ako je ovo drugo, ja ću prva svakoj kojoj to padne na pamet bez da je puno promislila o svemu što to donosi također reći da dooobro promisli o toj odluci. Ti zaista misliš da bi itko s ove teme nagovarao nekoga na porod kod kuće u ovoj situaciji kakva trenutno u RH? :zbunj:
Ponavljam-a koje su?
Ovakve izjave mogu samo utjecati na povećani broj elektivnih carskih.
Ja tebe kužim, Roza, na tvom mjestu i ja bih puhala na hladno, ali kod nerizične trudnoće 'puna usluga' se u većini slučajeva ipak može izbjeći, samo je žalosno što se za to još zasad u bolnici moraš boriti.
odgovornost je uvijek na tebi
vjerujem da se i mame kojima se tragedija dogodi u bolnici 500 puta prevrću u glavi što bi bilo kad bi bilo i zašto sam ovako i trebala sam onako
treba prihvatiti da je odgovornost za drugi život ogromna ali i da je uvijek ima roditelj (kod svakog sjedanja u auto, kod svake bolesti, kod svakog cijepljenja, svega)
da li svi transferi PKK završe carskim?
jel neko zna? :mrgreen:
reko bi mujica, ne može biti tako jednostavna matematika - il carski il prirodni. a sa zadnjim postom od anchie, odnosno onim prije nego što se počelo o g**nima, načelno se slažem.
iako konstatacija da
je lagano pretjerana :mrgreen:Citiraj:
brijanje i klistiranje uvelike ometa porod i može ga onda također i zaustaviti ili usporiti
ne ulazeći u opravdanost klistira, u mom slučaju trudovi su se odmah nakon njega osjetno pojačali. oba puta.
i? što se postigne time da se trudovi pojačaju, ubrza proces 8-)
stalno jedni u kupe, drugi u špade.
Da li bi ženama koje su doživjele traumatičan gubitak djeteta ili traumu tijekom poroda u bilo kojem smislu za boravka u bolnici terbalo pružiti illi barem ponuditi stručnu pomoć
umjest oda se zgražaju zbog toga što imaju ptsp od povratka u bolnicu. Mojoj teti je dijete umrlo na porodu u bolnici i iduće troje je rodila kod kuće u neadekvatnim uvjetima uz narodnu babicu (mjesto radnje Kosovo), iskreno užasno je puno riskirala, ali nitko je nije mogao odvesti ni blizu bolnice nakon traume s prvom bebom, e sad, da li je ovo bilo riješenje? Dobro je prošlo, ali moglo je svaki ptu završiti jako loše za sve.
'
Zato što se brijanjem mogu dogoditi manje ranice koje omogućavaju razvoj infekcije, ako zanemarimo da je nekim ženama neugodno.
Što se tiče klistira, tu je već stvar ozbiljnija, to je invazivan čin pa uvijek postoji mogučnost da se debelo crijevo slučajno probije. Ako zanemarimo činjenicu da je većini žena neugugodan , nekima i bolan, pa samim tim može usporiti porod.
Što se tiče samog čišćenja , usprkos klistiru, majka i tako može ispusti stolicu u toku izgona.
Ne završe svi carskim. Transferi se odvijaju čim babice procjene da nije sve onako kako bi trebalo, masu puta se porod samo dovrši u bolnici (možda se žena realno osjeća više ok s bolnicom nego s porodom kod kuće pa se zaista opustila tek u bolnici). Mislim da je i kod nas bilo slučajeva transfera koji su dovršeni u bolnici.
Ako porod ide svojim tokom, sporo ali ide, zašto ga ubrzavati? jel bio još tko da nije rodio - nije.Citiraj:
reko bi mujica, ne može biti tako jednostavna matematika - il carski il prirodni.
Ako je došlo do hitnog stanja na porodu, onda ide carski. Ako je stanje hitno, pa neće valjda onda davati drip, prokidati vodenjak itd. Ako stignu to sve, znači da stvar u stvari nije hitna.
Ja mislim da je najveći problem (uz samu praksu "radimo tako jer smo tako naviknuli") kapaciteti u boksevima i predrađaonama i nemogućnost da se pusti ženu da njeno tijelo to samo odradi - jer bi to trajalo puno duže. MOžda bi trudovi bili samo po noći pa nestali tijekom dana. Bolnica je ne bi pustila kući jer je pod njihovom skrbi, a pustiti je ne mogu (ili ne žele) da to traje 3 dana, pa to onda ubrzavaju dripom, prokidanjem itd.
ok moguće da je pretjerana.. ometa porod. Nekima možda ne uvelike, meni je :lol:Citiraj:
je lagano pretjerana :mrgreen:
Ne, neki se uspiju dovršiti i vaginalno, uz pomoć dripa ili epiduralne, iako u jako malom postotku, ali treba uzeti u obzir da su i žene različite. Nisam proučavala statistiku, ali mislim da je jedna njemačka kućna babica rekla da je od njezinih 50 kućnih poroda jedan završio CR u bolnici, jedan dripom i epiduralnom, ostali su završili kod kuće bez komplikacija i transfera.Citiraj:
cvijeta73;1946748]da li svi transferi PKK završe carskim?
jel neko zna? :mrgreen:
Tek sam sada otkrila još pune dvije strane za pročitati. Ali ovo moram komentirati. Ako je mama na leđima neće zasrati bebu dok joj glavica izlazi na cm od anusa. Zbog sile teže past će feces dalje od bebe.
Ako je mama na sve četiri, anus je tik iznad očica, nosića, ustašca ( jer glavica izlazi okrenuta prema leđima mame) i da izađe i najmanji dio fecesa pada ravno na lišce. Ja to ne mogu prihvatiti. Bebino zdravlje je važnije od maminih bolova.
I drip ne daju 12 sati bez prekida. Inače to je hormon koji imamo u tijelu, nikakva strana tvar. Kao npr.inzulin koji se dodaje kad ga nema dosta, hormon štitnjače, progesteron, estrogen i da ne nabrajam što sve nam pomaže da duže i kvalitetnije živimo.
I prokidanje vodenjaka (plodovi ovoji) ne boli. Ako se prokida kad je glavica već namještena čvrsto na zdjelicu, a prokida se samo tada (pravilo struke), pupčana vrpca neće ispasti, nema kuda. Može ispasti kod preuranjenog puknuća, ali to nema veze s liječničkom intervencijom.
Trebalo bi napisati tekst jednostavnim riječima zašto se što događa u porodu, što je "normalno, fiziološko", kad treba reagirati, kad "paničariti". I to netko tko zna točno opisati i prenijeti znanje.
meni je prilično dobar.Citiraj:
ha, ha ...stvarno dobar argument.
Naravno, onaj da puna crijeva smanjuju efikasnost trudova je bolji, ali ni ovaj ne treba zanemariti