Znam jednog poznatog sveučilišnog profesora koji tvrdi da ne bi bio tu gdje je da nije putovao do škole preko 1h. U tom periodu putovanja bi učio, čitao,.. Putovanje može biti i prednost. :)
Printable View
Znam jednog poznatog sveučilišnog profesora koji tvrdi da ne bi bio tu gdje je da nije putovao do škole preko 1h. U tom periodu putovanja bi učio, čitao,.. Putovanje može biti i prednost. :)
A opet ima djece koja u Zg idu u školu iz okolnih mjesta.
U moje doba si iz Samobora imao hrpu polazaka za Zagreb, sad je to jad i bijeda.
Od mog mjesta od Samobora sam imala bus svakih 10 min, sad skoro pola sata nekad i više.
Muž je putovao u srednju u Osijek iz mjesta 40ak km udaljeno, traumatiziran je time jer je mrzio rano buđenje. Toliko da bi radije kupio garsonijeru u Zg samo da klinci imaju gdje biti umjesto putovanja
Baš me zanima u kojem javnom prijevozu grada Zagreba možeš učiti. Pa gužve su svugdje.
Pih, slušalice u uši i da vidiš. :) Lako je danas.
Moja kćer kaže da oni svi uče u tramvaju/ busu, naravno jutro prije testa.
Da, čitaju lektiru ili si poslikaju na mobitelu pa ponavljaju. Uz, naravno, neizostavne slušalice na ušima..
Kad se dodje ranije u školu, rješava se zadaća ili se ponavlja ako je neki ispit. :)
Nije to putovanje toliki problem. Ja sam mislila da je prije godinu dana kada mi se dijete upisivalo u srednju pa smo gledali samo škole koje su blizu, ali sad vidim da stvarno nije. Dapače, može biti i zgodno.
O, ljudi moji, ja stvarno ne znam vozi li se itko od vas javnim prijevozom u jutarnjoj ili popodnevnoj (školskoj) špici (bus+tramvaj). Moliš Boga da uđeš, a onda ko roda na jednoj nozi. Zapad grada je u katastrofi.
I moja isto, čak se dogovore, pa zajedno se skupe u istom tramvaju i ponavljaju za test.
Ne bi mi nikada palo na pamet djetetu zabranit da upise srednju ili fakultet koji si dijete samo želi. I natjerat ga da upiše nešto po želji nas roditelja. Meni je to van svake pameti, sebično i vrlo nekorektno. Savjet dati - ok, zabranit - meni je to ponižavajuće i vrlo loše.
Ja sam svoju puno "usmjeravala" na X.gimn i još jednu radi kvalitete gimn. i blizine, sada iz današnje perspektive zaključujem: srećom da se nije dala razuvjerit i nagovorit pametno moje :utrg: jer je u svojoj školi jako zadovoljna.
Ona kroči svojim putem, radi svoje izbore. I tako i treba biti s djecom. Nisu naše vlasništvo. Tako ću pustit i sinu.
I da, ne treba u životu uvijek ići lakšim putem, tako se gradi karakter, osobnost, jača ustrajnost..ima to i svojih prednosti.
Kao i sve u životi, sve ima + i -.
Upravo tako.
Big lajk.
Stvar je da si ispunjen i zadovoljan svojim poslom, školom, fakultetom whatever, a ne samo da ti je blizu, pa nezadovoljan odlazis tamo i provodis dnevno 8h. I tako iz godine u godinu.
Pa fakulteti su tu gdje jesu, sta sad nitko ne bi trebao studirat medicinu, PMF i dr., ako ne živi u širem centru?! Pa svašta.
Danas sam radila do 14h. Jedva sam ušla u tramvaj prema zapadu, bila sam zatrpana školskim ruksacima. Po Ilici smo milili ko gliste, nešto brže busom po Ilici-Bolonji.
Ne zagovaram izbor srednje škole isključivo po blizini, daleko od toga, ali paralela s fakultetima ne drži vodu.
Faks je jedan u gradu u kojem studiraš, tu nema puno biranja. Ritam studentskog života dosta je drugačiji od života učenika, studenti su često na faksu cijeli dan, nisu više toliko orijentirani na stan u kojem žive.
Uostalom, osnovne škole biraju se po mjestu stanovanja da su bliže, srednje mogu biti u širem radijusu (djeca su starija, samostalnija i mobilnija), tu je veća mogućnost biranja - ako se radi o gimnazijama. Kod strukovnih često ni tu nema biranja lokacije ako je jedna jedina takva škola u gradu. Fakultet je već sasvim druga priča.
U Zagrebu fali srednjih škola izvan šireg centra grada, to je činjenica, naročito sad kad sve manje ljudi živi u centru, a grad se još uvijek širi. Lucijanka je jedina gimnazija na ogromnom području zapadnog dijela grada (koje je k tome i unutar sebe loše prometno povezano), Novi Zagreb je nešto bolje pokriven (tri gimnazije na različitim pozicijama), ali s obzirom na broj ljudi koji žive u Zagrebu, sve skupa je to premalo.
i opet se vrtimo oko jedne škole ... ako hoće u mioc, nek ide u mioc odakle god želi
ako baš hoće u medicinsku, pa nek ide u mlinarsku iz zaprešića ili iz ivanića
ne govorim o zabranama, nego o praktičnom svakodnevnom životu; imam mišljenje i neću ga promijeniti sve dok u ZG ne uvedu brže i modernije tramvaje ili gradske vlakove,a kako je krenulo, to neće doživjeti ni moja unučad
ja s iskustvom svoje dvoje djece znam da je promet jedan od faktora koji treba uzeti u obzir prilikom biranja škole (prvo dijete nije prošlo dobro po tom pitanju, drugo je prošlo odlično i sad s trećim jedan od uvjeta, koje i samo dijete razumije, jest da obrati pažnju i na udaljenost i prometnu povezanost; op. zapelo ja za prvu gimnaziju, neću braniti, ali ću savjetovati da razmisli o drugim opcijama)
stava sam da ako hoće u opću, nema velike razlike između sesvetske, treće, desete, prve itd.
ako hoće u matematičku, može u prvu, može u treću, može u lucijanku, može u petu... nakon svake gimnazije djeca se upisuju na sve fakultete
i iz mioca idu i na ekonomiju i na strojarstvo i na medicinu
ali isto tako i iz lucijanke i iz velikogoričke gimnazije idu na sva ta tri fakulteta
Ja se slazem s ovim postovima od tanja_b i Vrijeske.
Tanja_b u pravu si da nije usporedivo za faks i srednje jer zapravo nemaš izbora ako želiš nesto specifično, konkretno.
Iako to može vrijediti i za neke srednje kako je navela Vrijeska.
Čoksa ja evo ovih zadnjih 10 dana morala ici do bolnice u posjete i isla tramvajem u to doba dana, pa to je neusporedivo manja gužva nego ujutro u rush houru ili popodne i puno brže.
Čak uspijem i sjesti, čak :lool:
Moja ide u "blizu" srednju znači - dok dodje do tramvaja, pa dok dodje tramvaj, pa dok se probija savskom i opet od tramvaja do škole ima 45-60min. Ponekad ide bus pa tramvaj isto traje bar 45 min. Kad ide popodne je puno bolja situacija nikad joj se nije desilo da ne može uci u tramvaj, da tramvaj nije došao ili da je zapeo u prometu. Ona definitivno više voli popodnevnu smjenu, to je bio eliminacijski faktor, nije htjela jednosmjenske skole :mrgreen:
S tim da nam je blizina bila jedan od uvjeta, da bira gdje je bar malo bliže.
PS ne znam stvarno kome djeca uce u skoli kad dodju ranije, moja se nakaci na besplatni wifi i gleda serije :lol:
:lool:
Ma vecina ih prvo mora doći k sebi kad dodju iz jutarnje smjene, nekad kad je prenaporan dan (rano dizanje, puno sati u skoli, testovi) i odspavaju kad dodju doma, pa tek onda učenje.
U popodnevnoj nema potrebe za tim predahom i dremuckanjem jer se svježa i odmorna probudi i krene s učenjem. Nema tog gubitka vremena sa spavanjem/dremuckanjem.
Isto jako voli popodnevnu smjenu, što prije nikad ne bih rekla da će tako biti.
Svi ovi koji su u osnovnoj išli samo ujutro, sad vole popodnevnu smjenu :)
Evo mojoj je na kraju blizina, odnosno daljina skole bila eliminacijski element. Cijelu godinu je mudrovala između 3-4 pm gimnazije koje su, kako smo se raspitali, sve više-manje iste. Nakon sto je bila na danima otvorenih vrata odlucila se za najblizu od njih jer je shvatila da bi tesko uskladila vanskolske aktivnosti ako jos potrosi 2-3 sata dnevno na prijevoz.
Jedino jos samo jedna "sitnica" - upasti u nju :mrgreen:. Naime, upravo u toj najblizoj primaju samo dva razreda pm smjer a gravitira joj jako veliko područje. Budemo vidjeli...
Pokušala sam doprijeti do svoje djece i ukazati im na mračne strane disfunkcionalnog javnog prijevoza i sve prednosti najbliže gimnazije, ali nisam baš puno postigla. Jednoj je kćeri jednosmjenska nastava toliko važna da će, ne uspije li upasti u prvi izbor, prije izabrati neku manje jaku, a udaljeniju školu koja joj to omogućuje, nego bližu, odličnu, dvosmjensku.
I drugoj kćeri je prvi izbor gimnazija u centru grada. Na stranu to što ta škola ima jako dobre rezultate državne mature. Njoj je mjerilo atraktivnosti potencijal za širenje socijalnih horizonata, a tu kvartovska gimnazija gubi bitku, jer se očekuje da će je upisati previše djece iz osnovne.
Također, plan je da njih dvije ne idu u istu školu. Njihov plan. Meni bi bilo praktičnije da su u istoj, ali nije moja praktičnost odlučujući faktor niti treba biti.
Sutra bi se trebali prikazati bodovi s natjecanja. U matičnoj osnovnoj školi kažu da je sve evidentirano i da će biti vidlivo u sustavu. Je l' ta elektronička bilješka stvarno dovoljna za upis ili trebam negdje nekoga progoniti za dokaznu papirologiju? S pečatom?
Koliko je meni poznato i bez pecata se racuna :aparatic:
Sretno svima
Moj je do sedmog razreda išao samo ujutro, kad su im se uselili zbog obnove škole, oduševio se s dvosmjenskim radom škole.
Nakon osmog razreda smo se vratili u jednu smjenu.
Sinu je škola tri tramvajske stanice od kuće, i voli kad ima školu popodne jer uči po noći i moze si odspavati ujutro.
Tako da....eto svima pašu različite stvari.
Ovo za kvartovsku gimnaziju je i mojoj bio jedini minus te skole, da ce biti puno njih iz OŠ.
Međutim, kad je shvatila da u smjer koji ona planira upisati zapravo nece nitko (ekipa iz skole koja i zeli u tu gimnaziju, planira u opcu), onda je taj argument srecom otpao.
i moje najmlađe se upisuje u srednju ove godine
iako sam i s dvoje starijih sve isto prošla, danas baš mislim da je sve to oko bodovanja, prijemnih nepravedno ... valjda najmlađe pa me puklo ...
djeca koja su sasvim solidna, prekosutra već idu na more, a moje ostaje doma i čeka prijemne (engleski, hrvatski, matematika) ...
em što se naradilo dijete više od mnogih u osnovnoj, bilo najbolje u razredu skoro svih 8 godina, odradilo hrpu natjecanja, umjesto da zasluženo krene na odmor, slijedi dodatan stres ...
čestitke svima na završenom osmom razredu i sretno do kraja!
Eto kod moje samo 3 poznatih u njenom smjeru, dvije jedno dijete u njenom razredu, 2 djece u drugom smjeru, za razliku od velikog kod kojeg su njih četvorica bili poznati prije srednje, jedan iz njegovog razreda iz osnovne, jedan iz paralelnog i treći iz predvrtićkih dana nikog drugog poznatog nije bilo u cijeloj školi, tak da ono blizina i pol poznatih ne hoda!:mrgreen:
Bar kod mojih ne hoda!
Imam pitanjce
Sin će imati 73 boda. Htio bi x gimnaziju pm.
Ići će na prijemni. Vidjela sam da traže 76 boda. Da li ćemo moći prije rezultata prijemnog kliknuti na x gimanziju obzirom da nema 76 boda,ili tek nakon prijemnog ako će dobiti ta tri boda da ukupno bude 76.
Nadam se da ste shvatili
Mislim da od pm gimazija moze prijaviti Lucijanku, ona ima prag 72 boda, mozda IX. ili XIII. gimnaziju, provjerite koliko oni traže.
Držim fige da sve prođe glatko i da upiše što želi.
A iste osjećaje sam imala prije 2 godine. Također nagrađena kao učenik, 3 državna natjecanja i ne znam koliko županijskih, hrpa aktivnosti za školu itd. I onda 3 dana jurcanja po prijemnim ispitima i to fizika, kemija i biologija za Prelog + matematika za PM gimnazije + engleski kao backup opcija ako ne upadne u "običan" Prelog. Baš se sjećam toga kao teških i psihički i fizički par dana za dijete pogotovo, ali i mene bogme...
Držite se!!
Lili Tituš i I.gimnazija, opći smjer imaju prijemni na kojem se piše hrvatski i matematika
moj je prošle godine imao sličan broj bodova i ni teoretsku šansu upast u neku pm gimnaziju
sa 73 boda ne dolazi u obzir ni IX - ima bodovni prag za p-m 74 boda
ostaje jedino XIII za prijavu
i Lucijanka (tamo umjesto biologije treba geografija) ali prošle godine je zadnje upisani (nakon prijemnog) imao ukupno 83,75 bodova tako da je to isto vrlo upitno može li se upasti
pogledajte si V. Goricu ako vam je blizu, tamo je prošle godine trebalo jako malo bodova za pm
ukratko, pm je samo za one s naj najboljim uspjehom
Evo mene opet se ponavljam s istom temom. Ako se dobro sjećam, u općim gimnazijama je prošle godine ostalo stotinjak nepopunjenih mjesta, a niti jedna PM gimnazije se ne može upisati sa manje od 74 boda. Što se može poduzeti u vezi toga? Zar nitko od nadležnih ne shvaća da su djeci draži matematika i informatika od hrvatskog i povijesti? Problem su nastavnici? Ali zašto se onda nekako ne privuku u škole baš ti nastavnici koji nedostaju? Većim plaćama samo za njih, manjom satnicom, nekim dodatnim beneficijama...
Zato sto nitko ne zeli raditi u skoli s djecom. To je poziv ne samo posao. Poziv se ne moze platiti novcem. Za to su potrebni malo vece promjene, puno dublje od kozmetickih koje obecava svaka reforma.
Sto se tice PM gimnazija to je trenutna moda. Kao sto su jezicne bile modrene u moje doba. Vremena se mjenjaju brze od sustava. Osobno ne vidim dramu ako dijete upise opcu jer u PM nema mjesta. Par sati vise povijesti nece ga unazaditi, a ako ga zanima matematika sigurni ce moci briljirati i u opcoj. U svakom slucaju izbor gimnazije sigurno ga nece ograniciti u uspjehu u skoli, na maturi i na upisu na fakultet.
nina, ništa se ne može napraviti niti neće...
dokaz ti je i ova nova reforma strukovnog obrazovanja... djeci koja idu u tehničke škole su makli fiziku (!!!), kemiju i biologiju kao predmete a ostavili 2 godine povijest i geografiju... pa zar ne bi bilo logičnije obrnuto
sve ti je to planski - višak profesora fizike, biologije i kemije će se moguće preseliti u osnovne škole gdje ih fali
matematiku i fiziku više nema tko predavati, razmišljaju da ih stave kao "pojačani" predmet na učiteljsku akademiju - a pazi sad, tamo ti se upisuju maturanti s položenom B razinom matematike
ja sam samo sretna da moji klinci sad idu u srednju školu / mala je pri kraju osnovne
jer ovo sve skupa ne miriši na dobro, bit će sve gore i gore, srozalo se školstvo do maksimuma a i još će